Jump to content
  • Kayıt Ol

Galilei Donna


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

116d2ad0c3a5b0189c2ad48bde2739da1380754819_full.jpg

Galilei Donna OP - FULL - YouTube

Galilei Donna, endüstri devriminin farklı şekilde geliştiği, gökyüzü korsanlarının ve madencilik kartellerince kullanılan Mecha'ların normal hayatın bir parçası olduğu farklı bir dünyada geçiyor. 3 kızkardeş olan Hozuki (kızlardan en küçüğü, muhtemelen otistik ve makinelere karşı inanılmaz becerikli), Kazuki (ebeveynleri ile arasında iletişim problemleri olan, agresif bir karateci öğrenci) ve Hazuki Ferrari (kızların en büyüğü ve hukuk fakültesinde okuyan, aşırı heyecanlı bir kişiliğe sahip olanı), Galileo Galilei'nin soyundan gelmelerine karşın tamamen farklı karakterlere sahip olarak büyütülmüş ve birbirlerini hiç görmemişlerdir. Birgün kızlardan her biri aynı anda gizli bir organizasyonun saldırısına uğrar ve takibe alınır. Organizasyon, Galileo Galilei'nin son ve en büyük keşfi olan Galileo Tesoro'nun peşindedir, dahası polis teşkilatı ve hükümetler bu gizli organizasyonun kontrolündedir. Evlerini kaybeden, ebeveynleri kaçırılan ve göz açıp kaçayıncaya kadar kendilerini uluslararası en çok arananlar listesindeki suçlular olarak bulan bu kardeşler hayatta kalmak ve Galileo Tesoro'nun ne olduğunu bulmak için birbirlerinin farklı yeteneklerine ihtiyaç duyacaklardır. Sahip oldukları en önemli silah ise dev bir hava gemisi ve birbirlerine karşı duymaya başlayacakları aile bağı olacaktır. Galileo Tesoro'yu arama macerasında kendileri dışında bir de kendisini Galileo Galilei'nin bir hayranı olarak tanıtan ve kızlara bir nevi mentor'luk yapan saf bir abla figürü olarak Anna Hendrix var tabii ki ama Galileo Galilei'nin sırrıyla neden bu kadar ilgili olduğundan yada geçmişine dair neden hiçbirşey bilmediğimizden, kızların ona tam anlamıyla güvenip güvenemeyeceklerini zaman içinde göreceğiz. Diğer karakterler ise üst düzey bir madencilik kartelinin tek varisi, soğuk ve hesapçı bir karakter olarak kızların başına konan tüm insan avının planlayıcısı olan Roberto Materazzi, bilime duyduğu sevginin eşine duyduğu bağlılığın önüne geçmesi yüzünden ailenin dağılmasında biraz da olsa payı olan, çocuksu bir bilimadamı ve hassas bir baba figürü rolünde gördüğümüz Geshio Ferrari, kızları için daima en mükemmelini isteyen modernist bir anne olarak Sylvie Ferrari ve şu an için seride izlerken en eğlendiğim karakter olan "hassas" gökyüzü korsanı Cicinho bulunuyor. (Hiroshi Kamiya'nın izlerken en eğlendiğim rolü olmaya aday gördüğümü de belirtmeliyim)

u6qjp.jpg

Galilei Donna, Studio A-1'in ilginç bir pazarlama stratejisi ile sürekli Samurai Flamenco fragmanlarında araya girmesiyle dikkatimi çeken, 3 kız kardeşin kaçış hikayesi dışında hiçbirşey bilmediğim bir yapımdı neyse ki A-1 Samurai Flamenco'dan sonra burada da beni şaşırtmadı. Son cümlede söyleyeceğimi ilk cümlede söyleyeyim: Yapım şu dönem izlerken en zevk aldığım 2 seriden birisi. (diğeri için, aynı stüdyodan : Samurai Flamenco) Bu nedenle yazının geri kalanını okumakla bile zaman kaybetmeyip direkt indirmeye başlayın derim. Yapım farkedebileceğiniz üzere bilimkurgu, Mecha, dram, komedi, az biraz komedi ve romantizm dokunuşları içeren rafine bir harman ve bu karışımın sonucunda ortaya çıkan yemeğin tadı enfes. Animasyon kalitesinden hemen hemen hiç taviz vermeyen yapım aynı zamanda 1980'lerin sonu yada 1990'ın başlarında yaz tatillerinde gösterilen aile filmlerinin tadını üzerinde taşıyor. Kızlar ellerindeki ipucu kırıntılarını adım adım izleyerek Galileo Galilei'nin izini sürüyor, kaçıyor, gerektiğinde -aşırıya kaçmadan- dövüşüyor/savaşıyor, yardıma ihtiyacı olanlara yardım ediyor ve karşılığını da görüyorlar. Seri bu açıdan ahlakçı bir bakış açısına sahip ama sanılanın aksine bu, seçilen formatla çelişmiyor.

Aksiyon sahneleri açısından hiç mi hiç cimri davranmayan yapım dar kadrosuna ve neredeyse hiçbirşey bilmediğimiz arka plan hikayesine rağmen tempoyu hiç düşürmüyor. Dizaynlarda farklı olayım diye hilkat garibesi haline gelen yapımlardan değiller. Biraz Sakura Wars, biraz Steamboy, biraz Last EXILE, biraz Nadia esintileri görebilirsiniz ama seri hiçbir yerinde sahip olduğu orijinal ruhu kaybetmiyor. Özellikle Japon balığı şeklindeki hava gemisi/dev robot harmanı Grande Rosso ve onun hiperaktif yapay zekası olan holografik Japon balığını her bölümde daha fazla görmek için sabırsızlanacaksınız.

