Jump to content
  • Kayıt Ol

Ashita no Joe


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

img_0?1235787732

Ashita no Joe - Künye:

Anime Adı: Ashita no Joe

Diğer Kullanılan İsimler: Tomorrow's Joe, Rocky Joe

Kategori: TV Serisi

Tür: Drama, Spor

Bölüm Sayısı: 79

Yayım Tarihi: 1 Nisan 1970 - 29 Eylül 1971

Adaptasyon: Ashita no Joe (Manga)

Firma/Stüdyo: Mushi Productions

Yönetmen: Osamu Dezaki

Mangaka: Ikki Kajiwara

Ashita no Joe 2 - Künye:

Anime Adı: Ashita no Joe 2

Diğer Kullanılan İsimler: Tomorrow's Joe 2, Rocky Joe 2

Kategori: TV Serisi

Tür: Drama, Spor

Bölüm Sayısı: 47

Yayım Tarihi: 13 Ekim 1980 - 31 Ağustos 1981

Adaptasyon: Ashita no Joe (Manga)

Firma/Stüdyo: Tokyo Movie Shinsha, Annapuru

Yönetmen: Osamu Dezaki

Mangaka: Ikki Kajiwara

Not:

- Ashita no Joe ve Ashita no Joe 2 için TV serisi harici versiyonlar bulunuyor. Film olarak yayınlanan kısa versiyonları var. Hikaye kısmını daha kısa süre içerisinde anlatan. Film olarak ilk çıkan Ashita no Joe, 8 Mart 1980 yılında, diğer çıkan Ashita no Joe 2 ise 4 Temmuz 1981 yılında yayınlanmıştır. Ayrıca ilk seri başlamadan evvel yayınlanan pilot bölümleri de unutmamak lazım. Özel bölüm olarak 2 bölüm halinde yayınlanmıştır. 6 Kasım 1969 ile 22 Aralık 1969 arasında. Ayrıca Ashita no Joe için bir de 2011 yapımı olan bir film mevcut.

- Ashita no Joe serisinin, Japonya içerisinde çok başka bir yeri var ve kendisi, aynı şekilde gelmiş geçmiş en iyi DRAM ve SPOR serisi olarak görülüyor.

- Ashita no Joe tam anlamı ile bir efsane, klasik ve aynı şekilde "gerçek" bir klasik diyebiliriz, dolayısıyla bunun için bile çok başka bir yeri var.

- Ashita no Joe serisi efsanevi ve usta isim, aynı şekilde en iyi spor serileri verdiği düşünülen Ikki Kajiwara tarafından yazılmış ve diğer bir efsanevi ve usta isim, aynı şekilde en iyi yönetmenlerden biri olarak Osamu Dezaki tarafından yönetmenliği yapılmıştır.

Konu:

Joe, kimsesiz bir genç, hayatı boyunca hep kendi kendine yetebilen, hep gittiği yetimhaneler içerisinde yaygara çıkaran, kaba kuvvet ile her şeyi çözmeye çalışan bir genç. Gecekondu kısımlarından birinde kavga içerisine girer ve eski boksör koçu Danpei yeteğini görür ve onu eğitmeye çalışır, ancak tabii Joe bu durumu ilk başlarda pek kabul etmese dahi, zaman içerisinde yaptığı davranışlar sonucu hapishane içerisine gider. Hapishane içerisinde kendisini hiç kimsenin yenemeyeceğini zannettiği bir an itibari ile hapishane içerisinden kaçmaya çalışırken eski meşhur boksör Rikiishi gelir ve onu iyi bir hırpalar. Dolayısıyla bu Joe için mahvedici bir an olduğu için Rikiishi nefreti yüzünden Danpei ile anlaşır ve çalışmalara tam anlamı ile başlar. Hikaye bu şekilde başlıyor. İlk seri bitiş anı itibari ile düşündüğünüz gibi eksik kaldı, dolayısıyla diğer seri biraz geriden gelerek hikaye anlatımına devam ediyor, daha sonra hikaye tamamlanıyor zaten. Spoiler içeriği olmayacağı için konu içeriğini burada bitiriyorum.

Hikaye kısmı cidden çok hoş ve ilerisi için bahsetmediğim birçok yön var. Bilhassa final kısmı herkes gibi benim için de bir başka oldu. Tabii sadece final kısmı ile ilgili değil, seri içerisinde etkilendiğim kısımlar cidden çok fazla, çok berbat ve mahveden sahneler. Bir hikaye bu kadar mı dokunaklı olabilir? Çok iç burkucu, enfes, çok hüzünlü, çok başka bir seri Ashita no Joe serisi. Yine dediğim gibi gelmiş geçmiş en dokunaklı, en üzücü hikayelerden biri olduğu düşünülüyor. Ki kesinlikle katılıyorum.

