Jump to content
  • Kayıt Ol

Anime Terimleri


Fingolfin

Önerilen İletiler

Bir önceki konuda yanlış anlaşıldığımdan ve kullandığım cümlelerde düzgün olmayan şeyler olduğundan bu sefer doğru düzgün bir tanıtım yaparak yanlışı doğruya çevirmeyi düşündüm. Bir önceki konudan ötürü verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.

[fieldset=Başlık]Öncelikle şunu söyleyeyim. Belli bir türün etiketine sahip animeler, pek çok farklı tür içerebilirler ve böylece hitap ettiği yaş ve kitle farklılık gösterebilir.

Burada türler hakkında kısaca bilgi vermeyi amaçlıyorum. Kolay anlaşılan türleri değilde ingilizcesi ve japoncası hemen anlaşılamayacak olan türlerden bahsedeceğim. Mecha gibi bazı türleri bilerek kısa tutmamın nedeni budur ki, forumda konuya daha hakim olanların görüşünü alabilelim. [/fieldset]

[fieldset=Türler]Shounen: Genç erkek veya erkek çocuğu anlamına gelmektedir. Genelde 17-18 yaşına kadar olan erkek yaş grubuna hitap eder. Ama izleme kitlesi farklılık gösterebilir. Bu animelerde genellikle olaylar bir ana karakterin etrafında şekillenir ve yardımcı karakterlerle durum genişletilir. Süper güçler, doğaüstü durumlara sıkça görülür.

Örnekler: =a&c[1]=b&c[2]=c&gx=0&genre[0]=27&show=0"]shounen

Shoujo: Genç kız veya kız çocuğu anlamlarına gelir. Bu tür de 17-18 yaşına kadar olan kız izleyiciye hitap eder. Genelde konu romantizm içerir. Bu türde de normal halinden, daha geniş ve farklı konular işlenebilmektedir.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=25"]shoujolar:

Seinen: 18-30 yaş arası erkek izleyici kitlesine hitap eden anime türüdür. Ama yaş sınırı daha geniş de olabilir. İçinde yetişkinlere yönelik yaşamın parçası olan durumlar, psikolojik öğeler, argo, şiddet, vahşet, çıplaklık, erotizm vb. içerikler barındırırlar.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=42"]seinenler

Josei: 18-30 yaş arası kadın izleyici kitlesine hitap eder ve tabii ki bu sınır daha da artabilir. " Olgun Kadın Öyküsü" diyebileceğimiz bu tür genellikle dram, romantizm, cinsellik vb içerir. Ama konular bununla sınırlı değildir. Daha geniş yelpazeye ulaşabilir.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=43"]Joseiler

Ecchi: Kelime anlamı, isim olarak sapık, şehvetli vb anlamlarına gelir. Fiil olarak ise cinsel ilişkiyi anlatır. Ama anime türü olarak baktığımız ise:

Genellikle çıplaklık içerir. Çıplaklığın boyutu değişebilir. Kadın karakterlerin vücut hatları belirgin olur. Anime içinde cinsellikle ilgili espriler, sahneler görülür. Cinsellikle ilgili her şey olabilir ama cinsel ilişki görülmez. Yaş sınırı değişiklik gösterebilir ama genelde +17 dir. Bu tür pek çok farklı türle bir arada görülebilir.

Örneler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=9"]Ecchiler

Sci-Fi: Kelime olarak Science Fiction'ın kısaltması olup, Bilim Kurgu demektir. Bilim kurgusal olarak herşeyi içerebilirler.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=24"]Sci-fi

Gender-Bender: Anlamı cinsiyet değiştirici(bükücü) gibi bir şeydir. Bu tür pek çok farklı durumun ismi olabilmektedir. Açıklamak gerekirse;

İlk durum direkt cinsiyet değiştirme gibi bir hal gözlenebilir. Bir diğer durumda ise erkek karakterlerin narin, kırılgan, güçsüz, kadın karakterlerin ise güçlü, savaşçı, sert olduğu görülür. Bir başka durum ise erkek karakter görünüm itibariyle kadınsı görünürken, kadın karakter ise erkeksi bir görünüme sahip olabilir. Bir diğer durum ise erkek veya kadın karakterlerin ruhlarıyla(veya akıl) bedenlerinin değişmesi durumudur.

