Jump to content
  • Kayıt Ol

En iyi 10 BilimKurgu Film


Fingolfin

Önerilen İletiler

Bu listeyi yaparken her şeyi tam olarak alamayabilirim. Süper Kahraman, anime filmleri olmayacak. Ve bazı filmler neden yok diye düşündüğünüz olabilir. Ama hatırladıklarımı yazacağım ve kendime göre yapacağım. Sizlerde kendi listenizi paylaşırsanız sevinirim.

 

1. Uzay Yolu Serisi (Star Trek)

 

star-trek-2017-tv-series-logo.jpg

 

 

  1. The Original Series Filmleri
    1. Star Trek: The Motion Picture (1979)
    2. Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)
    3. Star Trek III: The Search for Spock (1984)
    4. Star Trek IV: The Voyage Home (1986)
    5. Star Trek V: The Final Frontier (1989)
    6. Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)
  2. The Next Generation Filmleri
    1. Star Trek Generations (1994)
    2. Star Trek: First Contact (1996)
    3. Star Trek: Insurrection (1998)
    4. Star Trek: Nemesis (2002)
  3. Yeniden Yapım Filmler
    1. Star Trek (2009)
    2. Star Trek Into Darkness (2013)
    3. Star Trek Beyond (2016)

 

Bilimkurgu denince akla belki de ilk gelen filmlerdir. İnsanlığın uzayda keşifler yaptığı bir çağdaki, keşif gemilerinin maceralarını anlatır. İçeriğinde zamanının çok ötesinde bilimsel ögeler barındır. Dokunmatik bilgisayarlar, hologramlar gibi. Bu yapımı yazan ve üreten Gene Roddenberry'dir. İlk kez 1966 yılında NBC'de dizi olarak başlamış ve diziler devam ederken filmleri çıkmıştır. Yukarıda gördüğünüz filmlerden oluşmaktadır. Yeniden yapımlar The Orijinal Series'in yeniden yapımıdır. Benim en sevdiğim Kaptan Kirk'lü ve Mr. Spock'lı ilk seridir. Ama Kaptan Picard'lı olanları da baya severim. Yeniden yapımlar da fena değil ama anca o kadar.

 

455f020730714b9040a82917fe5bcf3432dc2ccb

Kaptan Kirk ve Mr.Spock

TNG.jpg

Kaptan Picard(en önde ortada) ve Mürettebatı

2. Yıldız Savaşları Serisi (Star Wars)

 

7773769005_star-wars.jpg

 

Bir uzay macerası olan bu fimler Goerge Lucas tarafından yapıldı. Uzayda çeşitli ırkların, insanların bulunduğu kurgusal bir evrendir. İlk film 1977 yılında çıkmış ve çıktığı andan itibaren büyük yankı uyandırmış ve ilgi görmüştür. Dünyada milyonlarca fan kitlesine sahiptir. Filmler aşağıdaki gibidir. Çıkış yılları ile kendi evrenindeki zaman sıralaması farklıdır:

 

  1. Star Wars Episode IV: A New Hope (1977) 
  2. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980) 
  3. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983) 
  4. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999) 
  5. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (2002) 
  6. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005) 
  7. Star Wars Episode VII: The Force Awakens (2015) 
  8. Rogue One: A Star Wars Story (2016)

 

Felsefesi, savaşları, maceraları, bilimkurgu tarafı, karakterleriyle efsane bir yapımdır. Tabii ki her film aynı derecede güzel değildir. Hele sonuncusu, yani VII, hayal kırıklığıydı. Sırada Rogue One var bekliyoruz bakalım. 

 

bored-star-wars-vii-650.jpg

 

3. Geleceğe Dönüş Serisi (Back to the Future)

 

back-to-the-future-doc-marty.png

 

İlk filmi 1985, ikincisi 1989 ve üçüncüsü de 1990 yılında çıkmıştır. Dr. Emmett Brown'un bir zaman makinesi icat etmesi ve onun genç dostunun bu makineyle yolculuklarını anlatır. Çok beğendiğim filmlerdir. Eğlenceli ve ilginçti.

