Jump to content
  • Kayıt Ol

Soukyuu no Fafner: Exodus


gundamaster

Önerilen İletiler

gundamaster

Fafner-EXODUS.jpg

Konu: Festumlar ve insanlık arasındaki savaş tam da duruldu derken, Birleşik Ulus Kuvvetlerinin savaşı sıcak tutması nedeniyle Festum'lar bir kez daha insanlığa ve Tatsumiyajima adası sakinlerine tehlike arz etmektedirler.

2004'te çıkan ilk sezon ve 2010 yılında çıkmış Heaven and Earth devam filminden 2 yıl sonraki dönemi anlatacak olan Soukyuu no Fafner serisinin yeni sezonu.

İlk bölüm altyazılı olarak düşmediğinden bölümü raw olarak izledim. O nedenle bölüme ilişkin net bir yorum yapabilmek için altyazılı versiyonu bekleyeceğim. Crunchyroll önümüzdeki hafta ikinci bölümle beraber seriyi stream edecek. Sanırım o hafta da Horrible iki bölümü birden altyazılı verir. Diğer grupların da el atmasını bekliyorum ama dünden beri henüz bir şey yok.

Pek izleyen çıkacağını sanmıyorum ama o kadar kalitesiz seri var ki, uzun süredir beklediğim bu serinin başlığını açmamak ayıp olurdu.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 15
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    8

  • gundamaster

    6

  • cakiphan

    1

  • CasvalDeikun

    1

İlkin tam anlamlandıramadığım, 2. izleyişimden sonra "keşke devamı gelse" dediğim, 2010'dan beri ise devamına ilişkin en küçük gelişmesini bile takip edip paylaştığım bir seriydi Soukyuu no Fafner. ( Şu ana dek RAW'den izlemeyişimin tek sebebi hem izleyip hem çevirmek isteyişim. Umarım son birkaç sezondur yakamı bırakmayan talihsizliklerden bu kez kurtulabilirim. ) Öte yandan adam gibi bir grubun delikanlı gibi çıkıp hala çevirmemesi benim canımı sıkıyor. Üzerinden 2 gün geçti hala Fansub yok. Cruncyroll çıktı çıkalı Fansub'culuk ruhunun öldüğünün bundan ziyade kanıtı olamaz herhalde.

edit: Hele şükür çıktı, iniyor şu an.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster
İ Cruncyroll çıktı çıkalı Fansub'culuk ruhunun öldüğünün bundan ziyade kanıtı olamaz herhalde.

O kadar doğru söz ettin ki... Çıkmadan önce korkum herhangi bir fansubın ele almayacağı yönündeydi aradan geçen iki günü de hesaba katarsak korkumun yersiz olmadığını anladım.

Nerde o eski mecha animeleri fansublayan gruplar, hasret kaldık onlara.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Horrible imdadımıza yetişmiş sonunda.

Bölüm 01:

Birleşmiş Milletler ordusu insanlık için önemli bir üs olan Hawaii'de operasyon yürütürken büyük bir Festum Hawaii'ye saldırır. Tahliye edilmek istenen insanlar adada sıkışmışken BM ordusu daha önce Kuzey Kutbun'da da yapmış olduğu gibi nükleer bombaları diğer insanları ve kendi ordu mensuplarını da gözden çıkararak Hawaii'ye fırlatır. Hawaii artık yer yüzünden silinmiş hale gelmiştir. Kurtulan Perseus Uçuş Filosu ise Tatsumiya adasına yol almıştır.

Tatsumiya adası ise en son verdiği mücadeleden sonra günlük hayatlarına devam etmektedirler. 2. nesil Fafner pilotlarından Toomi pilot, Kazuki aşçı, Kenji doktor, Sakura öğretmen, Kanon mühendis ve Soshi bilim adamı olmuştur. Ada ve sakinlerinin bu gündelik hayatı Perseus filosunun onlara sığınmasıyla tekrar sonu gelmeyen bir savaşa gireceklerinin ilk belirtisidir.

İnsanlık bir kez daha bu sınavda nasıl bir yol çizecektir? Ya Festumlar ile ortak bir hayat sürecekler ya da onları ortadan kaldırmak için yine kendilerini feda ederek sonsuz bir savaş içerisine girecekler. Bu savaşta en önemli silahları da ömürlerini kısaltan, Fafner isimli özel mechaları olacaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

48bb83bc1cfaff545ddeb15f6eacb6931420747570_full.jpg

Heaven and Earth filminde görünen 2. Azure operasyonunun üzerinden 6 ay geçmiş, ada tekrar eski huzurlu yaşantısına dönmüştür. Ta ki insanığın en stratejik deniz üssü Hawaii'ye yapılan bir Festum baskınına kadar. Birden bire adanın dışından bir temas alıp alarma geçen Tatsujima sakinleri kendileri için sonun başlangıcı yada umudun son direnişi olacak yeni bir savaşa sürüklenirler.

