Jump to content
  • Kayıt Ol

Kamen Rider


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

KamenRiderFeature.jpg

Kamen Rider, Japon manga büyük üstadlarından Ishinomori Shotaro (1938-1998)'nun senaryosunu ve Manga'sını yazdığı bir "tokusatsu" yapıtıdır. Sonradan görmeye başladığı büyük ilgi sayesinde Kamen Rider, 45 yılı aşkın sürede sayısız devam serisi, yan öykü ve alternatif evren serisi çıkartabilmeyi başarmıştır.

Bu yazıda sıkça adını duyacağınız "tokusatsu" terimi, tıpkı Kaijuu janrı yapımlarda olduğu gibi, kökeni 1950'lere dek giden özel efekt ve kostüm ağırlıklı canlı aksiyon yapımları olarak özetlenebilir. Ülkemizde 1990'ların ortalarına doğru yayınlanan Power Rangers dizisi de Japon'ların 1971'e dek dayanan bir başka tokusatsu kültü Super Sentai yapımlarından birisinin lokalizasyonundan başka birşey değildir mesela. Öte yandan benim de bu yazıyı yazmamın sebebi; Kamen Rider'ın sadece peluş canavarları döven maskeli adamlarla ilgili bir çocuk dizisi olmadığını, nedenleriyle birlikte az biraz anlatmaya çalışmak.

Bu nedenle Kamen Rider kültünün ilk çağı olan Showa döneminden itibaren geçirdiği değişimleri anlatmak doğru olacaktır.

mangakaReyiz.jpg

1960'larda Manga sektörü gerçek anlamda doğum sancılarını yaşayıp ilk klasiklerini çıkartadursun, bu jenerasyonun içindeki önde gelen yeteneklerden (ve dahi sonradan Anime/Manga sektörünün en büyük büyük üstadları arasında anılacak olan) Ishinomori Shotaro'nun, Japonya'nın batı menşeili kahramanların istilası altında kalmasından duyduğu huzursuzluğu görürüz. 1960'larda henüz sektör daha yeni yeni oluşurken, özellikle Disney'in ağır kültürel bombardımanı altındaki Japonya'nın kendine ait modern kahramanları olması için çabalayan, bu şekilde Inazuman, Kikaider, Skullman, Super Sentai gibi külliyatlarla pek çok süper kahraman yaratan, Osamu Tezuka'nın Astro Boy'unda onunla birlikte çalışarak Anime kültürünün temel kahraman stereotiplerinin temelini yaratmış olan ve Harmageddon, Gilgamesh, Genma Taisen gibi karanlık bilimkurgularla yetişkinlere de hitap eden Ishinomori Shotaro'nun en uzun soluklu çalışması Cyborg 009 olarak biliniyor.

1269304734291.jpg

Ishinomori Shotaro'nun ABD - Sovyet soğuk savaşının yarattığı gerilimden ilham alan bir süper kahraman ligi olarak; 1964 yılında Weekly Shonen King'de tefrika edilmeye başlayan Cyborg 009, kısa süre kült Manga'ların ilk örneklerinden birisine dönüşmüş ve Mangaka'nın 1998'deki vefatına dek yayınını sürdürmüştü. 1968, 1971 ve 2001 yıllarında 3 kez TV animesine uyarlanan yapım; 1966, 1967, 1980 ve son olarak 2012'de (Kenji Kamiyama'nın Re Cyborg 009 adıyla çektiği) uzun metrajlı Anime filmlere, bunun yanısıra 2006'da 009-1 adlı bir spinoff seriye ve onun 2013'deki live action filmine de kaynaklık etmişti. Ayrıca Panasonic ve Pepsi gibi firmaların reklamlarında da kullanılmıştı.

Ishinomori Shotaro öldüğünde geriye 128 bin sayfa tutan 500 ciltten fazla çizgiroman bıraktı. 2008 tarihinde "en çok eser üretmiş çizgiroman sanatçısı" olarak Guiness Rekorları tarafından onurlandırılmıştı.

Zaten Cyborg 009'un Manga ve Anime olarak önemini az çok gözümüzde canlandırabiliyorsak Kamen Rider'ın durumunu da anlamamız zor olmayacaktır.

KamenRider4.jpg

Pilot metni 8 fasikül olarak basılan Kamen Rider ise başta o dönemin süper kahraman janrının bir başka örneği olarak görülse de kısa süre içerisinde gerek çekim sürecinde yaşanan bazı aksiliklerin ters tepmesinden, gerekse ortaokul kuşağı odaklanarak yapılmasına rağmen yetişkinlerce sahiplenilerek sonradan hedef kitlesininin büyümesinden ötürü kült haline gelmiş yapımlardan birisidir.

