Jump to content
  • Kayıt Ol

Eskiler...


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

Eskiler her zaman bir başka, hep bu şekilde düşündüm ve bunun doğruluğuna olan inancım halen devam ediyor ki zaten birçok kişi de benimle aynı görüşte.

Bu düşünce yapısını birçok şekilde izah edebilirim. İnsanların teknoloji çağı içinde yaşadıklarını göz önüne alırsak hazırcılığa alışmaları eskilerin ne kadar kıymetli olduğunu gösterme konusunda en iyi örneklerden biri bence, aslında sadece bu açıklama bile eskilerin yaptıkları çalışmalar üzerinde ayrı bir emek olduğunu belirtmeye yetiyor.

Kimseyi suçlayamam, hazırcılığı hepimiz seviyoruz, özümüzde art niyetli olduğumuz gerçeği de eklendiği zaman bu durumun gelmesi kaçınılmaz zaten.

Daha fazla laf kalabalığı yapmadan konuya giriş yapmak istiyorum. Eski seriler (60-70-80-90) hakkındaki görüşleriniz neler? Bu serilerin yerinin doldurulabileceği gibi bir ihtimali ilerleyen zamanlar için düşünüyor musunuz?

Şahsi kanaatime gelirsek, dediğim gibi bir başkalar. Geçenlerde seyrettiğim Rose of Versailles serisi en iyi örneklerden birisi ki zaten efsaneleşmiş serilerden biri olarak her yerde görebilirsiniz. Şu anda Genshi Shounen Ryuu serisini izliyorum, daha ilk bölümlerinde olmama rağmen sevebileceğim hissine kapıldım. Shounen serilerden nefret eden benim gibi bir insan için bile izlenebilirliği var. Eski serilerde emek hissedebiliyorum, uğraştıklarını hissedebiliyorum, en basitinden dövüşlerde olan kare sayısının fazlalığı şu anki birçok seriye taş çıkartacak cinsten, o dönem için göz önüne alırsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Şu ana kadar izlediğim eski seriler beni kendilerine hayran bırakmaya yetti. Özellikle 60-70'li yıllarda çıkan seriler. O döneme göre düşünülen hikaye anlayışı, animasyon kalitesi, müzikleri, her yönü ile beni kendilerine hayran bırakmaya yetti. Bu serilerin yerinin doldurulabileceği konusuna gelirsek, hiçbir şekilde bu ihtimalin gerçekleşebileceğini düşünmüyorum. Şu anki hazırcılık anlayışıyla eskilerin kalitesinin yakalanması pek muhtemel değil bence.

Bunlar benim şahsi görüşlerimdi, buraya kadar okuduysanız çok teşekkürler, görüşlerinizi bekliyorum...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 4
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • AkuTan

    2

  • CasvalDeikun

    2

  • calieran

    1

En Çok Yazanlar

Bu sürekli bahsi geçen "eski animeler yenilerinden daha iyiydi" mantığında aslında herkesin suçluluk payı var. Konu biraz genişleyecek ama anlatayım elimden geldiğince;

Öncelikle eski serilerde neden aşırı emek olup, yeni serilerde o kadar olmadığına bakalım. Bunun sebebi çok basit, Artık kitap gibi okunabilen, az emekle çok satış yapılabilecek bir kitle var. Bu arkadaşlar "waifu" materyal gördükleri sürece problem değil, öyle ki "hadi büyük göğüslü bi kız çizelim, altına da bu 20.000 kilo ağırlığında ağır silahları olan bla bla bi savaş gemisi yazalım" tarzı bir mantıkla kurulmuş kancolle comikette touhou ile yarışacak cinste satarak en popüler 1. 2. seri savaşı vermekte.

