Jump to content
  • Kayıt Ol

Gyakuten Saiban (Phoenix Wright - Ace Attorney)


loykad

Önerilen İletiler

(düzenlendi)

Forumda öyle gezinirken ulan ben de bir tanitim falan yazayim dedim, izlediğim animeler çoktan yazilmiş. VN de zaten yazsak bile okuyani zor olur ben de daha farkli bi türü ele alayim dedim.

Peki VN değilse bu konuyu niye VN kategorisine açtim sorusuna gelecek olursak, yazinin içerisinde cevabini vermeye çalişacağim.

Başlamadan önce belirteyim: klavyemde "ı" harfi çalişmiyor o yüzden eğer yazdiğim kelimeler saçma bi anlam oluşturursa afedersiniz Bi yerden sonra gözünüz alişiyor zaten.

 

Ace Attorney/Gyakuten Saiban, 2001 yilinda Japonya'da GBA (Game Boy Advance) için yapilmiş bir "dedektifçilik" oyunuydu. Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa'da Capcom tarafindan geliştirilip yayinlanirken; Avustralya'da Nintendo tarafindan piyasaya sürüldü.

2001 yilindaki GBA versiyonundan sonra 2005 yilinda Nintendo DS içinde yeniden yapildi (re-make). Bu versiyonda dokunmatik ekran, mikrofon kullanimi gibi özellikler de vardi. Bu özelliklerin oyuna ne kattiğini içerik kisminda açiklayacağim. Bu versiyon da önce Japonya'da, sonra da Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya'da yayinlandi.

Baktilar ki oyunumuz para getiriyor, e biraz da teknolojinin gelişmesiyle ilk gelen GBA versiyonunu PC'ye yani bugünkü bilgisayarlarimizda çalişir hale gelecek şekilde yine Nintendo DS versiyonuyla ayni sene içerisinde yayinladilar.

2009'da cep telefonlarinda çalişacak şekilde uyarlamayi denediler fakat bu pek tutmadi. Sadece küçük bir kismi var. Hoş artik günümüzdeki cep telefonlari da bir GBA'dan farksiz, pek çok insan artik o tarz oyunlari ROM halinde cep telefonlarindan oynayabiliyor.

2009-2010 civarlarindaysa Nintendo Wii'ye ağirlik verip onun için de uyarlamalar deniyorlar. Yine ayni zamanda atak yapan iOS sistemi için de uyarlama çalişmalarini sürdürüyorlar.
 

Şimdi ben konuya geçmeden önce bazi önemli terimleri açiklamak istiyorum. Sözlük gibi yapmak yerine genel bi Duruşma'yi ele alayim. Yoksa ben konuyu anlatirken savunma vekili nedir, ceza davalari nedir vesaire karişacak. Biraz Vikipedi alintilariyla oyunu kariştirarak anlatayim.

Bizim bu oyunda ilgilendiğimiz davalar genellikle (hatta neredeyse tamamen) cinayet üzerine olduğu için, direk cinayet davalari üzerinden gideceğim. Cinayet davalarina hukuk dilinde ceza davalari denilir; adam öldürme, vatana ihanet, irza tecavüz, ağir saldiri, hirsizlik, yol kesme ve kundakçilik gibi suçlamalari içeren davalardir. Oyunda uğraştiklarimiz %99 adam öldürme oluyor.

Bir duruşmada genel olarak yargiç, savci, avukat, sanik, taniklar, jüri vardir. Aslinda katip, duruşma görevlisi gibi kişiler de var elbet ama ben oyun içinde önemli role sahip olanlari ele alacağim.

Ceza duruşmalarinda suçlanan kişilere suçsuz olduğu ispatlanana kadar sanik (defendant) adi verilir. Suçlamayi yapan taraf savci (prosecutor); saniği savunan avukata ise savunma vekili (defense attorney) denir. İşte bizim bu oyundaki rolümüz "savunma vekili" oluyor.

