Jump to content
  • Kayıt Ol

Bu Anime Bu Puanı Hak Etmiyor


painscream

Önerilen İletiler

Öteki konunun açılmasının üzerinden uzun bir süre geçtiği için, yeni bir başlık altında bu konuyu açıyorum. Öteki konunun da linkini veriyorum, eski mesajları okumak isteyen oradan okusun. Alta eski konunun ilk mesajını yazıyorum. Katılımlarınızı bekliyoruz :)

Öteki konunun linki: http://www.animemangatr.com/forum/anime-tartismalari/2631-bu-anime-bu-puani-hak-etmiyor/

Hepimiz anime tercihinde bulunurken bazı sitelerden aldığı puanlara göre seçim yaparız. Ama gelin görünki "bunun puanı yüksekmiş, kesin güzeldir" ümidiyle izleyip "lan bunun neresi güzel, abartmış millet" dediğiniz olmuştur. Şahsen benim çok oluyor. Veya da puanı düşük olup çok çok beğendiğiniz bir yapımla da karşılaşabiliyorsunuz. İşte bu konu o şikâyetlerinizi dile getirme mekânınız olacak. Şikâyet için ne mi yapacağız;

İlgili animenin isminin yanında AniDB, MAL veya ANN sitelerinden aldığı ortalama puanını da yazacaksınız. Ve yorumunuzu belirteceksiniz. Bu kadar basit.

Ha benim beğenmediğimi bir başkası beğenebilir veya onun kötü dediğine ben harika diyebilirim. "Zevkler ve renkler tartışılmaz" kuramınca olabildiğince bir başkasının yorumu hakkında eleştiri yapmamaya özen gösterelim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 ay sonra...
  • İleti 26
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • gkucar

    5

  • loykad

    4

  • GeNeRaL52

    3

  • Ulmo

    3

SAO, Fairy Tail, Angel Beats, Mirai Nikki aklıma gelen üçlü. Özellikle Mirai Nikki en overreated olan.

Mal puanları sırası ile;

8.29, 8.57, 8.58, 8.34 / 7.0, 7.0, 7.0, 5.0 (benim oylarım)

Özellikle Bleach gibi eski ve kaliteli bir anime 8.01, NShippuuden 7.98 alıyorken, Fairy Tail'in 8.57 gibi uçuk bir rakam alması, sanırım durumu açıklıyor. OP 8.63 ile doğru puan da, aynı şekilde 8.83 ile lider konumdaki HxH tamamen hak ediyor. Bunun dışında, Hele efsane olan DB - 8.14 ve DBZ - 8.26 ile FT'nin arkasında kalması, animelerin ve izleyicilerin nereye doğru gittiğini gösteriyor. DB'yi burun kıvıran bir gençlik var. Gözleri Yukarıdaki 4 lü tarafından boyanıyor.

Bunlara ek tam Overrated değil ama, Şuan 8.92'lik puanı ile SnK'de yine yeni nesil anime özellikleri taşıyor. Açıkcası 8.50 civarı iyi bir puan SnK için, ama 8.92 çok yüksek. En temel itici özellikler bir avuç ergenin, ergen tavırları ile hareket etmesi. Özellikle de bu devleri araştıran kişinin devleri görünce ki halinden dolayı doğrudan 1 puan kırdım. Şimdilik 9 ile duruyor ama ilerleyen zamanlarda etkisi geçince 8'e çekerim onun puanını da.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Abi biz bir ara MAL'de nasil puanlama yapilir konusu üzerine chatbox'ta uzuuuuuuun bir tartişmaya girmiştik.

Kisacasi MAL kullanicilarinin %90'i nasil puanlayacağini bilmiyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yine ben yazıyorum, bir önceki başlığı okudum hızlıca, ne seriler gelmiş geçmiş. Söylenecek çok söz varda, konunun kuralı olduğu için bir şey demiyorum. Ama Cowboy Bebop'da o arada kaynayan animelerden biri olunca yazmadan duramadım. Cowboy Bebop'a overrated denilmiş. Biz daha lower rated diye yakınırız, neyse zaten her seriyi herkes anlayacak ya da beğenecek diye bir şey yok.

Bunun dışında sonlara doğru, bu puanlar ortalama 100.000 kişiden çıkıyor, yeterince güvenilir bir rakam denilmiş. Evet gerçekten en güvenilir yer MAL, bir DN'nin 400.000 izleyicisi yaklaşıkta 300.000 oy vereni var. Neredeyse bu seriyi izleyen her 100 kişiden en az 95 kişisi ortalama 9 puan vereceği ve sadece 1 kişinin 8'den aşağı oy vereceği anlamına gelir. Bunu bir kenara koyalım. Bu konu da sanırım itiraz çıkmaz.

