Jump to content
  • Kayıt Ol

Kiko Senki Dragonar


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

Yönetmen: Takeyuki Kanda (R.I.P.)

Mecha Dizayn: Kunio Ookawara

Senaryo: Mitsuo Fukuda, Kunishisa Sugishima, Katsuyoshi Yatabe

Müzik: Kentaroh Haneda (R.I.P.)

Ay kolonilerinde yaşayan kolonistleri Giganos İmparatorluğu adlı askeri bir yönetim haline getiren Mareşal Guiltorre, insanlığı bir üst evrim düzeyine taşımak için insanlığı yeryüzünü terketmek zorunda bırakmak gerektiğine inanmaktadır. Bu amaçla Giganos İmparatorluğu yeryüzüne astreoidler atacak bir Mass Driver'ı ve insansı savaş birimleri olan Metal Armor'ları inşa ederek dünyaya savaş açar. Dünya Federasyonu ise o zamana dek dışarı kapalı olan bu oluşumun saldırısı karşısında gerilemek zorunda kalır zira ellerinde bu güce karşı gelecek bir silah bulunmamaktadır. Giganos bunu fırsat bilerek önce kolonileri ardından Dünya'yı işgale başlar.

2087 yılında Giganos'dan Dünya Federasyonu'nun kolonilerinden birine iltica eden bazı bilimadamlarının geri mühendislik konusundaki yardımları ile Dragonar kod adlı 3 prototip Metal Armor inşa edilir. Öte yandan mülteci nüfusu ile birlikte gizlice Dragonar'ları da taşıyan bir nakliye gemisi Giganos tarafından ele geçirilip işgal altındaki koloniye çekilince, Federasyon Ordusu gönüllüleri olan ama daha eğitim bile görmemiş olan Ken Wakaba ile arkadaşları Tapp Oceana ve Light Newman, çıkan arbedede Dragonar'ları kaçırırlar ve kolonideki işgalcileri gri püskürtmeyi başarırlar. Öte yandan Dragonar'lar ilk kullanıcılarının biometrikleri ile çalışmaktadır ve bu yüzden Ken, Tapp ve Light kendilerini Federasyon'un en gizli askeri sırrının bir parçası olarak savaşın en ön saflarında bulurlar. Teknoloji ve sayı üstünlüğü Giganos lehinedir ve usta Giganos pilotu Meio Plato onları yenmeyi onur meselesi haline getirmiştir.

Ken ve arkadaşları Dragonar'ları gittikçe artan akınlara karşı dünyaya götürüp Federasyon'un Giganos'a karşı son şansı olan Dragonar üretim planını zamana karşı başarmaya çalışırken Meio da habersiz olduğu bir başka tehdide rağmen onları an be an takip ederek inandığı şeyler için savaşmayı sürdürecektir.

Dragonar_couple.jpg

İnceleme:

1987'e gelindiğinde Mecha türü artık doyum noktasına yaklaşmaya başlamıştı. Öte yandan Sunrise 10 yılı geride bırakmaya hazırlanan Gundam fenomenini en son 3 yıl önce yayınlanmış olan ZZ Gundam sonrasında yeni bir seriyle devam ettirmek yerine yeni nesle aynı elementleri kullanan Dragonar'ı sunmayı tercih etti. Bu şekilde önemi halen sürmekte olan 1979 tarihli ilk serinin konsept olarak bir güncellemesi de yapılmış olacaktı. Her ne kadar aldığı yüksek denebilecek rating'lere ve bir hayran kitlesi de yaratabilme potansiyeline rağmen Dragonar'ın Gundam'ın gölgesi altından çıkamayışı üzerine Sunrise bu seriye yan öyküler ve devam serileri yaratma fikrinden vazgeçti ve seri finali değiştirilerek 48 bölümde bırakıldı. Yine de Real Robot türü göz önüne alındığında Metal Armor Dragonar bugün bile önemli bir örnek olarak sayılabilmektedir.