Olay mahkemeye taşindiktan sonra duruşma başlar. Duruşmayi yöneten kişi ise yargiç (judge)'tir. Jüri ve taraflar duruşma salonunda hazir beklerler. Yargiç iki tarafin da hazir olup olmadiğini sorar ve oturumu başlatir. Savci, saniği neden suçlu bulduğunu kanitlarla göstermek zorundadir. Oyunda bu genelde resim, adli tip raporu tarzinda kanitlarla olur. Önce saniğin kendisi kürsüye çağirilir ve gerçekten suçlu olup olmadiği sorulur. Eh %100 suçsuzum derler genelde. Savci bunun tersini kanitlamak için sorular sorar, kanitlar gösterir. Biz eğer görevimizi iyi yapar bu sorularina düzgün cevaplar bulursak, savci kendi görüşünü ispatlamak adina tanik çağirir.

Oyunda taniklar çok önemli bir yere sahip çünkü bizim işimiz taniklarin ifadelerindeki çelişkileri bulmaktir. Her tanik yalan söyler mantiğiyla oyunu oynuyoruz ve oyunun devamliliği açisindan her taniğin ifadesinde mutlaka bir çelişki olur. Çelişkiyi bulduğumuzda nasil çeliştiğini mutlaka bir kanitla (evidence) desteklemek zorundayiz. Eğer ki taraflar kanitlar üzerinde anlaşma sağlamişsa, kanitlarin geçerliliği üzerine tartişma olmaz. Buna örnek olarak adli tip raporu, parmak izleri diyebiliriz. Oyunda kullandiğimiz kanitlar da genelde buna benzer şeyler; adli tip raporu, olay yerinden fotoğraflar, olay yerinde bulunan eşyalar, kurbanin üzerinden çikan notlar vesaire.

Eğer ki bir görgü taniğinin ifadesinde çok fazla çelişki olursa taniktan ifadesini son bir kez daha "düzeltmesi" istenir, eğer hala çelişkiler oluyorsa yargicin savciya olan güveni sarsilir. Savcinin durumu kurtarmasi için farkli bir görgü taniği sunmasi gerekir, yine ayni aşamalar buradan da geçer.

Şimdi biz cinayet dosyasiyla uğraştiğimiz için, burada ayni zamanda "Katil kim" sorusuna da cevap ariyoruz. O yüzden eğer görgü taniklariyla bir yere varamiyorsak ve iki tarafin da haklilik payi olduğu ortadaysa yargiç duruşmayi bir sonraki güne erteliyor. Biz o 1 gün içerisinde genelde bilgi ve kanit toplamak için uğraşiyoruz. Savunduğumuz kişiyle de görüşme hakkina sahibiz.

İkinci duruşma da yine ayni safhalardan geçiyor. Eğer yargiç saniği suçlu bulunursa ekranda kocaman bir Guilty yazisi görüyoruz. Bu ayni zamanda oyunda Game Over olduğumuz anlamina geliyor. Eğer kazanirsak yani yargiç saniği suçsuz bulursa ekranda kocaman bir Not Guilty yazisi görüyoruz. Konfetiler falan oluyor işin komiği.

 

Terimleri oturttuğumuza göre yavaş yavaş konuya geçelim.

 

 

Terimler kisminda da dediğim gibi, oyunda bir savunma vekiliyiz. Oyun içerisinde genelde 5 tane farkli dava + 1 tane de bonus dava oluyor. Bir dava bitmeden diğerine geçemiyoruz, zaten hepsinin tarih sirasi var. Level level olarak düşünmeyelim de bunu karakterimizin yaşadiği olaylar çerçevesinde düşünelim.

Phoenix Wright (Orijinal adi Ryuuichi Naruhodou ama ben İngilizce versiyonuna aliştiğim için Phoenix olarak kullanmayi tercih ediyorum), Mia Fey adinda bir avukatin bürosunda (Fey and Co. Law Offices) çaylak avukat olarak çalişmaktadir. Hedefinde mükemmel bir savunma avukati olmak vardir, Mia da zaten çok zeki ve başarili bir avukattir.