Önemli yere gelirsek. Son 1 yılda 150.000 gibi yeni üye edindi MAL bunu da kriter olarak tuttuğum DN den biliyorum. DN izleyen kişi sayısı 280.000'den 400.000 lere çıktı 1 yılda. Aynı şekilde CG ve FMABH de çok hızlı bir artışa girdi. Bunlar neyi gösteriyor, üye olan yeni çoğunluğun yaş ortalaması oldukça küçük ve yeni izleyiciler. Aynı zamanda bakıldığında 2011-2012-2013 serilerinin çok rahat 200.000'i geçtiği görülüyor. Yine yeni izleyicilerin daha çok son çıkan ve yukarıda saydığım yaşıtlarına göre daha ilgi çekici olan animelere yönelmelerini gösteriyor. Aynı zamanda bu da yeni çıkan animelerin bu tarzlarda olmasını sağlıyor, tutuluyor ki yapalım mantığı. Ve son zamanlarda farklı, bazı kişiler tarafından sevilen serilerin çoğunluğu da, eski tarihli olmaları sayesinde kazınıyor. Bir ara kontrol ediyordum 1 dk da 10 yeni üye alıyordu MAL. Bu oy verenlerin çoğunluğu 3-4 anime ,hadi 15-20 olsun izleyen kişiler tarafından veriliyor. Bu da sizin ya da benim zevkime göre overrated animelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Bir diğer durum da her şeye 10 verenler ile, her şeye 5-6-7 verenler. 10 verenler neyse onlar sadece overrated yapıyorlar ama sebepleri var, hepsi çok güzel. Ama 5-6-7 verenler için bir sebep göremiyorum. Beğenmiyorsan izleme, yani 50 seri izlemiş hiç 10'yok, hiç 9 yok. En sevdiğine 10 vereceğim, 1 yıldır izliyor ama daha 10'luk anime görmemiş. 10 vermekten korkanlar var. Onlar için 1-2 9 oluyor, o da bizim 10'a denk geliyor. Herkesin puanlama mantığı farklıdır ama, çok seri izleyenler de bir düşük puan verme durumu oluyor. Onları da anlıyorum biraz, zamanla bazı serileri gözünüzde büyüttüğünüz oluyor ama bu durumu abartmamak lazım. Bir de 1-2-3-4 cüler var. Onlar zaten anime izlemeyi bıraksınlar derim, ya da birilerinden yardım alarak seri izlesinler kendi başlarına hareket etmesinler.

Bu arada MAL da 280+ arkadaşım var ( ya da veri olarak 280 liste var). Bunların hepsini kontrol ettim. Ve detaylı olarak inceledim. İsteyen için istatistiklerini çıkarabilirim. Ve genel olarak SAO, FT, AB, MN gibi animeler aynı kişilerde bir birine yakın puanlar alıyorken , ters olarak da DB, CB, DC, gibi animeler de birbirine yakın puan alıyor ve bunlara yüksek verenler ya zaten yukarıdaki 4'lüyü izlememişler ya da düşük puanlamış oluyorlar.

Azıcık kendi yorumlarım ile birlikte sadece gördüklerimi söylüyorum sadece. Kimseye şahsi olarak bir şey ima etmiyorum. Aslında gördüğüm puanlama mantıkları üzerine biraz daha konuşulurda uzun bir süre detaylı inceleme yapmam listeler arasında, ve o kişilere sebepleri sorarak bağlantılar kurmam gerek. Şu an pek vaktim yok ama ilerde, böyle bir araştırma da yaparım.

Yine ben yorum yazarken biri benim bahsedeceğim konudan bahsetmiş. Tekrar belirteyim, senin %90 lafın üzerine yazmadım, öyle bir yanlış anlaşılma olmasın, diğer başlığı görünce bir bilgilendirme maksatın da olsun diye yazdım. Bu arada seni garantileyecek bir yazı oldu o ayrı. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Valla benim düşündüklerimi süper açiklamişsin. :D Küçük yaş grubu izleyiciler animeye başlayinca, sağda solda da çok görürüz, CG izle DN izle MN izle hep klasik şeyler ve toplamda 10 anime izlemiş bu arkadaşlarimiz bu tarz serilere çakiyorlar 10-9 puanlari. Böyle binlerce yeni başlayan olduğunu düşününce overrated kavrami ortaya çikiyor. (O serilerle bir alip veremediğim de yok ha)

Şimdi aradan bazi arkadaşlar atlayacak "o adam seriyi sevmiş, kendi listesi istediği puani verir" diye de o işler öyle olmuyor. Puan koymaya çok merakliysa About Me bölümüne veya blog sayfasina bunu aktarabilirler. Ama istatistik tutulan bi yerde sirf keyfi olsun diye rastgele puan verirseniz o sitenin tüm mantiğini ve rating amacini yerle bir etmiş olursunuz malesef.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bu kadar konuştuktan size güzel bir görüntü yollayayım, sanırım benim gibi meraklı bir adminin en yüksek oy kullanılmış 2 animeye 11 puan vererek % kaç puanını artırırım düşünse ile ortaya çıkmış tablo. Dedim acaba bir bug mı var bu 2 anime ben 11 puan verdim olmadı. Ya da her 300.000 ni geçen animeyemi 1 tane 11 puan veriliyor diye o değilmiş. Bleach'in 11 puanı yok.

bh9q.jpg

dsen.jpg

O değil de adminlerin listelerine baktım, hiçbirinde 11 puan yokmuş, üyelerden biri de bir açık ile 11 puanı geçirtmiş olabilir ama, bu sefer de sadece 2 anime de değil diğerlerinde de olurdu. Ben şimdilik yıl başı nedeni ile, adminlerin işi diye düşünüyorum. Sonuçta bugün 31 oldu.