 

edc2c3fd79905e96fdd0932ee5495b7f.jpg

Zaman makinesi olan araba

 

4. Terminator I ve II

 

terminator-xlarge.jpg

 

Kontrolden çıkan yapay zeka programı Skynet'in tüm makineleri kontrol altına alarak ve yeni robotlar üreterek insanlığın neredeyse yokoluşuna neden olur ve az sayıda kalan insanlar kurtuluş mücadelesine başlar. Skynet her şeyi kökünden halletmek için direnişin lideri John Connor'ın annesini öldürme göreviyle bir robotu, John'da annesini korumak ve robotu durdurmak için bir adamını geçmişe gönderir... 

 

Filmleri ünlü yönetmen James Cameron yönetmiştir. İlk film güzeldi ama ikincisi daha da iyiydi.

 

5. Alien (1979) ve Aliens (1986)

 

a0b5a97669258ef0af4c7da28be6c5193ec897d6

 

Ünlü yönetmen Ridley Scott'ın kült filmdir. 1986 yapımı ise James Cameron yönetmiştir Genel olarak tüm filmlerini izlemeyi severim ama en iyileri bunlardı. İnsaların uzayda bir başka canlıyla ölümcül karşılamasını anlatır.

 

6. Matrix

 

matrix.jpg

 

1999 yılında çıkan yapım Wachowski Kardeşler yönetmiştir. Bir bilgisayar heykırının :D aslında hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını öğrenmesini ve insanlar ile makineler arasındaki amansız mücadeleyi anlatır. Üç filmlik bir seridir ama buraya iki ve üçü dahil etmiyorum.

 

7. Mad Max: Fury Road (2015)

 

Mad-Max-Fury-Road-Turkce-Dublaj-Full-ind

 

Postapocaliptik bir dünyada geçen, insanların birbiriyle hayatta kalma savaşını anlatan bir yapımdır. Her şey yok olmuştur. Su gibi ihtiyaçlar artık en önemli mesele haline gelmiştir. İnsanlar vahşileşmiş ve kötüleşmiştir. 

 

1979 yılında başlayan ve Mel Gibson'ın başrol oynadı filmler de güzeldi ama 2015 yapımı bir başka güzel olmuş.

 

8. Inception (Başlangıç) 2010

 

Inception-Widescreen-Wallpaper-1920x1200

 

Başrolde Leonardo DiCaprio'nun oynadığı ve rüyalara girerek insanlara telkinde bulunarak para kazanan bir grup insanın öyküsünü anlatır. 4 Oscar kazanmayı başarmıştır. Görsel olarak ayrıca harika bir filmdi.

 

9. WALL·E (2008)

 

maxresdefault.jpg

 

Uzak bir gelecekte, küçük bir çöp toplama robotunun uzayda yolculuğa çıktıktan sonraki maceralarını anlatır. Güzel ve sıcak bir filmdi. Eğlenceli ve komikti. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film.

 

10. Jurassic Park (1993)

 

jurassic-park.jpg

 

Yönetmenliğini usta isim Steven Spielberg'in yaptığı film, dinozorların yeniden hayata döndürülmesini ve insanlara gösterilmek için kurulan parkta yaşanan korku dolu macerayı anlatır. Bu hayvanat bahçesi hayali kısa zamanda suya düşecektir.

  • Beğeni 4
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Stark Trek 1-2 film hariç izlemedim fakat izlediklerim güzeldi. Mad Max'de izlemedim geri kalan sıralamanı beğendim. Hak edenler yine listede :D ( Özellikle Inception ) 

 

Benim en sevdiğim bilim kurgu ise Interstellar'dır.

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Geleceğe Dönüş, Matrix (Ghost in the Shell) ve Terminator favorilerim. Paprika'dan dolayı İnception'ada sempatim var.

