Jump to content
  • Kayıt Ol

Önerilen İletiler

grave+vlcsnap-5118590.png

 

Kategori: Film

Yapım Yılı: 1988

Firma/Stüdyo: Studio Ghibli

Yönetmen: Isao TAKAHATA

Senaryo: Isao TAKAHATA

Animasyon: Yoshifumi KONDOU

Müzik: Michio MAMİYA

Dizayn: Yoshifumi KONDOU

Süre: 1 saat 28 dakika

 

 

"Neden ateşböcekleri bu kadar çabuk ölmek zorunda?"

 

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Japonya, Müttefik Kuvvetlerin ağır bombardımanı altındadır. Bombalar, şehirleri durmaksızın ve de soğukkanlı bir şekilde yakıp yıkmaktadır. Kobe şehri de bu amansız saldırılardan nasibini almakta ve insanlar sirenlerin yeni bir yıkıcı bombardımanı her haber verişinde sığınaklara doluşmaktadır. Seita ve kız kardeşi Setsuko, Kobe'ye gerçekleştirilen son saldırıdan kurtulmayı başarırlar. Ancak anneleri onlar kadar şanslı değildir. Bir ateş fırtınasına yakalanan annelerinin kanlı, sargılı vücudu öylesine ağır yanıklar almıştır ki, bu acıya daha fazla dayanamayarak Seita'nın gözleri önünde can verir. Seita bunu kardeşinden saklamaya karar verir ve yakalandığı hafif hastalığından kurtulduğunda annesini gidip görebileceklerini söyler. Hayatta kalabilmek adına, Seita bu tür durumlar için daha önceden gömülmüş olan aile yadigârlarını çıkartarak kardeşiyle birlikte Nishinoya'da yaşayan halalarına sığınırlar. Fakat burada da işler istedikleri gibi gitmeyecektir. Hane halkının yaptığı işlerde aktif rol üstlenmek istememesi üzerine halasıyla ters düşerek kardeşini de alıp kullanılmayan bir sığınağı kendilerine ev bellerler. İkili bulabildikleri çalıntı yiyeceklerle hayatta kalmaya çabalasalar da Setsuko yetersiz beslenmeden kaynaklı hastalık belirtileri göstermeye başlamıştır.

 

7145_3_large.jpg

 

 

 ÇEŞİTLİ BİLGİLER ve KİŞİSEL GÖRÜŞ

 

Nosaka Akiyuki'ye ait 1967 tarihli roman, yazar tarafından otobiyografik bir eser olarak yazılmıştır. Yazarın kendi savaş dönemi kabuslarından kurtulmasını ve kız kardeşinin ölümüne dair suçluluk duygusundan arınmasını amaçlamaktadır.

İkinci Dünya Savaşı yapımlarında, Tokyo bombardımanı ve Hiroshima ile Nagasaki 'ye atılan nükleer bombalara sıklıkla yer verilmiş olsa da diğer şehirlerin yerle bir edilmesine fazla değinilmemiştir. Hotaru no Haka ise bizlere Kobe şehri üzerinden Japon geleneksel kağıt ve ahşap evlerini tabiri caizse kül etmek için kendiliğinden ateşlenerek ateş fırtınaları tetikleyen bombaların ne derece etkili olabildiğini gözler önüne sermektedir.

 

Kobe_after_the_1945_air_raid.JPG

 

Zaten bu film için geleneksel bir savaş filmi olduğunu söylemek de yanlış olur. Manşetlik büyük savaşlar ve ordu manevralarından uzakta, savaşın sonuçları ve bireylerin üzerindeki etkilerine dair bir film özelliği taşıdığını söyleyebiliriz. Bu türe benzer yapımlar arasında Nakazawa Kenshi'ye ait Hadashi no Gen ve Rail of the Star gösterilebilir.

Film, gücünü ve yoğunluğunu klostrofobik yapısından, kısmen de inandırıcı ve kusurlu karakterlerle dolu fazlasıyla insani bir hikaye anlatmasından alır. Karakterlerin içinde bulundukları sıra dışı durumları ve aldıkları kararların gerçekçi oluşunu izlemek seyirciyi ciddi derecede izlerken rahatsız eder ve düşünmeye zorlar. Yapımın öne çıkan niteliklerinden birisi geleneksel anlamda bir kahramanı bulunmamasıdır. Seita, kız kardeşinin hayatta kalabilmesi için elinden geleni yapar ve korumacı bir tavır içindedir. Fakat aynı zamanda kibirli, dik başlı ve tepkiseldir. Her ne kadar kendimizi onun bulunduğu durumla özleşleştirsek bile yine de aldığı kararları kabul edemeyiz. Bu, filmin başından beri son derece açıktır. Seita'nın metro istasyonundaki acılı ve kimsesiz ölümü, gözlerindeki o parıltı sönerken son bir kez yana yatması ve ölü bedeninin çevresinde uçuşan böcekler. İstasyon görevlisi "Biri daha" der ve sahnenin devamıyla birlikte o gece ölen tek kişinin aslında Seita olmadığını da görürüz.