Total: 401,221, daha kaç dakika geçmeden 25 yeni kişi listeye eklemiş DN'yi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(Resimleri spoiler'a alsan iyi olur)

Açikçasi bu kadar kafa yormadim ben; sadece sitenin iyice battiği gerçeğini görebiliyorum. Ki zaten bu tarz sebeplerden dolayi adminlerin de siteyi pek geliştirme heveslerinin kalmadiğini görüyoruz. Sadece modlar yeni serileri ekliyor, karakterler vs. Onun haricinde site aylardir ayni yerinde sayiyor, daha postlara img kodu bile ekleyemiyoruz. Profil resmi değiştirme için türlü hilelere başvurmamiz gerekiyor falan filan.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çok hatalı bir konu olduğunu düşünüyorum bu konunun.

Konu zaten içerisinde bulundurduğu kural ile çelişiyor: " 'Zevkler ve renkler tartışılmaz' kuramınca olabildiğince bir başkasının yorumu hakkında eleştiri yapmamaya özen gösterelim. " Bu kural başlık içerisinde üyelerin kendi aralarında "benim sevdiğim seriyi nasıl sevmezsin!" tartışmasını engellemek için konulmuş olsa da aslında konunun amacının ne kadar yersiz olduğunun bir göstergesi. Resmen şu demek istenmiş, "Arkadaşlar kendi aramızda, zevklerimizi ve renklerimizi tartışmayalım ama hiç tanımadığımız, buraya yazamayacak insanlarınkini tartışabiliriz" Hiç adil değil.

Eğer bir sanat çalışmasının değerini herkesin oy verebildiği bir yerde aldığı puana göre değerlendiriyorsanız en başta burda hatalısınız demektir. İnsanların büyük çoğunluğu izlemeye karar verdiği şeyi yüksek ihtimal beğenir (burdaki kilit nokta, karar verme kısmı). Burdan yola çıkarak iki sonuca varıyoruz,

1) Bir birey izlediği bir seriye büyük ihtimal en az 6.5/7 puan verecektir.

2) İzlenilen şeye kötü oy verme olasılığı düşüktür.

Ve insanların büyük çoğunluğu gerçekten çok beğendiği bir seriye direk 10 basar. Çoğunluk düşünmez, "şurda hata vardı sanki/şurası daha iyi olabilirdi o yüzden puan kırayım". Çoğunluk bir animeyi ya beğenir ya beğenmez. Siyah veya beyazdır, orta tonlar yoktur. Ve bu da zaten az sayıda olan düşük oyların geçerliliğini kaybetmesine sebep olur (Sanırım burda ufak çapta matematiksel düşünmeniz gerekiyor)

Bir çok anime izliyor, manga okuyoruz. Bir çoğunda doğrunun sabit olmadığı ve ufacık bir bakış açısı değişikliği ile doğrunun ve gerçek sandığımız şeyin değişebildiği belirtiliyor. Sanatsal çalışmalarda da bu geçerli. Sizin 3 puana laik gördüğünüz bir seriye kimisi 10 puan basabilir. Ama ne sizin verdiğiniz puan doğru, ne de 10 puan basanın. Durum böyle olunca da, iki tarafında biçtiği değerin yanlış olmadığı ortaya çıkıyor. Yani özetle, sanatsal bir çalışmanın hakkettiği değişmez bir değerin olmadığı, tamamen öznel olduğu.

Benim için, bu tarz sitelerde (MAL, IMDB vb) izlemek istediğim şeyin aldığı puanın önemi yok değil. Ama çok çok düşük bir önem bu. Benim daha çok dikkat ettiğim şey, ortak zevklere sahip olduğumuza inandığım veya benim zevklerimi bilen dostlarımın görüşleri. "Ben sevdim, seversin sen de", "ben sevmedim ama sen seversin eminim" gibi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Açikçasi başliğin geri kalanina pek bakmadim, MAL puanlama sistemini kafaya takiyorum ben, de..

Benim için, bu tarz sitelerde (MAL, IMDB vb) izlemek istediğim şeyin aldığı puanın önemi yok değil. Ama çok çok düşük bir önem bu. Benim daha çok dikkat ettiğim şey, ortak zevklere sahip olduğumuza inandığım veya benim zevklerimi bilen dostlarımın görüşleri. "Ben sevdim, seversin sen de", "ben sevmedim ama sen seversin eminim" gibi.

Peki o seriyi izlemiş çevrende kimse yoksa, internette de bir allahin kulu o seriyle ilgili adam gibi bir inceleme yapmamişsa? Ya tutarsa diye başlayip sonuna kadar "ulan belki düzgün bir şey çikar" diye izlemek mi gerekiyor? Elbette birinin 10 verdiğiyle 3 verdiği bir olmaz; ama binlerce kullanicinin bulunduğu platformda eğer herkes en azindan belirli kriterleri düşünerek adam gibi puan verse o bilinmeyen seri ile ilgili kafanda bi takim düşünceler ortaya çikabilir. "5k puanlama sonucunda 6 puan anca alabilmiş, birkaç bölüm izleyeyim ama beklentilerimi yüksek tutmiyayim" diyebilirsin.

Eğer senin kafadan gidersek, ki günümüzdeki başiboş puanlama sisteminden bahsediyorum, neredeyse her seri kafadan 7-8 puana sahip olmaya başladi. Hele ki 2010 ve sonrasi serilerde 8'den aşaği puan alan seri çok nadir (anca trolleme olursa). İnsan düşünüyor ULAN HER SERİ Mİ GÜZEL diye. Bakiyorsun ve beklentilerini karşilayamiyor seri. Bunun zevkle çok da bir alakasi yok diye düşünüyorum, bir seride ortada gözle görülebilir nesnel şeyler de vardir ve eğer her izleyici bunlari görmezden gelerek bam güm 8-9 puan salliyorsa ortaya; burada bir yanlişlik var demektir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çok konuyu uzatmak istemiyorum, isteyen yine istediği seriyi yazsın, zaten başlık onu istiyor. Ama şöyle bir durum, bunun aynısı başka bir yer de de yazdım orada da aynı tepki geldi. Bir şeyin kalitesini oylar belirlemez, ve ben oylara bakmam, kendi zevkime uyan arkadaşlardan tavsiye alırım.