  • Beğeni 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

bizce veya kendimizce desek? nitekim durum o :D

 

star trek'e diyecek lafım yok tabii ki. neticede bilimin kurguya iyice yaklaştığı en güzel yapıtlar serisi sonuçta. matrix ve inception da öyleler bence ama gerisi bilim kurguda en iyi listesine girmez sanki :/

 

şuraya şu mesajı atayım, yakın bir zaman bir ilk on da ben hazırlayayım. daha da vaktimiz olursa sohbet ederiz :D

 

 

 

  • Beğeni 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)
19 dakika önce, fake yazdı:

bizce veya kendimizce desek? nitekim durum o :D

 

star trek'e diyecek lafım yok tabii ki. neticede bilimin kurguya iyice yaklaştığı en güzel yapıtlar serisi sonuçta. matrix ve inception da öyleler bence ama gerisi bilim kurguda en iyi listesine girmez sanki :/

 

şuraya şu mesajı atayım, yakın bir zaman bir ilk on da ben hazırlayayım. daha da vaktimiz olursa sohbet ederiz :D

 

 

 

En başta belirttim zaten bence diye. İzlediklerimden.  Ama hepsi bilimkurguya girer. Tabii bilimkurgu dozajlarında farklılık olabilir. Zaten bu tür şeyler göreceli olur genelde. Ama seçtiklerim absürd değil bu konuda. Senin listeni de bekliyorum. Hatta daha fazla liste liste gelse güzel olur. :D

Düzenlendi: (Kudo Shin'ichi)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)

Şimdi şunu kabul etmek lazım ki Interstellar'ın olmadığı bir listede kan çıkar :oleyo: 

 

İşin şakası bir yana güzel gözüküyor liste. Yukarıdaki filmlerin her birini hatrı sayılır derecede izlemişimdir ve TV'de her gördüğümde tekrar tekrar da izlerim ki birçoğumuzun da böyle yaptığına eminim. Her birisi sinema tarihinin klasikleşmiş yapıtlarından kabul edilir. Üzerlerine yorum yapılacak pek fazla bir durum yok. Sadece Jurrasic Park'ın şu klasikleşmiş Triceratop sahnesi bile 1-2 sene önce yapılan remake'ini solda sıfır bırakır.

 

Triceratops+Hug.gif

 

 

Yukarıdakiler dışında listeye girebilecek 10'lu:

 

Interstellar

+ Blade Runner

Prometheus

The Fly

Edge of Tomorrow

2001: Space Odyssey

Minorty Report

I, Robot

Maymunlar Cehennemi

Ex Machina

 

Bonus: TRON

 

Düzenlendi: (jailbird707)
  • Beğeni 3
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Aslında bilimkurgu filmleriyle (genelde bu türde animeler daha çok hoşuma gidiyor :D ) aram çok iyi değildir ama E.T veya Geleceğe Dönüş tarzındaki bilimkurguları severim. Elbette Uzay Yolu'nu unutmamak lazım. Animelerde severek izlesem de söz konusu film veya manga/kitap tarzı şeyler olunca bilimkurgu konusunda baya mız mız olabiliyor, aşırı seçicilik yapabiliyorum. Listeme gelecek olursak benim asım kesinlikle ama kesilinle Geleceğ Dönüş'tür. Hem de 3 yapımını da ayrı ayrı severim ve izlemekten de asla bıkmam. Hikayesiyle, işlenişiyle ve karakterleriyle gönlümün fatihidir diyebilirim. :D

 

 

 

1 - Back to the Future (Üç filmi de asım)

İlk izleyişimi hatırlıyorum da soluksuz ilzediğim bir filmdi. O dönemde sinema olayını pek bilmiyordum, TV'de ilk izleyişimin ardından hangi kanalda yakalarsam soluksuz izlediğim bir filmdi. Gerçi oturup izlesem yine soluksuz izleyeceğim aşikar çünkü en son tekrar yapışım geçen kıştı ve yine büyük bir keyifle izlemiştim ki kaçıncı izleyişim olduğunu sayamadım bile. :D