İzlediğim ve okuduğum olarak Sekirei'yi yukarıda anlattığım ikinci durum için örnek verebilirim. İlk durum için ise Ateş Sekirei'sini örnek verebilirim. Ama bazı yerlerde bu animeye bu türün etiketi verilmez. Örnekleri manga sitesinden verdim. Benim için yukarıda bahsettiğim ilk ve üçüncü durumlar olduğunda izlemek veya okumak istemem onun dışında konusunu beğendiğim oluyor ama g-b diye vazgeçiyorum. Bu kısmın uzun olmasının nedeni ise sekirei animesi sevmemdir.

Örnekler: g-b

Hentai: Cinsel ilişki içeren animelerdir. Bahsettiğim hentai animeleri sadece cinsel ilişki göstermeye yönelik yapılan animelerdir. İçinde işkence, ensest ilişkiler gibi kötü durumlar barındır. Aşağıda örneğini vereceğim.

Ama konusu ve amacı, hentai olmasa da pek çok anime ve manga da hentai sahneleri olabilir. Bu sahneler ise çok küçük yer kaplar. Ve bu animeler hentai diye etiketlenmez. Adult, mature, smut gibi ifadeler bulunur ve + 18 olarak görünür. Bunlar ilk paragrafta bahsettiğim hentai gibi değillerdir.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=12"]h

Shounen ai: Erkekler arası eşcinsel duygusal yakınlaşmayı anlatan türdür.

Yaoi: Kelime anlamı konusuz, anlamsız, ana fikirsiz demektir.Erkekler arası eşcinsel ilişkiyi fiziksel boyutlarda anlatan türdür.

Shoujo ai: Kızlar arası eşcinsel duygusal yakınlaşmayı anlatan türdür.

Yuri: Kelime anlamı Zambaktır. Kızlar arası eşcinsel ilişkiyi fiziksel boyutlarda anlatan türdür.

Martial Arts: Kelime anlamı dövüş sanatları olup, bu tür konuları işleyen animelerdir. Genelde Japon dövüş sanatlarını anlatılar ama bununla sınırlı değildir.

Mecha: Genelde dev bouyutlarda robotların anlatıldığı ama içinde teknolojik donanımlar, teknolojik giyisiler, savaş giyisileri, savaş araçları, uzay gemileri, savaş aletleri vb. konuları ve ögeleri barından türdür. Bu tür de çok geniş yelpazede konular işler ve senaryoları genelde sağlam olur. Anime boyutu dışında bu tür oyuncak sektörüylede yakından ilgilidir.

Gundam serisi ve son zamanlarda çıkmış olan Sidonia no Kishi bu türe ait animelerdir.

Örnekler: =a&c[1]=b&c[2]=c&gx=0&genre[0]=18&show=20"]mecha

Dementia: Psikolojik türün bir alt türü de denilebilir. Çeşitli psikolojik imgeler, görüntüler, sesler, vahşet, kan, şiddet vb içerebilir. Bu türde karakter akıl karışıklığı yaşarlar ve deliliğe varacak boyutlarda psikolojik baskı oluşturan durumlar yaşarlar. İzleyiciyi düşündüren ve psikolojik yönden zorlayan yapımlardır.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=5"]dementia

Harem: Bir erkek karakter etrafında bir çok kız karakterin bulunması ve erkek karakterlerle bu kızların duygusal yakınlaşmalarını anlatan türdür. Ayrıca ecchi türünü de çoğunlukla barındırmaktadır. Bu tür animelerde erkek karakter pek çok özellik barındırabilmektedir. Örneğin akıllı, aptal, güçlü, güçsüz, iyi, nazik, sert, sapık, normal vb. Aynı şekilde kız karakterlerde kendine has özelliklere sahip olmaktadırlar. Tsundere, yandere vb. kişiliğe sahip bayan karakter de sıkça görülür.

Fantasy: Bu tür farklı fantastik evrenleri, yaratıkları barındırabildiği gibi, dünyamız üzerinde fantastik durumları da içerebilir.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=10"]fantastik

Parody: Ünlü kişilere, filmlere, dizilere, animelere, mangalara vb atıfta bulunan, göndermeler yapan anime türüdür.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=20"]pa

Thriller: Heyecan uyandıran öğeler barındıran animelerdir.

Slice of Life: Yaşamdan kesitler anlamına gelir. Okuldan, işe ve bunlarla sınırlı kalmayacak şekilde hayatın her noktasıyla ilgili olaylar, kişiler, durumlar anlatan anime türüdür.