1971 yapımı ve iptal edilmesi bile düşünülmesine karşın sonradan kült olunca 95 bölüme dek uzatılan ilk seri Marvel'in Wonder Man yada Spider-Woman gibi Hydra tarafından yaratılan kahramanlara benzer bazı elementler içermektedir. Özet geçmek gerekirse, bir laboratuarda asistan olan Takeshi Hongo'nun yaşamı, sıradan gibi iken bir gün motosikletiyle yoldan çıkartılıp gözlerini bir yeraltı üssünde açar. Takeshi burada Dünya’nın kontrolünü ele geçirmek ve tüm insan nüfusunu cyborg olarak değiştirmek isteyen ve yasak teknolojiler kullanan, dünya dışı bir terör örgütü olan Shocker tarafından üzerinde deneyler yapıldığını öğrenir.

305024fe6faae901cdb90215b4da6bcf-770.jpg

Üniversitedeki öğretmeni de burada, bu çalışmalara katılmaya zorlanmıştır fakat Takeshi'yi görünce henüz onun üzerindeki değişim işlemi tamamlanmadan onu uyandırıp laboratuardan kaçırmaya karar verir. Öğretmeninin Shocker tarafından acımasızca öldürülmesine tanık olan Takeshi, kazandığı insanüstü dayanıklılık, akıl almaz fiziksel güç ve üst düzey çeviklik yeteneklerini, Shocker örgütünün tüm Dünya’ya yayılmış gizli üslerini bulup çökertmek için kullanmaya karar verecektir. Bunun için öncelikle, kendisi gibi Cyborg olan, Shocker'ın sayısız biyolojik savaş silahları ile sonu gelmeyen savaşlara girmesi gerekecektir.

650px-KAMEN_RIDER_GIRLS_-_SUPER_BEST_promo.jpg

İlk Kamen Rider sezonu aslen pek de parlak bir başlangıç yapamaz ve iptal edilmesi bile gündeme gelir. Fakat serinin 10. bölümüne doğru baş roldeki Hiroshi Fujioka'nın dublörsüz çektiği bir sahnede, tam gaz bir trafik ışığına çarpması ve yönetmenin sonraki birkaç bölümü başrol karakter, Takeshi Hongo'nun maskesinin hiç çıkartılmadığı şekilde çekmek zorunda kalması (maskeyi giyen Hiroshi Fujioka değil bir başkasıdır fakat ses kayıtlarının bir kısmı o sırada hala hastanede yatmakta olan Hiroshi Fujioka'nın kayıtlarıdır!), kısa bir süre sonra hikayeye bu kez bir başka cyborg olarak, Takeshi Sasaki tarafından canlandırılan Ichimonji Hayato'nun orjinal hikayeye paralel bir başka Kamen Rider olarak katılması, 10. bölümden 40. bölüme dek serinin bu şekilde yürütülmesi ve ardından, her iki Kamen Rider'ın hikayesinin birleşmesi ile dizi zamanla hayal bile edilemez bir başarıya ulaşan bir şehir efsanesine dönüşmüş, bu ivme ile 45 yıldan uzun süredir devam ederek bir fenomen olmuştur.

Öyle ki, eğer ki yolunuz Japonya'ya düşerse Kamen Rider karakterlerine adanmış trenler, heykeller, müzik grupları ve hatta müzeler sizi şaşırtmamalı.

kamenrider.jpg

Şu an Japonya'da Kamen Rider filmlerinin hasılatının yılın en iddialı filmlerini bile zorladığını/geçebilmesi artık kanıksanmış bir olaydır, ayrıca birçok Japon şehrinde birebir ölçüde Kamen Rider heykelleri bulunması*, çeşitli aralıklarla birçok şehir öğesine lifehacking saldırıları yapan yada kılık değiştirerek doğal afet bölgelerinde devriye gezerek halka moral veren fanatik bir Otaku kitlesine** sahip olması ve hatta uzayda yeni keşfedilen astreoid'lere isminin verilmesine varacak denli*** büyük bir efsane haline gelmiştir.

Kamen Rider manga'ları, ilkin dizinin plot senaryo metni olaraktan 1971'de 8 fasikül olarak yazılmaya başlandı. Bu orijinal Manga diziye göre oldukça karanlıktır. Zira Kamen Rider değişirken, yüzünün de deforme olması yüzünden yüzünü gizlemek için maske takmak zorunda olan, düşmanlarının kafasını kolunu kopartmaya varan acımasızlıkta metodlar kullanmaktan çekinmeyen bir vigilante tiplemesi haline gelmiştir.