Oyundaki ilk davada okul yillarindan arkadaşimizin başi belaya girmiş, bizden yardim istiyor. Çok büyük bir cinayeti üzerine atmişlar ve bizim onun masumiyetini kanitlamamiz gerekiyor. Bu davada kanit toplamak veya araştirma yapmak gibi şeylere girmiyoruz çünkü tamamen biz oyunu oynamayi öğrenelim diye yapilmiş basit bir duruşma.

Savci bulduğu bütün delilleri yargica açiklayarak sunar. Bu delilleri biz de istediğimiz zaman inceleyebiliyoruz. Court Record adi altindaki kisimda her türlü delil ve kişilerin profillerini görebiliyoruz. Oyundaki hazinemiz denebilir:

 

http://puu.sh/4CbIX.png

 

http://puu.sh/4CbNz.png

Birkaç sorudan sonra en önemli kisma geliyoruz, tanik çağriliyor. Ve tanik ifadesini veriyor:

 

http://puu.sh/4CbVf.png

Bizim görevimiz ifadeyi sonuna kadar dinlemek ve yargicin da izniyle Cross-Examination yani Sorgulama işlemine başliyoruz. Görevimiz "çelişkileri" bulmak, zaten Mia bize yardim ediyor ilk davada.

 

http://puu.sh/4Cc3w.png

Mia bize burada savunma avukatliğiyla ilgili güzel bir ders veriyor. Eğer ki tanik yalan söylemiyorsa bu senin savunduğun kişinin "suçlu" olduğu anlamina geliyor. Eğer ki ona güvenmiyorsan neden savunuyorsun? gibi şeyler söylüyor ki doğru, bu mesleğin altin kurali kanitlar ve taraflar ne derse desin bizim gözümüzde savunduğumuz kişi her zaman masumdur.

Ufak bilgilendirmeden sonra Cross-Examination yani sorgulamamiza başliyoruz:

 

http://puu.sh/4Ccmm.png

Önceki kisimlarda da dediğim gibi oyunun en önemli kismi Cross-Examination bölümleri. Çünkü eğer yanliş bir hamle yaparsak yargiç bize penalty yani ceza veriyor. Oyunda bu 5 tane yanliş bilme hakkimizdan birinin gitmesi olarak karşilik buluyor. Cross-Examination ekrani ise şöyle:

 

http://puu.sh/4Cchb.png

Üstteki ünlem işaretleri bizim bir oturum boyunca yapabileceğimiz hata sayisi. Eğer hepsini harcarsak otomatik olarak Game Over oluyoruz ve davayi kaybediyoruz.

Sağ kisimdaki Press ve Present kisimlari ise şöyle açiklamak gerekirse:

Press: Eğer ki taniğin ifadesindeki bir cümle kapali duruyorsa, yani arkasindan daha fazla ayrinti çikacak gibi duruyorsa Press yani baski uyguluyoruz. Mesela üstteki resimde tanik, saatin kesinlikle öğlen 1:00 yani 13:00 olduğunu iddia ediyor. Eğer ki biz buna baski yaparsak:

 

http://puu.sh/4Cclf.png

 

http://puu.sh/4Ccnq.png

Bu duruşmada Mia bize yardimci olmak için "13:00 mü? Sana da garip gelmedi mi? Uygun kaniti sunmanin tam zamani." tarzinda şeyler söylüyor. Biz buna uygun kaniti sunduğumuzda ekranda kocaman bir "Objection!" yazisiyla birlikte Phoenix Objection! diye bağiriyor bu oyunu en zevkli yapan şeylerdendir. Objection, tahmin ettiğiniz üzere klasik "İtiraz ediyorum" anlamina geliyor.

