Jump to content
  • Kayıt Ol

Favori Anime Yönetmeniniz


CasvalDeikun

Favori Anime Yönetmeniniz  

16 oy

  1. 1. Favori Anime Yönetmeniniz

    • Osamu Tezuka
      0
    • Osamu Dezaki
      2
    • Sayo Yamamoto
      0
    • Shinichiro Watanabe
      4
    • Satoshi Kon
      8
    • Diðer
      2


Önerilen İletiler

Aslında başlık girişi konu içeriğini oldukça açıklayıcı bir şekilde izah ediyor, yönetmenliğini beğendiğiniz kişileri seçmeniz doğrultusunda bir yapı.

Konu içeriğini maalesef kendi bilgim doğrultusunda şekillendireceğim için sizlerin favorileri elbette gözden kaçabilir, dolayısıyla "diğer" seçeneği olsa dahi, lütfen yorum belirtmekten çekinmeyin. Ki belirttiğim kişiler arasında - ki bu 5 kişi olacak - favorileriniz olsa dahi yine de yorumlarınızı bekliyorum. Yani favorileriniz olsun ya da olmasın yorumlarınız önemli, o yüzden lütfen yorum bırakmaya özen gösterelim. Tabii yorum içerisinde neden favori yaptığınızı da en azından kısa da olsa anlatmamız şart. En azından sevdiğimiz yapımlar içerisinden bazılarını belirtebiliriz.

O zaman ben başlıyorum.

Osamu Dezaki

Aslında kendisini pek tanımlama gereği görmüyorum. Ashita no Joe, Rose of Versailles, Onii-sama e... gibi çok sevdiğim yapımların yönetmeni kendisi. Sırf bu yapımları ile bile ayrı bir yer teşkil ediyor benim için. Aslında hazırlayacağım liste içerisinde çok daha rağbet gören kişiler var. Osamu Tezuka gibi bir isim, sanırım bu sektör için "BABA" tabiri en uygun tabir olacak, en azından bahsettiğimiz kişi için, ancak neden Tezuka değil Dezaki seçildi diyebilirsiniz? Sanırım bahsettiğim serilerin ayrı yer teşkil etmeleri büyük etken.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 6
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CasvalDeikun

    2

  • loykad

    1

  • Akuma_Blade

    1

  • Fingolfin

    1

Bi video vardi Satoshi Kon hakkinda, bilgisayarda degilim simdi bulamayacagim ama o video ozetler niye bu adama hayran oldugumu. Satoshi Kon izlerken gozumu ekrandan bi saniye bile ayiramam, buyuleyici guzellikte yonetmenligiyle hapsediyor insani ekrana. Huzur icinde yatsin.

Videoyu da buldum:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Film ve dizi izlerken yönetmene, stüdyoya dikkat ederim ve seçici olabilirim ama nedendir bilmem anime izlerken yönetmene, stüdyoya vb hiç dikkat etmedim şimdiye kadar. Belki de ondandır ki bir animede bulduğum şeyleri benzer konularda olsa da diğerinde bulamadığım çok oldu.

Bu açıdan benim için ve benzer durumdakiler için fikir oluşturucu, yararlı bir başlık olmuş.

Bahsettiğim gibi çok bilgim yok bu konuda ama Satoshi Kon'un ismini ben bile sık sık duydum. Yorumlar yapılırken yönetmenlerin eserlerinin isimlerinide zikrederseniz yararlı olacaktır diye düşünüyorum.(ilk yorumdaki gibi)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Alında Leiji Matsumoto, Ryousuke Takahashi, Oshii Momoru, Tadao Nagahama ve özellikle Yoshiyuki Tomino ile Osamu Dezaki benim biraz ayrımcılık yaparak da olsa diğer birçok yönetmenden ön planda sayacağım isimlerdir.Herhangi birini diğerinden ayırmam güç olsa da birden fazla oy veremediğimizden Osamu Dezaki'yi seçtim. (Diğer'i seçseydim biraz havada kalmış bir seçim olacaktı) Zaten son yaptığım çevirilerden biri de önemli bir Osamu Dezaki eseri ama şimdilik süpriz kalsın.

