Jump to content
  • Kayıt Ol

Yönetmen Tanıtımı: Leiji Matsumoto


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

10422973_10152851192733749_5898924069763877955_n.jpg?oh=0ca0301d20e19beda47dc7cac71946ee&oe=54E0948D&__gda__=1427614440_7104bbd025971f742e0a4c7fb5d459f9

İddialı konuşmak istemem ama Uchuu Senkan Yamato'yu izlememiş veyahut duyup şimdiye dek izleme yönünde bir istek hissetmemiş insanların geçirdikleri her saniye için kendilerine yazık ettiklerini, Anime'nin bir sektör haline gelmesini sağlayan en köklü devrimsel değişikliklere ön ayak olmuş 2-3 seriden birisini atlayarak bu tarihi süreci tümden yanlış algılayıp öyle değelendirdiklerini düşünürüm. Bu yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak adına, fi tarihinde çevirdiğim bazı eski dökümanları da paylaşayım ki en azından bir kişiyi dahi olsa Anime'nin tarihi gelişim sürecinin gerçek efsanesinden haberdar edebilelim.

İlk olarak Yamato'nun iki ana yaratıcısından birisi olan Leiji Matsumoto'yu tanımamız gerekiyor. Kendisi sadece Yamato değil, Captain Harlock, Galaxy Express 999, Cockpit gibi birçok eski ekol klasiğe imza atmış, aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nda doğmuş ve Anime'yi sektör haline getirmiş ilk ekol büyük ustalardan birisi, yaşayan bir efsane.

Maru dergisi askeri otaku'lara yönelik çıkartılan, öte yandan tarihi dökümanlar da içeren, geçmişi 40 küsür yıl öncesine giden bir dergiymiş. İnternette adına çok kaynakta rastlamadım ama Japonya'da bir fenomen olarak anıldığı açık. İşte bu dergide Leiji Matsumoto ile Uchuu Senkan Yamato Sezon 2 öncesinde yapılmış bir röportaj da Matsumoto'nun çocukluk yıllarında nasıl bir ülkede büyüdüğünü ve böyle bir ortamda efsanenin ilk kıvılcımlarının nasıl doğduğunu görmemizi sağlıyor.

"Kendimi bildim bileli bir havacılık tutkunuydum. Hatırlayabildiğim kadarıyla çocukken daima gemilere saldırıp onları batıran uçaklar çizerdim. Hatta çizdiğim tek bir resimde bile bir geminin bir uçağı düşürdüğünü çizmediğimi söylersem daha açıklayıcı olabilir. Ben çocukken havada gördüğüm uçakların çoğu yıldız amblemli Amerikan uçaklarıydı. Bunları gördüğümde direkt neler olduklarını ezbere sayabilirdim. Çoğu zaman B-29, F6F, P38 ve Corsair'ler olurdu bunlar. İronik bir şekilde, semalarda Japon uçakları da uçmasına karşın bunları hiçbir zaman model numarasına dek anımsamazdım. Onlar benim için çoğu zaman aklımdan şöyle geçiyordu: "Zero-gibi-olan", "Hayabusa-gibi-olan" yada "Chuuko-gibi-olan" , elbette o sıralar tıpkı benim gibi, bir pilotun oğlu bile olsanız böyle düşünmenizi yadırgamazdınız çünkü Japonya bariz şekilde savaşı kaybeden taraftı. Savaş pilotu olan babam 1944'de eve geldiğinde yüzünden acı bir gülümseme ile "yenilmemizin sebebinin orada olmayışımız" olduğunu söyledi. Bunu derken, babam onun yokluğunda zihnimin tıpkı ülkemiz gibi Amerikan uçaklarının istilasına uğradığını, çizdiğim gemilerde bile savaş gemilerini uçaklara mağlup etmemi kastediyordu. Bu, hava saldırıları başlamadan önce bizim Shikoku dağlarına taşınmak zorunda kalışımızdan hemen öncesiydi.

