Jump to content
  • Kayıt Ol

Muv Luv Alternative: Scwarzesmarken


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

schwarzes-marken-anime-bentobyte-main-visual.jpg

MUV LUV ALTERNATIVE: SCWARZESMARKEN

Ixtl ve Satelight stütdolarının 2012'de vizyona sürdükleri ilk Muv Luv uyarlaması olan Muv Luv Alternative: Total Eclipse'in aldığı eleştiriler üzerine Satelight'ın yerini Liden ve Sansigen stüdyolarının devraldığı ve neredeyse tüm yapım ekibinin değiştirildiği prequel Scwarzesmarken'in ilk bölümü yayınlandı.

Konuya bihaber olanlar için, alternatif bir geçmişte insanlık dış uzaydan gelen BETA isimli, kollektif bilince sahip bir yaratık sürüsünün istilası altına girmiştir. Çekirge sürüleri gibi hızla ilerleyen ve karşılarına çıkan herşeyi parçalayıp atan, hava bombardımanlarını ise lazer ışını oluşturabilen organlara sahip türleri kullanarak başarısızlığa uğratan bu sürüye karşı insanlık hayatta kalabilmek için o ana dek sahip olduğu tüm teknolojiyi yüzey ve alçak irtifa savaşına uygun savaş birimleri yaratmakta kullanır ve ATF'ler ortaya çıkar. Scwarzesmarken'in hikayesi ilk temastan 10 yıl sonra 1983'de geçiyor.

Ailesinin Batı Almanya'ya iltica etmeye çalışırken katledilmesine tanık olan Teğmen Theodore Eberbach, BETA istilası karşısında Avrupa'nın en büyük kozu olan Doğu Alman ordusundaki 666. birliğin bir parçasıdır fakat onun dikbaşlılığı, onu Yüzbaşı Iristina Bernhard'ın duygusuz metodları ile sıkça karşı karşıya getirmektedir. Savaştan savaşa koşturulmak da 666. birliği yavaş yavaş çılgınlığın ta içlerine sürüklemektedir. Bir takım üyelerini yitirdikleri bir görevin hemen sonrasında Polonya'daki birliklerden bir yardım çağrısı alırlar fakat oraya ulaşmadan buldukları tek başına olan ve savaşamaz hale gelmiş bir ATF olur. Aldığı emirle hayatını hiçe saymak pahasına bilincini kaybetmiş pilotu kurtaran Theodore, pilotun nispeten küçük yaşına rağmen B.M. ordusunda pek çok görev başarmış Teğmen Katia Waldheim olduğunu öğrenir, öte yandan pilotun kendisine gelmesiyle birlikte onlara minnettarlık göstermesi ve kendi takımlarına geçmek istemesi, Iristina'nın da onun ast sorumluluğunu kendisine vermesi üzerine öfkelenir. Onu yüzyüze konuşmaya çağıran Theodore, ona neye bulaştığını bilmediğini ve Doğu Almanya'daki politik durumun BETA istilasını fırsat bilen gizli servis Stasi tarafından ele geçirildiği anlatır. Fakat Theodore bile Katia'nın Doğu ve Batı Almanya arasında BETA istilası yüzünden arka plana düşmüş düşmanlığın boyutlarını tahayyül edebildiğini sanmamaktadır. Katia amacının Tümgeneral Alfred Strachwitz'i bulmak olduğunu söyleyince işler farklı bir hal almaya başlayacaktır.

Açıkçası 2012'de aylarca Install etmeye çalıştığım ama dil engeline takılınca vazgeçtiğim Muv Luv'u sadece bu kadar övülmeye değer bir hikaye, daha doğrusu gerçekten militarize ve politik bir hikaye olup olmadığını merak ettiğim için oynamak istiyordum ama 4chan'de gördüğüm resimlerin bende bıraktığı izlenim açıkçası Gunparade March'ın çakması olan konulu bir pornodan başka birşey değildi. ( Peşinen cevap vereyim, bazılarınız çıkıp neyden bahsettiğimin farkında olmadan "O sahneleri ileri sarıp atlayabiliyorsun" diyeceksiniz, farkındayım ama bunu söyleyecek arkadaşların meseleyi anlamadıklarını söylemek durumundayım) Neyse... Total Eclipse geldiğinde açıkçası beklentilerim bir militarize hayatta kalma hikaye görmekti fakat gözüme son derece itici gelen ATF dizaynları (Sadece Rusların Berkut modelinin dizaynı fena değildi bana göre), ilk iki bölümdeki redshirt drama'sının ardından vücudun her kıvrımını belli eden plot suit'lerinin, güldürmeyen drama'sının, militaristik ambians eksikliğinin ve doğru düzgün aksiyona girilememesinin yarattığı kekremsi tat üzerine seriyi üzerini örümcek tutana dek bir köşeye kaldırmış durumdaydım ve açıkçası ayırılan zamanın hakkını yada beklentilerimin karşılığını veren bir iş gibi de görmemiştim. Hal böyleyken yeni bir kadro ve yeni bir stüdyoyla hazırlanan Scwarzesmarken'in açıklanmasından sonra "yine mi?" diye düşünmeden edemediğimi hatırlıyorum. Neyse ki bu kez ilk denemede yapılan hataların birçoğundan ders alınmış.