Öncelikle EXODUS'un ilk serinin bir tekrarı olmaması çabası içerisine girildiği ve XEBEC Zwei'in debut işi olmasına yakışır bir görsel şölen olmasıyla dikkatimizi çekiyor seri. Formatın farklılığı derken, ilk seride Kanon haricindeki BM karakterleri sadece serinin 2. yarısında ve kısıtlı bir screentime'da öne çıkıyorlardı. Burada ise ilk sahnede doğrudan onlar kadraja giriyor ve tanıdık karakterleri bölümün ortasından itibaren görüyoruz. Bu, bize hikayenin çok odaklı ve çok daha fazla karaktere yayılarak anlatılacağının ilk işaretlerini veriyor. Görsellik konusunda ise Heaven and Earth'den hiç de aşağı kalmafığını söyleyebiliriz, sanki bir TV serisi değil bir OVA yada Movie izliyor gibiyiz. Dahası, öyle bir renk paleti kullanılmış ki, bir stüdyonun böyle yüksek bir çıtayı rehavete girip daha aşağı çekmesi ve bu atmosferi bozması olası gelmiyor, daha ziyade XEBEC Zwei en başından böyle başlayarak adeta bir meydan okuma gerçekleştirmiş gibi geldi bana.

Öte yandan EXODUS'un ana iskelete sadık kalacağı bariz gibi. Örneğin ilk bölüm ilk seride olduğu gibi direkt bir Fafner çatışmasıyla başlamadı ve bunun yerine insan manzaraları sunarak bizi kadroya ısındırdı.

Heaven and Earth'de kaderleri belirsiz bırakılan, öte yandan 2. fragmanda 1-2 saniye de olsa görünerek beni gözyaşlarına zerk eden favori karakterim Kenji ve Sakura'yı yeniden görmek onlarca yıl önce izini kaybettiğim bir dostumu yeniden görmek gibi oldu dersem, net tasvir edebilirim sanırım.

Ayrıca Soushi'yle vedalaşmamız için daha ilk cümleden foreshadowing yapması serinin bize attığı ilk goldü aslında.

İlk seri zaten pek çok odak karaktere sahipken, Heaven and Earth ile birlikte kadroya eklenen yeni jenerasyon karakterler, Right of Left ve ilk sezonda kaybettiklerimize yapılan atıflar ve bu seriyle hikayeye eklenen karakterler derken çok dolu ve çok geniş, 2-3 karakterin monologlarından ötede bir seri göstereceğinin garantisini de veriyor bu seri. Fafner'i kulvarında bir klon olmaktan öteye taşıyan arkadaşlık, "ne için yaşıyoruz?" sorunsalı, insanın kendinden farklı olana duyduğu önyargıdan doğan nefret döngüsü, ologunlaşma ve bir amaç edinme/bir amaç verme süreci, hayatta kalma mücadelesi gibi kavramlar da göz önüne alındığında bu seriyi sadece bir Mecha olarak görüp öyle izlemeye başlamanız ana metni oldukça ıskalamanız anlamına gelecektir, uyarmak istedim.

EXODUS eğer ilk hafta 2 bölüm birden sunarak bir çıkış yapsaydı beni tam anlamıyla mest edecekti ama ilk izlediğimde tüm boyutlarıyla anlamlandıramadığım, ikinci izlediğimde seriyi gerçek anlamda anlayıp 2. sezon için sabırsızlanmaya başladığım ve 2010'den beri tabir-i cazise şafak saydığım böyle bir yapımı 12 yıl sonra bile izleyebilmiş olmak bile benim kolay kolay tanımlayamayacağım bir duygu. Mecha türüne bakış açınız ne olursa olsun, 2000 sonrası yapımlara inancımı tazeleyen bu yapımı es geçmenizi, kendinizi bu tecrübeden mahrum bırakmanızı asla tavsiye etmem diyebilirim. Özet geçmek gerekirse, tüm yılın en iyi serisi olarak yolculuğunu tamamlamasına inancımın büyük olduğunu söyleyebilirim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

OZC alsaydı zevkten dört köşe olurdum, ancak maalesef yok.