Örnekler: =a&c[]=b&c[]=c&gx=0&genre[]=36"]sol[/fieldset]

Not: Buraya açmamın sebebi türler üzerinden anime tartışması yapılabilir diyedir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 10
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • meyday

    3

  • Fingolfin

    3

  • loykad

    2

  • suke

    2

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Başlığın "Anime Türleri" değil de "Anime Terimleri" gibisinden birşey olması daha doğru olur bence. Tür kelimesi "janra" (İngilizcesi genre olan kelime) için kullanılıyor ve yukarıdaki kelimelerin bazıları için uygun olsa da bazıları için değil, o yüzden yukarıdaki tüm kelimeler için en uygun kelime "terim" olabilir.

Shounen, josei, seinen, vs. bilinenin aksine bir türü temsil etmez, bu kelimeler izleyici kitlesini temsil eder. Tabi seinen izleyen adam shoujo izleyemez diye birşey yok, sadece aynı türde olabilen animelerin farklı kesimler için kafa karışıklığına sebebiyet vermemesi içindir.

Örnekle izah edeyim. Gundam Seed, Kuroko no Basuke ve Naruto shounen animelerdir. Burada shounen kelimesini tür olarak kullanmadım, hitap ettiği kitle olarak kullandım. Bu animelerin her birinin temel bir türü ve içerdiği alt türler olabilir. Gundam Seed ve Destiny serisi mecha türüne, Kuroko no Basuke spor türüne, Naruto ise bol bol dövüş sahneleri içeren aksiyon türüne aittir.

Blade of the Immortal, Naruto gibi ninjaları konu alan bol bol dövüş sahneleri içeren aksiyon bazlı bir mangadır, fakat Naruto gibi shounen kesime değil, seinen kesime hitap eder. Benzer şekilde bir basketbol mangası olan Real de böyle, mecha için de farklı örnekler mevcut, fakat Seed Destiny başkarakteri yeterince seinen durumlar içinde yer alsa da serinin shounen olmasının önüne geçemiyor.

Bunlar haricinde sci-fi türü bilim kurgu adı altındaki herşeyi temsil eder, mecha bu türün alt türüdür. Mecha da farklı kategorilere ayrılmıştır, mecha kelimesi kelime olarak "mekanik" kelimesinden gelir ve, makine ile ilgili olan herşey bu türe ait olabilir gibi görünse de günlük hayatta kullandığımız makineler eğer günlük hayattaki kullanımlarının dışında kullanılmıyorsa mecha türünün içerisinde yer almaz. Mesela başkarakterin kullandığı spor araba şekil değiştirmiyor, konuşamıyor, kendi kendine gidemiyorsa, vs. mecha türüne giremez, çünkü her animede bu tarz bir araba ile karşılaşmak mümkündür. Transformers'taki gibi şekil değiştirebilen, kişiliğe sahip robotlar, Gundam gibi kokpitli, insanların kullandığı robotlar, Astro boy gibi cyborg/androidler ve Iron Man'den hatırlayabileceğimiz karakterin vucüdunu kaplayan metalik zırhlar (tokusatsu stili animeler, genelde Kamen Rider gibi tv-dramaları ile ön plandadır) mecha türüne ait en belirgin örneklerdir.

Martial arts'ı listeye neden dahil ettiğini anlamadım. Birçok animede yer alan bir unsur ama Aksiyon türünün alt kategorisidir. Aksiyon animeleri dövüş sanatlarının kullanıldığı şeyler de olabilir, kılıçların vs yakın dövüş silahlarının hatta ve hatta ateşli silahların kullanıldığı animeler de olabilir. Yukarıda bahsettiğim Kuroko no Basuke spor animesi olmasına rağmen aynı zamanda aksiyon animesidir. Tabi burada spor yanı ağır bastığı için aksiyon kabul edilmez. Hatta ve hatta aksiyon terimi sadece kavga, dövüş, kovalamaca olan animeleri belirtmek için kullanılır ama aksiyonun kelime anlamını hepimiz biliyoruz zaten.

Gender-bender konusuna değinirsem, türün ait birçok durum var, bir karakterin belli olaylar sonrası karşı cinsiyete sahip bir vücuda sahip olması, erkeğin kız gibi görünmesi (trap meselesi), kızın da erkek gibi görünmesi (bu da reverse trap, ama tomboy denilen erkek-fatma tipi karakteri de dahil ediyorum), erkek bir karakterin erkek kıyafetleriyle değil de kadın kıyafetleri giymesi, yada tam tersi durum, iki farklı cinsiyete sahip karakterin vücutlarının sabit kalıp bilinçlerinin yer değiştirmesi vs. benzer durumlar bu kategoriye girmektedir. Fakat erkeğin narin olup da kadının güçlü olması gender-bender değildir. Bu direk karakterlerin kişilikleriyle alakalıdır, gerek gerçek hayatta gerekse anime aleminde duygusal, narin, zayıf erkekler vardır, benzer şekilde, güçlü, dominant ve sert bayan karakterler de bulunmaktadır. Bu bir gender-bender durumu değildir. Ayrıyeten isterseniz sapık deyin, umrumda değil, bir animede trap vs. karakterleri görmek beni mutlu eder.

