Jump to content
  • Kayıt Ol

İnsanların 4chan ve Reddit gibi siteleri tercih etmeleri


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

Evet, Aslında bu konu hakkında konuşmak istiyorum, Normalde dünden evvel, Yani bu siteye kayıt olmadan evvel 4chan ve Reddit gibi sitelerdeydim, Hala da öyleyim, Eminim bu forumdan bir çok kişide vardır, Yani Türkiye'de durumu biliyorsunuz, Orada bir çok türk var ve bunların çoğu türk sitelerini tercih etmiyorlar, Yani haklı olarak :)

Aslında sizlerle bu konu hakkında konuşmak istiyorum, Seviyemizi yükseltmek için neler yapabiliriz? Bunu tartışmak istiyorum, Sizde artık yabancılarla konuşmaktan sıkılmadınız mı? :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 14
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CasvalDeikun

    5

  • suke

    2

  • loykad

    1

  • AkuTan

    1

Bu konuyu Genel'e taşimak daha iyi olur sanki.

Seviyeyi yükseltmek için her şeyden önce bol bol yazmak ve yazmak lazim. 2-3 çeviriye teşekkürler deyip gitmemek lazim, animeleri uzun uzun tartişmak lazim. Sen burada çok göreceksin öyle sezon başladiğinda herkesin her şeye yorum yazdiğini ama sonra ortalardan kaybolup gittiğini :D Animeyi izledikleri halde 2-3 yorumu esirgeyenleri falan. Millet yazmadiktan sonra muhabbet nasil oluşsun? Kim neyi sevmiş, neyden hoşlanmiş bilmeden biz nasil ortak paydada buluşalim? Kafamda deli sorular

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yani Türkiye'de durum böyle, İnsanlar ilk başta çekingenler:

tumblr_m6yd6aipxX1qm0fp6o1_500.gif

Daha sonra saygısızlaşıyorlar, Bizde doğal olarak:

tumblr_mvt4usX1o01r3rdh2o1_500.gif

Yani bu şekilde pek bir yere varacağımızı düşünmüyorum, En azından herşeyi paylaşmak zorundayız, Saygı ve sevgi ortamı oluşturabilmek için...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bunun 4chanla yabancı ortamla falan pek bi alakası yok aslında. Forumda muhtemelen bu tür ortamlarda en çok takılmış kişilerden biri benimdir, birçok yabancı manga grubunda editörlük yaptığımda oldu forumlarında modlukda,ki nitekim 4chanın /jp/ ile redditin dota2 bölümlerinde gece gündüz takılmaktayım. "Neden oralarda" diye soracak olursanız cevap olarak en başta oraların daha aktif olması geliyor. Yani elbette başka sebeplerde olacaktır fakat bizim forumlarımızdaki en büyük eksiklik insan azlığı. Öyle ki artık forumdaki herkes herkesin zevkini bilir hale geldi, Atıyorum bir tsukihimeyi kimin izlediğini kimin okuduğunu kimin hakkında hiçbirşey bilmediğini vs tek tek sayabilirim nerdeyse forumdakilerin. E haliyle tartışacak pek birşey kalmıyor yeni birileri gelip yeni birşeyler eklemekdikçe. Eskiden forumun aşırı aktif olmasına rağmen şu sıralar çok durgun olmasının sebebi de bu bence. Kadro aynı, Haliyle yıllar geçtikçe durgunlaşıyor yeni birileri eklenmediğinden. Eskiden en büyük hobilerimden biri tanıtımlar rehberler yazmak, millete birşeyler tavsiye etmekti ama yazdığın konuyu sadece 3-4 kişinin okuduğunu görmek yavaş yavaş soğutuyor insanı. Muhtemelen tepki gelecek bu konuda sen yaz millet okur diye ama, gerçekten öyle yani. 5 sene önce ki yazma hevesim ile şuan ki arasında dağlar kadar fark var desem yeridir.