KamenRider1.jpg

Dizinin gördüğü ilgi üzerine 1973'deki Kamen Rider V3 serisindeki olayları da kapsayacak şekilde yazılan 2. Manga'nın ve Amazon Manga'sının ardından, hikayenin artık büyük ölçüde TV dizileri üzerinden anlatıldığı görülür.

Showa'nın bitimine doğru yine Ishinomori Shotaro tarafından yazılan ve BLACK sezonunun kanlı bir yorumu olan Manga'nın ardından, 2000'li yıllara dek Showa dönemi yapımları yeniden gündeme getirilmeye çalışılmaz, öte yandan 2001 yılından itibaren basılmaya başlanan ve tüm Showa'nın yeniden yazımı olan Kamen Rider Spirits mangası ilk jenerasyon serilerinin hikayesinin 2000'li yıllara, tamamen yetişkin bir hayran kitlesi göz önüne alınarak hazırlanmış modern bir reboot'la taşımasıyla, yetişkin kitleye yönelik manga satış listelerinin ilk sıralarına yerleşmeyi başardı. 26 cildi geride bırakan bu manga, şu sıralar halen devam etmektedir.

Ayrıca 2004 yapımı bir başka Manga olan; Kamen Rider EVE'de de hafızasını kaybeden ve Shocker'ca takip edilen bir başka cyborg üzerinden, orijinal Kamen Rider manga'sındaki olay akışına bağlanmaktadır. Ishinomori Shotaro'nun vakti zamanında yarattığı, fakat son halini veremeden taslak aşamasında kalan hikayeleri ise (Kamen Rider First - Next rebootlarının yanısıra, Kamen Rider W serisindeki Skull veya Kamen Rider Drive'deki Rider #3 ve #4 bunlara örneklenebilir) yan elementler olarak; Heisei dönemi yapımlarının bazılarında kullanılmıştır.

KamenRider5.jpg

Kamen Rider, asla görmezden gelinemez şekilde, Japonya'nın en önemli popüler kültür yaratımlarından birisidir. Mazinger Z'den SailorMoon'a, Guyver'den Evangelion'a, One Piece'den Tentai Senshi Sunred'e dek çoğu Anime'de Kamen Rider göndermeleri hissedilebilir şekilde görülebilir (Örneğin; Evangelion bölümlerinden birisindeki EVA 01 ve 02'nin senkronize uçan tekme sahnesi, Rider 1 ve Rider 2'nin Double Rider Kick'inden bir esinlenmedir, benzer şekilde Evangelion 2. Rebuild filmi "You can not Advance"deki EVA 02'nin AT Field delen uçan tekme sahnesi ve yine GAINAX'ın ilk projesi Gunbuster'deki Inazuma Kick de aslında sadece bir Kamen Rider göndermesidir).

Yukarıda az çok özetleme çalıştığımız Showa dönemi şu serilerden oluşmaktadır:

KamenRider6.jpg

KamenRider7.jpg

Heisei Dönemi

Mangaka Ishinomori Shotaro'nun 1998'deki ölümünden sonra başlayan ve kendisinin yarattığı konseptlerden bağımsız olarak, büyük ölçüde popüler Anime'lerde çalışan senaristlerin yazdığı diziler, Heisei dönemi seriler olarak tanımlandılar. (Bu dönemdeki tüm seriler kendi içinde bağımsız evrenler olarak çıktılar)

İleride ayrı ayrı yazılarla tanıtabileceğim bu dönem serileri olarak şu yapımlardan oluşuyor:

Sonraki yapımların her biri ise çeşitli şekillerde sonraki yapımlara bağlanan crossover'lar da içermektedir.

KamenRider8.jpg

Boyutlar arası yolculuk temalı 2009'daki Kamen Rider Decade'in yeni hikâye düzeneği ile 1971'den beri çıkan tüm Kamen Rider serilerinin kahramanları, crossover filmlerle tek evrende toplanabilmeye başladılar. Fakat gerek eski aktörlerin aşırı yaşlanmaları, bazılarının oyunculuğu bırakması, bazılarının yeniden bir Kamen Rider projesinde yer almayı reddetmesi, bazılarınınsa vefat etmesi, gerekse Decade'in oldukça eleştirilen senaryo yazım şeklinden ötürü, eski Rider'lerin varlıkları burada trivial ya da non canon olarak kaldı.

