Jump to content
  • Kayıt Ol

Absürt Karakterler


CasvalDeikun

Önerilen İletiler

Sanırım bu durum, sadece beni rahatsız ediyor olamaz. Yaşı ile karakteri arasında uyum olmayan, yaşına göre çok büyük ya da küçük davranan, slice of life kategorisi altında olduğu halde yazarların sanki bunu önemsemeyerek oluşturdukları karakterleri ele alalım. Ve elbette bu durum olabilir, yaşına göre çok olgun davranan, ya da çok genç yaşta çok olgun eserler yazan ya da çok çabuk "ermiş" tarzda kişiler. Ancak aşırı derecede, sanki tüm insanlar böyle gibi, tüm karakter yapıları çok kolay bir şekilde buna dönüşebilir gibi, hiçbir derinlik olmadan yapan yazarlar ve bunların bu yapıtları bence çok kötü sırıtıyor, onu belirtmek istiyorum.

 

Mesela Hyouka serisindeki Oreki karakterinin meşhur lafı:
"The more inexperienced you are, the more you want to show off."

 

Bu ne yahu? Tamam, edebiyat kulübünde falan filan da,  siz hiçbir 15-16 yaşındaki liseli bir veledin böyle konuştuğunu gördünüz mü? Bizdeki gerizekalılar hacı, beyler, kanki falan derlerdi, duydukça daha da iğrenirdim kendilerinden, o ayrı. Hala öyle kelimeleri duyduğumda kendimi öldürmek istiyorum, o da ayrı.
Ancak... Arthur Rimbaud çıkacak utanmasa. (Aşırıya kaçtı, biliyorum. Ancak umarım derdimi anlatabildim!)

  • Komik 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bakayalo

Bütün bir Aikatsu serisinin bütün öğrenci karakterleri. Ortaokul kızları. Ama idol olmuşlar, seçmelere giriyorlar iş alıyorlar milleti kendilerine hayran bırakıyorlar falan... Hadi yedik. Haber programına konuk oluyor, siyaset yorumu falan yapıyor... :oo: 14 yaşında. Evet :W

Tabii, benim için sorun değil. Kafadan bir 6 ekliyorum yaşlarına, ortamı da ortaokul değil üniversite olarak kabul ediyorum (zaten adına da "Akademi" falan diyorlar, müsait yani), problem kalmıyor :good-job-onion-head-emoticon:

İşte bu yüzden Golden Time. Romans dediğin üniversitede yaşanır :icon14:

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)

Saçma diyince aklıma sadece en yıkıcı darbelerin altında bile etrafa serin bakışlar atan karakterler geliyor.

Düzenlendi: (aysöken)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Karakterlerin yaşından olgun davranabilmesi konusunda metinde bağlam ararım.Mesela toplumdan farklı ses çıkaran kimilerinin yaşamının belli dönemlerinde inzivada bulunup oradaki tecrübelerin anime içerisinde işlenmesini beklerim dahası bunu kalite ölçütü olarak değerlendiririm.Belki ortalık yerde kadın yoktur derseniz olur mu öyle şey nidalarıyla karşılaşabilirsiniz lakin aslında toplumsal kimlik olduğunu kadınlara erkeklerin kadın dediğini söyleyip bağlam kurarsanız önceki tepkilerle karşılaşmazsınız.Konuya geri dönecek olursak diyelim kafası çok çalışan dahi karakterimiz var böylelikle toplumdan soyutlanmadan kendini beğenilecek profili çizebiliyor.Şimdi bu tarz karakterlerin animelerde doğal olarak sınırlı sayıda olmasını ve kurguda anahtar rol oynamasını beklerim ama günümüz yapımları metin değil fantezi satma peşinde koştuğundan bunlar sadece lafta kalıyor

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Olayı ''yaşından olgun davranmak'' yönünden ele alacağım:

Eğer o karakter çizimleri, beden dili ile o havayı bana verirse, yani olgunluğuna inandırırsa, bunu çekici bulurum. Ve bu karateri tasarlayan kişinin, gerçekten de böyle bir karakteri tasarlayacak yeterlilikte olduğunu düşünürüm. Asıl olay beden dilinde. Bunu eski serilerde sıklıkla görebilirsiniz.

Öbür türlü karakter boyundan büyük laflar etmiş olur, diğer bir deyişle yazar boyundan büyük bir karakter tasarlama girişiminde bulunmuştur. Her şekilde sırıtır, kasıntı olur, saçma olur, içinize sinmez. 

Havalı replikler edilebilir ama havalı bir beden dili, tüm o mimikler, ince detaylar, bunlara hakim olmak o ruh halini bilmek demektir ve gerçek profesyonellik, değerli olan bence budur.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?