 

http://puu.sh/4Cczq.png

Eğer doğru bir kanit sunmuşsak, tanik terlemeye başliyor

 

http://puu.sh/4CctS.png

Bu şekilde birden fazla Cross-Examination yapiyoruz. Ne kadar çok çelişki bulursak, ifadeler o kadar çok değişiyor ve gitgide gerçeğe daha da yaklaşiyoruz. Zaten biz ne kadar çok çelişki bulursak, taniğin kişiliği de o kadar değişiyor ve gerçek yüzünü gösteriyor:

 

http://puu.sh/4CcC5.png

Gerçekleri duyduğunda verdiği tepkiden zaten katilin taniğin ta kendisi olduğunu görebiliyoruz. Burada komik kisim ise, tanik kafasindaki peruğu Phoenix'in suratina firlatiyor

http://www.court-records.net/animation/phoenix-withtoupee.gif

 

http://puu.sh/4CcOp

http://cdn.wikimg.net/strategywiki/images/1/1c/PWAA_notguilty.gif

veee konfetiler:

http://puu.sh/4CcQg.jpg

Bir dava da böylece bitmiş oluyor, yargiç oturumu sonlandiriyor.

Bu sadece Tutorial tarzinda, duruşma mantiğini öğretmek amaçli basit bir davaydi. Ben de adim adim biraz anlattim. Bir dava bitince başka bir dava açiliyor, bunlarin kimisi Phoenix'in etrafindaki insanlarla ilgili oluyor, kimisi ilk kez taniştiği insanlar oluyor.
 

----

Bahsedeceğim diğer şey ise Mikrofon ve Dokunmatik Ekran gibi özelliklerin ne tür kullanimi olduğuydu. Bizim için araştirma safhalari çok önemli. O yüzden kullanabileceğimiz her türlü tekniği kullaniyoruz. Mesela duvarda eğer bir parmak izi varsa, seçtiğimiz bir bölgeye sprey kullanip, daha sonra o yere beyaz bir toz döküyoruz. Oyun bizden toza üflememizi istiyor. Emulator kullandiğimiz için tiklayarak üflemiş oluyoruz ama Mikrofon olduğu zaman oyun bizden mikrofona üflememizi istiyor.

 

Oyunun malesef ki Türkçesi yok fakat oynayabilmek için ilkokul ve lisede İngilizce dersi görmüş olmak yeterli diye düşünüyorum. Çok basit bir İngilizcesi var, komplex cümleler görmüyoruz. Eğer ki olay çok karişiksa Phoenix bize basitçe durumu tek cümlede özetliyor zaten.


Müzikler:

 

Ace Attorney'i bu kadar meşhur yapan şey kesinlikle müzikleridir. Her ana uygun, her karaktere uygun bir OST var seride. Hele ki duruşma esnasinda her çalan şarki sizin moralinizi o kadar etkiliyor. Eğer ki doğru bir kanit sunarsaniz ya da taniği gerçekten zor durumda birakirsaniz, şöyle bir parça çaliyor ki direk kendinizi gerçekten önemli bir şey yapmiş gibi hissedip gaza geliyorsunuz

 

Ve daha nice OST var, hiç oyunla ilgilenmeseniz bile tüm oyunlari içeren bir OST albümü indirmenizi öneririm. Her oyunda OST'ler %99 değişiyor.

Müziklerin arkasindaki isim ise Akemi Kimura, malesef kendisi Ace Attorney serisinden başka ün yapan bir seriyle ilgilenmemiş.

Oyun OST'si haricinde, Akemi Kimura ayni zamanda bu OST'lerin Jazz ve Orkestra versiyonlarini da yapmiş. Örneklendirecek olursak:

 

^Bu şarkinin Youtube'da 6 milyon izlenme aldiğini da es geçmeyelim.

 

Ve daha bir çok uyarlamasi var burada bahsetmekle bitmeyece kadar; ama bunlar en güzelleri.


