Jump to content
  • Kayıt Ol

Encoder ve Karaoke


Zax

Önerilen İletiler

Öncelikle merhaba. Birkaç haftadır etrafta bazı şeyler dikkatimi çekiyor. Encoderlar Karaoke yapımın zorluğundan felan bahsediyor. Bundan dert yanıyorlar felan. Ben de baya merak ettim neden tüm Encoderlar Karaoke'den bu kadar dertli diye. Pekte mantıklı bir açıklamasını bulabilmiş değilim açıkçası. Encoder arkadaşlarımızın detaylı açıklamalarını bekliyorum bu konuda. Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 11
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Zax

    3

  • hione

    1

  • loykad

    1

  • Kisiliksiz

    1

Aslında, benim de merak ettiğim bir konu. Detaylı bir açıklama olursa ben de sevinirim. ^^

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

her ne kadar profilimde encoder yazsada sadece kodlama işiyle uraşıyorum , karaokeyi ise sadece bi kere buda neymiş diyerek denemiştim ve ilk tecrübemden edindiğim ilk ve en önemli şey ise sabır isteyen bi iş olduğu idi , nedeninede gelicek olursak eğer artık benim tecrübesizliğimden de kaynakalanıyor olabilir ama şarkıdaki seslerin başlayıp bitişiyle sözcükleri eşleştirmek (aynı şarkıyı defalarca dinlemiştim neredeyse ezberlicektim artık :) ) gerçekten baya bi zmn alıyor en azından benim baya bi zmnımı almıştı ki iş bunlada bitmiyor daha sonrasında da animeye ve şarkıya uygun fontlar, renkler ve efek vermeye geliorki ben bu efek kısmını bi internet sitesinden c/p olarak almıştım ama mehmet arkadaşımızdan biliyorum (neden o derseniz tanıdığım tek profesyonel karaokeci oda o yüzden) kodlamaları kendisi bizzat elle yapmakta ve yaptığı işide bence gayet güzel yapmakta , dediğim gibi her ne kadar encoder olarak gözüksemde tek yaptığım iyi ve sürekli açık duran bi makinaya sahip olmak ve encode tuşuna basmak sadece, dışardan bakarak ve çok azda tecrübelerime dayanarak söyliyebileceklerim bunlar umarım yeterli olmuştur ...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben encode etme olayına az buçuk bulaştım. Diyebileceklerim sadece, bazen işleme tabi tutulacak videonun kalitesine göre scriptler kullanılması gerektiği: Mesela videonun rengini biraz açmak istiyorsan bunu gerçekleştirebilecek kodlar vardır. Video boyutuna göre bazen işlem sonrasında kullanılan bitrate değerine göre karelenme tabiri edilen (Dilim bunu çıkarabiliyor, o sorun için başka bir tabir var) görüntü bozukluğunu bir nebze olsada giderecek kodlamalar var. Bazen küçük örnekler gerçekleştirilerek iyi sonuç bulunabiliyor. Yani artık eldeki RAW'a göre bu işin süresi değişiyor. Örnek olsa onları atardım da çoktan silinip gittiler. Bir ara bayağı uğraşmıştım; az boyut-iyi kalite olayı için.

Karaoke için de fazla uğraşmış değilim. İşe önce zamanlama yapmak ile başlanır. Hece hece, karaokenin etki edeceği zaman aralıkları belirlenir. Sonra işin daha sanatsal kısmı gelir: nasıl bir karaoke yapılacağı. Şarkının ritmine göre hareketleri belirlersin, sonra bu hareketleri yapmasını sağlayacak kodlama şemasını sırasıyla yerleştirirsin. Sonrasında ise fontu seçerim (ben öyle yaptım açıkçası).

Karaokenin daha göz alıcı hareketler yapması için daha fazla kod, hatta iki, üç, dört... artık ne kadar farklı hareket istiyorsan o kadar farklı karaokeyi birleştirmen bile gerekebilir. Tabi hangi zaman da hangisinin ne yapacağını iyi ayarlamak sorun değil de bazen dikkatsizlikten kaçırılabiliniyor. Benim iki karaokeyi birleştirmem ile yaptığım basit bir örnek ekte var. Aegisub ile açıp başka bir video ile nasıl olduğuna bakabilirsiniz. Aynı anda iki karaoke çalışıyor.

END_1.ass

END_1.ass

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kodlama ve karaokenin normal şartlar altında birbiri ile alakası yoktur. İkisi de çok zaman alabilen olaylar olduğundan zaten iki ayrı iş olarak değerlendirilir. Bu yüzden de karaokeci ve kodlamacı diye iki ayrı kişi bulunur. Bu dediğim tabii profesyonel çalışan fansub grupları için geçerli. Türk fansub gruplarında bu iş nasıl yapılıyor bilemiyorum ama, anladığım kadarıyla kodlamacı arkadaş karaokeyi de yapar gibi bir zihniyet yerleşmiş. Yani dışarıdan görünen o.