Öte yandan 2010'den itibarenki crossover dönem serileri olan W, OOO, Fourze, Wizard, Gaim ve Drive'de kendi içinde bir devamlılık vardır. (Örneğin Fourze serisindeki Sagittarius Zodiarts'ın W serisindeki Foundation X ile direkt bağlantıları vardır) Öte yandan Kamen Rider multiverse'ini etkileyen her olay sonrası, zaman akışının değiştiğine dayalı bir retcon'dan dolayı; Heisei evreninin ilk yarısı ve Showa'nın tamamı paralel evrenlere de sahiptir ve aktörü ölen, seriye geri dönmeyen ya da simaca çok değişen karakterlerin hikayeleri için alternatif devamlılıklar olduğu varsayılmıştır.

12702.jpg?t=1300721364

Örneğin Kamen Rider Agito'daki "Another Agito" kostümün saklandığı depodaki bir gedik bulan güvelerin kemirmesi sonucu parçalanınca crossover'lar dolayıyıla multiverse üzerindeki varlığı da yoksayılmıştır.

Kamen-Rider-Movie-Wars-Full-Throttle.jpg

Heisei'nin 2. dönemi olarak nitelendirilebilecek bu dönemde, serilerin son filmleri sonraki serinin 15. haftasından önce geçen bir ara film olarak çekildiğinden, her serinin finali aslında diğer serinin içerisindeki bir spinoff film olarak sona ermektedir ve yayının son 15 haftası içerisinde serinin haftalık hikayesiyle bağlantısı olmayan ama paralel evrende geçtiği söylenebilen yan hikayeler olan bir yaz dönemi filmi de muhakkak vizyona sokulur. Bunun yanısıra; diğer serilerde rol alan aktörlerin geri dönenlerinin simalarıyla yeraldıkları en az bir crossover filmin yanısıra hayranlar arasında popüler olan anti kahramanların kendi yan hikayelerine odaklanan ve ev sineması için üretilen filmler de üretilmektedir.

Bu dönem ise şu serilerden oluşmaktadır:

KamenRider9.jpg

Ayrıca ilk Kamen Rider dizisinin 35. yılını kutlamak amacıyla, 2005 ve 2007'da günümüz dünyasına uyarlanmış (modernizasyon) iki Kamen Rider filmi çekilmiştir: Kamen Rider First ve Kamen Rider Next. Bu filmler diziye göre alternatif ve JHorror janrına kayacak denli karanlık bir yorum olsa da Manga orijinalindeki konsepti ve karanlık havayı daha iyi yansıtabilmektedir.

Önyargıların aksine Kamen Rider serilerinden çoğu (en azından 2006 öncesindeki çoğu) bir çocuk dizisi formatından çok uzakta şiddet, ölüm ve entrika içermekte, yaşamın anlamı, adaletin bir yanılgı olup olmadığı, "kadim zamanlar" üzerinden yaşanan gerçekliğin sorgulanması gibi pek çok cesur konuya değinilmektedir. Spirits gibi Manga'larda ise kendiniz de görebileceğiniz üzere ise bazen çok yüksek denebilecek düzeyde görsel şiddet ve "gore" barındırmaktadır.

kamen-rider-kabuto-god-speed-love.jpg

Kamen Rider'ı pek çok maskeli kahraman temalı kurgudan ayıran şeylerden birisi kahramanların amaçlarının teorik olarak aynı olmasına rağmen yönelim farkları, yanlış anlamalar ve manipülasyonlar sebebiyle kahramanların canavarlar kadar birbirleriyle de savaşta olması, serinin 5/2'si geride kalır kalmaz olayların minyatür bir tür Civil War halini alması kaçınılmazdır. Benzer şekilde iyi değil kötü tarafta olan, anti kahraman yada düşman tipolojisinde Kamen Rider'lara da yer verilir. Hal böyleyken trajik, en iyimser ihtimalle de dramatik finallere sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca canavarlar ve onlara karşı savaşan kahramanların arasındaki çizginin belirsizleştiği bir tarz takip edilmeye çalışılır. 2006 yılında yayınlanan Kamen Rider Kabuto ve öncesindeki seriler önyargısız olarak izlenirse bahsetmeye çalıştığım şey daha iyi görülecektir.