Şimdi tamam bu arkadaşlarda büyük sıkıntı var, biraz daha seçici olsalar, destekledikleri ürünlerin altındaki verilen emeğe de bir miktar baksalar hoş olacak, yapımcıları emek vermeye sürükleyecek ama peki ya hiçbir şekilde destek vermeyen kesim? Sonuçta bunlar zevkleri aşırı tartışmaya açık da olsa çat pat bir destek veriyor, ürünlerini alıyor. Peki ya bundan şikayetçi olan, üzerinde emek olmasını isteyen kesim destek veriyor mu? Yani sen ben o bu şu burada diyoruz "eski seriler böyleydi şöyleydi, yeni seriler şöyle böyle hiç emek yok üzerlerinde" diye ama, emek verilen seriye de ürünlerini alarak destek oluyor muyuz? Atıyorum bir ufotable, yaptığı tüm eserlerin üzerine aşırı derecede düşerek hem ost olsun hem animasyon olsun hem hikaye olsun her açıdan tatmin edici seviyede birşeyler çıkarıyor ortada, yapılabilecek en iyisini yapıyor, peki burada kaç kişi ufotable tarafından yapılan birşeyleri alarak destek oldu?

Burada biraz yapımcıları anlamak gerekiyor, Sonuçta kimse sanat olsun diye bu işi yapmıyor herkesin amacı para kazanmak. 1 kutu emek vererek 10 birim para kazanmak varken, neden 10 kutu emek vererek 3 birim para kazanmayı seçsinler? Söylediğin yıllarda bu kadar korsan geniş değildi, böyle ne istediği sırıtan bir otaku kültürü yoktu gibi sebeplerden uğraşıyorlardı ilgi çekici birşey çıkarmak adına ama artık o sebepleri de yok.

Bu anime camiyasında bu kadar net görünmese de hemen hemen aynı şekilde ilerleyen Vn dünyasında çok net sırıtıyor. İsim olarak örnek vermemi isterseniz "Elf" firması, aynı yazar, aynı çizer, aynı ekip, ilk kuruldukları yıllar aşırı kafa yorarak ilginç, insanı şaşırtan yapımlar çıkarırken artık düz, her yerde bulunabilecek basit seriler çıkartıyorlar. Yazarın zekası geriye sarmayacağına göre bu olayın en kısa ve net özetidir diye düşünüyorum. Adamlar farketmiş verdikleri emeklerin karşılığını alamadıklarını, başkası zerre düşünmeden moe moe kyun tarzı serilerle kat kat fazlasını kazanırken bu abilerimiz neden 1 sene, 2 sene kafa yorarak derin etkileyici bir yapım çıkartmaya çalışsınlar ki? Tamam moe moe'ye para veren arkadaşlar konusunda yapacak birşey yok, kimse niye onu alıyorsun alma diye karşı gelemez kendi bileceği iş sonuçta ama en azından bizde üzerinde gerçekten emek olan, beğendiğimiz yapımları az da olsa destekleyerek yapımcıların o yönde ilerlemesini durdurabiliriz.

Kısacası kusura bakmayın ama herşeyi korsan indiren, hiçbir katkısı olmayan fakat oturduğu yerden "of niye eskiler gibi gelmiyorlar" tarzı tepkiler veren arkadaşlar bana pek samimi gelmiyor. Tabi sözüm almak isteyip de durumu müsait olmayan arkadaşlara değil, fakat eminim ki istese birçok kişi öyle yada böyle destek olabilir burada. Sadece bir tuşla indirmek varken almak saçma geliyor, E o zamanda millet neden büyük göğüslü serileri alıyor demeye hakkın kalmıyor. Zaten bu tür eserlerin satış sayıları artarsa otomatik olarak devamı da gelir, ağacın meyve verdiğini görüp bırakan firma çıkmaz bunun örnekleri çok sayıda mevcut yine.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Biraz ön yargı gördüm sanki, almadığım nereden çıktı? :D Amazon üzerinden temin ettiğim 64 tane Anime ve 121 tane Manga var. Crunchyroll üzerinden izlemem bir destek sağlayabilecekse onu da ekleyebiliriz. İnsanların "bana dokumayan yılan bin yıl yaşasın" modunu da sayarsak eskiye göre bu oran bir hayli artmış durumda ki değinilmiş zaten. Onun dışında söyleyebileceğim bir şey yok, oturdukları yerden para kazanmak dururken neden emek verip, az satılmasını göz önüne alarak iyi bir şeyler yapılmaya çalışılsın? (İstisnalar hariç) Millet zaten indirecek diye bakılıyor ki %90 oranda haklılar, yani ortak paydadayız. Hazırcılık da herkesin katkı sağladığı bir konu. "İyi bir şey yapılacak ama o ben olmayacağım, birisi yapsın, biz devam ederiz" gibi bir düşünce yapısı ile pek bir yere ulaşılmaz zaten.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Biraz ön yargı gördüm sanki, almadığım nereden çıktı? :D Amazon üzerinden temin ettiğim 64 tane Anime ve 121 tane Manga var. Crunchyroll üzerinden izlemem bir destek sağlayabilecekse onu da ekleyebiliriz. İnsanların "bana dokumayan yılan bin yıl yaşasın" modunu da sayarsak eskiye göre bu oran bir hayli artmış durumda ki değinilmiş zaten. Onun dışında söyleyebileceğim bir şey yok, oturdukları yerden para kazanmak dururken neden emek verip, az satılmasını göz önüne alarak iyi bir şeyler yapılmaya çalışılsın? (İstisnalar hariç) Millet zaten indirecek diye bakılıyor ki %90 oranda haklılar, yani ortak paydadayız. Hazırcılık da herkesin katkı sağladığı bir konu. "İyi bir şey yapılacak ama o ben olmayacağım, birisi yapsın, biz devam ederiz" gibi bir düşünce yapısı ile pek bir yere ulaşılmaz zaten.