Böyle bir şey az kişi ile çalışan bir grup için mantıklı denebillir. Belki... ama en mantıklısı dikkat, yaratıcılık, programlama bilgisi ve özen isteyen bu iki işi ayırmaktır. Şayet ayrılmıyorsa, o grup kodlamacısına fazla yüklenmemeli ve sıradan bir karaoke ile tatmin olmayı da bilmelidir. Şahsi fikrim tabii. Bir kişiye iki iş verilmesine karşıyım.

Hatta bana kalsa, zamanlamacı da ayrı olmalı. Karaoke ve bölüm içi konuşmaların zamanlamasını ayarlayan tek bir kişi olmalı ve onun tek işi de bu olmalı. Karaokeci arkadaş sadece karaoke efektlerini tasarlamakla uğraşmalı, veya tercih ediyorsa karaoke zamanlamalarını da kendisi yapmalı. Çünkü kimi insan başkasının yaptığı bir karaoke zamanlamasından memnun olmayabilir. Ayrıca karaokeci kavramını koyduğun zaman, bir karaoke yapar yatar diye bir durum da söz konusu değil. Grubun diğer ve gelecekte almayı düşündüğü projeler için karaoke çalışmaları yapar. Yapmazsa yayınlamaya 2 gün kala yetiştiremez çünkü.

Kodlamacı arkadaşların işi bununla da kalmıyor. Anlaşılan o ki; typesetting veya benim uyduğurduğum yarım yamalak Türkçe karşılığı ile tip seçimi denen olay da onlara yaptırılıyor. Bu olay da çok kolay bir iş değil arkadaşlar. Yeri geliyor kare kare uzun uzun kodlar yazmanız gerekebiliyor. Burada da yaratıcılık, programlama bilgisi ve tecrübe de önem kazanıyor. Tip seçimini yapan kişi de ayrı olmalıdır. Bunu da eklediğimiz zaman görüyoruz ki kodlamacı arkadaşa üç kişilik bir iş yüklemişiz.

Çeviri konusuna gelelim. Zor çeviriler var, kolay çeviriler var. İngilizceden çevirmek var, Japonca'dan çevirmek var. Şarkı sözü çevirmek ise apayrı zaten. Herşey hesaba katılarak ortalama 300 satırlık bir animeyi çevirmek 1 ila 5 saat arası sürebilir. Daha da uzun sürdüğü de olur tabii, ama istisnaları hesaba katmadan ortalama bir süre belirlemeye çalıştım. Zor bir çevirisi olan adamın mı işi daha zor, yoksa berbat ham videoyu adam etmeye çalışan bir kodlamacının mı işi daha zor diye sorarsanız; kesinlikle kodlamacının işi daha zordur derim. Çevirmen çevirisini yaptıktan sonra bir kere kontrol edip, son kontrolcü arkadaşa gönderir. Orada işi biter... ama, kodlamacı denemeler yapmaya eline ulaşan son altyazıyı gömmeden önce başlar. Uyguladığı komutlarla, scriptlerle bir kez gömer. Videonun son halini düzenlemeye çalışır.

Daha fazla uzatmadan söylemek istediğim şeyin özüne geleyim. Herkes işini ne kadar ciddiye alırsa, çalışma süresi o kadar artacaktır. Bunun kaçarı yok. Kodlamacıya üç kişilik iş birden verirseniz ağlamaya da zırlamaya da hakkı vardır. "Ben bir fansub grubu kuracağım" diyerek bu işe baş koyan bir insan da tüm grup üyelerinin rahat çalışabilmesine imkan sağlayabilmelidir. Bu işi yapan insanlar bundan bir para kazanmıyor. Kimisi zevk için, kimisi tatmin için, kimisi isim yapmak için, kimisi insanlarla tanışmak için, kimisi de kendini geliştirmek için yapıyor. Kısacası herkesin bunun dışında bir iş, bir de özel hayatı var. Kimse de gereğinden fazla vakit ve enerji sarf etmek istemez. Bazı insanlar bu konuda fedakar davranabilir. Ona karışmam, ama grup lideri, herhangi bir lider gibi, tüm grup üyelerinin çalışma temposunu takip ederek düzgün bir iş bölümü sağlayarak adaletsizliğe mahal vermemelidir. Karaoke yapmak da kolay değildir. Kodlama yapmak da kolay değildir. Çeviri de, zamanlama da, düzenleme de, son kontrol da... Bu işlerin hepsi ciddiye alınarak yapıldığında zaman alır ve insanı yorar. Bu sürece isterseniz, o işi yapabilmek için ne kadar bilgi öğrenip beyninde depolamak ve tam olarak öğrenene kadar ne kadar çok pratik yapmak zorunda kaldıklarını da ekleyebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Zor değil, zahmetli ve ustalaşmak zaman (bu zaten her konuda böyledir) alıyor. Estetik duygusu, ilgili teknik bilgi ve sabır da karaokecinin sahip olması gereken özelliklerden. Kim zor dedi ki? Bence ilgisi olan herkes kısa sürede bu işi kapar.