 

2  - Jurassic Park

İlk yapımı dışındakileri izlemedim ama şu gerçek ki bu ilk yapımı tekrar tekrar izleyebilirim. Konusu bilimkurgu ketgorisindeki filmleri düşündüğümzde en orjinal içeriğe sahip nadir filmlerden birisiydi bence ki bu tarzda başka bir filmin gelip de bu kadar başarılı olacağını düşünmüyorum hiç. Hatta çıktığı yılki yaptığı büyük sükseyi de en çok hak edenlerden biriydi diye düşünmüşümdür hep. 

 

3  -  E.T.

Taşıdığı çocuksuluğu ve o masum dünyasıyla sanırım en orjinaller arasında olabilecek bir yapım, hatta bu masumluktan ziyade bize uzaylıları (ALF dışında ki onu dizi olduğu için bu kategoriye alamıyorum, yazık :P) sevilesi varlıklar olarak gösteren ilk yapımdı. Belki öncesi de vardı bilmiyorum ama biz uzaylıların sevimli ve masum varlıklar olduğuna E.T. ile inandık, onları E.T sayesinde sevdik. Ha unutmadan E.T.'nin birçok filmde gönderme konusunda malzeme olduğunu hatırlatayım dedim, hatta o bisiklet sahnesini adını hatırlayamıyorum ama bir anime sahnesinde görmüştüm ve tıpa tıp aynı özellikelrdeydi, bisiklet sepetinde bir varlık taşıyorları ve bir çarşafla örtülü idi. :D

 

 

 

 4 - Face/off

Sık sık sinemaya gittiğim dönemde izlediklerimden birisiydi ve soluksuz izlediğimi hatırlıyorum ki geçen kış yad etmek adına yeniden izlemiştim. Oyuncular için bir şey söylemeye gerek yok kanımca, ik usta rolünün hakkını güzelce veriyordu zaten, konu için de pek bir şey demeyeceğim ama benim listemin ilk 5'ine gözüm kapalı koyabileceğim filmlerimden birisi. :) Bilimkurgu olarak görmeyenleriniz çıkacaktır ama konusu o türde, ben napayım. :P 

 

 

 

5 - Star Trek (Fazla söze gerek yok. ;) )

 

 

 

 6 - The Fifth Element

Bruce Wills yanına Mavi Ay'daki hatundan sonra en çok yakıştırığım isim oldu Milla Javovich. Konusu çok orjinal değildi belki ama niyeyse ben  bu filmi seviyorum.

 

 

 

10 tane ekleyeyim dedim ama başlığı görünce aklıma sadece bu 6 film geliyor nedense. Unuttuklarım vardır kesin, misal fantastik filmleri ekledikten sonra Oz Büyücüsü filmini o listeye eklemeyi unuttuğuma kızıp duruyorum. :P Onun yanında, ben animelerde de olduğu gibi filmlerde eski yapımları daha çok seviyorum, yenilerde de iyileri vardır elbette ama benim favorim 80 ile 2000'in ilk yıllarına ait olan filmler genelde ama 80 öncesinden Rüzgar Gibi Geçti, Operadaki Hayalet, Oz Büyücüsü gibi filmleri de baya severim. Eskilerden hatırladığım olursa listeye ekleme yaparım artık, şimdilik ekleyeceklerim bu kadar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)

@Squaw Ben de yazarken E.T'yi unutmuştum misal. :011: Ama çoğu şeyi de bilerek eklemedim. Neyse. Face off'u ben de severim ve özellikle Nicholas Cage'in çoğu filmini severim. Ama son zamanlarda kötü filmlerde oynadı. Ayrıca Travolta'nın bilimkurgu sayılabilecek bir filmi vardı, eski. İsmi Phenomenon'du sanırım. Güzeldi. Travolta'nın filmleri de güzel oluyor.