Burada ilk durum, bir anime ödülü olsun, bir tv dizisi olsun, ne olursa olsun, yılın futbolcusu olsun, bunlar sence kendi mi belirleniyor. Her şey büyük çoğunluğun kabul ettiği oylar ile sonuçlanıyor ve yine büyük bir çoğunluk bundan memnun kalıyor. Aynı şekilde animeler için de geçerli, gerçekten şuan var mı bilmiyorum, ilerde bu işi çok kaliteli yapacak şekilde bir site açmayı ki bir yerde bir arkadaşta aynı şeyi düşünüyordu, bir birinden farklı zevklere sahip ama neyin ne olduğunu bilecek kişileri toplayarak, kaliteli bir anime sıralaması yapmayı düşünüyorum. Belki diğer arkadaş benden önce açar bilemiyorum. Bizim bahsettiğimiz sorun ise en basitinden, bir Tv ödüllerinde sen gidip oyları halka verdirirsen alacağın sonuçlar çok farklı olur. Ya da yılın sanatçısında müzik ile pek fazla haşır neşir olmayan insanlar oy verirse, durumun ne kadar sapacağı ortadadır.

Diğer bir durum, genel olarak zevklerin aynı olan kişilerden tavsiye almak. Bu durum da sıralamaya bakıp izlemek ile aynı sonucu veriyor. Monster ve DN'ye 10 çakmış bir kişi, ben de 10 çakmış, bayağı bir yakın, bir çok seride de 1-2 puanlık fark ile mantıklı gidiyor liste. Ama sonradan o kişinin övüp bitiremediği seriyi izliyorsun, sana boş geliyor. Bu da yukarıda durum ile aynı orana sahip olur. Birinde beğenmeme oranın %5 iken, diğerinde 100 animeden 95' e aynı zevke sahip iken senin bir sonraki tavsiye animeyi beğenmeme oranında %5. Sonuçlar bir şey değişmiyor. ( Tabi oyları veren kişilerin ne kadar bilinçli olduğuna bakar, ki bu da izleyicinin ne kadar bilinçli olduğu ile değişir. )

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Şu ana kadar, daha hiç puana göre anime izlemedim. Hep takıldığım yerdeki kişilerin büyük bir çoğunluğunun ağzından çıkan serileri izledim ve 8'den aşağı bir not vermedim, içerik olarak zayıf ise de 7 verdim. Ve orada Anime Tavsiye diye bir konu var. Burada istisna durum, çoğunluğunun çok eski, ilk izleyicilerden ve bilinçli izleyiciler olmasından kaynaklanıyor. Seri yi beğenmese bile saygı duymasını bilecek izleyiciler. Ve gerçekten herkesin zevkleri bir o kadar farklı olmasına rağmen genel olarak tavsiye kısmı yeterince verimli çalışıyor.

MAL'da da zaten belli bir yaşa gelmiş izleyiciler bakımından sıkıntı yok. Benim 10 verdiğim animeye adam 6-7 verince, hiç bir şey diyemem vardır bildiği muhakkak. Ama genel olarak gençlerde MAL'daki top 30'u önce bitireceğim gibi tarzda şeyler olunca, ya da IMDB'deki listeye göre hareket ederim diyenler var. Aynı şekilde burada kimse zaten MAL puanlarına göre anime izlemiyor diye düşünüyorum. Sadece seriyi izledikten sonra kendi verdiğin puan ile ortalamayı kontrol etmek amacıyla bakıyorsun. Bir de acaba seri genel olarak nasıl diye. Genelde 8(benim kriterime göre) altı değilse verilen tavsiye'de sorun yoktur denilebilir. Olsa da fark etmiyor, daha da meraklanıp izliyorsun.

Neyse ben en tepede 4 seri ve bir yan seri için neden overrated oldukları hakkında yazdım. Size göre de hangi seriler olduklarını yazarsanız, sizin zevklerinizi de biraz daha öğrenmiş oluruz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 7 ay sonra...

animemiz Gokukoku no Brynhildr. MAL puanı an itibarı ile 7.14

neden puanının bu kadar düşük olduğu hakkında net bi fikrim yok. elfen lied'ın yaratıcısının eseri olan bu animede elfen lied'da olduğu gibi "mantıklı" gelmeyen şeyler var animede. ama genel olarak anime izleyen güruhun çok dikkat etmediği şeyler diyebiliriz bunlara. mesela elfen lied'da çok umursanmamıştı bu tarz "mantık" hataları neyse garip bi şekilde bu animeyi -yeteri kadar- sevmemiş izleyenler.

anime eksiklikleri olsa da bu kadar az bi puanı hakketmiyor kesinlikle. MAL puanı 7.70'den az olmamalıydı kanaatimce.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Puanlama konusunda berbat olduğumu söyleyeyim öncelikle. Bir seriyi bitirdiğim zaman "bunun puanı şu olsun" diyerek veririm ve üstünde düşünmem. Bir ara sonradan verdiğim puanları düzenliyordum ama üstünden epey zaman geçti. Bir daha düzenlemek gerek de işte üşengeçlik :P