Edit: Diğer başlığı okuduğumda Zax'ın büyük bir yanlış anlama yüzünden böylesine meraklandığını anladım. Olayı açıklamak istiyorum kısaca.

Öncelikle karaoke yapan kişiye encoder denmez. Encoderların karaoke de yapabilmeleri tamamen tesadüftür, işin teknik kısmıyla fazla haşır neşir olmaları da bir tetikleyicidir. Her encoder karaoke yapacak ya da her karaokeci encode yapacak diye bir şey yok. Hatta çoğu zaman karaokeyi yapanlar encoderlar değil, typesetterlardır.

Karaokeci ne yapar sorusunu kısaca kendim için açıklayayım. Öncelikle Aegisub aracılığıyla (ki en basit ama sıkıcı kısımlardan biri bu bence) şarkı sözlerinin her bir hecesini şarkıyla senkronize olacak şekilde zamanlatırım. (sıkıcı diye arkadaşa yaptırıyorum bu kısmı) Sonra o zamanlanmış dosyayı karaoke dönüştürmek için benim kullandığım birkaç yöntem var. En basiti tabii ki Aegisub aracılığıyla programın sağladığı ölçüde efekt kodu yazmak. Aegisub'ın dilini bilmek bu kısım için yeterli. Azıcık tutorial okuyarak bu kısmı kaparsınız. İkinci yöntem Adobe After Effects. Herkes "iyi karaoke=AFX ile yapılan" gibi bir yanılgıya düşmüş ama ben buna katılmıyorum. Hayatımda gördüğüm en iyi karaoke Aegisub ile yapılmıştı. Üçüncü bir yöntem de bildiğiniz herhangi bir programlama dilini bir .ass dosyası içine gerekli kodları kendi yazan bir program yazacak şekilde kullanmak. Her yöntemin belli bir öğrenme süreci, avantajları, dezavantajları ve tarzları var. Önemli olan karaokecinin hayal gücü, elindekini kullanma becerisi, yaratıcılığı ve sabrı. Sabır diyip duruyorum çünkü efekte karar verdikten sonra yapması pek de keyifli olmayan bir kopyala-yapıştır-düzenle işlemi başlıyor. Bu işlemin sonucunda ortaya çıkacak karaokenin güzelliği zevkinizle, sabrınız sonucu ayırdığınız zaman ve itinayla doğru orantılı.

Encoder bunların hiçbirinden anlamak zorunda değil. Encoder'ın görevi bambaşka; tamamen videoyu işlemek, izlenebilir kılmak üzere kurulu. Encoder raw ya da .ts dosyasını kaydeden ya da internetten indiren, daha sonra bu dosya üzerinde gerekli temizliği ve düzenlemeyi yapan (parazit, halkalanma, gökkuşalanma, kutulanma, bulanma, görüntüdeki gereksiz nesnelerden kurtulma gibi sorunlardan kurtulup, hardsub, afx typesettingini ya da karaokeyi gömme, kesme-biçme, ses senkonu, renk ayarı gibi daha saymadığım birçok yapılacak iş) kişidir. Bu saydıklarım için Avisynth bilgisi ile encoder ve codeclerle haddinden fazla haşır neşir olmak mecburi diyebilirim.

Buraya sadece başlıkta bahsedilen görevler hakkında bir şeyler yazdım. Bana göre fansubın her kısmının ayrı bir zorluğu ve zahmeti var, ben hiçbirini birbiriyle kıyaslamıyorum. Sonuçta kolaylık göreceli bir şeydir ve görevinde ustalaşan için bazen en zor görünen şeyler bile çocuk oyuncağıdır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kısa ve öz Türkiyede encode ve karaoke zordur. Çünkü bir grupta bir kişiye birden fazla görev verilir ama bak İngiliz gruplarına adamlar tek çalışıyor bazen isteyen birden fazla iş alıyor işleri nasıl süper. Düşüncem şudur bizdede bu yaygınlaşırsa kesinlikle daha başarılı işler yaparız. Birden fazla iş yapıldığı zaman bitsinde kurtulayım düşüncesiyle karşılaşmamız doğaldır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Baya bir yazı yazılmış ( anca bugün okuyabildim ) gerçekten teşekkürler. Türkiyede Encoder olmak gerçekten zormuş. Gerçi Türkiyede her iş zor : ) Ama hala orda burda encoderların ağlaşıp durmaları bana oldukça yapmacık ve komik geliyor. Bunu aşamadım sanırım.