Karakter İncelemeleri:

Aslında karakter tanıtımları ciddi anlamda çok uzayabilir, ancak 2 seri içerisinde yer alan 3 tane ana karakter ile belirtelim. Spoiler içeriği olmayacağı için inceleme içerisinde durum böyle olacak maalesef.

Joe (Ashita no Joe + Ashita no Joe 2):

92715.jpg

Joe için pek söyleyebileceğim bir şey kalmadı zaten. Yukarıda bahsettiğim kısımlara ek olarak, çok çabuk bir şekilde "büyümek için" zorlanan birisi. Ki hakkı ile yapıyor zaten bunu. Karakter gelişimi enfes yansıtılmış. Ayrıca bayanlar ile ilişkisi oldukça kötü tahmin edilebileceği üzere, anlamak için çok zorluk çekiyor. Kısacası çok kaba ve çok hızlı öfkelenen birisi, tabii bu iç kısım, gerektiği zaman çok rahat bir şekilde olgunluk sergileyebilecek birisi. Ki dediğim gibi çok hoş bir karakter gelişimi var, en azından ben bu gelişimi çok hoş hissettim.

Danpei (Ashita no Joe + Ashita no Joe 2):

126741.jpg

Eski koç, geçmiş zamanda yaptığı hatalar nedeni ile sürekli pişmanlıkları olan birisi. Alkolik birisi. Joe ile kendi umutlarını da korumak istiyor. Joe onun için bir umut ışığı, gerektiğinde çok gereksiz hareketler yapıyor, ancak bu Joe iyiliği için elbette. Bazı durumlar niteliği ile Joe onu düzeltiyor, klasik BABA-OÐUL ilişkisi diyebiliriz. Yine benim gördüğüm tabii bunlar.

Yoko (Ashita no Joe + Ashita no Joe 2):

264537.jpg

Aslında Yoko tanıtımı yapma gereği pek duymuyorum. Spoiler çok ciddi boyutta olacak çünkü, hani derler ya, fedakarlık bu olsa gerek diye. Ancak dediğim gibi çok ciddi bir bilgi söz konusu, kısaca geçelim. Shiraki Boks kulübünün kızları diyeyim en iyisi. Shiraki kulübü boks alanı ile oldukça meşhur bir kulüp. Yoko ise bu alanlara ilgisi olan birisi, bu alanlar ile ilgilenen birisi, bu alanlar üzerinde hakimiyeti olan birisi. Sanırım kişiliği için en doğru tabir ise "nazik, cömert" kız tabiri olacak, ancak tabii Joe gözünde sürekli "yapmacık" hareketleri ile bilinen birisi.

Ciddi anlamda karakter tanıtımları bu kadar ile belirtilemez dediğim gibi, ancak bahsetmediğim (spoiler içeriği olmaması açısından) o kadar enfes tasarlanmış derin karakterler var ki, Ikki Kajiwara yine bu nokta itibari ile efsaneliğini konuşturmuş. Her karakter "epik" ve "efsane" diyebileceğim karakterler. Gelmiş geçmiş en iyi karakterleri veren yapım olduğu, aynı şekilde düşünülüyor. Ki bu düşünce yapısına kesinlikle katılıyorum. Konuşma gereği bile hissetmiyorum.

Müzik:

OST kullanımı beklenildiği üzere enfes, Yagi Masao gibi bir usta isim yine kendisini konuşturmuş. Seri içerisinde o kadar hoş kullanılıyor ki, bilhassa "DRAM" inanılmaz bir şekilde çok hoş aktarılıyor.

Sanat:

Sanırım Mushi Productions kalitesini söylememe gerek yok. Kendisi en iyi stüdyolardan biri ve elbette bu durum, seri içeriğine göre ve yılına göre, beklenmedik bir şekilde enfes ve hoş yansıtılıyor. Kısaca "altın" değerinde diyebiliriz.

Kişisel Görüş:

Aslında tanımlama kısmı için çok zorluk çekeceğim. Ashita no Joe serisi benim için çok başka bir seri ve en sevdiğim seri, gelmiş geçmiş en iyi DRAM ve en iyi SPOR serisi olması durumuna kesinlikle katılıyorum. Bir hikaye bu kadar üzücü ve dokunaklı olamaz diye düşünüyorum, bu kadar enfes, iç burkucu, mahveden bir yapımın geldiğine inancım pek yok. Ashita no Joe gerçek bir efsane, klasik ve kesinlikle izlemenizi düşündüğüm bir yapım, çok nadide bir eser.

http://www.youtube.com/watch?v=zlz3_BQNJPs

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CasvalDeikun

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?