Jump to content
  • Kayıt Ol

[Firma Tanıtımı] TypeMoon


AkuTan

Önerilen İletiler

Tsukihime’yi Dilek’e kaptırdıktan sonra, ben de başlangıç olarak favori visual novel firmam olan TypeMoon’u tanıtmaya karar verdim. İlk firma tanıtımım olacağından nasıl bir şey çıkacak ben de bilmiyorum, birlikte göreceğiz bakalım.

Öncelikle kabadan bir geçmiş işe başlayalım tanıtımımıza. Firmamızın tarihi 1998 yılında uzun süredir arkadaş olan Takashi Takeuchi (Çizer) ile Kinoko Nasu (Yazar) isimli iki kişinin doujin bir grup olarak “Angel notes” ile “Kara no Kyoukai” isimli iki light noveli yazmasıyla ile başlıyor. Ancak daha önce bu sektörde hiçbir eseri bulunmayan bu yeni gençlerin sadece 300-400 kopyası bulunan romanları tabi ki yeterince ilgi çekmiyor. Aradan iki yıl kadar bir süre geçtikten sonra yine aynı ekibimiz, bu sefer visual novel formatında Tsukihime‘yi satışa çıkarıyor.

İşte bu nokta şu an en büyük Visual Novel firmalarından biri olan TypeMoon’un kuruluşuna vesile olmakta. Bir anda aşırı popülerleşen ve satışlarına yetişemedikleri Tsukihime’nin ardından gelen Kagetsu Tohya da peynir ekmek gibi satılmaya devam edince 2004 yılına kadar doujin grubu olarak takılan ekibimiz Kara no Kyoukai light novelinin reprinted versiyonu ve Fate stay night visual noveli ile “Resmi bir firma” ya dönüşüyor. Gerisini anlatmama gerek yok sanırım, Fate stay night visual noveli de çıktığı ilk günde tüm rekorları kırınca şu anki konumuna oturmuş bulunmakta Typemoon.

[bIMGX=700]

http://i.imgur.com/1KcuZlA.jpg[/bIMGX]

Kısa geçmişi geçtikten sonra biraz da bizi ilgilendiren kısma gelelim; TypeMoon ne yapar, ne türünde yapar, artı noktaları nelerdir, eserleri neden bu kadar tutulmuştur vs. Her şeyden önce TypeMoon’un bir visual novel firması olduğunu ve tüm eserlerinde fantastik öğeler ile aksiyon bulunduğunu belirtmek gerek. Eğer visual novel sevmeyen veya bu iki türden hoşlanmayan biri iseniz kesinlikle size uygun bir firma değil kendisi. Ancak seviyorsanız sizin için büyük bir şölen olacağından emin olabilirsiniz.

[bIMGX=700]

http://i.imgur.com/Xf8F0sk.jpg[/bIMGX]

Peki firmamızı diğer fantastik aksiyon yapan firmalardan ayıran özellikler nelerdir? Üç aşağı beş yukarı herkesin burada görmeyi beklediği “Yazarın yazım stili, anlatım şekli, kendisine has havası” tarzı öğeleri tekrar ederek laf kalabalığına gerek duymuyorum. Onun yerine en büyük pozitif noktalarından biri olan “Nasuverse” üzerinde durmak daha verimli olacak gibi. Kelimenin kendisinden de anlaşıldığı gibi (Nasu + Universe) yazarımız Nasu’nun yazdığı tüm eserler aynı evrende geçmekte. Yani Fate stay night oynarken Kara no Kyoukai’daki bir karakter ile karşılaşabilir, Tsukihime okurken Mahoyo’daki bir karakter ile ilginç bir bağ yakalayabilirsiniz. Ki üstünkörü sadece bir isim geçmesi veya 1-2 gönderme seviyesinde değil; gerçekten büyük rol oynuyor yan hikayeden gelen karakterler. Bu da hikayeyi daha derin, “Okudum geçtim” şeklinde değil de söyledikleri cümleleri diğer serilerdeki boşluklara oturtma olanağı sağlıyor. Ayrıntılı örnek için "Fate stay night" tanıtımına bakabilirsiniz, eğer serilere hakimseniz 1-2 tane gözünüze çarpacaktır.

[bIMGX=700]

http://i.imgur.com/2129soR.jpg[/bIMGX]

Devam edecek olursak, diğer bir büyük artısı da “Enforced Playing Order” olacak sanırım. Genel olarak visual novellerde “ilk şu karakteri oynamak zorundasın” tarzı zorlamalar pek hoşuma gitmez benim, özgür olarak istediğim şekilde oynamak daha gerçekçi hissi veriyor fakat bu kesinlikle TypeMoon için geçerli değil. Adamlar tam anlamıyla “Aperatif – Ana yemek – Tatlı” ayarını tutturmuş. İlk okuduğunuz route sizde hoş bir tat bırakıyor fakat yeterli gelmiyor, ortalara doğru iyice gaza geliyor zevke doyuyorsunuz ve son dokunuş o kadar harika oluyor ki %100 bitirdiğinizde elinizi klavyeden çekiyor vay be diyorsunuz. Gerçekten okuyucunun nasıl zevk alacağını, nereden başlayıp nerede bitireceklerini harika biliyor kendileri.