 

Bu arada çoğu kişi beğendi ama Yıldızlararası filmini ben beğenmedim tam olarak. :)

 

Beşinci Element degüzeldi. Milla J.'yi orada tanıdık. Güzeldi. :D 

Düzenlendi: (Kudo Shin'ichi)
  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Oraya bir Gattaca yazmanızı rica ediciğim. Bilimkurgu filmlerini bilim, gerilim, aksiyon bulamacı olmaktan çıkarıp insani, yazınsal düzeye indirdi ama arkasından gitmeye kimsenin cesareti olamadı.

  • Beğeni 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

On 14 Aralık 2016 Çarşamba at 14:47, Kudo Shin'ichi yazdı:

@Squaw Ben de yazarken E.T'yi unutmuştum misal. :011: Ama çoğu şeyi de bilerek eklemedim. Neyse. Face off'u ben de severim ve özellikle Nicholas Cage'in çoğu filmini severim. Ama son zamanlarda kötü filmlerde oynadı. Ayrıca Travolta'nın bilimkurgu sayılabilecek bir filmi vardı, eski. İsmi Phenomenon'du sanırım. Güzeldi. Travolta'nın filmleri de güzel oluyor.

 

Bu arada çoğu kişi beğendi ama Yıldızlararası filmini ben beğenmedim tam olarak. :)

 

Beşinci Element degüzeldi. Milla J.'yi orada tanıdık. Güzeldi. :D

 

Nicholas Cage'in eski filmleri candır, gerisi yalan. :P Yani yeni filmlerini ben de sevemedim doğrusu, onun için de takip etmiyorum pek kendisini artık. Travolta'nın o filmini seyrettim sanırım, baktım da pek yabancı gelmiyor. Travolta fanı değilim ama değişik karakterleri denediği için saygı duyduğum bir isim. Misal ben onu en çok Bak Bu da Konuşuyor filmiyle hatırlarım, orda baya komik birisiydi mesela ama diğer filmlerine baktığımda farklı farklı rolleri de üstlenmiş. Ha onun en çok sevdiğim diğer filmi de Swordfish'tir bu arada. :D

 

Şu başlığı görünce eskilerden Ziyaretçiler dizisini hatırlıyorum paso. Dönemin sükse yapan dizilerindendi, ailecek biz de izliyorduk diye hatırlıyorum.  :)

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@SquawTravolta fanı değilim ben de ama adam sayı olarak güzel filmlerde oynuyor. Zaten genelde 2.adam veya kötü adam rolündedir.

 

O bebeklerin konuştuğu filmi sen deyince hatırladım. Eğlenceliydi. Sevimli keretalar. :011:  

 

Swordfish güzeldi. Hugh Jackman'ı xmen öncesi, wolverine rolü dışında gördüğüm tek filmdi sanırım. :011:

 

Alien dı sanırım ismi. Ben sonradan görmüştüm. Korku dizisiydi diye hatırlıyorum.

 

Öyle deyince aklıma Alf geldi. Sonradan izledim tabii ama güzel diziymiş. :)

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Beni de özendirdiniz, kend listemi yazayim.

 

  1. Interstellar
  2. Matrix
  3. Inception
  4. Star Wars
  5. Alien
  6. Back To The Future
  7. Gravity
  8. Edge of Tomorrow
  9. Ex Machina
  10. Total Recall

 

 

  • Beğeni 3
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Kudo Shin'ichi sanırım dizinin orjinal adı V ( Visitors ) idi ve evet korku türündeydi ama bizim bilimkurguya pek aşina olmadığımız dönemlerdi. :D 

 

Alf bir tanedir yahu. :75:

 

Bu arada, Hugh Jackman'i Prestij filmiyle izlemedin mi? :o 

 

Bu Back to the Future izleyip de sevmeyen yok sanırım. :) 

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Squaw @Kudo Shin'ichi Travolta abimiz deyince her zaman aklıma ilk önce Pulp Fiction geliyor. Sonra diğerleri. Aslında bu filmini fantastik eserler kısmına dahil edebiliriz :P Pek bilinmeyen Tut Şu Bücürü filmi vardı eskilerden eğlenerek izlediğim. Tavsiye ederim herkese. 