Çoğu zaman türe yabancı izleyicilerce önyargı olarak Super Sentai (yada onun lokalize hali Power Rangers) ile karıştırılsa da Kamen Rider külliyatının bu yapımlara -kahramanların maskeli ve zırhlı kahramanlar olması dışında- en ufak benzerlikleri bulunmamaktadır. Aradaki sayısız farkın en barizi Super Sentai serilerinde tüm ekip baştan sona bir arada savaşmaktayken Kamen Rider serisinin ayrı ayrı solo hikayeler çerçevesinde gelişen, bu yüzden canavarlar kadar birbirleriyle savaş halinde bile olabilen karakterler üzerine kurulu olmasıdır. 50 bölümlük Kamen Rider Blade serisindeki tüm Rider'ların ortak düşmana karşı sadece bir kez toplanabilmesi, o ana dek sürekli olarak 3 cepheli bir savaşta çatışmaları buna örneklenebilir.

img_top01.jpg

Tıpkı Super Sentai külliyatının Power Rangers adıyla lokalize edilmesi gibi Kamen Rider külliyatı da vakti zamanında batıya lokalize edilmeye çalışılmıştır, bu denemeler Masked Rider adıyla bilinmekte.

  • O yıllarda popülaritesi zirvede olan Power Rangers'ın yapımcısı Haim Saban, yeni bir seriyi daha batıya adapte etmeyi düşündü ve Kamen Rider BLACK RC serisini Masked Rider adıyla 40 bölümlük bir seri olarak batıya adapte etme kararı aldı. 90'lı yılların ilk yarısının çocuk yıldızlarından TJ Roberts baş role yerleştirildi ve serinin yayınlanmasından 3 hafta öncesinde Power Rangers'ın 3. sezonunun "A Friend in Need" bölümlerinde yer aldı. Öte yandan seri büyük bir hayal kırıklığı oldu, bunun sebebi dövüş sahneleri tamamen orijinal Black RX'den c/p edilirken TJ Roberts ve diğer oyuncuların sahnelerinin çok alakasız durmasıydı. Haliyle üzerinden bir yıl bile geçmeden lisansı sona erdirildi.
    2000 yılındaki Kuuga serisinin İngilizce olarak batıda yayınlanması planlandıysa da (hatta bunun için açılış ve kapanış şarkıları da İngilizce olarak kaydedilip OST'da konulmuştu) 11 Eylül saldırılarının yarattığı belirsizlik sebebiyle bu gerçeğe dönüşemedi ve yakın döneme dek külliyatı batıya açma yönelik tek hareket Kabuto serisinin dublajlı olarak yayınlanmasından öteye geçemedi. Kamen Rider Ryuki serisinin Steve ve Michael Wang'ın temsil ettiği Adness Entertainment şirketince adaptasyon haklarının alınmasıyla tüm dövüş sahnelerinin, efektlerin, hikaye ve elbette oyuncuların değiştiği "Kamen Rider: Dragon Knight" adlı 40 bölümlük bir adaptasyonu hazırlandı. Bu yeni seri Ryuki'den gerçek anlamda farklıydı ve olayı bir uzaylı - insan mücaldelesine taşıyordu ve Rider'ler arasındaki tüm çatışmalar sanki paralel bir evrenmişçesine yeniden yorumlanmıştı. Hatta kadroda 90'ların aksiyon filmi yıldızlarından Marc Daccascos'a da yer verilmişti. Seri Emmy Ödülleri'nde En İyi Dublör Performansı dalında ödül almayı başardı. Öte yandan izlenme oranları hayli yüksek olmasına karşın yayıncı 4Kids serinin şiddet dozundan rahatsızdı ve serinin son 3 bölümünü yayınlamadan seriyi yayından kaldırdı. Wang biraderler son 3 bölümü internette yayınlatsalar da, yayıncı serinin lisansını sona erdirdi ve seriyi çevrimiçi yayın akışından da tamamen sildi. Wang biraderler yayın hakkını yeniden alabilmek için seriye bir 2. sezon yada en azından bir film ekleyerek lisansı tamamen geri alma düşüncesine girseler de, yeni yapımcı bulma çabaları sonuca ulaşmadı.

Anime Yönetmenleri/Tasarımcılar Açısından Yeri:

Çeşitli nedenlerden ötürü Kamen Rider'ın şu ana dek sadece iki Anime uyarlaması yapılmıştır (SD Kamen Rider ve Kamen Rider Deon-O : Imagin Anime Tales) öte yandan bunların her ikisi kısa metrajlı yapımlardır.

Yine de saymakla bitmeyecek kadar çok Anime'de külliyata illa bir yerinden göndermelerde bulunulur, yüzlerce göndermeyi tek tek saymak anlamsız olacaktır ama bu video fikir verecektir.