Metal Armor Dragonar militaristik anlatım dendiğinde ilk akla gelen yönetmenlerden olan Takeyuki Kanda'nın önemli çalışmalarından birisidir. Fang of Sun Dougram, Konpeki no Kantai, Ginga Hyouryu Vifam ve Armor Hunter Mellowlink'le tarzını belli eden Kanda aynı zamanda 08th MS Team'ın orijinal yönetmeniydi fakat 6. bölüm çalışmaları sırasında geçirdiği trafik kazası sonucu ölümü sonrasında yerine Umanosuke Iida getirilmişti.

61DumQJmNxL.jpg

Metal Armor Dragonar, illa bir karşılaştırma yapmak gerekirse ZZ Gundam'a benzetilebilir. Ken ve Tapp karanlık ortamı dağıtacak birer figür görevi görmektelerken Light bir denge faktörü sağlıyor. Öte yandan Dragonar savaşın karanlığını, ölüm olgusunun kaçınılmazlığını ve iyi-kötü diye net bir tanım olmayacağını başarıyla gösterebilen alt okumalara da sahip. Benzer şekilde "kötü taraf" olan Giganos içerisinde pasifistler, emir kulları, sadistler, onuru için savaşanlar ve çıkarcılar gibi birçok farklı tipten insan var. Fazla sayıda denebilecek karakter kadrosuna rağmen Dragonar bu karakter tiplemelerini nadiren tekrarlıyor ve genel olarak akılda kalıcı olmayı fazlasıyla başarabiliyor. Özellikle Meio karakterinin yansıtılışını çok başarılı bulduğumu söylemeliyim.

Dragonar'ın bir diğer özelliği de serinin genelinde Ken dışında Japon karakter olmaması.

Senaryo kadrosundaki isimlerin Gundam SEED'de de çalışmaları nedeniyle Cosmic Era'daki bazı başarılı Universal Century göndermeleri aslen Dragonar'a bağlanabilir ama bir karşılaştırma yapmak gerekirse Dragonar bu açıdan Gundam SEED'e göre çok daha başarılı.

51hkh5yH1LL.jpg

Metal Armor Dragonar'da Mobile Suit Gundam'ın spiritüel ve felsefi yanını temsil eden Newtype konseptine bulaşılmadığı ve bu tercihin askeri ve gerçekçi bir bilimkurgu bir aksiyonu yaratma konusunda olumlu bir katkı yaptığı birçok yerde görülebiliyor. Farklı Mecha dizaynları ise başta yadırgatıcı gözükse de aslında son derece başarılı ve özgün bir mekanik konsept sağlamakta. Benzer şekilde savaşlarda ağırlıklı olarak konvansiyonel silahların kullanılması, Dragonar 3'ün AWACS yada Prowler gibi uçaklarda olduğu gibi doğrudan saldırıda değil de elektronik harp donanımlarına sahip olduğu için destek görevi görmesi yada Dragonar'ların atmosferde sırt planörü şeklinde iticilerle uçabilmesi gibi ayrıntılar Mecha türüyle arası pek iyi olmayan bilimkurgu takipçilerinin seriye kolayca empati kurmasını sağlayabiliyor.

Animasyonların zamanına göre son derece başarılı olduğu yapım durgun ama ortalama üstü bir OST'a sahip. Ayrıca 80'lerin birçok serisinde olduğu gibi Dragonar da Seiyuu kadrosunda bugün bile güncel serilerde ara ara duymakta olduğunuz veteranlara sıkça yer vermekte.

hqdefault.jpg

Metal Armor Dragonar, şu sıralar yayını süren Buddy Complex'in manevi abisi olarak görülebilecek bir seri. Çok sayıda generic öğe kullanıyor olmasına karşın bunları eksiye değil artıya dönüştürebilen nadir serilerden. Eğer Real Robot serilerini seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir yapım olduğunu söyleyebilirim. Diğer arkadaşlar ise sadece zamanının ötesinde bir seri izlemiş olmak için bile izleyebilirler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?