Aslında böyle bir başlık açılması bile cidden çok başka, cidden çok teşekkür edilmesi gerekildiğini düşünüyorum. Ülkemiz içerisinde gereken önem verilmediği için ayrı bir üzülüyorum tabii, ancak Fafner, belki kurtuluş yolunda sadece "önemli" bir isim olarak değil, "büyük" bir isim olarak görülüyor. En azından umut ediyoruz. Son yıllar içerisinde Yamato, Uchuu Kyoudai ve Fafner, en azından "kurtuluş" olarak benim için nitelendirilebilir. En azından "tartışma" ortamı için en sevdiğim başlık olduğu için, umarım hoş bir şekilde seri tartışma kısmına önem verilebilir bu başlık içerisinde, en azından elimden geleni yapacağım. İlk bölüm içerisinde yukarıda bulunan yorumlara katılıyorum, ekleme yapmam pek gereksiz, dolayısıyla diğer bölümler için umarım yorum kısmı üzerinden devam edebiliriz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

EXODUS'dan önce herhangi bir Soukyuu no Fafner izlememiş arkadaşları buradan alalım.

Özet geçmek gerekirse izleme sırası şu şekilde:

Soukyuu no Fafner: Right of the Left (OVA) > Soukyuu no Fafner: Dead Aggressor (TV) > Soukyuu no Fafner: Heaven and Earth ( Movie ) > EXODUS ( TV )

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

çevirileri de olsaydı güzel olurdu eskilerinin

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Arkadaşlar burası anime tartışma başlığı çeviri isteme başlığına döndürmeyelim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Bölüm 02

Bu bölümle birlikte Festumların saldırısı başladı ve üçüncü nesil pilotlar asıl pilotlar yerine Festumlarla sıcak temasta bulundular.

İleride bu biraz değişecek çünkü epey falza deathflag vardı bu bölümde. Bir an Mizoguchi'yi kaybedeceğiz gibime geldi neyseki bölüm sonunda rahatladık.

Maya'nın pilot yeteneği etrafındaki diğer Fafner pilotlarından hayli üstün, o sahnede olunca epey zevkli savaşlar oluyor. Maya fanservisi de gözlerden kaçmadı bu arada :D

Miwa ve Emery bu sezonun insanlık ve Festum arasındaki köprüleri ve umutları olacak belli ki.

Soushi'nin Mark Nicht'i kullanması kaçınılmaz olacak gibi. Açılış ve kapanışta buna dair görüntüler vardı. İlk bölümde kendisinin öleceğine dair konuşmasını da hatırlarsak, Nicht onun sonunu hazırlayabilir. Belki de bir kez daha Festumlar ile birleşecektir.

Kazuki'de bir yerden sonra Mark Sein pilotluğuna geri dönecek. Ondan başkasının Sein'ı kullanması zaten mümkün görünmüyor.

Açılış ve kapanış şarkıları yine Angela'dan. Fafner'ı Fafner yapan temel unsurlardan biri de onun sesi ve parçaları. Şarkılar Shangri-La ve Seperation kadar ilk etapta vurucu gelmediler ama yine de Angela kalitesinden aşağı değiller.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...
gundamaster

Bölüm 07:

Harika bir bölümdü!

Festumlar gelişti daha güçlü geldi derken, Fafner'larda çekirdeklerinin ani gelişimi sayesinde pilotların arzuladıkları şekilde hareket ettiler ve şahane şeyler çıktı ortaya. birden umutsuzluğa kapılmıştım. Bir kaçış yolu bulurlar diye umuyordum. Umudum da Nicht ve Sein'dan yanaydı. Onlar da umut olacaklar elbet ama Tsubaki v2'nin sizdeki güç daha üstün dedikten sonra yaşanılan gelişmeler enfesti.

Daha fazla Nicht ve Sein görmek istiyorum şunların karizma çok ayrı çünkü.

[bimgx=600]http://puu.sh/g5w6a/5b0205b1fa.jpg[/bimgx]

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bölüm 07:

Şu ana dek 2-3 bölüme bir savaş formatında ilerliyor ama bunu çok iyi yapıyor. Ayrıca hiç ummadığınız kısımlarda önceki Fafner'lere ayrı bir ayrıntı trivial olsun olmasın mutlaka karşınıza çıkıyor. (Mesela Heaven and Earth'ı izlediyseniz tüm Nothung Model'ler içinde en işe yaramazının muhtemelen Neun olduğunu düşünüyorsunuz, Neun'un alev makinasının aslında nerede işe yarayacağını geçen bölümde görebildik. Bir başka örnek, Soushi'nin babasını birkaç saniyelik bir cameo olarak da olsa görmek, Soushi'nin Nicht kokpitine oturduğunda asimilasyona uğradığını görüp "daha önce iki kişi aldın, beni de mi istiyorsun?" demesi -bahsettiği Yukippe ve Misao'ydu- ve yeni karakterlerden Sui'nin ablasının Right of Left'deki Titan Model pilotlarından birisi olduğunun hatırlanabilmesiydi) Animasyon detayını hiç düşürmeden devam ediyorlar her şeyden önemlisi. Geçen bölüm itibariyle yaptıkları epik comeback de oldukça gaza getirisiydi ama ben önceki Fafner yapımlarının güç dengesiyle bir benzer yapım üzerinden kıyaslarsam Gundam 00 2. sezonda olduğu üzere öncekine göre kontrast oluşturan bir işleniş benimsendiğini söyleyebilirim. Serideki en önemli gelişme kuşkusuz Tsubaki'nin adanın dışında pilotları da gerçekten korumaya başladığını göstermesiydi ki o önceden tarafsız bir karakter gibiydi daha çok. Ama sorun iletişimi reddeden bir Festum olduğu için artık tüm Fafner'ler savaşa girdikleri anda Salvator Model'miş gibi davranabilmeye başlamaları beni pek yadırgatmadı geçen bölümün sonu itibariyle. Özellikle Reo adlı yeni karakterin yakın mesafeden phase shift yaparak dövüşebilmesi çok hoşuma gitti.

Öte yandan olumlu mu olumsuz mu henüz tam olarak karar veremediğim kimi şeyler de var. Örneğin Seiyuu'su olan Yukana'yı zaten pek sevdiğim Yumiko'nun bir Fafner pilotu bile olmadığı halde geçmişinde yeterince drama varken bir de bu bölümde kendisini -şu epik comeback'den hemen önce- feda etmesiydi. Hal böyleyken sonrasında kendisinin Mir tarafından hayata döndürüldüğünü de gördük ama tüm bunların bir faturası olması gerektiğini düşünmeden edemiyorum. Benzer şekilde Kenji'nın Siegrified sistemine kontrolör olması -ki ilk seride Soushi Siegrified sistemindeyken bile asimilasyon tehdidindeydi- onun ilk kaybedilecek karakter olabileceği yönünde beni hayli düşündürüyor.

Geçen bölümü indirirken torrent'de ilk 2 bölümün Blu Ray halinin de piyasaya çıktığını farkettim. Bu kadar erken piyasaya çıkması beni şaşırttı. Dahası bu setteki ilk bölüm tam 11 dakika daha uzun. Bu extended versiyonda ilk bölümün TV halinde hızlıca geçilen çatışmayı tüm detaylarıyla ve tüm şiddetiyle görebilmek enfesti. Maalesef bu versiyon hala İngilizce'ye kazandırılmış değil.

Son olarak belirtmek istediğim bir diğer şey de favori karakterim Sakura'nın takımın haşat edildiğini görünce dayanamayıp Drei ile kalkışa geçmek istediğini görmekti. Her ne kadar şimdilik gerek kalmadıysa da helal olsun dedim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 5 ay sonra...

Soukyuu no Fafner: EXODUS 2. sezonuyla Ekim'de devam edecek.

edit: İlk bölümün 2 Ekim'de yayınlanacağı duyuruldu.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Seri nihayet 1. sezonun son birkaç bölümündeki kaotik ve acımasız hissiyata geri döndü.

Spoiler olabilir ama Mir'in yollayacağı son koz kartı yerine geçecek takviyenin Misao olabileceğini düşünüyorum , gerçi öte yandan niyeti bozarsa iş kötü tabii.

Adanın elindeki son savunma hattı olan Trooper'lar artık serbest ama Sakura'nın mental durumu giderek kötüye gidiyor. Canon deja vu şeklinde gelecekten imajları gördü ve potansiyel geleceklerin hiç biri birbirinden farklı değil.

1. sezondan beri ilk zaiyat gerçekleşti ve kalan 11 bölümün her birinde buna yenileri ekleneceği kesin.

Ordu Nothung modellerden birini ele geçirmiş olsa da bunu rebuild etmeye çalışırlarsa ilk Nicht'de yaşananlara benzer bir faciaya sebep olabileceklerini de düşünüyorum.

Geriye kalan son Azazel Elf ve Nicht'e karşı güçlenmek için alenen diğer Festum'ları yiyor ve Altair ile hala kalıcı temas sağlanamadı.

Gerçi neticede artık her 3 taraf da tek taraflı bir yola girmiş durumda.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...

Bölüm 19:

Yeni açılış hem hüzünlü hem kıpır kıpır!