Yine de ayrıca belirtmek gerekirse halihazırda izlemiş olabileceğiniz çoğu Anime'de senaryo ve dizaynır olarak görev yapan isimlerin bir kısmı gerek ilk gerekse ustalık dönemlerinde bu külliyatta yeralmışlardır. Senaristlerden bahsetmek gerekirse:

Kamen Rider Kuuga : Toshiki Inoue, Naruhisa Arakawa

Kamen Rider Agito, Ryuki : Toshiki Inoue, Yasuko Kobayashi

Kamen Rider Faiz, Kabuto, Kiva : Toshiki Inoue

Kamen Rider Blade, Decade : Toshiki Inoue, Sho Aikawa

Kamen Rider Hibiki : Toshiki Inoue, Shoji Yonemura

Kamen Rider Den-O, OOO : Shoji Yonemura, Yasuko Kobayashi

Kamen Rider W : Kazuki Nakashima, Keiichi Hasegawa, Naruhisa Arakawa, Riku Sanjo

Kamen Rider Fourze : Kazuki Nakashima, Keiichi Hasegawa, Riku Sanjo

Kamen Rider Gaim : Gen Urobuchi

Kamen Rider Drive : Keiichi Hasegawa, Riku Sanjo

Tasarımcılar olarak da şunlardan tanıdıklarınız çıkabilir:

Kamen Rider Ryuki, Faiz, Kiva : Tamotsu Shinohara

Kamen Rider Blade, Kabuto, Den-O : Yasushi Nirasawa

Kamen Rider W : Katsuya Terada

Kamen Rider Agito, OOO : Yutaka Izubuchi

Kamen Rider Fourze : Kia Asamiya

Kamen Rider Drive : Keita Amemiya, Takayuki Takeya

Kamen Rider Ghost : Kazuhiko Shimamoto

Kamen Rider Laneti:

Bu kült dizinin ayrıca bir tür laneti olduğu söylenebilir zira her birkaç seride bir, gerçek hayatla bağlantılı bir dramatik olay yada skandal yaşanmaktadır. Zaten yaşı geldiğinden dolayı vefat edenler sayılmazsa, bunlardan birkaçı şöyle özetlenebilir:

  • Orijinal Kamen Rider serisinin başrolündeki Hiroshi Fujioka daha serinin henüz 10. bölümündeyken dublorsüz çektiği bir sahnede bir direğe çarparak yaralanmış ve haftalarca hastanede tedavi görmesi gerekmiştir. Onun yerine seriye Kamen Rider 2/Ichimonji Hayato olarak katılan Takeshi Sasaki ise 1982'de uykusundayken evde çıkan bir yangın sonucu ağır yaralanmıştır.
  • Kamen Rider V3 serisinde Riderman/Joji Yuki'yi canlandıran Yamaguchi Takehisa henüz genç sayılabilecek bir döneminde, 41 yaşında kanserden ötürü vefat etmişti.
  • Külliyatın 3. serisi olan Kamen Rider X ticari açıdan hayal kırıklığı olan ilk yapımdı ve erken final yapılarak 35 bölümde sonlandı.
  • Sonraki seri olan Amazon'un durumu daha vahimdi: Amazon/Daisuke Yamamoto'yu canlandıran Okazaki Tooru dublörsüz çektiği bir sahnede yaralandı ve öncekinden farklı olarak seriyi şiddet sahneleri yüksek noktada, gayet kanlı şekilde olması için zorlayan yapımcılar serinin rating'leri dibe vurunca seriyi 24. bölümde yayından kaldırmışlardı.