Biraz fazla alıngan düşünmüşsün dostum, konu seninle alakalı değil son zamanlarda artık en alakasız konuda dahi ortaya çıkan "eskiler daha iyiydi yeniler kötü" düşüncesine genel bir göndermeydi, hatta bende o kategoriye dahilim :D Yani yanlış anlama konuyu sen açtın diye sana yönelik bir yorumda bulunmadım, benimde içinde bulunduğum genel bir topluluğa yazdım o mesajı, zaten farkettiysen ilk cümlede de belirtiyorum kimlere yönelik olduğunu :P

Kısacası konuyu toparlayacak olursam bu eskiler muhabbetinin en büyük nedeni ne yazık ki "korsan" olayı ve Anime, Manga, Vn, Light Novel dörtlüsü içinde en şiddetli tokatı yiyen de yine anime dünyası. Manga elinde bulunması hoş, güzel bir his ve dijital kesinlikle yerini tutamıyor, bu sebeple yine korsana karşı bir miktar dayanabilitesi var. Vn satışlarında limited edition, Special boxes gibi hediye ürünlerin etkisi çok fazla, insanlar "oha bunlar nasıl hediyeler, sadece bu ek ürünler bile verdiğim parayı karşılıyor, hem elimde orjinal bir ürün olur alayım en iyisi" şeklinde alıyor ve yine bi nebze korsanı engelleyebiliyor, Light novelden bahsetmeye gerek yok zaten bir kitabı bilgisayar üzerinde okumak ile somut bir şekilde okumak arasındaki farkı herkes biliyordur, Fakat anime de böyle civcivli bir yan bulunmadığından korsanı en derinden bu sektör hissediyor. Doğru serilere yeterli destek gösterilirse eski kaliteyi tekrar yakalayan firmalar, yapımlar görmek imkansız değil, ancak 50.000 kişi dert yakınırken içlerinden sadece 1000 tanesi beğendiği yapımlara destek çıkıyorsa bu da biraz etkisiz kalıyor ne yazık ki.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

10 yol önceki nesil o serileri beğenmezken, şimdiki nesil beğeniyor. Şimdiki nesil günümüz çıkan animelerini beğenmezken 10 yıl sonraki nesil bu animeleri beğenecek.

Şuan eskiden şahıslar, insanlar, hükümetler bu işlere önem vermezken. Şuanda kıymeti altın gibi yukarı çıkmış vaziyette. Eskiden bir çizer bir yazar okadar kolay yetişmiyordu ama artık parayı veren öğreniyor. Bunun sonucunda sayısız anime şirketleri, stüdyoları, oyuncak firmaları vsvs. ortaya çıkıyor.

Eskiler insana geçmişi hatırlatırken, yeniler gözlerimize grafik bayramı yaşatıyorlar. İkisi de iyidir hoştur.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?