 

Bazı filmler vardır, sadece sinema ortamına özeldir. O atmosferde, bir de IMAX ile izlendiğinde tadından yenmez. Evinizde her ne kadar 105 ekran plazmanız vs... olsa da o sinemadaki tadı evde izleyerek alamazsınız. Interstellar konusunda pek çok kişi ikilemde kalıyor. Bence esas sebeplerinden birisi de budur. Bu arada geçenlerde Arrival'ı izlemeye gittim ve gerçekten olağanüstü olmuş. Zaman bulabilirsem filmin üzerine bir şeyler karalayacağım.

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@jailbird707 Geçen bir Tarantino filmi izleyince farkına vardığım bir şey oldu. Açıkçası onun filmleriyle pek barışık değilim ama kabul etmeliyim ki izlediğim her filmin müziğine rahatlıkşa hayran kalabilirim. Pulp Fiction her denememde başlayıp da yarım bıraktığım bir filmi oldu. :( En son Django filmini izledim, film güzeldi ama benim için müzikleri daha güzeldi ki Pulp Fiction müziklerini de severim baya. :) 

 

Bir de, bazı filmler için sinema ortamı konusundaki söylediklerine kesinlikle katılıyorum. 

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Squaw Prestij'i izledim. Ama o film X-Men'den sonraydı diye hatırlıyorum. O açıdan demiştim.  @jailbird707Pulp Fiction bilirim, tv de denk geldiğimde izlemişimdir ama tamamen hiç izlemedim. Bir arada düşünüyorum. Squaw bir daha dene belki bu sefer bitirebilirsin. :P Django iyiydi. Tarantino filmleri izletiyor kendini bir şekilde. Hayranı değilimdir. İzlediğim ilk Tarntino filmi From Dusk till Down'du muhtemelen. O sıralarda baya iyi gelmişti.

 

jailbird; görselliği tam verimle yaşamak güzeldir tabi o konuda katılıyorum ama bence filmin iyi olması için yeterli değil. Misal Yıldızlararası'nı ben çok sevmemiştim. Alt metni çok hoşuma gitmedi. Son yarım saatinde de bir dağınıklık vardı gibi hissetmiştim. Ama C. Nolan filmlerini genel olarak severim. İyi yönetmendir.

 

@gundamaster Total Recall 1990 yapımı olan mı yenisi mi? :D Bence Arnold'lu olan olmalı.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster
1 dakika önce, Kudo Shin'ichi yazdı:

 

 

@gundamaster Total Recall 1990 yapımı olan mı yenisi mi? :D Bence Arnold'lu olan olmalı.

Tabi ki Arnold'lı olan. Yenisinde her ne Kadar Kate Beckinsale oynasa da ilk filmi aratan bir filmdi.

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Sıralam yapmaksızın en aklımda kalanlar bunlardı ama aslında bir kaç filim daha vardı yazmak istediğim de 10 la sınırlı kalsın dedim. 

 

Inception

Equilibrium

Artificial Intelligence: AI

Interstellar

Mr Nobody

Planet of the Apes

A Clockwork Orange

Gattaca

Twelve Monkeys

Donie Darko

 

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)

Ben de yazayım...

 

1. Interstellar

2. Artificial Intelligence

3. Inception

4. Terminatör 2

5. Matrix

6. Star Wars

7. The Prestige (Nikola Tesla <3)

8. The Fifth Element

9. Equilibrium

10. Gattaca

 

Düzenlendi: (-Melody-)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

The prestige benim favorim, Bale de hakikatten döktürmüştü ama onu bilim-kurgu saymak bilemedim... Türü öyle olsa da sanki o daha bu kulvarım dışında dram gibi.. Ama iyi hatırlatmış oldum.. 