Karakterler

 

Fazla ayrintiya girmeden, ilk oyunda bizim için önemli olan bazi karakterleri yazayim.

http://www.court-records.net/animation/phoenix-normal(a).gif

Phoenix Wright / Naruhodou Ryuuichi:Serinin ana karakteri, ayni zamanda bizim kontrol ettiğimiz karakter. Savunma avukati. Çocukluktan beri hep bu mesleği istemiş. Kişilik olaraksa yetişkin ruhlu, anlayişli bir karaktere sahip. Çevresindekiler tarafindan sevilen; ama genellikle duruşma sirasinda gaza gelip sürekli masaya vurduğu için biraz da korkulan bi karakter.

http://www.court-records.net/animation/mia-smiling.gif

Mia Fey / Ayasato Chihiro: Öğretmenimiz diyebiliriz. Phoenix'in başarili olabilmesinin tek sebebi Mia'nin verdiği taktiklerdir. İşinde başarili, ciddi ve son derece zeki bir karakter. Phoenix genelde onu "Şef" diye çağirir.

http://www.court-records.net/animation/maya-normal(a).gif

Maya Fey / Ayasato Mayoi: Serideki ilk ciddi davada tanişiyoruz kendisiyle. Mia Fey'in kiz kardeşi. Annesi babasi olmadiğindan ablasi onun her şeyi. İlk davadan sonra kendisi hep yanimizda oluyor, bize yardim ediyor. 19 yaşinda olduğundan çocuk ruhlu enerjik bir karakter. Serinin neşe kaynaği denebilir. Phoenix'e hep Nick diye seslenir.

http://www.court-records.net/animation/edgeworth-document(a).gif

Miles Edgeworth / Reiji Mitsurugi: Serideki baş düşmanimiz denebilir. Hoş zaman geçtikçe Phoenix'le aralarinda bir dostluk doğmuyor değil. Phoenix kadar zeki, Phoenix kadar canli ve işinde çok ünlü birisi Edgeworth. Tsundere bir kişilik gösteriyor diyebiliriz, her zaman soğuk görünür ama aslinda iyi birisidir. Oyunun fanlari arasinda neredeyse Edgeworth Phoenix'ten daha çok sevilir. Hatta Edgeworth'ün ana karakter olduğu kendine ait 2 oyunu var.

http://www.court-records.net/animation/gumshoe-pumped(a).gif

Dick Gumshoe / Keisuke Itonokogiri: Emniyet teşkilatinda çalişan bir Dedektif. Serideki bir diğer neşe kaynaği diyebiliriz. Edgeworth için çalişir fakat Phoenix'i de sever. Mirin kirin etse de bulduğu önemli delilleri veya ayrintilari bizle çaktirmadan paylaşir. Genelde bir cinayet olduğunda ilk konuştuğumuz kişi Gumshoe'dir. Kişilik olarak çok gururlu ama ayni zamanda çok saf bir karakterdir. Gumshoe genelde savcilar tarafindan ezilirhttp://www.court-records.net/animation/judge-warning(a).gif

Judge / Yargiç: En babacan yargiçlardan kendisi Genelde kişisel hayatiyla ilgili örneklendirmeler yapar, sert görünsede yufka yüreklidir. Duruşmaya gelen orta yaşli kadinlar tarafindan çok beğenilir, genç olanlar tarafindan da yüksek ihtimalle azarlanir. İsmini saniyorum ki hala öğrenemedik.


 

Son olarak serinin kaç tane oyundan oluştuğunu ve oyundan başka uyarlamalarina bakalm.

Ana Seriler

1- Ace Attorney (2001)

2- Justice for All (2002)

3- Trials and Tribulations (2004)

4- Apollo Justice (2007)

5- Dual Destinies (2013)

Dual Destinies serinin en son gelen oyunu. 3DS için yapilmiş tamamen yeni grafiklerle düzenlenmiş versiyonu. Farkli bi gameplay yaptiklari söyleniyor, oynayamadik malesef.

