Jump to content
  • Kayıt Ol

Black Jack


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

anime_2001.jpg

Blackjack, Manga akımının ilk önemli yaratıcılarından olduğunu söylersek pek de yanlış bir ifade kullanmayacağımız büyük üstad Osamu Tezuka'nın (1928-1989) Manga akımının ilk önemli örneklerinden biri olarak 1973-1983 yılları arasında çizdiği 17 ciltlik bir Manga olarak ortaya çıkmıştır. Genel olarak tanınması ise Osamu Tezuka'nın Mushi stüdyosunda yetişen ve bir sonraki dönemin büyükj ustası haline gelen Osamu Dezaki'nin (1943-2011) kendine has karanlık bir tonla yorumladığı OVA serisinden sonra olmuştur. Her ne kadar sonrasında Blackjack 21 adlı bir TV serisi ve çeşitli OVA'ları da yapıldıysa da Osamu Dezaki'nin yorumunun yetişkinlere yönelik bir Anime iken, sonradan yapılanların çocuklara da hitap etmesi hedeflenerek yapıldığından daha renkli bir palete ve daha hafif animasyonlara sahipler, atmosfer de pek karanlık değil. Bu nedenle yazımın temelinde Osamu Dezaki'nin yaptığı 12 bölümlük OVA ve Anime filmden bahsettiğimi varsayabilirsiniz, öte yandan gerek yukarıda bahsettiğim Blackjack 21 serisi gerekse Blackjack'ın bir yan karakter olarak sonradan gözüktüğü Ray The Animation serisi tek bir olay akışına ve tek bir tarzda kurguya bağlı gibi düşünülmemek şartıyla sırasız şekilde izlenebilirler. Yapım aynı zamanda uzay sporlarından biyolojik silahlara dek sayısız konuyu bizim dünyamızdan koparmadan işleyebilen bir bilimkurgu tadına da sahiptir.

tqxmqnmqae_o.jpg

Osamu Dezaki'nin aslen 10 bölüm olarak 1993-2000 yılları arasında yönettiği, vefatından sonra kendisine saygı duruşu olarak ismi kullanılarak iki bölüm daha uzatılan OVA'sı ve uzun metrajlı Anime filmi bizlere kısaca özetlemek gerekirse "Tanrı'yı oynayan bir doktorun iyi ve kötünün belirsizleştiği bir dünyada kendi yolunu yürüme hikayesi" olarak tanımlanabilir. Yarısından aklar düşmüş saçı, yüzünde derin dikiş izleri ve eski moda kıyafetleri ile ayrıksı bir görünüm çizen kahramanımız Dr Blackjack (gerçek adını ileride duyabilirsiniz) legal bir tıp eğitimi almamış olmasına rağmen kendini operasyonel tıbbın her aşamasında uzmanlaştırabilmiş kusursuz bir doktordur ve ücretinin ödenmesi (ayrıca son sistem tıbbi ekipmanlar sağlanması) karşılığında teorik olarak imkansız denebilecek operasyonları halledebilmektedir. Blackjack her ne kadar bir yasadışı çalışan bir doktor olsa da geçmişte bir kaçak hayatı sürerken şimdilerde hükümet tarafından üzerindeki takip kaldırılmış, neredeyse hiçbir ülkeye giriş için sorun yaşamayan bir tıp otoritesi, astronomik ücretlere çalışan bir şehir efsanesidir, öte yandan birçok kişi için o hala "sadece bilmek zorunda olanların bildiği" türden insanlardan birisidir. Blackjack'ın episodik yapısı onun dünyası hakkında farklı perspektiflerden bakabilmemizi sağlayan birçok örnek sağlamakta, aynı zamanda tüm senaryonun tek bir konuya bağlanması gerekliliğini kaldırarak daha rahat bir seyir imkanı sunmaktadır.

5k7gdR.jpg

Osamu Dezaki'nin kişisel imzası olan ve "zamanın durduğu o anlar" izlenimi yaratan kara kalem dolgulu hareketsiz birkaç saniyelik sahneler bize o anki durumun duygu derinliğini başka bir metotla sunulamayacak denli canlı olarak hissettirir.

