Jump to content
  • Kayıt Ol

Fate/Stay night 2014 için beklentileriniz


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

Evet, Fate/Stay night tekrardan geliyor, Ufotable bugüne kadar pek yanıltmadı, Umarım beklentilerimizi karşılar, Fate/Zero'dan hiçbir şekilde nasibini alamayan Fate/Stay night umarım gözümüzde değişir, Heralde tek iyi tarafı ilk açılış parçasıydı :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 18
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CasvalDeikun

    8

  • loykad

    6

  • suke

    2

  • AkuTan

    1

En Çok Yazanlar

Bugün forumda da hep en dolu olduğum konular hakkinda provoke edici yazilar var haa, neyse buraya da yazalim bakalim. :D Hep cümlelerimi tekrar etmekten nefret etsem de başliyayim. Artik sağda solda FSN konusu açildiğinda direk bu yazimi kopyala/yapiştir yapacağim, bu konu hakkinda son kez yaziyorum :P Uzun olacak biraz kusura bakmayin. :D

Öncelikle FSN romanini okuduğumu ve F/Z'de olanlarla FSN'nin birbiriyle ne derece alakali olduğunu bildiğimi söyliyeyim. İyi/Kötü değerlendirmelerimi de bunun doğrultusunda yapacağim, kişisel görüş değil.

Her şeyin başinda F/Z ve FSN'nin birbiriyle kiyaslanmasi çok yanliş. Neye göre kiyasliyorsunuz ki? "Saber var ikisinde de o zaman bu ikisi ayni şeyi konu aliyor" diye mi düşünüyorsunuz acaba. İkisi de Holy Grail War'i konu aliyor diyedir belki de. Ama iki animede geçen olaylar arasinda 10 sene var. Animelerin çikiş tarihleri arasindaki seneden bahsetmek bile istemiyorum. Yine F/Z'nin yazarliğini da genel anlamda nasu'nun (orijinal yazar) değil de, Urobuchi Gen'in yaptiğini da belirteyim. Yani siz burada kisaca Fate'i direkt olarak yaratan kişinin yapimina kötü deyip, onun yaptiği bu işten yola çikarak side story yaratan Urobuchi'nin versiyonunu beğenmiş oluyorsunuz gibi bir şey. :D

Gelelim FSN animesinin kötülüğüne. Bir şeye "kötü" derken en azindan o şey hakkinda "yeterli" bilgiye sahip olmaniz gerekiyor diye düşünüyorum. Anime olarak FSN kötü bir anime değil aslinda, döneminde gelen animelerle kiyaslandiğinda çok başarili olduğu ortada. Dövüş sahneleri, animasyon, seslendirme, OP/ED kalitesi, müzikler ve dahasi. Burada haklarini yememeliyiz. Elde olan malzemenin kaliteli olmasi da bu başariya katki sağliyor. Bu animeyi sevenlerin olmasi da bu sebeplerden dolayi.

Lakin adaptasyon olarak ayni başariyi göstermiyor bu anime. İşte sizin her yerde "FSN kötü berbat" diye okuduğunuz, artik dayatma haline gelmiş tabirin kaynaği bu. Muhtemelen FSN'ye kötü diyen çoğu kişi niye kötü dediğini bile bilmiyordur. Neyse, sebebi dediğim gibi adaptasyonla alakali.

---

Fate Stay Night orijinalde bir Visual Novel yani Görsel Roman'dir. Görsel romanlar hakkinda ufak çapli bilgi için şu rehbere bakabilirsiniz: http://www.animemangatr.com/forum/visual-novel-tartismalari/4931-visual-novel-rehberi/

Neyse buradan biraz alinti yapalim:

Route: Okuyucuya sunulmuş hikaye seçeneklerinin isimlendirilmesinde kullanılan terim.Visual Novellerde Her Heroine için sadece birer hikaye alternatifi olduğundan genelde onun ismi ile nitelendirilmekte "Saber Route" - "Asuka Route" tarzı.