Edgeworth'ün ana karakter olduğu seri:

1- Investigations: Miles Edgeworth (Gyakuten Kenji) (2009)

2- Gyakuten Kenji 2 (2011)

----------------

Manga uyarlamalari:

Gyakuten Saiban

Gyakuten Saiban Official Anthology Comic (Mitsurugi Version)

Gyakuten Saiban Official Anthology Comic (Naruhodou Version)

Turnabout Crossover

Gyakuten Kenji

Live-Action uyarlamalari:

Ace Attorney (2012)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e8/Ace-attorney-poster.jpg

Filmi sadece ilk oyunu ele aliyor, çok güzel işlemişler davalari. Kanitlari havaya firlatiyoruz resmen, dijital ekranlar falan dönüyor mahkeme salonunda. Çevirisi var mi bilmiyorum.

-----

Epeyce uzun bir yazi oldu okumaya üşenenler için tl;dr yaparsam, bir VN ya da anime İngilizcesi kadar dil bilmeyi gerektirmeyen oynamasi zevkli dedektifçilik oyunu. Emulatorlerle araniz iyiyse mutlaka denemeniz ya da en azindan filmini izlemeniz gereken bir seri.

Düzenlendi: (loykad)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 12
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • loykad

    5

  • suke

    3

  • meyday

    1

  • AkuTan

    1

En Çok Yazanlar

Kapsamlı bir tanıtım ve inceleme olmuş. Gerçekten iyi hazırlamışsın. Tarihçeden başlayan ve devam eden başlıklar kolay anlaşılır kılmış içeriği. Eline ve klavyene sağlık, her ne kadar "ı" harfi çalışmıyor ise de :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Eline sağlık efendim,Resimleriyle yazısıyla ayrıntısıyla anlatımıyla on numara bir tanıtım olmuş gerçekten, özellikle şu "tarihçe,karakterler,ekstra" şeklindeki resimler çok hoş bir hava katmış.

Oyun hakkındaki görüşlerimi de kısaca yazayım mesaj yazmaya başlamışken, oyunu "Gayet eğlenceli" bir yapım olarak özetlememizde hiçbir sakınca görmüyorum. Evet genel visual novel konseptinden bir miktar farklı ancak yinede kesinlikle visual noveldir kendisi,Sadece "okumak"tan çok "oynamak" kısmına yakın bir eser,ki asıl zevki bu veriyor da diyebiliriz sanırım.

Oyunu biraz boş vakit bulabilen herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim.Genel olarak "Visual novel" olayını sevmeseniz bile bu oyunun sizin için istisna olabilme ihtimali büyük,söylediğim gibi iyi anlamda diğerlerinden farklı bir eser kendisi. Ayrıca emulatör olayıda hiç gözünüzü korkutmasın, Desmume (ismini hatırlamıyordum tanıtımdan çaldım,inşallah doğrudur) gayet kullanışlı, sıkıntı çıkarmayan bir program en azından bu oyun için öyleydi, en azından ben oynarken problem yaşadığımı hatırlamıyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Oyunun en güzel özelliği, gerçekten de bir şeyler başarmiş hissi verebilmesi. Çok önemli bir delil sunduğunuzda ya da bölüm sonunda ilk bölümden ikinci bölüme film şeridi halinde geçerken vesaire kendinizle gurur duymanizi sağlamayi çok iyi başariyor oyun. Çünkü çözdüğünüz davalar gerçekten de kolay değil, bazen bir noktada ne yapacağinizi şaşirir hale geliyorsunuz. Bazen sürekli save>load yapip elinize gelen delili sunuyorsunuz. Neticede zor ama geçtiğinizde müzikler de sağolsun epey havalara sokan bir oyun :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Ohoho. Üşenmemiş de yazmış o kadar.Zamanında zorla okutuyorduk neredeyse.Elin değmişken Professor Layton vs. Phoenix Wright de ekleyiver bari. İngilizcesi de gelecekmiş yakında.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Abi zorla değil Google Plugin emülatörümü bozmuştu 2 kati yavaş geliyodu yazilar müzikler falan oynanir mi öyle Phoenix görünce kaçiyodum ;_;

Onu bilerek eklemedim anego İngilizcesi falan hiç yok diye, gelirse eklerim beeelki

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

buydu işte

Tüm anime kahramanlarının bu avukat gibi el kol sallamasının nedeni bu nalet oyun !!!

cınıyorum etkilenen yapımcıları

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Oyunun ne suçu var yapimcilara lanet olsun özentiler ;_;

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 ay sonra...