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 6 ay sonra...
(düzenlendi)

Predator

Matrix

Terminator 2

Back to the Future

Düzenlendi: (dredkitz)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 11 ay sonra...
(düzenlendi)

Favorilerim:

 

1) Stalker

2) The Face of Another

3) Eraserhead

4) 2001: A Space Odyssey

5) La Jetée

6) The Thing

7) Brazil

8) The Fly

9) Metropolis

10) Videodrome

Düzenlendi: (CasvalDeikun)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)

1- Westworld
Ta 1970'lerin ilk yarısında insanların zalim zevklerini tatmin etmekte kullanılan robotların bizim kırılgan olduğu kadar da zalim doğamızın bir arıza sonucu bile olsa farkına vardıklarında ne yapacaklarını gözler önüne seren yapım yıllar sonra Jonathan Nolan'ın vizyonuyla dev bütçeli şekilde TV'ye adapte edildiğinde konsepti bambaşka ufuklara taşımıştı.

2- Star Wars
Kimi hard sci fi puristlerinin bilimkurgu saymamakla adeta gurur duydukları yapım kanımca bilimkurgu türünü mezara gömülmekten kurtarması, insanlığa ihtiyacı olan ahlaki değerlere sahip kahramanları sinemanın en karanlık zamanında yeniden hatırlatıp benimsetmesi, blockbuster sinemanın doğması ile kitleleri küstükleri sinemaya geri döndürerek sinemanın eğlendirme misyonunu yeniden şekillendirmesi ve en önemlisi Roma'nın çöküşünden Nazi'lerin yenilgiye uğratılmasına, Odysseus'dan Musa'ya dek insanlığın kısa tarihi boyunca tekrarlanan trajediler ve mucizelere şairane bir dille yaklaşan, kültürler ile mitlerin kesişim noktasındaki kahramanların anlatılagelen sonsuz hikayesini bizlere sinemanın büyüsü ile anlatması ile bir öneme sahip.

3- Alien
Her ne kadar 2. filmden gerisini yoksaysam da her yönetmenin kendi bakış açısıyla apayrı bir yönde bir şeyler anlatarak çeşitlenen, her cevap karşılığında daha fazla soru işareti sunarak izleyiciyi kendi yolcuğunun bir parçası haline getiren bu karanlık hikaye aynı zamanda kadınların yaratıcı ve doğurgan yönünden doğan gücüne duyulan bir saygı duruşu ile vücutlaştırılmış Ripley karakteriyle ilelebet hatırlanacaktır.

4- Terminator
Zaman yolculuğu ile insan-makine savaşını kaydıran bu seri tıpkı Alien gibi 2. filmden sonra istikrarlı bir düşüş sergilese de kanımca sonradan üretilen her parçası ile birbirinden etkilenerek genişleyen bir çokluevrenin varlığını izleyicisine hissettirmeyi başardı. Özellikle 2. filmde ulaşılan anlatısal düzey bugün bile sinemacılara neredeyse ulaşılamaz bir noktada duran bir zirve defteri görevi görüyor.

5- Predator
Uzaylıları yeşil ve ebleh cücelerden kendi ahlaki kodlarına sahip, vahşi geleneklerinden ötürü bizim ilkel doğamıza empati kurabilen ve kaba güçten ziyade zekasına güvenen bir yaşam formuna eviren yapım kadim Beowulf hikayesinin sinema dilinde duran yansımasını temsil eder. Predator'un karşısına çıkmaya cüret edecek her avı hem onun hem de onu eninde sonunda haklayacak kişinin ayrı bir yönden sınanmasının bir parçasıdır. En önemlisi, film bizlere imkansız gibi duran engellere rağmen bile "kanıyorsa, öldürülebileceğini" gösterir. 