Heroine: Oyunda Kendine Ait bir senaryosu & Endingi olan karakterlere verilen isim.Ancak kendine ait derken tamamen farklı birşey anlamamak lazım oyundan kopuk değil sadece oyunun başka bir kolu. Route & Heroine kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için örneklendirerek biraz ayrıntıya girsem iyi olacak gibi;

Her oyun aynı noktadan aynı şekilde başlıyor ancak sizin seçenekleriniz doğrultusunda oyun kollara ayrılarak istisnasız ya bir karakter üzerine yoğunlaşır & Ya da bad endinge götürür. Oyunun size üzerinde yoğunlaşabilme & Romantik bir ilişkiye girebilme alternatifi sunduğu karakterlere "Heroine" Adı verilmekte.Tabi ki konudan tamamen kopulmuyor,Yani bir fate stay night hangi routea girersen gir Holy Grail üzerine ancak girdiğin karakterin durumuna göre farklı bir şekilde ilerliyor.

FSN'de 3 tane route var. Fate, Unlimited Blade Works, Heaven's Feel. Bunlari heroinelere göre göstermek gerekirse:

Fate -> Saber

Unlimited Blade Works -> Rin

Heaven's Feel -> Sakura

Fate: Holy Grail'in bir şekilde tanitilmasi, terimlerin açiklanmasi ve işlerin biraz daha laylaylom gittiği bir route. Saber karakterinin geçmişi üzerine yoğunlaşiliyor, "Hero" sistemi üzerine ve idealler ile ilgili tantana dönüyor bolca. Eh Emiya/Saber aşki da kaçinilmaz oluyor, elde ettiğimiz son da yine bunun doğrultusunda.

Unlimited Blade Works: Rin'le yakinlaşma içinde olduğumuzdan doğal olarak Archer karakterini de yakin takibe aliyoruz. Grail ile ilgili bambaşka şeyler öğreniyoruz, Emiya'nin karakter gelişimi de çok değişik oluyor. Einzbern ailesinin Holy Grail War'daki yerlerini yavaş yavaş öğreniyoruz. Ve bazi önemli değişiklikler de yine burada.

Heaven's Feel: 2 route boyunca doğru düzgün tek kelime etmediğimiz Sakura karakteriyle haşir neşir oluyoruz. Kotomine Kirei ve ilya karakterlerinin de derinlerine iniyoruz. Öyle sarsici olaylar yaşaniyor ve öyle şeyler görüyoruz ki, önceden bitirdiğimiz 2 route'ta gerçekleşen tüm dövüşler ve olaylar gözümüzde bambaşka bir anlam kazaniyor. Kisacasi aslinda FSN'yi FSN yapan şey bu route oluyor.

Gelin görün ki o eski FSN animesi sadece ilk route'u ele aliyor. Sahneleri adapte etmekte de çoğunlukla başarisiz oluyor. Bazi şeyler atlaniyor, bazi şeyler olduğundan farkli işleniyor. Yani bir şeyin iskeletini alip, üzerine bambaşka bir kilif uyduruyorlar diyelim. Fate route adaptasyonu olarak iyi olabilir. Ama FSN adaptasyonu olarak değil. İşte bu yüzden birileri bu animeye "FSN animesi" diyince mevzuyu bilenler otomatik olarak "tü pis kaka" oluyor. :011: Mevzuyu bilmeyenleri de suçlamamak lazim, bilmemek ayip değil öğrenmemek ayip :P

Ayrica UTW animesi de adaptasyon olarak felaket ya. 10 dakika izleyememiştim ben.

----

Yeni gelecek FSN Re-make'inde direk UBW route'unu ele alacaklarini duyurdular. Fakat buradan biz biraz Fate/UBW karişimi bir şey bekleyebiliriz. Fate'teki tanitim/bilgilendirme sahnelerini kullanip, devaminda da Rin'le etkileşime geçecek ve olaylari yaşayacağiz gibime geliyor.

HF filmi zaten batirmadiklari sürece harika bir şey olacak.

F/Z konusuna hiç girmedim, o animeyi ben pek Type Moon evreninin bir parçasi olarak göremiyorum Urobuchi işin içinde olduğu için. Lakin Heaven's Feel'deki önemli bir kavrami F/Z çok daha çarpici ve açiklayici hale getirmiş. HF filmini izledikten sonra ilk iş o F/Z'yi (özellikle 2. sezonu) bir kez daha izleyin. Ben neyi izlemişim diyeceksiniz, her karakterin kurduğu cümlenin arkasindaki gerçek anlami bilerek izleyeceksiniz.

