Jump to content
  • Kayıt Ol

Shounen Sarutobi Sasuke


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

qjEdzLy.png

Shōnen Sarutobi Sasuke - Künye:

Anime Adı: Shōnen Sarutobi Sasuke

Diğer Kullanılan İsimler: Magic Boy, The Adventures of Little Samurai, the Young Sarutobi, Sasuke

Kategori: Film

Tür: Macera, Fantastik

Bölüm Sayısı: 1

Yayım Tarihi: 25 Aralık 1959

Firma/Stüdyo: Toei Animation

Yönetmen: Akira Daikubara, Taiji Yabushita

Müzik: Satoshi Funemura, Toru Funamura

Magic Boy ya da Japonya içerisinde bilinen adıyla Shōnen Sarutobi Sasuke, tam uzunlukta hareketlendirilmiş 25 Aralık 1959 içerisinde çıkmış bir film. Toei Animation stüdyosunun ikinci temsili (ilki Hakujaden idi) filmi olduğunu yine aynı şekilde belirtmemiz lazım. Film, Kuzey Amerika içerisinde vizyona 22 Haziran 1961 içerisinde girmiştir. Bu kadar ile değil, Batı içerisinde vizyona giren ve ihraç edilen ilk anime filmi olmuştur.

Orta Çağ Japonyası içerisinde, Sasuke ve onun kız kardeşi farklı türden hayvanlar ile birlikte orman içerisinde yaşamaktadır. Normal bir gün sırasında, bir geyik yavrusu kartal tarafından yakalanıp göle atılır. Sasuke ve diğerleri, onu kurtarmak adına göle atmalarına rağmen maalesef o sırada bir semender gelir ve geyik yavrusu kurtulmasına rağmen, geyik yavrusunun annesi kendisini feda ederek maalesef semender tarafından öldürülür. Ve semender, gölden ayrıldıktan sonra gerçek formunu açığa çıkarır: Yasha isimli bir şeytandır aslında/bir kötülük prensesidir. Sasuke onunla savaşmasına rağmen maalesef başarılı olamaz ve yenilir. Daha sonra, Sasuke'nin kız kardeşi olan biteni anlatır: Aslında, yıllar evvel Yasha adında kötü bir cadı olduğunu ve bu cadının kıskançlık ve hırsla yandığını ve bütün insanların sevinçlerini/keyiflerini mahvetmek istediğini; büyüsünü onlar üzerinde kullandığını ve onlara acı çektirdiğini; ama o zamanlar bir kralın büyü bildiğini ve yaptıklarını duyduktan sonra onu bir semender yaptığını söyler. Ancak maalesef kral öldükten sonra gerçek formuna kavuşmuş ve şimdi terör estirmek için gelmiştir. Daha sonra Sasuke büyü öğrenip, onu yenmek istemesini söylemesine rağmen kız kardeşi ona daha çocuk olduğunu, biraz daha bekleyip büyümesini söyler; ancak Sasuke buna dayanamaz ve gece vakti bir mektup bırakarak ve mektup içerisine aslında büyü öğrenmek için gittiğini ve endişelenmemesi gerektiğini söyleyerek ayrılır. Sasuke artık yola çıkmıştır.

Hikâye böyle başlıyor ve elbette oldukça temel ve oldukça klasik, kısacası kök, zaten Shōnen Sarutobi Sasuke klasik, efsanevi ve kök; ancak elbette birçok eski eser içerisinde olduğu gibi anlatım tarzı değerli olan etken. Elbette her eski yapım değerli olacak diye bir şey elbette söz konusu değil; ancak içerdiği bazı etkenler vazgeçilmez kılıyor. Hikâye, karakterler, müzik, sanatsallık ya da birçok konu yönünden bahsediyorum elbette. Oldukça karanlık atmosferinin ve sadece o "gençler" için değil, "olgunlar" için bile seyir zevkini, "KARANLIK ÇOCUK MACERASI" ve daha doğrusu "ÇOCUK" temalı eserler içerisinde yapmaları aslında değerli kılan etken: "ÇOCUK" teması altında "KARANLIK, OLGUN" tema.

Qi1ptGR.png

Komik, samimi olarak söylüyorum direkt olarak KOMEDİ. Daha bugün bile yayınlanan birçok eserin güya "SANATSALLIK" başlığı adı altında ya da daha farklı başlıklar olabilir veya direkt olarak "ANİMASYON" adı altında yayınlanan eserlerin (ya da farklılıkların mı demek lazım artık) tuhaf tuhaf yönlere ya da kavgalara bile müsait bir durum haline geldiğinin hepimiz farkındayız. Aslında kökeni ne? Daha önce yapılan bir şey mi acaba tekrar sunuluyor? Ya da farklı durumlar olabilir? Komik aslında, biliyor musunuz? 2009 ya da 2010 yılında yapılan güya o sanatsallığı 1959 yılında yapılan o zor imkanlar ile görüyoruz, hem de daha iyi bir şekilde! Veya Toei Animation neden acaba "Toei Animation" oldu? Bunun cevabını yine alıyoruz. Kısacası aslında neyin sanatsallık ya da neyin animasyon veya aslında nelerin aslında neler olduğu ya da daha birçok kısmı bu sanatsallık ya da animasyon şöleni ve aslında gerçek anlam içerisinde başyapıt gibi başyapıt diyebileceğimiz eser içerisinde görüyoruz. Zamanı içerisinde olan başyapıt özelliği değil benim burada bahsettiğim, bu zaman içerisinde bile bu sanatsallık ve değer BAŞYAPIT, ŞAHESER.

Kısacası: Aslında nelerin nelerden -devasa bir şekilde- ilham alındığı/kökeni/devrim etkisi ya da bazı şeylerin aslında sanatsallık mı olduğu sorularının cevabını rahatlıkla bulabileceğimiz bir eser. Sadece yılına ya da başka özelliklerine bakmadan, kendinizi zorlayarak bile olsa bakmanız naçizane tavsiyem; ancak elbette karar sizlerin. Ve tabii burada her eski seri değerli olacak diye bir şey söz konusu değil, sadece etki ettiği kökleri buna etken.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CasvalDeikun

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?