Müzikler gerçek manada harika ve şiir gibi akıp giden animasyonlarla harika bir uyum sağlıyor. Özellikle açılış şarkısı için Negoto'nun tercih edilmesi harika bir seçim olmuş. Benzer şekilde seiyuu kadrosu rollerini harika bir uyumla benimsiyor ve bunu size hissettiriyorlar.

Hedef kitle olarak geniş bir yelpazeye hitap eden Galilei Donna izlerken sıkmayan, izleyici hızla kendine çeken, eskilerin tadını taşıyan, son 10 yıldır gördüklerimiz birçok yapıma göre gayet orijinal ve aile kadar sıcak bir hikaye. Başka bir stüdyo olsaydı bu hikayeyi haddinden fazla grimdark yada aşırı gayrı ciddi noktalara kaydırabilirlerdi ama orta noktayı çok iyi buldukları kanaatindeyim.

Kendi adıma konuşmam gerekirse uzun zamandır güncel bir seriyi istisnalar haricinde hiç bu kadar kısa sürede benimsemeyi başaramadığımı söyleyebilirim. Ayırdığınız zamanının karşılığını veren bu yapımı şu sıralar izleyecek birşeyler arayan ve tür ayırdetmeyen tüm izleyicilere öneririm.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 3
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    3

  • ademania

    1

Bu bölüm, serinin önceki bölümlerinde işaretleri verilen küresel soğuma ve özel şirketlerin maden kaynaklarını parsellemesi yüzünden insanların sürüklendikleri duruma eğilmesi açısından dikkat çekiciydi. Galileo'nun ay haritalarından ikincisini bulmak için Hollanda yollarına düşen kızlar burada maden şirketine saldırılar yapan bir direniş hücresi ile karşılaştılar. Akabinde Hazuki burada Galileo hayranı bir yaşıtı ile tanıştı ve onun sakat kızarkadaşına duygularını açması için onu cesaretlendirdi. Her iyiliğin karşılık bulacağı yönündeki formülde de gördüğümüz gibi bu sadede Hazuki haritanın ikincisini onun sayesinde bulabildi.

Öte yandan bu kez bölümün ikinci yarısı sandığımızdan farklı bir noktada sonlanarak bölümün ilk yarısındaki klişelerin etkisini azaltırken biraz yürek burkucu bir şekilde hikayenin sonraki aşamasına geçiş yapılmasına da aracı oluyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

En son 4. bölümünü izledim, sanırım bu sezon izleyicilerin gözünden oldukça kaçan bir seri Galilei Donna, benim oldukça hoşuma gitti, onca boş serinin arasında ilaç gibi geliyor, aksiyon ile durağanlığı güzel dengelemişler, izlerken sıkmıyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

uk6df.jpg

Serinin tek bölümde grimdark'a nasıl bağlayabileceğini gösteren bir twist barındıran bu bölümde Roberto ve Cicinho'nun geçmişlerine kısaca bakma imkanı bulabildik ve bunlar pek hoş anılar barındırmıyorlardı. Dünyanın gitmeye çalıştığı yönü düzeltmek için birbirlerine karşı iki zıt metodun mücadelesini veren ve hatta çok kısa da olsa dövüşmelerini gördüğümüz bu adamların bir ying-yang zıtlaşması olarak gösterilmesi şaşırtıcı bir ekleme sayılabilirdi. Kısıtlı kaynaklar, nüfus artışı, vahşi kapitalizm, adalet ve ölme/öldürme kavramları üzerine ilginç alt okumalara da açık olduğunu farkettiğimiz yapım gördüğüm kadarıyla maalesef gereksiz yere Kill la Kill'in bu sezon yarattığı abartılı toz bulutunun altında kaybolup farkedilmeyen yapımlardan gibi görünüyor. Bunun bir diğer yansıması da, sebebi serinin hakettiği hedef kitleye ulaşamamasının yarattığı rehavet havası mıdır bilmem ama girişteki 10-15 saniyelik sahne haricinde bir gökyüzü kapışması olmaması, malikanenin yıkıldığı sahnenin animasyonsuz geçiş olarak verilmesi ve karakterlerin yüzlerinin uzaktan göründüğü sahnelerde silikleşmesi animasyon olarak, Hazuki'nin bölümün ta başında yatağa düşmüş olarak gösterilmesi de anlatım boşluğu olarak bölümün eksileri arasında sayılabilir ama yine de bunlar bile bölümde gösterilen temaların vuruculuğunu azaltamıyorlar. Galilei Tesoro'nun ne olduğu artık bu bağlamda çok da önemli değil zira bunun anlatımı bir noktaya bağlamak için kullanılan bir plot-device olarak kullanılacağı çok açık, serinin odaklanmaya daha bir başarılı olduğu kısımlar ise çok farklı mecralarda görünüyorlar, bunları da az biraz betimlemeye çalıştım zaten. Sonuç olarak serinin 2. bir sezonunun yapılmasını isterim açıkçası ama yine de bu şekilde gitmeyi başarırssa 11 bölümde bile vermek istediği herşeyi veren bir hikaye olarak da misyonunu tamamlayabilir.

Kanımca, bana almak istediğim herşeyi veren bu seriye henüz başlamadıysanız sadece bu bölümü görmüş olmak için bile başlamanızı öneririm.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?