Benim en sevdiğim serilerden biridir Ace Attorney serisi. Karakterleri olsun, hikaye ve davaları olsun, müzikleri olsun oldukça doyurucu bir seridir. UnderminE ellerine, klavyene sağlık, böyle bir yazı görmeyi beklemiyordum ama oldukça keyif aldım okurken.

Serinin hemen hemen tüm oyunlarını oynadım, Gyakuten Kenji 2'nin lokalizasyonu çıkmadığı için ona dokunamadım ama az önce ufak bir araştırmayla bir grubun fan çevirisi yaptığını gördüm, tamamen çevrilmesi ne kadar sürer bilmiyorum ama umut verici, çünkü Miles Edgeworth'ün kendi oyunu bana Phoenix Wright'ınkinden daha güzel gelmişti. Alıştığımız savunma avukatı yerine tam tersi bir karakteri, savcı rolünü oynamak farklı bir his vermişti, Wright'ın Objection!'una karşılık Edgeworth'ün Eureka!'sı da cabası.

Dual Destinies 3DS oyunuymuş, geçen hafta kelepir bir 3DS bulmuştuk, yakın zamanda o oyunu da elden geçiririm diye umuyorum. Bir de crossover şeklinde Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney adı altında bir oyun daha var, Layton serisini de çok sevdiğimden fırsatını bulunca oynamayı istiyorum. Ayrıyeten Phoenix Wright'ın Ultimate Marvel vs. Capcom 3 dövüşçü olarak oynanabilir olması durumu da var, Objection! çekiyor rakiplerine sanırım. :D

Live-action'ını da izlemiştim, serinin hayranı olunca kaçmaz tabi. İlk oyunu işlemişler ve epey de güzel olmuş, Japonların yapmacık oyunculuklarını hoş karşılarsak birkaç sırıtan sahne dışında fena değildi.

http://objection.mrdictionary.net/go.php?n=7230741 fo da lulz

@UnderminE: Desmume yada diğer emulatörleri sıkıntısız çalıştırabiliyorsan, DS için çıkmış olan Ace Attorney serisi gibi yarı visual novel, yarı (değişik şekillerde) gameplay içeriğine sahip şu oyunlara bakmanı öneririm. Özellikle 999 ve Ghost Trick mükemmeldir, oyna da şu oyunları konuşacak birileri olsun. :P

999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors

Ghost Trick: Phantom Detective

Hotel Dusk - Room 215

Last Window: The Secret of Cape West

Professor Layton serisi

Theresia

Time Hollow

Bonus: Shin Megami Tensei: Devil Survivor

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

999'u zamaninda Borastus adli bi arkadaş çok önermişti, hatta inceleme yazisi falan da vardi. Oynarsam ilk onu oynarim heralde :D Alayini da not aldim. Bitirdiğim an inceleme yazisi yazarim, öyle bir huy edindim son zamanlarda.

Valla Türk hayranlarini bulmasi nadir olan bir diğer seri daha işte Ace Attorney serisi de, ben daha tüm oyunlarini oynayamadim. Açikçasi hemen bitsin istemiyorum bu tarz hazineleri bulunca; ne zaman boşluğa düşsem ilk bunlara koşuyorum. Şu siralar Trials and Tribulations'un yarisindan biraz daha ilerdeyim hiç bitiresim yok. :D

Arkadaşim 3DS versiyonu diğerlerinden biraz daha farkli hissettiriyor oynarken demişti, bir de dediğine göre önceki oyunlardan biraz daha kolaymiş davalar. Sen oynadiğinda artik buralara yazarsin :P

Edit: Borastus'un incelemesi http://visual-novel-sekai.blogspot.com.tr/2011/12/kyokugen-dasshutsu-9-jikan-9-nin-9-no.html

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

999, Testere film serisi gibi bir konuya sahip, belirli bir zamanda zekalarını kullanarak onları o duruma sokan kişinin hazırladığı oyundan kurtulmaya çalışmalarını konu alıyor. Ben 4-5 kez bitirdim, zaten gerçek sona ulaşmak için mecburi birkaç kez oynamak gerekiyor, karakterler epey ilginçti, o yüzden beğenmiştim.

