Jump to content
  • Kayıt Ol

Ghibli Kurucusu Takahata Isao Fransa'dan Sanat ve Edebiyat Nişanı Aldı


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

2015040701002106.jpg

Oscar adaylı anime direktörü ve Studio Ghibli'nin ortak kurucusu Isao Takahata, Fransa'nın Sanat ve Edebiyat Nişanını, Officier (Subay) rütbesi ile Salı günü aldı. (7 Nisan 2015.)

Fransız Büyükelçisi Thierry Dana, Tokyo içerisindeki resmi konutunda yaptığı bir törenle Takahata'nın ödülünü onurla sundu. Ve onu şöyle övdü: "Kendisi anime dünyasında efsanevi."

Takahata, ayrıca Fransa'nın onun için çok ayrı bir ülke olduğunu belirterek bu onura nail olduğu için gerçekten çok mutlu olduğunu belirtti. Ayrıca, Fransa'ya film festivalleri için birçok kez gittiğini ve orada Emakimono hakkında konuştuğunu ilave etti.

Takahata'nın oldukça uzun bir yönetmenlik kariyeri ve tecrübesi vardı. Taiyou no Ouji: Horus no Daibouken, Alps no Shoujo Heidi ve Akage no Anne gibi klasiklerin yönetmenliğini yapmıştı; Studio Ghibli'yi Hayao Miyazaki ve Toshio Suzuki ile beraber kurmadan evvel. Uzun metrajlı filmler ile devam etti: Hotaru no Haka, Omoide Poroporo, Heisei Tanuki Gassen Ponpoko ve Tonari no Yamada-kun.

Takahata, en son işi Kaguya-hime no Monogatari ile Oscar adaylığı kazandı. O filmini Fransa'da, geçtiğimiz senenin Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivaline sundu ve Onur Ödülü aldı.

takahata.jpg

Takahata, animatör olmadan evvel Tokyo Üniversitesinde Fransız edebiyatında ihtisas yapmıştı. Ayrıca, Fransız şair Jacques Prévert'in yine aynı şekilde çalışmalarının çevirisini/tercümesini yaptı. Bunun yanı sıra, yine çok sayıda Fransız filminin çevirisini/tercümesini yaptı.

Fransız İhtilalini konu alan Rose of Versailles eseri ile en fazla tanınan mangaka Riyoko Ikeda, 2009 yılında Chevalier (Şövalye) rütbesi ile ödül almıştı.

Kaynak: ANN

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 4
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • aysöken

    2

  • CasvalDeikun

    2

  • fake

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Fransa'ya ne oluyor? Her filminde sevişme sahnesine oynayan bir ülkeden nişan alsam n'olur almasam n'olur.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yok aysöken, onunla ilgili değil. "Sanat ve Edebiyat Nişanı" tamamen farklı bir alan. Buradan Türkçe kaynağına, buradan ise daha detaylı olarak İngilizce kaynağına ulaşabilirsin. O zaman ne anlama geldiğini anlarsın eğer bahsettiğin oysa elbette. Açıklamam uzun sürer. Ayrıca, oldukça detaylı bilgileri oradan edinebilirsin. Bahsettiğimiz şey "Ordre des Arts et des Lettres".

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben Fransa'ya pek hazetmem. Kültürü de benim için bir şey anlam ifade etmiyor. Ama Takahata bayağı mutlu olmuş. Daim olsun diyelim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

aslında ona bir kültür dersek fransızların animasyon kültürü çok gelişkindir. hani sırf bu yüzden bile sevinç kaynağı olsa gerek.

ayrıca fransa meselesi dışında, nobele aday olmasına şaşırmıştım doğrusu. 2002'den beri, ghibli ile ilişkisi olmayan filmlerin aday dahi olmaması bir yana geçen sene "rüzgar yükseliyor" aday gösterilmişken hemen ardından bu sene de bir anime filmin aday olması gerçekten şaşırtıcı. neden derseniz, 2002'den beri oscar adaylığı, animeler için sadece avuntu olarak kullanılıyor ve bunu da her sene yapmaya layık görmüyorlar.

ayrıca tomm moore'a da iki kere haksızlık yapıldığını düşünüyorum ama o harbiden ayrı bir konu :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?