Neyse. Uzun lafın kısası şu anime benim en nefret ettiğim seri olmuştu. Kusacak gibi olmuştum hatta izlerken. Hay genres kısmında demons'ı gördüğüm güne. Hay "puanı da fena değilmiş :/" dediğim güne. Bu deneyimi yaşayalı epey zaman olmuştu ama konuyu görünce bir kez daha nefret kusmak farz oldu. İşte bahsini ettiğim seri bu!!!

http://myanimelist.net/anime/6324/Omamori_Himari

Puanı 7.33 ama o puanı bu seriye nasıl vermişler hala hayret ederim. Benim izlediğim zaman da puanı daha yüksek olması lazım. 8'e yakın felandı. Bu seriden sonra MAL puanlamasına güvenmemek gerektiğini öğrendik işte.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İlk olarak MyAnimeList puanlarını kaale almayalım lütfen, hepimiz kullanıyoruz, hepimiz puanlıyoruz ama userbase puanlama konusunda çok kötüdür, puanlamaları değerlendirme konusunda çok daha "olgun" bir site olan AniDB.net'i kullanalım. http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=main

Benim bilerek çok düşük puanlar verdiğim animeler var, çok yüksek verdiklerim de var. Fakat MAL'de her inceleme puanı 10 olan iki anime vardı ve, kesinlikle kötü olmayan ama 10 puanı da sonuna kadar haketmeyen animeler vardı benim için, kimse kusuruma bakmasın, iyi animeler belki ama o kadar da yüksek puanı haketmiyorlar iki twist için. Biri Mahou Shoujo Madoka★Magica, diğeri de Yojouhan Shinwa Taikei. Ayrıyeten Hellsing tv serisinin 5'in üzerinde puan almasının hiçbir mantığı yok, ova serisi ayrı tabi, ama tv serisi çok yanlıştı, yayınlanmamalıydı öyle bir seri.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...
gundamaster

Cromartie High School: MAL:8.06 AniDB:7.64 ANN:7.45

Bu anime bu puanı kesinlikle haketmiyor! Bitirmek için çok zorladım kendimi. Bir iki ufak espri dışında güldürecek hiçbir yanı yoktu. Japon liselerindeki Banchouların salaklıklarından başka mevzusu yok. Benim için ederi 3. O da güzel açılış parçası hatrına :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 ay sonra...

Tüm dövüş/shounenler ve spor animelerinin çoğunluğu

Sword art online adlı çöp parçası Lucky Stardan yüksek alıyorsa kimse kusura bakmasın sağlıklı bir site değildir her ne sitesi ise

Acchi Kocchi(myanimelist puanı 7.6):En fazla üç alır.Neredeyse blade and soul kadar sıkıcı

Seitokai Yakuindomo(myanimelist puanı 7.8):Zerre komik olmayan ve düşündürmeyen tuvalet mizahı örneği daha.Parodi desen yok.Avel ergenlerin akılları uçkurunda başka da bir şey değil.Karakterleri desen silik tam bir klişe paratoneri

Shokugeki No Souma(myanimelist puanı 8.6):Kendisi güzel ve pekala öğretici.Bazı karakterlere ısındırabilme becerisi de mevcut.Fakat kesinlikle bu puanı hak etmiyor.Puanım 7.5

Nisekoi(myanimelist puanı 7.9):Şaka gibi

İnuxBoku(myanimelist puanı 7.7):Fanlar için resmen mastürbasyon aracı.Daha doğrusu kendileri bu amaçla yapılmış halihazırda.Sword art onlinedan bir tık daha iyi.Puanım 2

Boku no Hero Academia(myanimelist puanı 8.4):Eksantrik sanat tasarımı dışında çok özel değil tüm özellikleri vasat üstü.Hakkını yememek lazım bu kadar ezik,zırlak ana karakterin kendini sıkıp,zorlayarak icraatler yapabilmesi nazarımda katlanılabilir hale getirmekte.Puanım 6

Kabaneri(myanimelist puanı 7.4):Bunun puanı daha yüksekti.Şükürler olsun ki biraz akıllanmışlar.Daha nice düşüşlere

Summer Wars(myanimelist puanı 8.3):Ezik anakarakter esanslı klasik hollywood yapımı.6 puan alır o da aile kavramını iyi yansıttıkları ve işledikleri için

Working(myanimelist puanı 7.8):Gırla sapık dengesiz mevcut.Aslına bakarsak sapkın karakterler olumlu baktığım öğelerden.Fakat bu olmamış.Eğlence konusunda fena değil hepsi bu.Puanım 5.5

Noragami(myanimelist puanı 8.1):Yeni kuşak overrated serilerden biri daha.Şimdiki haliyle anca 6.5 puan falan alabilir yukine denen ağlak acı çekerek ölseydi 9-10 dolaylarında verirdim

Shingeki no Kyojin(myanimelist puanı 8.5):Shingeki no Kyojin diye yazılır overrated diye okunur.Neden mi ?