Yaoi ve Yuri konusunda, genelde bayanlar yaoi'ye ilgi duyar ve bu ablalarımız, sadece anime üzerinde severler böyle şeyleri. Normal bir animede bu ablaları memnun etmek için mangasında olmayan erkekler arası yakınlaşmalar yapılır bazen, yaoi'ye karşı bir antipatim olmamasına rağmen bu tip durumlara büyük antipati duyarım. Benzer şekilde yaoi'nin bu fujoshi ablaları tatmin etmesine benzer şekilde yuri'nin de erkekleri tatmin ettiği düşünülür, fakat şu yaşıma geldim öyle biriyle karşılaşmadım.

Hentai konusunda ise izlediğim anime sayısı bir elin parmaklarını geçmez, onları da sadece aldıkları puanı merak ettiğim için indirmişimdir. Fakat manga olarak, içerdiği cinsel içerik genelde benim için ikinci sıradadır, ve okuduğum her ne kadar çoğu hentai manga direk cinsel amaçla çıkarılsa da, bazılarının içerdiği komediyi, romantizmi, ve hikaye döngüsünü okuduğum birçok "normal" seride bulamadım. Türlü türlüdür ve genelde saçma sapan şekilde icraata geçerler. Fakat az miktarda başyapıt kalitesinde olanlar da vardır. La olm insan sırf cinsel içeriği için bir hentai manga okuyup, bitirdiğinde içeriğindeki romantizmin yarattığı saf duygulardan dolayı güzünden yaş gelir mi la?

Fazla uzatmıyorum, son olarak anime ile ilgili şeyleri araştıracağınız zaman MAL en son tercih edeceğiniz yer olsun, arayüzünün basit olması sayesinde oldukça popüler bir site, fakat üyeleri sayesinde sinir bozan bir yer, ki ben de aktif olarak üyeyim. Google, her bilgiye rahatlıkla ulaşmayı sağlıyor fakat sonuçlardan objektif olanları seçmek gerek (silinen bir önceki başlıktan haberdarım bu arada), demek istediğim bu anime database olayını yıllardır karışık arayüzüne rağmen anidb.net en iyi şekilde yapmakta. Daha iyisi maalesef, en azından benim bildiğim kadarıyla mevcut değil. Hatta direk anasayfadan kategoriler kısmına girip tonla bilgiye ulaşılabilir, birkaç ufak hata yapmışlar sen git sci-fi'yi en alakasız kategorinin altına yerleştir, affedilecek hata değil. Smileysiz günü tamamlıyorum. Uygun yerlere gelecek olanları tahmin edebilirsiniz. ^^

Edit: Uzatmışım utacağım kadar zaten, bir de utanmadan fazla uzatmıyorum demişim. Affınıza sığınıyorum. ~

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Suke, yemin ederim şu an şaşkınlığa uğramış durumdayım. Geçen akşam başlığı görünce bir şeyler yazmaya başlamıştım ama vakit yetmeyince hafta sonu devam ederim diye yazdıklarımı kaydedip geçmiştim. Oradan yazımın başlangıcını kopyalıyorum:

Benim görüşüm, başlıkta anime türleri yerine animelerdeki terimler demenin daha doğru olacağı şeklinde.

Sebep; shounen, shoujo, seinen, josei terimleri cinsiyet ve yaş yönlendirmesidir sadece, içerikle ilgili bir bilgi verdikleri söylenemez. Bu terimlerin kaynağı zaten mangalar. Bunları görünce kesinlik içinde anlaşılacak şey mangadan uyarlandığıdır, fazlası değil. Bunlara getirilen tanım kalıbı, tariflerde kullanılışı genelin algılarından şekillenmiş durumda...