Neyse çok uzun oldu, okuduğunuz için teşekkürler :P

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Öncelikle bu uzun cevabınız için teşekkürler, Ancak bende sizin gibi uzun yıllardır anime izliyorum ve FSN serisini bazı insanlar gibi rastgele kötülemiyorum :) Novel aktarımı olarak bire bir bir şekilde aktarıldı, Yıl olarak zaten gayet başarılı, Ancak FZ serisi Ufotable elinden çıktığı için başyapıttı :D FSN 2014 için beklentileriniz konusunu açarken amacım FSN'ı kötülemek değil, Zaten böyle bir şey yapsam Fate serisini beğenmemiş olurum :D Sadece bu yıl büyük bir ihtimalle başyapıt olacak anime için öngörüşlerinizi almak istemiştim, Zannedersem mesajım biraz yanlış anlaşılmış, OP ve ED'ler hakkında... FSN OP1 benim top 10 listemde, Yani siz düşünün :) Kusura bakmayın biraz uzun oldu, Ama bende Novel okudum, Amacım FSN'ı kötülemek değil, Şu anki şartlar altında izleyicileri pek tatmin etmiyor, Hepsi o :) Çıktığı yıla göre gayet başarılı, Eğer buraya kadar okuduysanız çok teşekkürler, Biraz uzun yazdım ama :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ha yok, size karşi savunma anlaminda yazmadim bu post'u öyle düşünmeyin. Hazir başliği açilmişken ve animenin gelmesine çok az bir zaman gelmişken bazi şeyleri açikliğa kavuşturalim istedim. :D

Novel aktarımı olarak bire bir bir şekilde aktarıldı

Yazimi okumamişsiniz herhalde :P FSN eğer birebir novel aktarimiysa..

F/Z bir baş yapit mi değil mi onu bilemem. Ben ilk sezonu idare eder, ikinci sezonuysa çok iyi gördüm. Çok iyi dememin sebebi de yine Heaven's Feel ile olan bağlantilarin çok başarili şekilde yapilmasiydi. Bir şeye sirf animasyonu/müzikleri harika diye baş yapit diyemem (çoğu insan öyle diyor genelde), duygulara ve karakterlerin aktarimina daha çok önem veririm. Kiritsugu, Gilgamesh ve Kirei karakterleri FSN için önemli karakterler. Özellikle bunlara dikkat etmiştim. Zaten ismi "Zero" olan bir animede Rider kimmiş, Assassin kimmiş vs diye bakmaktan ziyade "bu hikayenin FSN'ye olan etkisi ne" diye bakarim. Onu da güzelce aktarmişlar (örneğin FSN'de deli manyak bildiğimiz Gilgamesh'in aslinda 10 sene önce gayet asil bir kral olduğunu fakat üzerine Grail'in içindeki "siyah madde" döküldüğü için FSN'de madness'a bağladiğini göstermeleri gibi). Başarili o yüzden.

ufotable adaptasyon konusunda yaniltmiyor ya. Light Novel'i bile böyle başarili aktarabilen bir ekip, Visual Novel'i kim bilir ne kadar iyi aktaracak. Tek dileğim HF'nin tek filmde aceleye getirilerek işlenmemesi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hayır, Mesajınızın tamamını okudum, Novel aktarımı olarak bire bir dememin sebebi, O yıl için konuşacak olursak o kadar kötü aktarımlar vardı ki, FSN onlara kıyasla sadece kusursuzdu, Ondan bahsediyordum, İkinci olarak... Yani... Ufotable benim gözümde biraz zor düşer, Büyük ihtimalle yine başyapıt çıkacak, FSN benim içinde çok önemli, Ancak geçmişte neler olduğunu öğrenmemiz lazımdı, Mesela Sakura... FSN'da beni hiçbir şekilde korkutmayan Yangire, FZ'da çok fena korkutmuştu :D Beni sadece "Higurashi Yandereleri/Yangireleri" korkutur diye geziniyordum ortalıkta :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Tabi UBW/HF hakkinda konuşurken dikkat edelim, spoiler vermeyelim :P

Yangireler candir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Acaba öyleler mi?