-İlk bölümlerdeki karanlık havadan eser yok.Daha doğrusu yansıtamamışlar.Oysaki ne güzel umutsuzluk konseptini işlemişlerdi

-Titana dönüşme işi bozmuş.Konu insanların tırnaklarını kazıyarak en dipten en yukarıya çıkması ve bunu yaparken de yapılan fedakarlıkların ne menem olduğunu vurgulamak,çabaları boşa çıkarmamak,farklı bakış açıları vs. değil mi.Ne gereği vardı bilim kurgu vari ıvır zıvırlara

-Jean bile Erenden başarılı bir karakterdir.Evet.Eren tam bir kütük.Kütük olmadığı tek zaman Pixisle konuştuğu zamandı

-Yan karakterler zerre ilgi çekici değil çoğu da klişeleşmiş stereotipler.Pixis hariç tabi.Tamam anladık insanlık yozlaşmış fakat koca ülkede bir vasıflı adam bile mi olmaz

-Odak durmadan değişiyor.Neden fanservice yapacağım diye onu bunu öne çıkarıyorsun.Leviyi ana karakter yap da diyelim dürüstmüş mangaka

-Elfen Lied misali yapmacık laçka laçka mesajlar.Büyük balık küçük balığı yermiş falan filan

Owari no Seraph(myanimelist puanı 7.6):Neden denek olmaktan başka bir olayı olmayan kütüğün obsesif emoyla oynaştığı seriyi ciddi ciddi izledim ki.Shingeki no Kyojinin ilk bölümleri gibi karanlık ambiyansı da yok

Not:Hakarete kaçan eleştirilerim sizi kırdıysa kusura bakmayın.Derdim hiçbir şekilde fanlarla değil materyalin kendisiyle.Fakat serilere saygı duymalıyız sonuçta bir emek var kısmına katılmıyorum.Seride ki karakterlerin özsaygısı yoksa,kaliteli olabilecek yapımların önüne geçiyorsa duyulan saygı tevazu değil hak etmeyene değer vermektir

Edit:Bir daha baktım da Sword art online 0.03 puan daha az almış.Değişen bir şey yok sonuç olarak

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ulmo'nun mesajına;

Öncelikle her hangi bir animenin fanı olmadığımı söyleyeyim, hiçbirine o düzeyde ilgi hissetmiyorum ve fanı olduğumu söyleyebileceğim tek ürün Yüzüklerin Efendisi'dir(J.R.R Tolkien'in alâkalı tüm eserleri). O ise buranın konusu değil.

MAL gibi sitelerdeki puanlar ise önemli değil, az veya çok. Sağlıklı değiller ne yazık ki. En azından beni alakaladar etmiyorlar.

Sword Art Online'a çöp demişsin, değerlendirme kritirlerin neler bilmiyorum, MAL'da puan verenlerle benzer kriterlerle aynı olmasını muhtemel görüyorum. Ama puanı geçtim. Ben izlerken keyif almıştım. İlk sezonu kast ediyorum. Eleştirmen gözüyle incelesem düşük puan verirdim ama MAL gibi sitelerde olan keyfe göre değerlendirsem 8 verirdim.

Dövüş/shounen diye gruplandırmak da mantıklı gelmiyor. Neyse. Aynı şekilde pek çok keyif aldığım anime mevcut. Naruto Ship, Bleach gibi.

Shokugeki no Souma bal gibi hak ediyor puanı. Souma'ya bir paragraf sonra geleceğim. Nisekoi'un az bile puanı. Kabaneri de çok güzel anime. Daha iyi yapılabilirdi. Orası ayrı. Bütün bunlar ortaya çıkıp temelsiz olarak kimsenin çöp demesiyle çöp veya sanat eseri demesiyle de öyle olmaz. Ancak inceleme kriterlerini söyleyip ona göre yorum yapılır.

Örneğin; animasyon, senaryo, anlatmak istediğini iyi anlatıyor mu, hikâye dâhilinde karakterizasyon, tasarım, çizimler, müzikler, diyaloglar gibi kabul edilebilir kriterlerle değerlendirmek gerek. Misal, Souma bütün bunlarda hak ediyor puanı. Anlatmak istediğini en güzel şekilde yapıyor. Diğer noktalarda da üst düzeyde başarılı.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kudo Shin'ichi

Güzel eleştirilerin için teşekkür ederim

Bir seriyi ne çöp eder bence söyleyeyim.Kendi türüne ihanet etmesi,serinin alakasız yerlere kayması,karakter gelişiminin olmaması,etkisiz yan karakterler,mantık hataları,motivasyonu olmadığı taktirde anakarakterlerin emo,gotik bir imaja bürünmesi aynı zamanda hödük olması.Evet Sword art onlineda hepsi var

Anlık eğlence sağlaması bir noktadan sonra önemli değildir eğer ki nefessiz bırakacak kadar heyecanlı değilse.İlk izlediğimde bende fena değil demiştim.Fakat diğer serileri izledikçe harem olarak dahi başarılı bulmadığımı söylemek zorundayım

Eleştirmen gözü ya da değil seriden seriye değişiyor.Elfen Lied gibi bir yapıma mesela hak etmediği puanı verdim.Herhangi bir mantıklı temel inşa etmek mümkün değil

Genellemeler elbetteki her daim doğru değildir.Fakat işin görünen yüzü bu.Genel olarak abartılıyorlar.Buna da nostaljik duygular sebebiyet veriyor genelde

Souma konusunda ise.Evet gerçekten başarılı.Myanimelistte 7 zaten güzel manasına geliyor.Kaldı ki 7.5 vermişim listede ise 8.Bu kötü ya da yetersiz olduğu anlamına gelmez sadece benim için ne ifade etmekte ona bakıyorum açıkçası