Peki hepsi bu mu, tabiki değil. Bizim zaten fazla olmayan kitlenin çok büyük bir kısmının sadece mainstream diye tabir edilen yapımlar ile ilgilenip diğer serileri umursamaması, Kimsenin tartışmaya yanaşmadan "Zevkler ve renkler" diye kestirip konuşmaktan kaçınması, Sevdiği seriler eleştirildiğinde sanki kendi çocuğu eleştirilmiş gibi mantıksız hakarete kaçan tepkiler verilmesi vs beni bu tür ortamlara iten diğer sebepler. Ancak dediğim gibi yeterli kitle olsa bunlar çözülemeyecek sorunlar değil, ama insan olmayınca birşey yapamıyorsun haliyle.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Size tamamen katılıyorum, Kusura bakmazsanız açık konuşacağım, O tür insanlardan inanılmaz bir şekilde nefret ediyorum, Temel mantıklarını söylemek istiyorum, Herkesin zevki farklıdır derler, Kendi sevdiği seriye hakaret edildiği zaman, Adam 10 sayfalık yazı yazar, Hayırdır? Ne oldu? Ben senin sevdiğin şeyi sevmek zorunda mıyım? Ben sana sorduğumda zevkler ve renkler diye geçiştiriyorsun da, Kendi sevdiğin şey için 10 sayfa yazı yazmak ne alaka :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Reddit'i bilmem de 4chan'a yaklaşık 10 yıldır ara ara girer bakarım. Öyle muhabbetlere çok takılmam, oranın da üyeleri bozdu baya, ki eskiden de bozuktu. :P Açıkçası anime/oyun/film vs muhabbeti yapabildiğim ufak ama sağlam bir kesim var çevremde, ama eski amt forumuna üye değildim, burası ilk açıldığında kayıt olmama rağmen 6 aydır falan aktif şekilde takılıyorum, ki bu 6 ayda benim için forum muhabbeti adına değil belki ama yeni arkadaşlıklar adına çok yararlı oldu.

Açık konuşayım forumlardaki muhabbeti öldüren en önemli etkenin iki günde bir türeyen fansub grupları olduğunu düşünüyorum. Herkes Japonca veya İngilizce bilmiyor, o yüzden bu yapımları Türk izleyici/okuyucularla buluşturmak çok güzel bir şey. Tabi bunun yan etkileri olsa gerek, forumlarda en çok karşılaştığım sahne, sadece animenin en son çıkan bölümünü alıp basit bir teşekkür edip gidenlerin attığı mesajlar. On yeni mesaj atılıyorsa yedisi çevirilerle alakalı oluyor ve bu da benim gibi bir çok kişiyi soğutan bir durum.

Tabi sadece fansublara suç yüklemek olmaz, kullanıcılar sadece sömürürse, muhabbet edilmezse bence o fansub çalışmaları amacına ulaşmamış demektir. Artık kimse konuşmak istemiyor bir şeyler, bazı insanlar muhabbet edilsin diye çabalıyor ama gün geçtikçe bu tarz durumlar onların da hevesini kırıyor. Forumda şu an yazmıyor belki ama Akuma_Blade örneğini vereyim, özellikle amtde en fazla bir şeylerin olması için uğraş verenlerin başında geliyordu. Ama açtığı konular o kadar dolu olmasına rağmen çoğu konularına yorum atan kimse yoktu. Bu Akuma_Blade olmaz başka biri olur, ama sonuç aynı olur, muhabbet edilmeyen ıssız bir foruma doğru gidiyoruz yavaştan. Sezon animelerinde bile muhabbet edilmiyor artık.

