Jump to content
  • Kayıt Ol

Efsanevi İsim Yoshihiro Tatsumi Vefat Etti


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

tatsumi.jpg

Yine oldukça geç bir haber olacak; ancak maalesef biri açar diye beklediğim için bu kadar gecikti. Çok önemli bir haber olduğu düşüncesindeyim, çok geç olsa bile açmak istedim o yüzden.

Karanlık "Gekiga" tarzının yaratıcısı ve ustası ya da "Gekiga Üstat" veya "Gekiga Ustası" olarak bilinen Yoshihiro Tatsumi 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. Tatsumi birkaç yıldan beri kanser ile ciddi bir şekilde savaş veriyordu ve maalesef kanser nedeni ile hayatını kaybetti.

Haber, yakın arkadaşı ve öğrencisi olan Erik Khoo tarafından Paul Gravett ile e-mail aracılığıyla buluştu.

tatsumi_beloved_monkey_sm.jpg

Paul Gravett şunları söylüyor:

"Haber, dün (7 Mart 2015) bana kısa bir e-mail aracılığıyla geldi: 'Usta bugün (7 Mart 2015) vefat etti.' Yoshihiro Tatsumi, kısaca 'Gekiga Ustası' olarak bilinen isim, çalışmalarıyla daha karanlık, daha dramatik eserlerin genel yapısını bu sektörün içerisine kazandırılmasına vesile olmuştur. Bir öncü olarak söyleyebiliriz. Onun hayatı boyu yaptığı çalışmalar hayati derece içerisinde önem teşkil ediyor. Dünya çapında bir önem içerisinden bahsediyorum. İnsancıl duygular ya da psikolojik olarak güçlü yapı türünün öncüsü ve gelmiş geçmiş en iyi eserlere sahip bir isim."

Yoshihiro Tatsumi, ilk manga çizmeye 1957 yılında başladı. Normal şartlar altında "gençlere" hitap eden etkiyi "yetişkinlere" çıkaran ve bunun öncüsü, aynı şekilde önemi kazandıran isim diyebiliriz. Sadece bununla kalmayıp, bu sektör içerisinde kaba bir tabir ile "BABA" ya da geniş bir tabir ile sanırım "KURUCU" olarak görülen Tezuka bile Tatsumi'nin eserlerinden etkilendi. Ki bu durum özellikle belirgin olarak Hi no Tori ve Adolf eserlerinde görülebilir.

Ve son olarak elbette en iyi eserlerinden biri olarak görülen Gekiga Hyouryuu (A Drifting Life), bahsedilmeye bile değmez sanıyorum. Eserin, birçok ödül kazandığını söylememize bile gerek yok (Örnek olarak "Tezuka Osamu Cultural Prize" ve "Eisner Awards"). Ve birçok "Gekiga" manga eserinde olduğu gibi lisanslanmış ve dünya çapında birçok dile çevirisi yapılmıştır bu eserin.

Çok daha fazla detay, görüşmeler ve diğer birçok kısım için Paul Gravett'in resmi web sitesini ziyaret ederek bilgi edinmeniz mümkün.

Sektör maalesef, başka bir efsanevi ustayı 7 Mart 2015 tarihi ile kaybetmiş bulunuyor.

TatsumiGaro74.jpg

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CasvalDeikun

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?