Çocukluğum boyunca denizi pek gördüğümü anımsamıyorum. Hava alanları, uçaklar, babamın sepetli motosikleti, bir de uçakların yıldızlı amblemleri vardı zihnimde. Üstelik öyle ki deniz görmediğimden okyanusun nasıl birşey olduğunu da tahayyül edemiyordum. Savaştan sonra bu kez işgal başladığında Kuzey Kyushu'ya taşınmamıza dek denizi görmüş değildim.

Yenilgiden sonra ilk duyduğum şey donanmamızın yetersizliği yüzünden kaybettiğimizdi öyle ki sırf bu yüzden o devasa savaş gemilerimizin neye benzediğine merak edip bakmış bile değildim. Daha sonra gördüğüm tek imparatorluk donanmasına ait gemi Ogura limanında vurulup yan yatmış halde kaptan köşküyle yukarıda kalmış beyaz - mavi çizgili bir gemiydi. Gerçekten savaş uçakları ve gemileri için utanç verici bir dönemdi. Ne zamanlar onlar hakkında birşeyler duymak istesem bana tüm anlatılanlar onlarla ilgili utançla hızlıca geçiştirilen eski hikayelerden fazlası değildi.

Savaş uçakları ve gemileri tarih sahnesinden sonsuza dek silinirken tam aksine benim içimde giderek onlara dair artan özlem ve coşku doğuyordu, bunu hissedebiliyordum. Görünüşe göre de yalnız değildim: Bir arkadaşım sadece uçaklardan bahseder dururdu, bir başkası savaş gemilerinden, bir başkası tanklardan. Öte yandan ben o sıralarda sadece çizgiromanlar hakkında başkalarıyla konuşmak isteyebiliyordum. İşgal güçlerinin devriye gezdiğini görürken bile bizim küçük beyinlerimizde Zero'lar semaları dolduruyor, Yamato tam yol ileri yol alıyordu.

Bir gün Amerikan askerleri, kendilerine hakaret eden bir kadını okul penceresinden gördüklerini iddia ederek okulumuzu bastılar. Kadın öğretmenimiz dişini sıkıp, bir yandan da ağlamaklı gözlerle bize utançla bakakaldı. Biz ise şaşkın bir şekilde ve hissizleşmiş ellerle Amerikan postallarının geriye bıraktıkları çamurları elimizdeki bezlerle siliyorduk: Böyle bir anda Zero'lar yada Yamato hiçbir anlam ifade etmiyordu.

Öte yandan yine de, büyüdükçe Japon savaş uçaklarına ve gemilerine ilgim arttı, yine de bunu bir hayranın ilgi alanlarına duyduğu ilgi olarak görüyordum. Tümden bir sevgi değildi, arada sevmediklerim de vardı, bunu tanımyabilmem biraz zor. Örneğin F6F'yi o zamanlar hiç sevmezdim. Ama şimdi bana güzel bir uçak gibi geliyor. Yine de bu tür şeyler üzerinde düşünürken büyümenin neden önemli olduğunu anlamaya başlıyordum aslında.

Savaştan sonra patlak veren çizgiroman akımının tutkunlarından birisiydim. Eğer Japonya savaşı kaybetmeseydi, büyük ihtimalle böyle düşünmeyecek, haliyle bir Mangaka da olmayacaktım. Eğer velev ki mürettebatına katılacağım Yamato gemisi San Fransisco limanına yanaşmadığı takdirde çizgiromanların dünyasına görmeyebilir, onları hayal dahi edemeyebilirdim bile. Rasyonel davranmam gerekirse savaş sonrası o kargaşa döneminde büyürken gerçek dünyanın kalbimde nerede yeraldığını şu an bile adlandıramıyorum.

Savaş sonrası patlak veren çizgiroman akımıyla birlikte Walt Disney ve Max Fleischer'in işleri ruhumdaki açlığı beslediler ve olmam gereken yere doğru bana rehberlik ettiler. Bu yüzden ta çocukluğumdan beri animasyon yapmak ve onların işlerini aşmak istedim. Dürüst konuşmam gerekirse o dönem kafamda Uchuu Senkan Yamato türü birşey yoktu. Elbette bilimkurguyu seviyordum ama o sıralar hayallerimi süsleyen şey kalpleri ısıtacak türden modern peri masallarıydı.