Bu ve bunun gibi nedenlerle forumlar eskisi gibi değil. Bir de insanların uslübu ve hoşgörüden yoksun tavırları soğutuyor, insanlar başka başka yerlere yöneliyor. Ki eskiden yapılan muhabbetler içerisinde olanların büyük kısmı ya hayatlarına devam ederken bıraktılar bu işleri yada küsüp uzaklaştılar. Bu konuda elden birşey gelmez, zorla olmuyor bu işler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Açıkçası ben bu siteleri forum kültürüm boyunca hiç tercih etmedim. Ara ara 4chan'a bakmışlığım oldu meraktan, çok konuşulmasından ya da arkadaş bahsinden dolayı ama oturupta hiç muhabbet etmişliğim olmadı.

Kendi sitelerimizde, forumlarımızda kaliteyi yakalamak varken, başka siteleri tercih etme girişimim olmadı. Oradaki muhabbetlerde çok açmadı ki çoğu fazlasıyla troll içeriyor. Troll muhabbeti de hiç hazetmediğim durumlardan biri.

Türk sitelerinde insanların birbirine hoşnutsuzluğundan vs. bahsediyoruz ama bu gibi sitelerde bunun daha fazlası var. Anonim olarak bile yorum yapılıyor. Dolayısıyla millet sövmeye, çemkirmeye çok geliyor oralara. Genelde izlenimim o olmuştu bu siteler için.

Eğer kaliteli bir yaklaşımınız varsa neden kendi sitenizde düzeyli seviyeli bir ortam yakalayamayasınız. AMT diğer forumlara kıyasla daha düzenli, tertipli ve klası olan bir site anlayışına sahip ama gel gör ki üye olanların çoğu fazla muhabbet canlısı değil.

Site anlayışının da bunu gölgelediğini düşünmüyorum. Fazlasıyla insanlar muhabbet etsin diye çabalıyoruz ama kimse etmek istemedikten sonra yapacak bir durumumuz yok.

Başka sitelerin tavrı nedir bilmiyorum çünkü sadece burada takılıyorum. Nitelik arayan biri değilim daha çok niceliğe bakarım çünkü.

Sözün özü, bu sitelerin daha aktif olmaları ve fazlasıyla üye barındırmaları sebebiyle tercih sebebi olduklarını düşünüyorum.

Ayrıca bu sitelerde takılan arkadaşların çoğunda İngilizce kelime kullanma alışkanlığı oluyor ki bu benim hiç haz etmediğim durumlardan biri. Yerine kullanılabilecek Türkçe kelimeler varken, sürekli infodumping, foreshadowing ya da bump gibi kelimeler kullanılması bana hiç hoş gelmeyen diğer bir durum. (kimse üstüne alınmasın direk birilerini kast ederek yazmıyorum)