Osamu Dezaki'yi çok anlatmama gerek varm mı emin değilim. Planları sanki bir film izliyormuş gibi derinlikli olarak çekmesinden, kolayca anlaşılan ama derin kurgular kurmaktaki ustalığına, izlendikten bir 20 yıl sonra izlendiğinde apayrı farklı bir gözle değerlendirilecek işler üretmesinden karakterlerinin empati yapılailir ve "yaşayan" tiplemeler olmasına dek birçok şey sayabilirim ama eminim hep birşey eksik kalacaktır.

Öte yandan artık yaşının da etkisiyle nadiren eser verdiğini görebildiğimiz, onda da ne de olsa artık sektör ile kavga etmekten yorulmuş olduğundan kendini, izleyicinin gayret göstererek sinopsis ve kurgu ile bağlantılar kurabileceği anime'ler yapmaya veren Yoshiyuki Tomino'yu diğerlerinden çok ötede bir yerde ayrı bir saygıyla andığımı da belirtmek isterim. Tomino konusunda apayrı bir yazı gerekeceğinden walloftext kasıp gece gece sizi uykusuz bırakmak da istemiyorum ama şunu söyleyeyim: Eşi nadir bulunan türde dürüst, düşünceli ve bilge bir insan.

Zaten "Eğer kıyaslama yapmamız gerekseydi, Anime sektöründeki birçok önemli yönetmenin ışığını sokak lambalarına, Tomino'nun ışığını ise ay ışığına benzetmemiz gerekirdi" diyor Ryousuke Takahashi usta.

Satoshi Kon sineması konusunda tümden övgülerle bahsedemiyorum. Bunun eserleriyle bir ilgisi yok daha ziyadesiyle kendisinin sektöre bakış biçimi ile alakalı olduğunu söylersem net betimleyebilmiş olurum. Öte yandan Anime türüne getirdiği alt okumalara açık, izlenimci bakış açısına, Anime'yi arthouse sinemasının niteliklerine akıcı şekilde yaklaştırabilmesine ve sayıca az ama zamanının ötesinde işleriyle o da es geçemeyeceğim, ama biraz farklı bir iç parantezde saymayı tercih edeceğim bir yönetmen.

Son olarak haşa "benim yönetmenim seninkini döver" mahiyetinde anlamanızı istemem ama başıma birşey gelmeyecekse Hayao Miyazaki'nin Anime'nin Japonya dışında tanınmasına katkı sağlayan çalışmalarına rağmen beynimi acıtan şekilde kaçış edebiyatı metodları gütmesinden, dürüst ve ezber bozan tespitlerinin arasına illa ben oldum delisi laflar sıkıştırmasından ve -yine kişisel kanımca- Ghibli'deki diğer yönetmenler kadar özgün çalışmalar sunmamasından dolayı kendisini birçok kişi kadar yetkin bir noktada sayamadığımı da belirtmek istiyorum. Katılırsınız, katılmazsınız, orası öznel mevzu zaten.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yorumlar yapılırken yönetmenlerin eserlerinin isimlerinide zikrederseniz yararlı olacaktır diye düşünüyorum.(ilk yorumdaki gibi)

O halde eklemeler yapalım.

Dezaki için zaten örnek belirtildi' date=' diğerleri için örnek verelim.

[b']+ Osamu Tezuka[/b]

- Astro Boy

- Amefuri Kozou

- Ningyo

+ Sayo Yamamoto

- Michiko to Hatchin

- Lupin the Third: Mine Fujiko to Iu Onna

+ Shinichiro Watanabe

- Macross Plus

- Cowboy Bebop

- Samurai Champloo

+ Satoshi Kon

- Paranoia Agent

- Paprika

- Perfect Blue

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Satoshi Kon'un tarzını çok severim..psikoloji, rüya ve insan beyni üzerine denemeler yapar. Aşağıdaki serilerini izlemiştim. Paranoia Agent, Paprika, Perfect Blue, Memories ve Millennium Actress özellikle mindfuck serilerdir.

Roujin Z (1991)

Memories (Magnetic Rose) (1995)

Perfect Blue (1997)

Millennium Actress (2001)

Tokyo Godfathers (2003)

Paranoia Agent (2004)

Paprika (2006)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 8 ay sonra...

Her animesinde daha iyisini yapan, Paprika ile gönlümde taht kurmuş Satoshi Kon'a verdim oyumu. 46 gibi genç yaşta vefat etmeseydi, çok daha iyilerini yapabileceğinden emindim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?