Kendimi eğlendirmek için girdiğim bir çaba sonucu ortaya çıkan Yamato zamanla hayatımı renklendiren bir uğraştan fazlası halini aldı. Şimdi Yamato'yu yeniden izlediğimde ise ister istemez soğuk terler döktüğümü hissediyorum. Her ne kadar son halini verene dek geçen zamanda seçici davranacak zamanım olmasa dahi, neticede bunun bir parçası olmaktan daima gurur duydum. Ya Yamato'yla yada bir başkasıyla bir animasyon yaratmak için yanım tutuşuyordum. Bir Japon sözü "eğer bir taşıta ihtiyacım varsa, bu bir gemi olmalı" der. İtiraf etmem gerekirse benim de kendimi güvertesine attığım gemi de Yamato'dan başkası değildi.

Öte yandan çizdiğim Yamato hikayesinin bildiğim türden Yamato olmadığını farkettiğimde kalbimin derinliklerinde adını koyamadığım birşey hissettim. Benim için Yamato 300 küdür mürettebatıyla okyanusun derinliklerinde gömülüydü. Duygularımıza yenilmemeye çalışarak bunun üstesinden gelmeye çalışsak, bunu bir bilimkurgu hikayesi olarak düşünsek dahi, zihnimin gerisinde çoğu pişmanlık varolmayı sürdürdü. Gerçek Yamato'nun bende yarattığı anlam karşısında kurgusal Yamato o ilk dönem çok az şey ifade edebiliyordu bana. Şu an ise hem Yamato hem Uchuu Senkan Yamato farklı nedenlerle benim için kalbimde hassas yere sahipler. Tıpkı Zero yada Hayate tipi avcı uçaklarının bendeki farklı yeri olması gibi. Onları bir hobimin parçası olarak düşünürsem onları hafife alıp onlarla arama mesafe koyabiliyorum. Ama iş animasyona dek gelen sürece geldiğinde, ister istemez neden bunun orijinal Yamato'nun hikayesinden uzak bir iş olduğunu ve neden böyle olması gerektiğini kendime sormadan edemiyorum. O dönem keşke elimde imkan olsaydı da, Uchuu Senkan Yamato'yu yapmadan önce gerçek Yamato'nun hikayesi bir drama olarak yansıtabilseydim. Bir Anime değil gerçek oyuncuların olduğu, realistik bir film olarak.

Eğer bir savaş gemisi paramparça yokedilirse tıpkı bir insan gibi kan kaybeder, tıpkı bir insan gibi uzuvlarını kaybederek ölür. Eğer batarsa tıpkı bir insan gibi boğularak ölür. Geminin içindeki mürettebat o geminin eti, kemikleri ve kanıdır. En başından beri buna inandım ve en başından beri bunu unutmamaya çalışıyorum. "

800px-Leiji_Matsumoto_-_Salon_du_Livre_Gen%C3%A8ve%2C_3rd_May_2014_3_-_cropped.jpg

Biyografi:

Manga sanatçısı, yönetmen, senarist ve serbest dizayncı Leiji Matsumoto, Akira adıyla 25 Ocak 1938'de doğdu. Eşi Miyako Aki de kendisi gibi bir Manga sanatçısıdır ve Barbie'nin Japon karşılığı denebilecek Licca-chan'ı yaratmıştır.