Elbette artık içimize çok işlemiş İngilizce kelimeler ama bunların kullanımının azalmasını umarım. Biliyorum ki zor artık dünya dili haline geldi ne de olsa.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Katılıyorum, İnsanların artık kendi kültürlerini, kendi değerlerini de benimseleri lazım, Eğer kendilerini kabul etmezlerse ilerleme sağlamaları mümkün değil.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bu iki siteyi sadece duydum ama sadece birinde takıldım. Üye değildim, yorumda yapmadım. Sadece oynadığım oyunun bedava kodlarını başkalarından önce almak istedim. :D Birkaç ay öncede bıraktım. Ben daha çok forumlarda takılmayı, oralarda muhabbet etmeyi seviyorum. Forumu canlandırmak için tabiki yazmaktan başka bir şey yapamıyoruz. Ama kendi adıma konuşayım bazı zamanlar geliyor. O konu yazabileceğim bir konu olsa bile hiç içimden yazmak istemediğim zamanlar oluyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@bLue-Dragon: O yazmak istememe durumu hepimize oluyor, mesela Stzake'nin açtığı hayalimizdeki oyunlar başlığına ilk açıldığı gün yorum döşeyesim vardı, ama erteledim ve anca geçen gün (sanırım bir ay kadar ertelemişim yazıyı :D) yazabildim. Oluyor öyle şeyler, lakin bu tür her erteleyişte hem kendin hem de diğer insanlar kopuyor forumdan. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Açıkcası 4chan sitesini bilmiyorum :D fakat reddit sitesine ara sıra girdiğim oluyor. League Of Legends hakkında konuları okuyorum. Orada takılan kişi sayısı çok fazla olabilir ama hepsi birbirinin zıt görüşlerini savunuyor. Üstelik açık açık hakaret yorumları yazan da var. Sitemiz durgun fakat en azından kişiye karşı bir hakaret söz konusu değil. Elbette ki sitemizin de daha canlı olmasını isterdim fakat çoğu insanın buraya sadece anime-manga indirmek için girdiğini de unutmayalım. Sonuçta burası anime-manga platformu. O yüzden tartışacağımız konu sayısı cidden sınırlı. Sınırlı olduğu için insanlar o tarz çok konulu sitelerde takılıyor. Bir de olaya Türk-yabancı ayrımı şeklinde bakmayalım. Örneğin Donanım haber'de oldukça kalabalık bir site ve her türlü konulara ait başlıkları var. Elbette yabancılar açıp da donanım habere bakmıyor fakat hiçbir yabancı da gidip İspanyolca bir siteye bakmıyor. Sitenin dili de bu yönden önemli diye düşünüyorum. Bu saatten sonra sitemize yapılabilecek en iyi şey herkesin ilgisini çekebileceği tarzdan konular açmak ve foruma canlılık kazandırmaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İki siteye de pornografik materyaller için kullanıyorum. Lütfen birbirimizi kandırmayalım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Açık sözlülüğünüz için teşekkürler :biyik gulme:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...

2 siteyi de burada sizden öğrendim. Benim etrafımda yeterince kişi var bir şeyler tartışabilecek ya da kullandığım başka siteler var daha kalabalık ve aktif olan. Benim için en önemli şey, basitlik ve düzen. Bu ikisi reddit ve 4chan da hiç yok gördüğüm kadarı ile.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Aga kimse de dememiş, "sosyal medya" yüzünden diye.

Reddit ve 4chan denilen sitelerle, eğer bir kıyasa ihtiyaç duyulursa DonanımHaber gibi siteler yarışabilir ancak Türkiye kulvarında. Eskiden, insanların tek ulaşım aracı myspace, msn gibi platformlarken, artık akıllı telefonlardan tivitır feysbuk gibi siteler aracılığı ile muhattap olmak istediğin insana anında ulaşma imkanın oluyor.

Eskiden yazılanların kıymeti vardı forumlarda. Artık insanların Reddit veya 4chan gibi siteleri tercih etmelerinin sebepleri, geçmişten gelen alışkanlık, sürekli aktif çünkü popüler, mutlak dil ingilizce ve her türlü insanla muhattap olunabiliyor bu da internetin sağladığı bir avantaj bu yüzden sürekli kalabalık.

Gelelim Türkiye'de gelişme durumuna. İnternet Türkiye'de korkunç bir hızla yayıldı, evet, ama insanlar bunu vay ben forumlarda takılayım diye değil -çünkü çok zahmetli sosyal medya platformuna göre- insanlarla bağ kurayım diye girdikleri için Türkiye'de inanılmaz seviyede bir feysbuk kullanıcı sayısı var. Kaldı ki, bir dönem çok güzel bir kullanıcı fazlalığı yakalanmıştı bu tip ortamlarda, ama şu anda in cin top oynuyor. Bunun sebebinin ben yine sosyal platformlar olduğunu düşünüyorum. İnsanlar birbirleriyle direk irtibat kurmak istiyor. Forumlarda yazılan uzun yazılar insanları cezbetmiyor. Birebir sohbet daha iyi geliyor.

Nacizane fikrim bu, konuyu hortlattığıma göre gidebilirim :qalkis:

Not: 4chan'de uzun bir süre takılmama rağmen reddit'i hiç anlayamadığım için oturup bir thread'ini dahi okumuşluğum yoktur.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?