Fakat kendini biraz fazla tekrar ettiğini düşünüyorum.Bu da eğlence katsayısını düşürmekte.Sıkıcı bulduğun seriye yüksek veremezsin değil mi.Ve bazı durumlar şöyle şöyle gelişseydi olaylar daha güzel olurdu dedirttiriyor

Ayrıca ben puanlama yaparken diğer animelerle karşılaştırmayı tercih ederim

Ne demek istediğini anlıyorum serileri kendi içinde değerlendirmek lazım diyorsun.Hak veriyorum

Nisekoi konusunda zevkler ve renkler diyorum.Açıkçası o tarz bir romantizm ve sonuçsuzluk benim ilgimi çekmiyor

Kabaneri ise bir çok açıdan kötü.Hikaye odağı,karakterler,bayağı olması vs.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Arkadaşlar güzel güzel tartışıyorsunuz fakat bir yerden sonra sonu gelmez bunun. Buradaki değerlendirmeler kişinin subjektif değerlendirmeleridir. Bir başkası katılmak zorunda değil. Konunun başında da gördünüz mü bilmiyorum ama şöyle bir şartı var,

Ha benim beğenmediğimi bir başkası beğenebilir veya onun kötü dediğine ben harika diyebilirim. "Zevkler ve renkler tartışılmaz" kuramınca olabildiğince bir başkasının yorumu hakkında eleştiri yapmamaya özen gösterelim. İlk ben başlıyorum...

Bunu dikkate alarak birbirimizin mesajlarına bu konu için eleştiride bulunmayalım. Bulunmak istiyorsanız da bunu profilleriniz arasında yapmanızı öneriyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İlk olarak MyAnimeList puanlarını kaale almayalım lütfen, hepimiz kullanıyoruz, hepimiz puanlıyoruz ama userbase puanlama konusunda çok kötüdür, puanlamaları değerlendirme konusunda çok daha "olgun" bir site olan AniDB.net'i kullanalım. http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=main

Benim bilerek çok düşük puanlar verdiğim animeler var, çok yüksek verdiklerim de var. Fakat MAL'de her inceleme puanı 10 olan iki anime vardı ve, kesinlikle kötü olmayan ama 10 puanı da sonuna kadar haketmeyen animeler vardı benim için, kimse kusuruma bakmasın, iyi animeler belki ama o kadar da yüksek puanı haketmiyorlar iki twist için. Biri Mahou Shoujo Madoka★Magica, diğeri de Yojouhan Shinwa Taikei. Ayrıyeten Hellsing tv serisinin 5'in üzerinde puan almasının hiçbir mantığı yok, ova serisi ayrı tabi, ama tv serisi çok yanlıştı, yayınlanmamalıydı öyle bir seri.

Mahou magica izlemedim ilgimi çekmedi ama The Tatami Galaxy benim için 10 numara anime, yani sana katılamicim :P

Bu oylama olayları göreceli. Mal'ın, anidb'den daha çok kitlesi var, yaşı küçük kitle baya çok bu yüzden puanlar biraz yüksek, bu yüzden serileri var olan puanından 1-2 puan daha düşük olarak görmek lazım.

Ama The Tatami Galaxy daha çok yaşı büyük kitleye hitap eden bir seri, yaşı küçük kesimin hiç ilgisini çektiğini düşünmüyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Mahou magica izlemedim ilgimi çekmedi ama The Tatami Galaxy benim için 10 numara anime, yani sana katılamicim :P

Bu oylama olayları göreceli. Mal'ın, anidb'den daha çok kitlesi var, yaşı küçük kitle baya çok bu yüzden puanlar biraz yüksek, bu yüzden serileri var olan puanından 1-2 puan daha düşük olarak görmek lazım.

Ama The Tatami Galaxy daha çok yaşı büyük kitleye hitap eden bir seri, yaşı küçük kesimin hiç ilgisini çektiğini düşünmüyorum.

Konu sapmasın, başka konulardan birinde açıklamış olmam lazım kendimi, Tatami Galaxy'ye düşük puan vermemin bir sebebi overrated olması (bir Allah'ın kulu da 9 vermemiş MAL'de, herkes 10, bende sorun var demekki.), ikinci ve asıl sebebi ise izlemesinin çok zor olması (Monogatari'de arada iç ses gibi şeyler geçiyor hızlı hızlı, onları okumasan da sıkıntı olmuyor, burada makineli tüfek gibi konuşuyor karakter, pause'lamazsan yetişemiyorsun, ben yetişemedim, yetişenleri tebrik ederim.), ayrıyeten izlemek demişken, bir oyundaki gameplay muhabbeti gibi yani, (ilk Witcher oyunu şahane atmosferine rağmen malca bir sisteme sahip olduğundan dayanamayıp oynamadım.), bu da o hesap işte. Ayrıca aramızda 3 yaş var, ergen değilim ben. :D Twisti, hikayesi, atmosferi falan güzel ama gameplay yanı silip süpürüyor bütün artılarını benim için.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Tatami Galaxy'ye düşük puan vermemin bir sebebi overrated olması (bir Allah'ın kulu da 9 vermemiş MAL'de, herkes 10, bende sorun var demekki.), ikinci ve asıl sebebi ise izlemesinin çok zor olması (Monogatari'de arada iç ses gibi şeyler geçiyor hızlı hızlı, onları okumasan da sıkıntı olmuyor, burada makineli tüfek gibi konuşuyor karakter, pause'lamazsan yetişemiyorsun, ben yetişemedim, yetişenleri tebrik ederim.), ayrıyeten izlemek demişken, bir oyundaki gameplay muhabbeti gibi yani, (ilk Witcher oyunu şahane atmosferine rağmen malca bir sisteme sahip olduğundan dayanamayıp oynamadım.), bu da o hesap işte.Twisti, hikayesi, atmosferi falan güzel ama gameplay yanı silip süpürüyor bütün artılarını benim için.