Leiji Matsumoto yarattığı şablonlar ve Uchuu Senkan Yamato ile Japon space opera türünü yaratmış olması, serinin sektörde yarattığı deprem etkisi ve kuşaklar boyu hatırlanmayı başaran bir kurgu olmasıyla herkesin saygı duyduğu bir kreatördür. Trajik gemişi olan, çelişkiler yaşayan kahramanlar, kurtarmaya çalıştığı dünyalar ile savaşta olan anti kahramanlar, kırılgan görünen ama yer yer tanrısal boyutta güçlü kadın tiplemeleri yaratmasıyla öne çıkar. Fanteziyi bilimkurguyla harmanlayan Matsumoto aynı zamanda insanın evrende tek tür olmadığını göstererek olaylara evrensel bi bakış açısıyla yaklaşmaktadır. İçinde yetiştiği savaş süresince tanık olduğu çoğu şey eserlerine yüzeysel yada doğrudan olarak birçok şekilde yansımıştır. Bu nedenle politik olarak sağ cenahta değerlendirilmektedir. Öte yandan yozlaşmış bir demokrasi tanımını da (Bkz Captain Harlock), militarizmi de (Bkz Uchuu Senkan Yamato) aynı ölçüde eleştirmektedir. Uchuu Senkan Yamato ve sonrasında kaçış edebiyatı yapmaktan hazzetmeyen bir kreatör olarak eserlerinde ölüm öğesi ve bireysel / kitlesel trajediler kullanmaktan çekinmediği görülür. Serilerde din ve benzeri dogma'lar kullanmamaya çalışmaktadır. Sırf bu sebeple Captain Harlock'un Endless Oddyssey OVA'sını bir bölümde kendisinden habersiz konan Süleyman Yıldızı imajı yüzünen yapılan anlaşmayı feshederek kalan kısmını iptal etmiştir.

Kendisine çalışmaları yüzünden Japon imparatoru tarafından onur nişanı verilmiş, Fransız hükümeti tarafından şövalyelik nişanıyla onurlandırılmıştır. Aynı zamanda Daft Punk müzik grubunun Interstella 5555 projesindeki segment kliplerin yönetmenliğini yapmış, Tokyo kıyısı boyunca turlayan sualtı seyir vapuru Himiko'nun tasarımını yapmıştır.

Leiji Matsumoto ilk çalışmasıyla sektöre 1953'de girdi. İlk serial eseri 1971'da basılan ve üniversite sınavına hazırlanan bir ikmal öğrencisini anlatan Otoko Oidon'du. Sonrasında II. Dünya Savaşı'na dair kısa öyküler barındıran Senjo'ya başladı. Bu antolojideki hikayelerden üçü daha sonra 1993'de The Cockpit adıyla Anime'ye uyarlandı.

1970'lerin başında Uchuu Senkan Yamato'nun ekibine katıldı ve bir süre sonra anlık ekleme çıkartmalarla oldukça değişen bu projeyi çekip çeviren kişi haline geldi. Yamato'nun yarattığı deprem etkisi iki devam sezonu, yarım düzine Anime film, sayısız yan öykü içeren OVA'lara, bir live action film ve bir remake sezona uyarlandı. Serinin yakaladığı bu ilgi aynı zamanda ödül sahibi olacak üç ayrı seriye ilham kaynağı oldu: Galaxy Express 999, Galaxy Railways ve Space Pirate Captain Harlock. Benzer şekilde Cosmo Warrior Zero, Queen Emeraldas, Queen Millennia gibi eserleri farklı odak karakterlerinden yola çıksa da Leijiverse de denecek olan hikaye örgüsüne çeşitli noktalardan teğet geçerek onları devamlılık olarak destekliyordu.

Film serisine yapımcı olan Yoshinobu Nishizaji seride hak sahibi olduğunu iddia edip 3. sezondan yeni kaakterlerden Yamato'nun dizaynına dek birçok yerde müdahele etmesi sonucu aradaki ipler koptu ve Nishizaki'nin 2010 yılındaki ölümüne dek telif hakları ile ilgili bir dava süreci sürdü. Her iki taraf da 1983'de Yamato efsanesinin finali olan Kanketsu-hen sonrsında uzak gelecekte geçen Yamato sequel'leri tasarladılarsa da bunlar büyük ticari başarısızlıklar olarak sonuçlandı ve 2010'a dek gerçek anlamda bir canon bir devamı yapılamadı.

Matsumoto, Leijiverse olarak tanımlanan seriler haricinde 1970'lerin Mecha trendlerine cevap olarak Danguard Ace ve Starzinger'i de yaratmıştı. Ayrıca en son, 70'lerde kaleme alınan fakat uyarlaması yeni hazırlanan Ozuma ile karşımıza çıktı. Ayrıca 2015 yılında Uchuu Senkan Yamato 2199 adlı remake'in devam filminin yanısıra halihazırda casting'i süren dev bütçeli bir Yamato (a.k.a. Star Blazers) filmi ile kendini hatırlatmayı sürdürecek.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?