Scwarzesmarken ile ilgili 1-2 cümle karalamış herkesin nedense ana hikaye olan Muv Luv'un direkt adaptasyonu yerine fanfiction-tier olarak gördükleri Scwarzesmarken'in yayınlandığını anlayamadıklarından yakındıkları post'ların ikide bir karşıma çıkıyor olması açıkçası içimde bir korku yaratmadı değildi ama en azından ilk bölüm itibariyle bu kez -kanımca- yapmaları gerekeni yapmışlar gibi geldi bana. Herşeyden önce ATF dizaynları askeri kullanımlı bir makinanın yapısına sahip ve bir ölçüde göze estetik bile duruyor, Total Eclipse'in yarı EVA yarı Armored Core yarı Gunparade March gibi duran hilkat garibesi dizaynları gibi değildiler herşeyden önce. Bunun yanısıra serinin ana odağının BETA işgalinin arka planında yaşanan politik gerilim olması ve soğuk savaş ambiansı çok iyi düşünülmüş. Stasi teşkilatı, Batı Almanya'nın NATO, Doğu Almanya'nın Varşova Paktı'nın ileri karakolu olarak kullanıldığı 80'li yıllarda velev ki bir yaratık istilası yaşanıyor olsa neler olurdu sorusu çok iyi bir arka plana oturtulabilmiş. Pilotların her an duşa girecekmiş gibi kımıl kımıl oynayan ince suit'ler yerine gerçekten bir asker gibi giyinip asker gibi davranmaları da takdir ettiğim bir diğer nokta oldu. (suit'ler yine var ama her zaman giymiyorlar ve giydiklerinde de önceki seri gibi gözünüz kaymıyor) Zaten ilk bölümü izlediğinizde ne demek istediğimi az çok anlayacaksınız.

Seiyuu kadrosu ağırlıklı olarak yeni isimlerden oluşuyor. Kenichi Suzumura'nın başrolünü üstlendiği hikayeye yan rollerde tanınabilir sesler olarak Kenta Miyake, Ken Narita ve Emiri Kato eşlik ediyor. Yine de seslendirmeler oldukça başarılı ve karakterlere uymaktalar. Müzikler ilk bölümün aksiyondan ziyade worldbuild odaklı olmasından ötürü nispeten hareketsiz gözüktü ama sonraki bölümlere göre yargılamak doğru olur. ED ortalama olsa da neyse ki gelecek bölüm duyacağımız Fripside imzalı OP'un çok iyi olacağına inanıyorum.

Eksiler de yok değil. Fakat ilk bölüm itibariyle bunların tümü animasyonla alakalı. Sansigen'in hazırladığı CG'ler stüdyonun önceki işlerine göre başarılı ve karakter çizimleri akıcı ve renk paleti olarak da oldukça stabil. Öte yandan tüm bunlar savaş sahnelerinin 2D çizilmiş arka planlarına gelindiğinde uyumsuzluk yaratıyor. 2D çizilen mermiler ve ufuk çizgisinden görünen dumanlar bu yüzden oraya ait değilmiş gibi yada aceleden çizilmiş gibi duruyor. Yani çoğu Anime'de 3D akıcılığının düşüklüğünden kaynaklanan olumsuzluk burada 2D akıcılığının arka planı canlı tutmamasından kaynaklanıyor. Yine de bunun ilk bölüm olduğunu ve sonraki bölümlerde toparlayacaklarına inanmak istiyorum.

Scwarzesmarken'in ilk bölümde bende yarattığı izlenim kısaca "better than original content" oldu. İlk bölümden bu kadar uzun yazmam sizi şaşırtmış olabilir ama Scwarzesmarken açıkçası ilk bölümden beni 2D arka plan akıcılığı hariç büyük ölçüde tatmin etmeyi başardı. Uzun zamandır militaristik bir seri izlemediyseniz serinin sizi bu açıdan bile tatmin edeceğine inanıyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • aoshi

    1

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Scwarzesmarken, herhangi bir beklentimin olmadığı bir yapımdı. Akuma_Blade’in yazısını okuyunca bir şans vereyim dedim, ilk iki bölüm hiç de fena değildi.

2.bölüm

Karakter olarak Irisdina, Katia ve Theodor’un geçmişleri hakkında az da olsa bir şeyler biliyoruz. Katia’nın babası ne yaptı da askeriye kayıtlarından silindi, onu biraz geç öğreneceğiz sanırım. Irisdina’nın kardeşini öldürmesi konusunun altından da bir şeyler çıkacak gibi. Onun dışında, bu bölümde Stasi teşkilatının BETA’dan daha büyük bir tehdit olabileceğini de gördük. Bizim takım, ilerdeki bölümlerde Stasi ile daha büyük bir sorun yaşayacak gibi görünüyor. Bakalım neler olacak.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?