Neyse yazılardan Karaoke yapımına ilgim oldukça arttı. Eğlenceli birşeye benziyor. Şuan hala editde yabancılardan daha kaliteli olmaya, Clean öğrenmeye çabalasam da sanırım Karaoke yapımına vakit ayırabilirim. Sadece eğlence için yapmak bi grup adına çalışmamak bile yeticek bana galiba.

Tembellik yapıp soruyorum, karaoke yapmak isteyen birin bakması gereken siteler okuması gereken dersler neler? Tavsiye ettikleriniz " bak ben burdan çözdüm olayı " dediğiniz siteler ve dersler varsa öm'dan veya başlık aracılığından, hatta başlığa yazmanız daha bi iyi olur diğer ilgisi olan üyeler de yararlanır, bana iletirseniz sevinirim. Tekrardan üşenmeyip yazan arkadaşlara teşekkürler : )

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Anime dalında Türkiye'de encoder olan kişi toplasak 5'i geçmez. Bildiğim ve tadığım şuan bir deddo birde ra-calium var. Onun dışında Türkiye'de animeler için encode yapan hiç kimse yok.

O yüzden baştan bir kere bu konuya açıklık getirelim. Türk Fansub grupları encode yapmıyorlar. Re-encode yapıyorlar. Encode ve re-encode farklı durumlardır.

Karaoke ise aslında gruplarda ayrı bir kişinin yapması gereken durumdur, ama; ne yazık ki Türk gruplarunda bir düzen olmadığı için (hangi işimide var ki :spit:) karaokeyi encoderlerden tutun çevirmene kadar herkes yapıyor, yapabiliyor, yapmak zorunda kalıyor :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Valla açıkçası el'in yabancısı kadar bizde Anime Manga yayılmış değil o nedenle oldukça doğal karşılıyorum ben gruplarda bir kişinin birden fazla işle uğraşmasını. Ayrıca adamlar bu işten para kazanıyor, bizim ise hiçbir gelirimiz yok. İşin ucunda para olunca olaylar çok farklı boyutlara gelebiliyor. Daha bi profesyonel bakılıyor olaya ve sorumluluk bilinci daha da artıyor. Yabancı büyük gruplarda evde sadece encode yapmakla veya çeviri yapmakla daha doğrusu bu çeviri işinde çalışmakla yaşamını sürdüren tipler olabilir. Çünkü duyduğum kadarıyla kazandıkları azımsanacak birşey de değilmiş hani : )

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

fansubber az olduğu için doğal olarak bir kişiye birden fazla iş düşüyor, bu normal bir şey.

ayrıyetten türk fansub gruplarında encoderlar işlerine pek özen göstermiyorlar tabi o da var. encode genel olarak çeviri ve düzenleme bittikten sonra videoyla altyazının birleştirilmesi için gereken, ve yalnızca bilgisayarın bir süre açık kalmasına neden olan bi aşama gibi görülüyor. ve ayrıyetten videoya altyazı nasıl gömülür? gibi tutorialları okuyarak encode yapılmasını pek hoş bulmuyorum. encode da düzenleme ve kontrol gibi özen gerektiren bir aşamadır. ben daha türk fansub gruplarında mkv verdiği bölümdeki videoyu kendi encode eden görmedim duymadım, belki vardır bişey diyemem tabi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

Ben direk karaoke'ye değineceğim. Sanırım forumdaki ilk mesajımda bu olacak. Karaoke bir eğlence işi sayılabilir. Bu işi zorla yapan adam yapmasın daha iyi. Şarkıyı dinlerken eğleniyorsanız, ritmi ve sözleri hoşunuza gidiyorsa zaten onu bitirmek için bilgisayarın başından kalkmazsınız. Karaoke özellikle japonca ağırlıkla yapılıyor [İngilizce ve İspanyolca'da denedim :smile:] heceleri ayırıp, her heceyi şarkıdaki ritime oturtmaya çalışırsınız, böylece şarkıdaki hecenin ritmi (sesi) geldiğinde verdiğiniz effect'e göre hece zıplar, oynar, sağı - solu havaya kalkar vb... hayal gücünüz ne kadar genişse o kadar çok hareket edebilir. Örneğin; Sıranın kendisine geldiğini hisseden hece önceden hazırlığını yapıp havaya bir kere zıplayıp sola doğru sürüklenmeye ve videonun sonunda durup, sağa sola sarhoşmuşçasına oynamaya devam edebilir. Tabi ki bunlar için az da olsa emek sarfetmek, biraz zaman ayırmak gerekiyor. Karaoke: Sevgi + Zaman + Hayal Gücü üçlüsünden oluşan bir şeydir işte...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?