Her cuma gecesi eve koşma sebebim Soukyuu no Fafner her bölümüyle şimdiye dek yazılmış en iyi Mecha senaryosu olduğunun adeta ispatını yapıyor bana.

Geçen bölümle gelen yeni açılışta Ryou'yu, Shoko'yu, Michio reyis'i, hatta Yukippe'yi yeniden hatırlamak, ilk serinin açılış görüntülerini yeni bir müzik eşliğinde ve yeni serinin çizimleriyle görmek, en önemlisi Heaven & Earth'ın aceleye gelen finalinden sonra her gece yastığa yorgana sarılarak yokluğunu aradığım Zero Fafner'i yeniden görmek akşam akşam yaşamı yeniden sevdirdi bana. Shoko'yu yeniden hatırladığımız bu yeni açılışın Shoko'nun seiyuu'sunun zaatüreden vefat ettiği haftaya denk gelmesi ise üzücü bir tesadüftü.

Bu hafta ise... Allahım, ne bölümdü o öyle! "Dramada da cliffhanger'de da tavan yaptın Fafner" diyor ve spoiler vermemek için kendimi zor tutuyorum. Yahu yuh lan dedim, geldi son dakikada gol attı resmen! Yaşadıklarına en üzüldüğüm ve izlerken kendime paralellik kurarak en çok empati yapabildiğim karakterin kahramanlığı ve yaşamak istediği hayatı hiçbir zaman yaşayamayıp başka insanlar için yapılması gerekeni yapmak zorunda kalan bir karakterden bahsediyoruz ki böyle bir karakter ancak bu noktada ve bu şekilde taçlandırılabilirdi!

Çok anlatmayacağım. Bölüm dolu doluydu, tek bölümde 3rd Azure Plan başladı en basitinden. İstense tek başına bir film bile olabilirmiş bu bölüm.

O değil de hikayeye bir diğer aşırı bağlanma sebebim olan Sakura x Kenji pairing'inin nihayete ermesi ve en empati yapılabilir karakteri hikayeye geri döndürmeleri beni gani gani sevindirdi.

Kanon'un zamanın ötesinde bile hala kadere karşı savaş vermeye devam ediyor olduğunu anlamak epik bir his yaşattı.

Öte yandan...

lütfen Akira'yı darkside'a sokmasınlar, doyduk drama'ya, bari Zero Fafner pilotsuz kalmasın, Rina ağlamasın :(

Kısaca, arkadaşlar , bıktırdım farkındayım ama, sadece bu bölümü izlemiş olmak için bile bu külliyata başlayın. Ciddiyim, umut ve umutsuzluğu, neşe ve hüznü, aksiyon ve dramayı bu kadar iyi kotarıp dolu dolu sunabilen çok az sezon ortası bölüm izlemişimdir, kısaca eşsiz bir tecrübeydi, herşeyiyle.

10/10

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 ay sonra...

E5ry7B.jpg

2003'de başlayan yolculuk sona erdi. Söyleyebileceğim şey en başta, Heaven & Earth'un finalinden ötürü ilk sezonun finalinin hissiyatının azaldığı yönündeki düşüncemi telafi etmiş olması. Orihime'nin özüne dönüşü, dolayısıyla Tatsuyajima'daki hikayenin artık sona ermiş olması ve Altair ile -bir ölçüde- temas kurulması açısından hikaye ana temasına ulaşmış görünüyor. Öte yandan finale aslında bir film olabilecek denli çok yan ayrıntının birikmiş olmasından ötürü izleyicinin yorumuna bırakılan yığınla şey de var. Vagrant'ın bir gün uyandığında geçmişte olan olayların yeniden tekrarlanıp tekrarlanmayacağı, dolayısıyla Fafner'ler üzerinden adanın kendi çocuklarını kurban etmeye devam edip etmeyeceği, Seri ve Mitsuhiro'ya ne olduğu, Neo UN'de bir iç savaş çıkıp çıkmayacağı yada en azından umudun gerçek anlamda bulunup bulunmadığı gibi. Yine de elbette geri gelmemek üzere gidenler olduğu gibi sevdiğim bazı karakterlerin hayatta kalması benim adıma sevindiriciydi. Bu son elbette hikayenin tamamen bitişi değil sadece adadaki bir jenerasyonun hikayesinin sona erişi anlamına geliyor. Ve umut varolduğu sürece bu uğurda savaşmış olanlar da bir yerlerde hatırlanıyor, ve dolayısıyla adanın ruhunda hala yaşıyor olacaklar.

Bu anlamda bana/bize kattıkları ve hissettirdikleri adına her dakikasına değen bir hikayeydi. Teşekkürler XEBEC

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?