Benden önce davranmışsın Suke, bu şaşkınlığı sen de yaşayabilirdim. fool.gif Herhalde "aklın yolu birdir" denilen budur. shake2.gif Neyse vakit bulunca yazımı tamamlayabilirim ben de umarım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

suke detaylandırman için teşekkürler. Bir iki şey söylemek istiyorum. Öncelikle tür ismini kullanmamın sebebi, direk ingilizce olarak, genres kelimesine hitaben ve bilindiği gibi yukarıda yazdığım şeyler hep genres başlığı altında geçiyor, ben de anlaşılması için öyle verdim. Buradaki bilgileri en bilmeyen kişilere anlamını anlatmak için yardımcı olacack şekilde kullanmak istedim. O bahsettiğin alt tür ve hitap eden kişi kısmının farkındayım. Zaten kendi bilgilerin yanında araştırınca her şey açıkca bulunabiliyor. Bilgiler gökten zembille inmiyor sonuçta.:)

Martial arts ı almamın sebebi de; en yukarıda belirttiğim; sadece ingilizce olarak anlamını vermek açısındandı aslında.

Bu arada bunlar hiç bilmediğim şeylerde ben google kullanıp bunları yazdım gibi bir durum yok ortada. Bir önceki başlıkta kaynaklara koyma nedenim, inglizce, japonca kelime anlamlarına bakma ve bir iki konuda bakmak olduğundan. Bende herkes gibi anime izliyorum sonuçta.

Bir önceki başlıkta her şeyi açıkca yazmadığımdan(böyle olması gerekiyormuş) ve kullandığım kelimelerin de yanlış olması birleşince yanlış yorumlandı.

Ayrıca Gender-Bender deki erkek karakterin narin oluşu biraz daha farklı o bahsettiğin kişilik meselesinden. Yani kastettiğim narinlik farklı. Yine de doğruluğunu tartışabiliriz tabii.

NoT: Tabii bu açıklamalarınıza bir şey demiyorum, sadece yanlış anlaşılmamak için yazdım. Yoksa bilgiler genişler ve daha ayrıntılandırılsa güzel olur.

myanimelist hakkında genel yazmışsın ama kendi açımdan söylersem, ben bu tür siteleri çok kullanmıyorum ve bu siteleri fark edeli çok olmadı zaten o nedenle hemen en kolay ulaşılabilecek olduğundan onu kullandım.:D Ama anidb tavsiye kendi açımdan dikkate alacağım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kudo Shin'ichi, ben daha uzun yazacağım ama "genres" referansı için ANN ve IMDb gibi yerlere bakılırsa daha doğru kullanımı görülebilir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Öncelikle bu tarz başliklar genelde ilk mesajla kalmaz zaten, bu terimlerin hepsi çok geniş bir yelpazeye sahiptir ve bilenler veya o türden çok çok sayida anime izlemiş olanlar buraya gelip bildiklerini yazdiğinda bu başlik verimli olur. O yüzden ilk mesajda hata aramak yerine (önceki başliktaki gibi) herkes iyi bildiğini buraya katarsa zaten Kudo kendi doğru bildiği yanlişlarini düzeltmesini bilir.

Hentai konusunda ise izlediğim anime sayısı bir elin parmaklarını geçmez, onları da sadece aldıkları puanı merak ettiğim için indirmişimdir. Fakat manga olarak, içerdiği cinsel içerik genelde benim için ikinci sıradadır, ve okuduğum her ne kadar çoğu hentai manga direk cinsel amaçla çıkarılsa da, bazılarının içerdiği komediyi, romantizmi, ve hikaye döngüsünü okuduğum birçok "normal" seride bulamadım. Türlü türlüdür ve genelde saçma sapan şekilde icraata geçerler. Fakat az miktarda başyapıt kalitesinde olanlar da vardır. La olm insan sırf cinsel içeriği için bir hentai manga okuyup, bitirdiğinde içeriğindeki romantizmin yarattığı saf duygulardan dolayı güzünden yaş gelir mi la?

Allah seni ya nasil güldüm :011:

Onca türde anime izlemişimdir, böyle zaman gelir "ulan ben bu türü bi keşfedeceğim" deyip garip şeyler izlerim. Şu 1 aydir falan da Hentai türüne saldim bu meraki. Cinsel yerleri geç onlar zaten 3-4 frame'in arka arkaya oynamasindan başka bir şey değil de, gerçekten üstüne özenilmiş konusu olan gizli cevherler bulabiliyor insan onu gördüm (Himekishi Lilia :P). Ha bazilari da o kadar saçma oluyor ki, birçok komedi serisinin veremediği komikliği tattiriyor. :011:

Ben de Dementia türünü yazacaktim ama ilk mesaj yeterince bilgilendirici, örneklere bakildiğinda zaten anlaşilacaktir. Tabii eklemem gerek: Dementia'lari öyle vahşetli kanli bir şey hayal etmeyin, rengarenk ve coşkulu geçen Dementia'lar da mevcuttur ki zaten bunlardan korkacaksin bkz: Mind Game. Ayni zamanda Utena'da da vahşet yoktur fakat imgeleri az çok çözdüğünüzde vahşet izlercesine etkilenebilirsiniz. Yine Utena'nin yapimcisindan gelme Mawaru Penguindrum da az da olsa Dementia unsurlari taşir fakat bunu biraz daha açiklayici yaptiğindan izleyici zorlanmaz; etkileri benzerdir tabii. Bu türün en meşhur diğer örnekleri de bildiğiniz üzere NGE, Serial Experiments Lain, FLCL gibi yapimlardir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

dilek teşekkürler, yani ben zaten bunların uzmanıyım diye gezmiyorum. Benim bahsettiğim genel olarak bildiğimiz şeyler.

meyday, onların farkındayım, ama genel(halk tarafından) olarak bilinmesi bu şekilde. Ben genel olarak bilinenlerin anlamını anlatıp, konuyu boyunca genişletiriz diye düşünüyordum.

Bu arada başlığı değiştirebiliriz diye düşündüm ama ben yapamadığım için yapmadım. :)

NOT: Bilgiler geldikçe ve toparlanınca yukarıdaki maddeleri düzenleyebilirim. Böylece diğer sitelerde olmayan doğrulukta bir şey elde edebiliriz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kudo Shin'ichi, zaten tartışılabilir olduğunu gördüğüm için değinmeye değer buldum. Genel algıları değiştirmeye bir yerden başlanmalı. smile1.gif Örnek olarak bir seinen göstereyim, içinde ne koca insanlar, ne psikoloji, ne kan, ne gerilim var:

Tonari no Seki-kun

Başlığı değiştirmeden ben çok çektim, en iyisi bir yetkiliden istemek smile1.gif

Ekleme: Şimdi tekrar bakınca "School" bir genres olarak kullanılmış, bu nasıl olur ben anlamıyorum sweatingbul.gif

Tonari no Seki-kun için:

myanimelist:

Genres: Comedy, School, Seinen

AniDB:

Genres: Comedy, Manga, School Life, Seinen

ANN:

Genres: comedy, slice of life

Themes: school

İçerinden bunu doğru yapan, ANN.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Konu Anime Terimleri olarak değiştiğine göre bende daha önce yaptığım tanıtımı buraya kopyala yapıştır yapayım,bulunsun.

Açıklamalara başlamadan önce bu kuudere,tsundere,deredere gibi terimlerin birçok kişinin bildiği aksine anime-manga için değil visual novel için terimler olduğunu belirtmemde fayda var.Çıkış mantığı routea girmeden önce tsun girdikten sonra dere gibisinden bir yapıdan gelir. Ancak anime - manga - visual novel 3lüsü birbiriyle çok içli dışlı olduklarından zamanla anime ve mangadaki karakterlerede kullanılır hale geldi.

Bunu belirtmemin sebebi,Animelerde bildiginiz gibi 1 ending var sadece,Visual novel gibi her karaktere özel ending çekemiyorlar.Kugimiya Rie'nin seslendirdiği tsundere'ler haricinde bu tsundere kuudere dediğimiz tiplerin %90lık oranıda yan karakter olduğundan birçok karakterin "dere" kısmını göremiyoruz animelerde.Aklına gelecektir anime izlerken "ya biz bu karaktere tsundere diyoruz ama tüm anime boyunca sadece idiot diyip durdu bu sonrada anime bitti dere kısmına noldu?" şeklinde, onun sebebi asıl terimin visual novel üzerine olmasından dolayı kaynaklanıyor. Kısacası aslında anime terimi olmadığından arada tanıma tam uymayan karakterlere tsundere falan denildiği karşına bol bol çıkacak üzerinde fazla durma, günümüz animelerinde kızarıp idiot its not like i did it for your sake or anything repliğini kullanan her karaktere tsundere diyoruz mesela.

Tanımlara gelelim,Moe terimi heralde kelimelere dökmesi en zor terim.Moe bir tepki ifadesi öncelikle kelime anlamı yok yani,Genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim daha nasıl açıklıyayım bilemiyorum,Fetiş gibide düşünebilirsin sadece onun kadar ağır değil. Genel olarak tatlı karakterler için kullanılmakta hani sakar tipler falan ancak birçok farklı türüde var.Örneğin Maid-moe gayet ünlüdür birçok animede karşına çıkmıştır zaten,Cat-ears moe var mesela oda son zamanlarda bol miktarda kullanılmakta kedi/köpek bazen tavşan kulağı takan karakterler,Glasses-Moe var,varda var yani.Bu terimi anlatması gerçekten çok zor anime izleye izleye bi yerden sonra kafana yer edicektir.

Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak "idiot,stupid" tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak özellikleri artık ana karaktere aşık olduğu bırak seyirciyi animedeki en alakasız karaktere bile bariz görünse dahi sürekli bir "its not like i did it for your sake " tarzı bir mantıkla kabullenmezler iyice son noktaya kadar.Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptıgında ana karakteri döverler.Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler,El yapımı yiyecek çikolata falan tarzında veya buna benzer şekilde,Fakat asla kabullenmezler dediğim gibi sürekli bir bahanesi vardır "sabah erken uyandım kendime yaparken fazla hazırlamışım çöpe gitmesin diye sana getirdim sadece" şeklinde.Son zamanların en popüleridir 20 animenin 18inde tsundere bi karaktere rahatlıkla rastlarsın yani.Bunu açıklamaktansa örneklendirmek daha kolay,En ünlü birkaç tanesini sayayım zaten eğer içlerinde izlediğin varsa direk "haa demek buydu" diye kafana oturacaktır;

Zero no Tsukaima -Louise

Shakugan no Shana -Shana

Hayate no gotoku -Nagi/-Hinagiku

Clannad -Kyou

Fate stay night -Rin

Sora no otoshimono -Nymph

Toradora -Taiga

Toaru majitsu no index -Mikoto

Evangelion -Asuka

Kuudere(Orjinali Coodere'dir) ile Dandere Nerdeyse aynı terimler,daha doğrusu karakterlerin %99unda kuudere aynı zamanda dandere oluyor,tabiki tam terside geçerli bu yüzden genel olarak dandere değilde kuudere kullanılmakta hepsi için 2sinide açıklıyayım ben yinede.Kuudere basitçe Emotionless Girl demek, Sürekli aynı surat ifadesi bulunduran,olaylara karşı pek şaşkınlık utanç gibi reaksiyon vermeyen karakterler.Dandere dediğimiz olay ise Sessiz karakterler demek.Pek konuşkan olmayan genel olarak sessiz takılan,fakat genelde ana karakterle yalnız kaldığında az maz konuşmaya başlayan tipler büyük bir çoğunluğu kitap kurdudur bu dandere karakterlerin.

Böyle anlatınca aralarında büyük bi fark varmış gibi görünsede üç aşağı beş yukarı bazı karakterler hariç 2side aynı kapıya çıkıyor,Bu yüzden dandere kullanan nadirdir forum veya sohbet ortamında 2sinede kuudere denir genelde,Bu sebepten ötürü bende örnekleri ayırmadan bir yazıyorum.

Shuffle -Primula

Kanon -Mai

Angel Beats -Kanade

Haruhi -Yuki

Evangelion -Rei

Yandere Diğer terimlere göre daha nadir bulunmakta,Biraz argo olsada heralde bunlara en uygun terim piskopattır.Bu karakterler Ana karaktere deli gibi aşıktır veya aşık olur bir noktada,Fakat asıl problem sonrasında.En ufak bir olaydan dolayı ana karakteri kıskanır ve eve zincirlemekten öldürmeye kadar giderler.Kıskandığı kızı öldürdükleri durumda bol bol olmakta,En iyi örnek School daysdeki Kotohana mesela,

Animenin sonunda önce Sekai'yi öldürüyor sonra ana karakterin kafasını koparıp ona sarılıyor bundan sonra hep birlikteyiz diye.

Ancak şunuda belirteyim yanlış anlaşılma olmasın,Yandere dediğimiz tipler eninde sonunda ana karakteri öldürüyor tarzı düşünmemek lazım,Sadece olaylar karşısında sürekli kanlı bıçaklı çözümlere gitmekteler o kadar.Bazıları aşırı manyak olduğundan kıskandığı kızı hatta kendi sevgilisini öldürüyor, Bazıları gözdağı vermekle yetiniyor,derecesi var işte değişiyor tipten tipe.Dediğim gibi Yandere tipli karakterler diğer türlere oranla çok daha nadir gelmekte sebebini zaten anlamışsındır,Son zamanların en ünlü yandere'si Mirai Nikki'deki Yuno.

Ana terimler bunlar,Diğer sordukların biraz daha detaya giriyor ;

Meganekko Gözlük takan karakterler,Örnek vermeye gerek yok sanırım aklına gelen gözlük kullanan tüm kız karakterler Meganekko türüne girmekte.