Bu seri konusunda yalnız değilsin, benim için de 3-4'lüğü aşamamış bir seri ki izlediğim dönemde bu derecelerde bir puanlama yapmış olmam lazım. Animelerde iç ses olayını bazen çok abartıyorlar ya da psikolojik adına sakinliğe boğmayı ya da yavaş işlenişi. Bu türde, yani psikolojik yapımlar içersinde hatırladığım kadarıyla yavaş işleyişine rağmen Texhnolyze en iyisiydi çünkü psikoloji etkisi vermek adına iç sesle doldurulmamış bir yapımdı ve aksine o kadar az iç ses vardı ki en rahat izlediğim psikolojik türdü diyebilirim. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Punch Line

anime mal'da 7.16 puan almış. bence çok düşük. sebebi ecchi tag'i yüzünden insanların animeye önyargılı başlamış olması olabilir diye düşünüyorum.

neden bu puanı hak etmediğini düşündüğüme gelirsek bi kere anime her şeyden önce pantsu yani külotlarla dünyanın sonu arasında absürt bir bağ kurmuş ve bu çok yaratıcı bir fikir kesinlikle. ana karakter kadın karakterlerin külotunu görüp tahrik olunca dünyaya bir göktaşı çarpmasına sebep oluyor. animenin ecchiliği sadece bundan ibaret yani sadece konuyu tamamlamak için bir öge. ecchinin hikayeye hizmet etmek dışında bir işlevi yok. yine de ilk başlarda basit bir ecchi animesi gibi geldiğini söyleyebilirim ama ilerleyen zamanlarda taşları çok güzel yerine oturtarak hikayedeki boşlukları , bilgileri -hepsini değil ama bazı şeyleri havada bırakıyolar ne yazık ki- verecekleri anı da düzgün seçerek heyecan ve ilgiyi yüksek tutmayı başarmışlar.

peki anime çok mu mükemmel? hayır. ama bu puanı hak etmediğini söyleyebiliriz. en azından 7.50'i ve ya 7.70'i görmeyi hak ediyor.

biraz da spoiler bi şeyler yazayım.

w fikrini yani insanlığa bu tarz bir evrimsel süreç yaşatma fikrini ve bunun dışında gelen olarak işlenen konuyu ve de absürtlüğünü sevdim ama bi çok hata ve açıklanmayan ve ya mantıklı gelmeyen şeyler de var animede. mesela ilk başta külot görmeden gücü aktifleşmeyen yuuta'nın son bölümde istediği zaman gücünü aktifleştirebilmesi. sonra bazı şeyler zorlama olmuş mikatan'ın ölmesine gerek yok iken dram olsun diye özel gücünü kullandırtmışlar fln. ayrıca guriko'nun ani değişimi yani birden ideallerinden fln vazgeçmesi inandırıcı değil.

animeye verdiğim puansa 7 oldu. 8 vermek istedim ama spoiler kısmında yazdığım şeyler ve belirtmediğim başka olumsuzluklar eksiklikler yüzünden 7 verdim. hem zaten Boku dake ga Inai Machi'ye 8 vermiş iken -bu arada erased gibi bu animede de ana karakter bir hatayı/kötü bir olayı değiştirmek için geçmişe gidip işleri yoluna koymaya çalışıyor- buna en fazla 7 verebilirdim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Big Order

anime mal'da 5.70 puan almış. aldığı puanı o kadar hak etmiyor ki bu animeyi buraya yazmadan geçmek istemedim. anime mirai nikki'nin mangakası sakae esuno'nun eseri. hal böyle olunca büyük bi beklentiye girilmiş olduğunu düşünüyorum zaten benim de bu animeden beklentilerim çok yüksekti. mirai nikki ile karşılaştırıldığında çok sönük kaldığı aşikar ama kötü denilecek bir iş çıkarıldığı fikrine katılmıyorum.

hikayesine gelirsek çılgın bir bilim insanı dünyayı her bireyin kendi dileklerini gerçekleştirebileceği bir yer haline getirmeye çalışıyor. her birey kendi dileğiyle bir paralel dünya oluşturacak ve o dünyada yaşayabilecek. yani esuno bu eserinde de insanlara tanrıyı oynayabilme sansı verecek bir hikaye ile karşımıza çıkıyor. ama tabii bu durumu sahte ve zararlı bulan başka insanlar da var. ve dolayısıyla bir mücadele başlamış oluyor. animenin temelinde yatan durum bu. ilginizi çekerse izlemenizi öneririm ama çok yeni/yaratıcı ufuk açıcı bakış açıları sunmuyor anime ve ya bu konunun derin bi şekilde ele alınıp işlendiğini de söyleyemem. bi matrix beklemeyin yani.

esuno'nun tarzını beğenmiş olan biri için eğlenceli bi seyir olabilecek bu animenin en azından 7'i görebilmiş olmasını dilerdim. bu kadar düşük puan alacak kadar rezil rüsva bi anime değil çünkü.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?