6- Gattaca
İnsancıl bilimkurguyu hem akıcılıktan ve hassas bir duyarlılıktan ödün vermeden, hem de ayakları yere basan bir dille anlatarak bilimkurguya apayrı bir anlatım ufku açan yapım eninde sonunda gerçekleşeceğini hepimizin adımız gibi bildiğimiz bir geleceği bir kahin gibi resmediyor ve tam bu noktada duran sıradan bir insanı ve o noktada norm haline gelmiş idealleri sorguluyor.

7- Deja Vu
Zamanda yolculuğu uçan kaykaylar ve uçan arabalardan çıkartıp -olması da gerektiği gibi- gerçekten geleceğin değiştirilip değiştirilemeyeceği noktasına getiren yapım kanımca izleyicisini kahramanına empati yaparak, onu o noktaya konumlandırmakta ustaca bir başarı sergileyen bir filmdi. 

8- Moon
İnsanın kendi olma noktasındaki mücadelesini verirken teknoloji ve kapitalizmin parkları arasında ölüp ölüp dirilen bir Prometheus'a yada aynı kayayı defalarca sürüklemeye mahkum bir Sisiphos'a ne kadar yakın durduğunu gözler önüne seren yapım bizi gerçekten biz yapanın ne olduğunu sorguluyor. Eğer bu soruya cevabınız anılar ise, onların gerçekliğine ve benzersizliğine ne kadar güvenebilirsiniz?

9- Source Code
Açıkçası bu filmi bu listeye yazmamın tek sebebi Tony Scott'un Deja Vu'da ne anlatmak istediğinin gerçek anlamda etüd edilebildiğini görmüş olmaktı. Öte yandan Deja Vu'da ana karakterin tek bir şansı varken, burada çok kısa bir süreye sıkıştırılmış birçok farklı yolun gözler önüne serilmesi ise ezberlediğiniz 5 dakikalık bir peryoda her seferinde farklı bir gözle bakarak yeni baştan keşfetmenizi ve filme duyduğunuz heyecanın son ana dek inmemesine sebep oluyor.

10- Edge of Tomorrow
Mecha türünün şu ana dek beyaz perdedeki en kayda değer birkaç yorumundan biri olan bu yapımda da Source Code'da olduğu gibi bir loop halinde giden bir süreç işleniyor. Eninde sonunda öldüğünün farkına varan karakterin beceriksizce ölmekten çıkıp güçlenmesi ve ustalaşmasını, bunu yaparken de bu loop'dan çıkma çabasını izliyoruz. Tom Cruise'nin bana göre kariyerindeki zirvelerden olduğu gibi Emily Blunt gibi bir oyuncuyu adeta parlatıyor.

Bu listeye Blade Runner, The Thing, TRON, Wargames, Abyss, Jurassic Park, The Matrix, A Scanner Darkly, Pacific Rim ve Oblivion'u da eklemek isterdim ama 10 isim yazınca bu kadar oluyor. 

Düzenlendi: (Akuma_Blade)
  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...

Sanırım;

1-Matrix

2-2001: A Space Odyssey

3-Star Wars

4-İnception

5-İnterstellar

Şeklinde bir sıralama yapabilirim. Konuyla alakalı bonus:

 

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...

Benim ilk 3 böyle

 

1-   3. türden yaklaşımlar

2-   Geleceğe dönüş serisi

3-   Yıldız yolu

 

belki araya matrix'i 4. olarak sıkıştırabilirim, ama bu aralar eski bilim kurgu yapımları izliyorum, tabiki dönemine göre imkanlar dahilinde iyi iş başaranlar da var, film yapalım da nasıl olursa olsun diye yapılmış yapımlar da var, ama Spilberg yapımı 3. türden yaklaşımlar isimli bu filmi izlememişseniz çok ayıp etmişsiniz demektir, izleyin kesinlikle...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?