KamenRider10.jpg

  • 1981'de yakalanan seri katil Tsutomu Miyazaki'nin evinin Kamen Rider müzesinden farksız halde bulunması, Otaku altkültürünün kültlerinden biri olan Kamen Rider'e okların yönelmesine yol açtı ve yapımcılar 6 yıl boyunca bir Kamen Rider serisi yapamadılar. Kamen Rider'ın ekrana dönüşü olan BLACK ve BLACK RX'ın hemen ardından Japon imparatoru Hirohito öldü ve yapımcılar Kamen Rider'ın Showa tarihiyle birlikte sona erdiğini duyurdu. Külliyatın farklı bir formatla da TV ekranlarına dönüşü ise 10 yıldan uzun sürdü.
  • Kamen Rider Stronger serisinde Denpa Ningen Tackle rolüyle yer alan balet Kyoko Okada 28 yaşında astımdan ötürü vefat etmiştir.
  • 2002 yılının Kamen Rider Agito serisinin Project G4 filminde Shiro Mizuki/Kamen Rider G4 karakterini canlandıran Ryo Karato 2009 yılında alkollüyken bir polis merkezinin dış camlarını tekmeleyerek indirmesi sonucu göz altına alınmıştı.
    Masayuki-Izumi.jpg
  • 2003 yılının Kamen Rider Faiz serisinde Horse Orphenoch/Kiba Yuji karakterini canlandıran, serinin Paradise Lost filminde Kamen Rider Orga'yı da canlandıran aktör Masayuki Izumi 2011 yılından beri ayakta tedavisi devam eden detay verilmemiş bir hastalıktan ötürü 35 yaşında hayata veda etmişti.
  • Heisei döneminin başlamasıyla Rider'lar artık değişen pazarlama stratejilerinden ötürü artık çok daha genç ve yakışıklı aktör adaylarından seçilmeye başladı. Öte yandan 2004'deki Blade serisinde başrolde yer alan Kenzaki Kazuma karakterini canlandıran Takayuki Tsubaki'nin bir gay pornosunda yer aldığına ilişkin bir dedikodu patlak verdiğinde, bu imaj tartışılmaya başlandı. Öte yandan ironik şekilde sonraki yıllarda külliyatın izleyici kitlesi bekar ev kadınlarına ve bayan öğrencilere doğru genişlemiş, bu durumdan yararlanmak isteyen yapımcılar da seriyi giderek artan şekilde BL filmi geçmişi olan oyuncularla doldurmaya başlama gereği bulmuşlardı.
    miyuki-kanbe.jpg
  • 2004 yılının Kamen Rider Hibiki serisinde Hinaka rolüyle yeralan Miyuki Kanbe (ki Sailormoon sahne şovunun başrol oyuncusu olarak da tanınmıştır) 2008 yılında henüz 24 yaşındayken kalp krizinden ötürü vefat etmişti.
  • Kamen Rider Kabuto'da Hiyori'yi canlandıran Yui Satonaka belirtilmeyen bir hastalıktan ötürü tedavi görmesi gerekmesinden dolayı finale birkaç hafta kalana değin diziden haftalarca ayrılmak zorunda kalmış, neredeyse sadece hasta yatağında gözüktüğü filmin ardından kariyerini sonlandırmak zorunda kalmıştı. Aynı durum ertesi yıl Den-O'da Hana'yı canlandıran Yurika Shiratori'nin de başına gelmiş fakat oyuncu diziye geri dönemediği için senaryo değiştirilerek kendisinin zaman akışında loop'da kaldığı şekilde durumu retcon'lamışlardı.
    Kamen Rider Kabuto serisinin filmi God Speed Love'da Issei Kurosaki/Kamen Rider Caucasus'u canlandıran kickboxer Musashi'nn 4 kez K1 şampiyonu olduğu 13 yıllık kariyerindeki en kötü yıl, filmin gösterime girdiği 2006'ydı. Musashi bu yıl girdiği 5 dövüşten sadece birini kazanabilmişti.
  • Kamen Rider Kabuto serisinin başrolündeki Hiro Mizushima kariyerine son verdiğini açıkladığında, rolünü video oyunlarında seslendirme yapmak üzere devam ettiren seslendirmeci Tsuyoshi Takishita evinin merdivenlerinden düşmesinden ötürü 37 yaşında vefat etmişti.
  • Kamen Rider W Returns'de Hiroshi Sagami'yi canlandıran (aslen Ultraman Moebius'da Kaptan Shingo Sakomizu olarak ünlenmiş olan) oyuncu Minoru Tanaka filmin vizyona girmesinden sadece 4 gün sonra intihar etmişti.
    kamenBaby.jpg
  • Kamen Rider W serisinde Akiko rolüyle yeralan Hikaru Yamamoto'nun 18 yaşında çektirdiği tabloid fotoğrafları internete sızınca 2011 yılındaki crossover filmin sonrasında kendisinin TV ve film kariyeri de sonlanmıştı.
  • 2011 yılında yayına başlayan Kamen Rider OOO serisinin bir diğer anlamı, tüm külliyattaki 1000. bölümün yayınlanacağı seri olmasıydı. Fakat 1000. bölüme sadece bir hafta kala Japonya tarihindeki en büyük felaketlerden Büyük Tohoku Depremi meydana geldi ve seri bir süre yayınına ara vermek zorunda kalmıştı.
  • 2012 yılında yayına giren Kamen Rider Fourze serisinin son bölümünün girişindeki flashback sahnesimde Mituaki Gamou'nun çocukluğunda Apollo 11 seferini izleyip astronot olmaya karar verdiği an gösterilir. Bu bölümün Japonya'da yayınlanmasının üzerinden 6 gün sonra bu seferde yeralan ve Ay'a ayak basan ilk insan olan Neil Armstorng hayata veda etmiştir.
  • 2014 yılının Kamen Rider Gaim serisinin bir sahnesinde Zawame şehir planının kadraja girdiği bir sahnede, bu haritanın aslen Gotham şehrinin haritası olduğunu iddia eden DC avukatlarınca mahkemeye verilmemek için yapımcılar sözkonusu sahneyi DVD/Blu Ray versiyonunda değiştirmek zorunda kalmıştı.