Not: Higurashi serisini izlemeyenler lütfen bakmasınlar.

higurashi.gif

Gerçi hinamizawa sendromu olduğu için kurtarılabilir belki :P

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben yangireleri her zaman yanderelere tercih etmişimdir. Yandereler bana yapmacik ve boş geliyorlar, sevdiği oğlan uğruna o denli sapitmalari falan. O artik aşktan falan kopuyor. Fakat yangirelerinki bambaşka, psikolojik sebeplerden dolayi kafayi yemeleri bana gayet doğal geliyor. İzlemesi de hem dramatik hem de nefes kesici oluyor haliyle. Özellikle Rena, Hinamizawa hedehödösü bile olsa yangire kategorisine giriyor çok rahat. Yine bunun da romanini okudum, "gayet normal bir kiz nasil yavaşça yangireye dönüşür" sorusunun cevabini adim adim aldim. Romanda Rena'nin gözünden şahit oluyorduk olaylara. Yazilar en başta beyaza yakin çok açik bir pembeydi, Rena sapittikça yazinin rengi pembeden kan kirmizisina doğru geçiş yapti arc'in sonuna kadar :D Vay be dedim, demek bir yangire böyle doğuyormuş :P

Fazla da off-topic olmasin, ubw remake güzel olacak işte :011:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben de yorumumu bırakayım ve kaçayım. Serinin visual novel'ine hiç bulaşmadım, animesini de zamanında herkesin konuştuğunu görüp izlememiş olmak rahatsız edince izlemiştim. Orta ayar bir yapım olarak değerlendirdim, beğendiğim yanları da vardı beğenmediğim yanları da.

Ova ve filmlerine pek dokunmadım, ama Fate/Zero geldiğinde herkes gibi oturdum izledim. Animasyonlar, müzikler ve hikaye de hoşuma gitti, tabi burada başkalarından farklı olarak bir adaptasyon izlemedim ben ilk Fate Stay Night izlerkenki gibi, o yüzden vn olayını karıştırmıyorum. Tabi seride en sevdiğim şey Iskender karakteriydi, sırf onun için izledim desem yanlış olmaz. Tabi seriyi tamamladıktan epey bir süre sonra UnderminE'nin bana vn'yi özet geçmesiyle (spoilerlı falan hemde :P) seriye karşı tutumum biraz değişti, o aldığım spoilerlarla animedeki sahneleri daha iyi anladım, tabi halen adaptasyon olarak düşünmediğim için beğendim, belki adaptasyon deseydim, beğenmeyebilirdim.

Sonuç olarak öyle çok büyük hayranı değilim serinin ama animesi çıkınca izleyeceğim her halükarda. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Abi (suke) tanıştığımıza memnun oldum bu arada :) Bakalım... Şu anda eğer ben birazdan söyleyeceklerimi söylersem, Çok büyük bir taşlanma gelecek, Ama korkmuyorum, Saber'dan nefret ediyorum! :) Fate serisinde 2 tane favorim vardır, Birisi Kiritsugu diğeri İskender'dir ve

FZ'da Saber'ı azarladığında o kadar mutlu oldum ki, Sevinçten çıldıracaktım :D

İşte söyleceklerim bu kadar, Şimdi taşlanma gelebilir :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Saber sevilesi biri değil zaten, waifu materyali. Lakin Saber Extra aşktır, keşke orijinal fsndeki saber o olsaydı dedirtir. "I'm letting them see!" <3

Emiya Shirou ne kadar sevilmiyorsa Saber da o kadar sevilmemeli zira tencere kapak gibiler. Fate routetaki idealler muhabbetinden anlayabiliriz bunu. İdealleri uğruna girdikleri kafalar en sonunda İskender gibi reyizler tarafından alaya alınmasına sebep oldu. Onlar vnin en sonunda çıkan last episodeda gayet mutlulardı, öyle de kalsınlar bizden uzak olsunlar da. :P

Benim zerodan favorim iskender/gilgamesh ikilisinden çok Kotomine Kirei'dir. Cevabı hf filminde :P

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Saber boş bir karakter bence, tek tutulası yanı şövalye zırhı içerisinde hoş görünen bir tipi olması. Ama spoiler vermeyeyim, gerçi herkes biliyor artık, "Arthur"ia'dan ziyade Jean D'arc yada tarihte pek fazla rastlanmayan kadın şövalyelerden biri olması çok daha hoş olurdu. Tabi işin içine Excalibur ve Avalon'u katacaklar ama, bu karakteri erkek yapsalar en azından çok daha hikayeye yoğunlaşılan bir yapım olarak görebilirdik. Agrias Oaks > All Sabers :P