 

8a5eeea5c688559b0597db0d1fd6d8f4.jpg

 

Gururunu bastırıp halasıyla kalmış olsaydı, kız kardeşi hayatta olacaktı belki de. Ya da iş aramaya karar vermiş olsaydı yalnız ve kederli şekilde ölmeyebilirdi. Topluma ve geniş ailesine değil de yalnızca kendisi ve kız kardeşine odaklanması ölümlerine sebep olmuştur. Yani burada anlatılmak istenen bir şey varsa o da bu tür kriz anlarında bireyselciliğin hiçbir işe yaramadığıdır. Halası filmin ilerleyen bölümlerinde daha talepkâr bir tavır almakta, pirinç almak için Seita'nın annesinin kimonosunu satmaktadır. Bu da son aşamada çocukların evden ayrılmasına neden olmuştur. Zor durumda kalan Seita yiyeceklerin karne ile dağıtıldığı bir dönemde hırsızlığa kalkışır ve insanların evlerine girer. Bu da toplum tarafından dışlanma ve hor görülmelerine sebep olur.

 

7145_11.jpg

 

Filmin içerisinde savaşın insanları ne derece etkilediğini hatta nasıl insanlıktan çıkacak raddeye getirebildiğini net biçimde görebiliyoruz. Bu, askerlerle ilgili olmayıp savaşın amacı hakkında çok bilgisi olmayan sivillerle ilgili bir filmdir. Çatışma korkusunun ve gaddarlığın insanları nasıl birer vahşi hayvana dönüştürdüğünü ve ardından da yok ettiğini betimlenme biçimi etkileyicidir. Bunun en iyi örneği de sanırım Seita'nın annesinin gördüğü muameledir. Ateş fırtınasında ölümcül yaralar alan kadın, okulda çalışan doktorlar tarafından ne kadar hayata döndürülmeye çalışılsa da nafiledir.

 

e.png

 

Acı içinde göçüp gitmesinin ardındansa işlerin tamamıyla tersine döndüğüne şahit oluruz. Kurtçuklarla sarılı bedeni başka kurbanlarla birlikte bir ölü yakma yığınının üzerine konur ve külleri kendisiyle birlikte ölenlerin küllerine karışıverir. Beslenme yetersizliği çeken Seita, bir şekilde insanlığına bağlı kalmaya çalışır, ruhu yalnızca kız kardeşini hayatta tutarak ayakta kalmaktadır. Kız kardeşi öldüğündeyse duyduğu keder çok açıktır. Onu kendisinin öldürdüğünü düşünerek ölüme doğru yavaşça yol alır.

Filme adını veren ateşböceklerinin kullanıldığı metaforlardan bahsetmeden de olmaz tabii. Mesela ikilinin ava çıktığı, mutlu günlere bir dönüş esnasında Setsuko böceklerden birisini ellerinin arasında kazayla ezerek hayatın ne kadar kırılgan olduğunu keşfeder. Ateşböceğini böylesine dokunaklı bir simge haline getiren şey elbette ki onun kısa süreli hayatıdır. Işıl ışıl parlayan ama kısa süreli bir hayat. Tıpkı iyimser ve hayat dolu Setsuko'nun da bu kaderle yüzleşmesi gerektiği gibi.

 

grave-of-the-fireflies.jpg

 

Gökte vızıldayarak dolaşan ateşböcekleri aynı zamanda uçakları simgeler. Sadece boyut ve uzaklıkları onları böceklerden ayırmaktadır. Diğer yanda ise parlak ve ölümcül şeklide yanan ateş çiçeklerini oluşturan yağmur misali bombalar vardır.

 

grave-of-the-fireflies-5.png

 

Özetle, savaşın sonuçları ve oluşturduğu duygusal deneyime dair evrensel bir başyapıt izlemek istiyorsanız, buyurun gelin.

Dip Not: '88 senesinde Ghibli stüdyosu kendine yeter bir vaziyette değilmiş ve proje üretmeye devam etmek için kaynağa ihtiyaç duyuluyormuş. Maddi destek sağlanması açısından iki proje yapılması neredeyse şart koşulmuş. Eğer birisi tutmaz ise diğeri iş yapsın mantığıyla. Böylece aynı sene içerisinde iki proje sunulmuş. Birisi Hotaru no Haka ve diğeri de Tonari no Totoro. İki film de vizyona aynı anda sokularak inanılmaz bir gişe başarısı elde edilmiş.

 

Çeşitli kaynakları da kullanarak güzel bir derleme yazısı oluşturmaya çalıştım. Umarım memnun kalırsınız. Başka bir derlemede görüşmek üzere...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • baryshx

    1

  • Fingolfin

    1

  • jailbird707

    1

En Çok Yazanlar

Yazı için teşekkürler. Güzel filmdi. İzlediğimde ve sonrasında epeyce üzülmüştüm. Etkisi de kâfi şekilde sürmüştü. Hâlâ hatırladıkça(ki burada sana teşekkür etmeliyim sanırım) üstüme bir keder çöker.

Bir yandan da abi-kardeş ilişkileri sıcacıktı. Ama insanlıktan çıkmış kişiler çoğunluktaydı. Tabii savaş bu ve savaş çirkin bir şeydir. Geçmişte de böyleydi, günümüzde de böyle. İnşallah kimsenin başına bir daha gelmez. Allah hepimizi korusun.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Gerçek hikaye bu kadar masumane değilmiş, okumuştum ekşi de, gerçeke abi kız kardeşi ölüme terkediyormuş diye biliyorum. Çünkü eleman kendisi söylemiş böyle yaptığını :(

Çocuklar öldürülmesin. Şeker de yiyebilsinler. (NAZIM HİKMET)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?