Bunlar haricinde her serinin diğerini tamamlayıp Plot holes için hiçbir boşluk bırakmaması, yer yer hikayedeki soru işaretlerini gideren, hatta bazen son ana kadar kötü sonda olduğunuzu bile farkedemediğiniz bol sayıdaki Bad endingleri aklıma gelen diğer pozitif yönleri. Tabi amaç saymaksa daha birçok şey çıkarılabilir; fakat en öne çıkanları bunlar diyebilirim.

[bIMGX=700]

http://i.imgur.com/sjUCpyw.jpg[/bIMGX]

Biraz da eserlerimiz üzerinde duralım şimdi. Ne çıkarmışlar, hangi formatta çıkarmışlar, ne gibi uyarlamaları var vs:

Öncelikle Visual Novel olarak

Tsukihime (2000)

Kagetsu Tohya (2001)

Melty Blood (2002-2012)

Fate Stay Night (2004)

Fate Hollow Ataraxia (2006)

Mahoutsukai no Yoru (2012)

Eserlerimiz bulunmakta. İsim olarak çok görünseler de aslında sadece 3 ana dal mevcut;

Tsukihime; onun devamı & Fandisk’i sayılan Kagetsu Tohya ve Visual Novel & Arcade Game karışımı olan Melty Blood serisi

Fate Stay Night ve onun devamı sayılabilen Fate Hollow Ataraxia

Son olarak da geçen sene çıkmış Mahoutsukai no Yoru (Witch On the Holy Night) kısaca Mahoyo.

[bIMGX=600]

http://i.imgur.com/Gq3rTP3.jpg[/bIMGX]

Light Novel olarak ise Nitro+ ile ortak yapım olan Fate Zero ve TM’nin ilk eserlerinden olan Kara no Kyoukai ikilisi var elimizde. Bu ikisinin ne olduğunu anlatmama gerek yok sanırım.

Bir de bunlar haricinde, Nasu’nun yazmadığı veya Nasuverse’e dahil etmediği, Spin-off tarzı fakat yine de TM damgasına sahip yapımlarımız var. Onlardan da en azından isim olarak bahsedecek olursak;

Visual Novel olarak Caanan ve Fate Extra

Light Novel olarak; Angel Notes, Fate/Apocrypha, DDD, Tsuki no Sango

Diğer kategorisinde ise Fate/Prototype, Fate/kaleid liner PRISMA☆ILLYA gibi seriler mevcut. Tek tek neden Nasuverse’e dahil edilmeklerini yazmaya niyetim yok ancak ana sebep genel olarak başka yazarların yazmış olması veya çok önceden yazıldığından yazarımızın şu anki planlarını bozması ikilisinden biri oluyor.

[bIMGX=600]

http://i.imgur.com/AoqCoAo.jpg[/bIMGX]

Yazımız fazla uzadı, son olarak Anime uyarlamaları hakkında da 1-2 cümle bildirip sonlandırayım artık. Gerçi anime uyarlaması dediysem de, yazarımız Nasu “Tsukihime” ve “Fate Stay Night” eserlerinin animelerini kabul etmemekte. Söylediğine göre istediği şekilde yapılmamış. En üstteki Festival Opening’inde de 2 animeden de hiçbir sahne bulunmamakta zaten. (Fate stay Night’ın animasyon sahneleri vn openinginden)

Geriye kalan animeye uyarlanmış TypeMoon damgası taşayan eserlerimiz ise: Fate Zero, Kara no Kyoukai, Caanan, Fate/kaleid liner PRISMA☆ILLYA ve Carnival Phantasm şeklinde 5 seriden oluşuyor. İçlerinden FZ ve Knk ikilisi direk olarak Nasuverse’in bi parçası, diğer üçü ise parodi & spin-off şeklinde eserler.

[bIMGX=550]

http://i.imgur.com/4ZZbMOq.jpg[/bIMGX]

Aklıma firmamız hakkında gelen her şey şimdilik bu kadar. Eğer unuttuğum veya karıştırdığım bir nokta varsa kusuruma bakmayın, umarım az da olsa yazıyı okuyan arkadaşların aklında TypeMoon’un nasıl bir firma olduğu hakkında bir imaj bırakabilmişimdir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CHOBiTS

    1

  • loykad

    1

  • AkuTan

    1

En Çok Yazanlar

Eline sağlık güzel tanıtım olmuş. Bir dahakine aquaplusı tanıtırsın belki. Whitealbum, Tears to Tiarra, Utawarerumono, yapımları o stüdyodan çıkma.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?