Edit: Ben de memnun oldum. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bu fsn konusunda heralde 100den fazla yorum yapmışımdır şimdiye kadar, bir bitmedi modası şu oyunun :D Gerçi benim de sevdiğim bir yapım içimden bir parça da hiç bitmesin istemiyor değil aslında. Herneyse konuya dönelim; Saber konusunda ne yazık ki yukarıdaki 3 üyeye de pek katılmıyorum ben. Hikaye gereği "Saber" karakterinin kişiliği yaşadıkları ve duyduğu pişmanlıklardan boğulmuş, kendisi adına hiçbir isteği kalmamış biri olmalıydı ki bu açıdan gayet başarılı bir karakter gelişimi vardı bence. Ancak negatif olarak da hiç kralımsı havası yoktu ne yazık ki, o konudaki her eleştiriye katılıyorum. Arthur'dan ziyade Arthur'un bir şovalyesi havasındaydı sanki. Yinede başarılı mı başarısız mı sorusuna benim cevabım başarılı bir karakter olur, Özellikle Last Episode'un etkisi çok büyük bu konuda :D

Yalnız eğer konu "Diğer saberler'e kıyasla" ise elbette benim cevabım da böyle robotumsu pişmanlığa boğulmuş bir karakter yerine mükemmel kişilikli Red saber olacak o başka bir konu. Fakat Shirou için bundan daha ideal, hikayeye daha oturaklı bir servant düşünemiyorum ben. Saberin kişilğini değiştirmek için Shirou'nun kişilğinide değiştirmek gerekirdi, Buda direk olarak hikayeyi değiştirmeye bağlanıyor zaten.

Edit;

Remake için de yapılacak yorum belli. Ufotable'ın animasyon ile UBW'deki aksiyon birleşince harika bir şölen olacak elbette, Özellikle visual noveli okumamış arkadaşlar için efsane seviyesinde bir seri geliyor diyebiliriz heralde. Hikayeyi %100 bilen ben ise Savaşları animasyon halinde görmek ve "True ending mi geliyor Good ending mi" tartışmalarına katılmak için izleyeceğim :011: Benim oyum şimdiden True'ya fakat çok belli de olmaz, Ufotable fanları düşünen bir firma sağ gösterip sol da vurabilir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bence uyarlamaya göre devam edecekler, Aktarım konusunda oldukça hassaslar :) Özellikle Ufotable bu konuda sınırları zorluyor, Herhangi bir problem olacağını zannetmiyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bence true end gelir, abi o Archer cg'sini göstermeden olur mu deme öyle şeyler <___<

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Katılıyorum, Sonuçta Ufotable'dan bahsediyoruz, Aktarımlar konusunda oldukça hassaslar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Eski FSN'yi izlediğim zamanlar animeye yeni başladığım zamanlardaydı. Hemen her gördüğüm aksiyona "WOAH" dediğim zamanlardı. Ama şimdi bir şeyi izlerken daha rahat ayırabiliyoruz. Eski FSN izlerken Saber x Emiya kısmını her zaman tutardım. Ama bu alanda başka şeyler izleyince birde üzerine F/Z'da gelince işler sanki bana değişti gibi. Bana direk şunu düşündürttü. FSN'de sadece "Emiya ve Saber yok ki"

Bu yenisinden pek bir şey beklediğim söylenemez. Sadece başladığı zaman çizim, op-end, hikaye anlatılışı falan bunların hakkını versinler yeter diyorum. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Type-Moon yapımlarını severim zaten. Ufotable /Type-Moon ortaklığı kaliteli yapımlara imza attı. İyi şeyler bekliyorum haliyle. Benim yaptığım yanlış Studio Deen’in yaptığı o eksik UBW uyarlamasını izlemiş olmam. Bazı açığa çıkan gerçekleri bildiğim için alacağım keyif düşecek biraz ama zaten visual novel ‘ini okumayı düşünüyorum anime başlamadan önce. UBW’deki aksiyonun daha fazla olacağını söylemiş AkuTan arkadaşımız, daha bir sabırsızlandım öyleyse. Darısı Tsukihime’nin başına diyelim :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?