Yapıma kaynak olan orijinal Manga'yı hazırlayan Osamu Tezuka'nın tıp mezunu olması, yapımın kadrosunda doktorlardan akademik destek alınması, gerçek röntgen filmleri ve ameliyat sahneleri izlenerek benzeri vakalardan paralellikler kurularak Anime'ye aktarılmış olması, her şeyden önemlisi her bölümün hastanın kurtarılması ile bitemeyebilmesi sebebiyle sürekli bir belirsizlik ve gerilim halinin sağlanması yapımı benzersiz kılmaktadır. Ayrıca kurulan dünyanın bizimkine paralellikleri nedeniyle de Blackjack bir kaçış edebiyatı örneği olmaktan yada eğlenip vakit öldürmek için izlenebilecek bir yapım olmanın önüne geçebilmektedir. Blackjack'ın asistanı gibi davranan Pinoko'yu ve çok az bölümde gözüken bir başka illegal doktor olan Kiriko'yu saymazsak serinin birden çok bölümde gözüken yegane karakteri Blackjack ücreti dahilinde de olsa, yaşam kurtarmak için kendi insani sınırlarını zorlarken (özellikle 2. ve 3. bölümde görülebileceği üzere) hastaları yada onların yakınları ile kendisi arasında her zaman mesafe koyan, hiçbir zaman vakanın kaynağından %100 emin olmadan operasyona girişmeyen ve olaylarla bağlantısı olan insanları gördüğünde tehdit ve göz korkutma dahil her yolu mübah sayan, erdemleri bizlerden çok uzak bir karakter. Aynı yolu tersten yürüdüğü Dr Kiriko ile ise nadiren kesişen bir ying-yang döngüleri var.

poz0R0.jpg

Kah Amerikan ablukası altındaki bir Güney Amerika ülkesi diktatörünü ameliyat ederken, kah insan evriminin sonraki aşaması olarak görülen insanların ölümünü durdurmaya çalışırken, kah liseli bir kızın, kah eski bir porno aktristinin teşhis konulamayan hastalığının kaynağını bulmaya çalışırken zamana karşı ve içten içe kendi içindeki şeytanlarla savaşarak mücadele veren bu anti kahramanın hikayesinin asla eskimeyecek tadlar barındırdığının aşikar olduğunu düşünüyorum.

Son olarak birkaç not:

-Tüm Blackjack yapımlarında esrarengiz doktorumuza sesini veren kişi veteran seslendirici Akio Ootsuka'dır. Bir Anime hayranıysanız kendisini Ghost in the Shell'in Batou'su yada Metal Gear Solid'in Naked Snake'i ve Solid Snake'i olarak tanıyabilirsiniz.

-Bu yapım aynı zamanda Akio Ootsuka'nın kendisinden bir jenerasyon öncesinde seiyuu'luğa başlamış babası Chikao Ootsuka'yla karşı karşıya seslendirme yaptığı serilerden birisi. Gundam 0083: Stardust Memory, Metal Gear Solid 4: Guns of Patriots, Full Metal Panic: Second Raid, Nadia: Secrets of Blue Water gibi yapımlarda karşı karşıya gelmişlikleri vardı.

ngMR70.jpg

-İki aykırı doktor, Dr House ve Dr Blackjack Japonya'da Akio Ootsuka'nın dublajıyla yayınlandığından, yayıncı firma crossover bir segment hazırlatarak House'un yeni sezon DVD'lerinin reklamını bir teamup şeklinde duyurmuştu.

-Blackjack Osame Tezuka sonrasında yeni jenerasyon Mangaka'larca birkaç kez revize edilerek ve yeni hikayeler eklenerek devam ettirilen hikayelerden birisi olmuştu.

-Blackjack'ın ilk uyarlaması sinema filmi olarak 1977'de yapıldı. Akabinde 1981'de 13 bölümlük bir TV dizisi de çekildi. Öte yandan bunlar Osamu Dezaki'nin yorumu gelene dek Japonya dışında pek bilinmiyorlardı. 2000-2001 yılları arasında TV için 3 uzun metrajlı Blackjack filmi daha yapıldı ve 2011'de Young Black Jack TV serisi yayınlandı.

-Dr Blackjack görünüm olarak Leiji Matsumoto'nun Space Pirate Captain Harlock'undan alıntılanmıştır.

-X Files dizisinden tanıdığımız David Dunchovny'nin başrolünde oynadığı Playing God filmi bu seriyle kimi paralellikler de içermektedir.

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?