Ace Attorney serisini, DS sahibi tanıdığım herkes oynayıp bitirdi, DS'in ömrü dolmadan NintentoTR gibi sitelerde falan çok bahsedilip tanıtılırdı, şimdi ne oldu o sitenin akıbeti bilmiyorum tabi. Şu an oynadığın oyunda serinin en karizmalarından Godot var. Onun bir quote'u vardı, halen yıllardır facebook sayfamda en beğendiğiniz sözler kısmında yer alır. Şöyle ki "No matter the man, we all wear masks. Whether it be over our faces or over our hearts."

Diğer oyunlardan kısaca bahsedeyim tam olsun.

Ghost Trick: Phantom Detective, Bir hayaleti kontrol ediyoruz ve objeler arasında yer değiştirerek hikaye boyunca hem ölümümüzü araştırıp hem de bir örgütün sinsi planlarını suya düşürmeye çalışıyoruz. Capcom firmasının çıkardığı açık ara farkla en iyi oyun, Resident Evil, Devil May Cry, Street Fighter serileri falan bu oyunun yanında halt etmiş, o derece.

Hotel Dusk - Room 215, Last Window: The Secret of Cape West, birbirinin devamı olan iki oyun, grafik stili benim çok hoşuma gitmişti, baş karakter detektif gibi bir araştırma yapıyordu iki oyunda da, ama sağlam yan karakterler ve bol bol twistler var oyunda. Hatta benim profil sayfamdaki avatar bu oyunların başkarakteri. Zamanında oyun ve animelerle ilgili yazılar yazmak için açtığım fakat pek entry giremediğim bir blogum vardı, bu oyunu orada tanıtmaya çalışmıştım, linki; http://legendofsuke.blogspot.com.tr/2009/08/hotel-dusk-room-215.html

Professor Layton serisi, bulmaca ve bilmecelerle dolu bir oyun, müzikleri ayrıca indirilip dinlenilesi, çizim tarzı garip gelecektir ilk başta ama insanın içini ısıtan aynı zamanda twistlere sahip gergin bir hikayesi vardır, ama bilmecelerle uğraşması fazlasıyla keyifli.

Theresia, bunu bitirmedim ama atmosferi muazzamdı, biraz dungeon crawler tipi bir oyun, ama oynarken çok gerildiğimi hatırlıyorum.

Time Hollow, zamanda yolculuk edebilen bir başkarakter ve gizemli olaylar var, time travel yada zamanı kontrol edebilme olunca konu benim ilgimi fazlasıyla çekiyor, bu seriler arasında en visual novel olanı.

Bonus: Shin Megami Tensei: Devil Survivor, visual noveldan çok bir strateji rpg oyunu, ama epey bol bol kaliteli diyalog ve çeşitli route'lar bulunmakta. Eğer SMT serileriyle alakalıysanız seversiniz, ama oynayabilirseniz PS2 için Persona 3'ü tavsiye ederim. Baya dolu bir oyundur genre olarak.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

Çok güzel bir inceleme, eline sağlık.

Oldukça ilgi çekici bir yapısı var, mutlaka deneyeceğim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...

Son oyunu yani Dual Destinies olanı oynuyorum, yeni kızımızın ismi Athena. Phoenix sonrası yeni başrolün adı da Apollo idi. İlk davada diğek Yunan mitolojisindeki Sun God Apollo'ya gönderme var.

İkinci davada yakaladığım bir gönderme çok daha ilginç. Tenma Town Pro Wrestling "Howlin’ Wolf vs. Pretty Boy Vampire" Blow by blow commentary by Timothy Twilight :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?