Dojikko Pek kullanılan bi terim değil,Sakar fakat şirin karakterlere kullanılmakta.Yine örnek vermiyorum buna,Aklına geliyordur zaten yürürken elektrik direğine çarpan ikidebi sağa sola düşen tiplemeler.

Loli Bunu niye sordun anlamadım,Adındanda belli olduğu gibi küçük karakterler için kullanılan bi terim.Küçük boylu göğüsleri henüz çıkmamış -Flat chest dediğimiz- çocuk gibi görünen karakterler.Yaş burda önemli değil onuda belirteyim,Hani 7-8 yaşında bir karakter direk loli olarak geçiyor tabikide, Karakterimiz 17-18 yaşında fakat kısa boylu düz göğüslü ise oda lolidir,kısacası dış görünüşü küçük çocuk gibi olan karakterlere denilmekte.

Goudere Bu Goudere Sora isimli mangadan türemiş birşey,Kullanan nerdeyse hiç bulamazsın örnek sayısıda çok çok nadirdir.İlla açıklama istiyorsan basitçe Efendisinin iyiliği için kafasına ne eserse yapan karakterlere denilmekte,Örneğin goudere'deki karakterimiz sokaktaki kızları kaçırıyordu efendisini bir hareme layık gördüğünden dolayı her ne kadar ana karakter böyle birşey istemesede.Bunu zaten bilen yok,Örneğide yok,Bir mangaka espri amaçlı mangasının ismini bu şekilde koymuş ordan türemiş birşey.Bilmeni gerektiren birşey değil yani.

Not: Başka bir konudaki arkadaşın sorularını cevapladığımdan "bunu niye sordun" vs tarzı cümleler geçiyor arada, kimse sormadı hayal mi görüyorsun demeyin lütfen :011: Aslında eklemek istediğim daha çok terim varda,şuan aşırı meşgulüm daha sonra ek bi mesaj altında devam edeceğim unutmazsam.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ayrica Yandere geçmişken Yangire'yi de alalim zira en sevdiğim karakter tipidir. Çok da nadirdir zaten artik günümüzde yangireleri hemen yandereye aktariyorlar.

Yandere sevdiği çocuk uğruna sapitan karakterler ise, Yangire'ler aşk harici unsurlardan dolayi sapitirlar. Ya bir hastalik olur, ya bir ailesel sorun olur ya da başka bir şey olur. Sevdiğim çocuğun yanina yaklaşani katlederimden ziyade paranoyağa bağlayip zamanla yangireye dönüşen karakterler vardir.

Kiyaslama yapacak olursak:

Mirai Nikki'den Yuno eğer bir yandere ise, Higurashi'den Rena tam anlamiyla bir yangiredir. Rena çünkü:

Hinamizawa sendromu ve onun ailesel problemleri onun zamanla aklini bozmasina sebep oluyor. Sonuç olarak önüne geleni katlediyor en ufak bir durumda.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

meyday, pişpirikte iyiyimdir. qkasd Ayrıyeten son mesajına güncelleme yaparak, ANN'yi ben hep haber bazlı bir site olarak gördüğüm için çok nadir elleşirim o siteye.

Kudo Shin'ichi, rica ederim, amacım yanlış düzeltmek değil tabi, sadece hem konu hakkında konuşalım, hem de bilmediğimiz şeyleri öğrenelim, tartışalımdı. Martial arts konusunda, onunla beraber swordplay, gunfights gibi terimler de hoş gider, martial arts'ı severim, yalnız kalmasın. :P Google zaten olmazsa olmaz birşey, sadece anidb.net'in önemini vurgulasın diye yazdım, yoksa şüphem yok animeseverliğinden. :) Genderbender konusunu tartışılmalı bence de. Kafa karıştırıcı bir konu zaten. Myanimelist konusunda en sevmediğim şey, üyelerin kendini bilmezliği, bundan kastım, anime yeni çıkmış, daha ilk bölüm, hemen review geçeyip rep toplayayım derdindeler birçoğu, 12 bölümlük bir animenin bile ilk bölümü %10u etmiyor ve animeyle alakalı bir iki şeye bakayım diye girince siniri bozuluyor insanın, sırf bunu protesto eden bir grup ve tahmin edebileceğiniz üzere ben de üyeyim. :D Ama üye kısmını geçersek birçok bilgi elde etmek için ilk baktığım yer maalesef ki.

UnderminE, o dediğim mangaya denk gelirsem özelden atacağım sana. Hentai maraton yapıyorsun, ama Kage'yi nasıl es geçersin, ya da Rapeman'i, ya da Kuroinu'yu, ya da.. :P

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?