    Buna benzer bir şekilde, Kamen Rider Faiz serisinde Sawada karakterinin walkman'ında sürekli loop'da dinlediği Crooklyn Clan'den "Wanna Jump" şarkısının duyulduğu sahneler telif haklarından dolayı DVD/Blu Ray versiyonunda değiştirilmişti.

Sonuç:

Yazının bu kısmına dek geldiyseniz kafanızda belirecek yegane soru muhtemelen "İzlemeye nereden başlayalım?" olacaktır. Tamamı çevrilmemiş Showa külliyatını bir tarafa bırakırsanız külliyata Faiz, Blade, Kabuto yada Gaim serilerinden birisiyle girmenizi, Agito ve Ryuki serilerini ise "archievement" babından en sona bırakmanızı önerebilirim.

Serileri çeviren grupları ve hafta itibariyle çevrilmiş bölümleri görmek için şuraya göz atabilir, bu grupların çoğunu Nyaa tracker'ından takip edebilirsiniz.

Son satırlara yaklaşırken, külliyatın İngilizce'ye kazandırılmış kısmının 400 GB'a yakın bir yekün tuttuğunu görmüş, buna değip değmeyeceğini merak eden arkadaşlar da olabilir. Diyeceğim şudur ki; eğer 45 yıldır devam edip hala devam eden bir kurgu arıyorsanız, içinizdeki çocuğu öldürmediyseniz, Marvel'in yada DC'nin maskeli kahramanlarını görmek sizde bir önyargı değil sinemaya koşa koşa gitme isteği yaratıyorsa Kamen Rider'in sizler için de ilgi odağı olmaması için ortada hiçbir engel olmadığı kanaatindeyim.

http://www.youtube.com/watch?v=QJzWRMgw5es

Dipnotlar:

*Büyük Sendai Depremi sonrası yıkıntılarında yapılan çekimler, enkazların arasında dimdik duran bir Kamen Rider heykelini göstermiştir. Resmi buradan görebilirsiniz.

**Aynı zamanda 80'lerin sonunda Otaku kavramının genel manada yayılmasına sebep kişi olan Japon seri katil Tsutomu Miyazaki'nin ve yakın zamanda göz altına alınan bir başka Otaku katil Ryo Satsuki'nin evinde en büyük Kamen Rider kolleksiyonlarından birisi ortaya çıkartılmıştır, ayrıca serinin Otaku'larının yaptığı lifehacking saldırıları konusunda şu link fikir verici olabilir: 2009 yılında Kyoto üniversitesinden bir grup kampüsteki Dr Orita heykeline "saldırarak" onu Kamen Rider V3 karakterlerinden Riderman'e dönüştürmüşlerdi! Öte yandan sokaklarda sürücüleri trafik kurallarına uymaya sevkeden yada felaket bölgelerinde devriye gezerek çocuklara moral veren otaku'lar da bilinmekte. Bu haber olayın boyutları konusunda az biraz fikir verebilir.

***İsmi verilen bu nesneler 12408 Fujioka ve 12796 Kamenrider'dır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • SPAWN-TheUndead

    1

  • Akuma_Blade

    1

  • Bakayalo

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Bakayalo

Kamen Rider külliyatından en azından birkaç yapımla temas kurmak, Japon popüler kültürüne aşinalık kazanmanın şartlarından biri gibi görünüyor. Nitekim birçok animede ve mangada bunlara açık veya gizli telmihler bulunuyor, telmih bulunmasa da senaryo içerisinde bu yapımların -caz müzikteki anlamıyla- "standart"larından faydalanılıyor.

Hacmine bakınca gözüm korktuğundan, başlamayı hep erteliyordum. Benim gibi üşengeç izleyiciler için böyle toparlayıcı bir tanıtım görebilmek harika oldu. Eline sağlık, Akuma_Blade.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ne yapsak bi Kamen Rider mı çevirsek :D Gerçi hani yapacaktık bir şeyler, Akuma_Blade. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?