Jump to content
  • Kayıt Ol

Fansub Videolar Hakkında Bilgi, Oynatıcı Önerisi(Softsub, Hardsub, Embeded)


utkuloptuk

Önerilen İletiler

(düzenlendi)

Eski ve Yeni Sistem Anime Videolarının İşlenmesi

Anime videolarının fansub çalışmalarımızın yayınlanması konusunda birkaç değişikliğe gitmiş bulunuyoruz. Bu yazıyı yazmamızın amacı sitemizi takip edenleri bu konu hakkında bilgilendirmektir.Sırası ile;

-        Eski Sistem

           1)      Hardsub

-       Yeni Sistem

           1)      Softsub

           2)      Gömülü (Embedded) Açılış Kapanış

-      Video Oynatıcı Seçimi  konularını ele alacağız.

 

Eski Sistem

1)      Hardsub

Hardsub niye isimlendirdiğimiz yöntem, altyazının satır satır video karelerine yapıştırılması işlemidir. Altyazı ve video dosyasının bütün bir video dosyası olması durumudur. Yani işlem sonrası ne eski video dosyamıza ne de altyazı dosyamıza video içerisinden erişememe durumudur.

Avantajları

-          Video ile altyazının bir olması, videonun açılabildiği tüm platformlarda altyazının da açılabilmesi anlamına gelmektedir.

-          Video ile altyazı bir olduğu için altyazıyı kaybetme, unutma, arama gibi işlemleri yaşanmamaktadır.

-          Softsub'a kıyasla daha özgür bir platform serbestliği bulunmakta, yani daha fazla cihazda izlenebilir.

-          Mobil ve TV gibi platformlarda çalışabilme ihtimali daha yüksek. Bunu açacak olursak:

Hardsub: Eğer video bir cihazda/platformda açılabiliyorsa altyazılı olarak açılacaktır. Zaten ayrı bir altyazı dosyası olmadığından, platform içerisinde altyazı uyumluluğu aranmamakta.

Softsub: Video o platformda açılıyor olsa bile, altyazı videonun açılmış olduğu platformda desteklenmiyorsa videoyu altyazıya erişemezsiniz.

-          Hardsub'da video ve altyazı tek bir dosya olduğundan hırsızlığını yapmak (izinsiz bir şekilde başkaları tarafından kullanılıp internet üzerinde paylaşılması) daha zordur.

-          Oynatıcının çalışmasını ağırlaştıran ya da yalın halde hiç açamayacağı halde bulunan altyazı fonksiyonlarının açılabilmesini mümkün kılar. (Bazı karaoke efektleri, resim dosyalarının video içerisinde uygulanması işlemleri vs…)

-          Oynatılma esnasında işlemciyi softsub'a göre daha az yorar.

Dezavantajları

-          İşlem tamamlandıktan sonra ne altyazı dosyası ne video dosyasında değişiklik yapılabilir.

-          Kare kare altyazı yazma işlemi, sonrasında video dosyasının başka amaçla kullanılması durumunu engeller. (Mesela iyi bir video çıktısı aldınız. Ama zamanla daha iyi bir altyazı dosyası elinize geçti. Tüm işlemi baştan yapsanız dahi aynı iyi video çıktısını alamayabilirsiniz.)

-          Altyazıda sonradan değişiklik yapma durumu yoktur.

-          Hazırlanması daha uzun sürer.

-          Nihai videonun kalite/boyut oranı düşük olur. (Birkaç saniye boyunca ekranda hareketsiz duran altyazı satırı ile sürekli hareket halindeki video kareleri uyumsuz olduğundan, ikisini birlikte kodlayan codec ideal verimlilikte sıkıştırma yapamaz.)

 

Yeni Sistem

1)      Softsub

Softsub diye adlandırılan yöntem, video ve altyazının tek dosya (konteyner) içinde sahne sahne yapıştırma işlemi yapılmadan yayımlanması işlemidir. İstenildiği takdirde altyazıya ayrıca erişilebilmektedir.

Avantajları

-          Ayrı ayrı olarak video ve altyazı dosyasına erişilebiliriz.

-          Ayrı ayrı erişilebiliyor olmasına rağmen tek dosya içerisinde kayıtlı halde olduğundan dolayı altyazıyı kaybetme, unutma, arama gibi durumlar yaşatmaz.

-          İstenildiği takdirde altyazıda değişiklik yapma işlemi kolaydır. (Altyazıyı içinden sök, değişikliği yap, geri içine koy.)

-          Sonradan altyazısız bir biçimde video dosyasını kullanma şansı da vardır.

-          Hazırlama işlemi daha kısa sürer. Çünkü hardsub'da videoyu işlemeye başlamadan önce altyazının son halinin elde bulunması gerekirken, softsub'da böyle bi zorunluluk yoktur. Bunun anlamı da işlem adımları zamanlaması bakımından video, çevirinin sürdüğü süre kadar önce hazırlanabilmektedir.

-          Nihai videonun kalite/boyut oranı daha yüksek olur.

Dezavantajları

-          Videonun istenildiği bir şekilde altyazı ile uyumlu açılabilmesi için hem video hem altyazı açılabilirliği koşulu sağlanması gerekmektedir.

-          Video ya da altyazı hırsızlığı yapması kolaydır.

-          Mobilde ya da TV'de çalışabilme ihtimali hardsub'a göre düşüktür.

-          Altyazıda farklı filtreler arayan fonksiyonlar bulunduğu takdirde açılmama veya bozuk açılma ihtimali olur.

-          Oynatılma esnasında işlemciyi hardsub'a göre daha fazla yorar.

2)      Gömülü (Embedded) Açılış ve Kapanış

Gömülü (Embedded) diye nitelendirdiğimiz method, videoların ID’leri kullanılarak ayrı video dosyalarının tek bir video dosyası üzerinden kullanılması işlemidir.Yani;

·         İlk olarak açılış şarkısı, ana video bölümü, kapanış şarkısı olmak üzere 3 farklı video oluşturulur.

·         Açılış ve kapanış şarkısı ID’leri ana video bölümü kısmına ait oldukları zamanlamalarla eklenir.

·         Açılış ve kapanış şarkısı ana video bölümü ile aynı klasörde bulunduğu müddetçe ana video bölümünde görüntülenecektir.

 

Avantajları

-          Yer konusunda oldukça boş alan kazandırmaktadır. (Matematiğini yapacak olursak bir açılış şarkısı yaklaşık olarak 13 bölümde kullanılmış olsun diyelim. Eğer bir açılış şarkısı oluşturup diğer 13 bölüm içerisinde bu video dosyasını kullanacak olursak 12 açılış şarkısı boyutu kadar yer kazandırmış olacağız. Ortalama 25 MB desek 25x12=300 MB yer kazancı, aynı miktar da kapanıştan geliyor desek 1 sezonluk anime serisinden kazanmış olduğumuz yer 600mb olacaktır).

Dezavantajı

-          Eğer açılış ve/veya kapanış şarkılarını indirmezseniz bölüm içersinde görüntüleyemezsiniz.

 

Video Oynatıcı Seçimi

Altyazı ve video oynatma eyleminden tam olarak verim almak istiyorsanız lütfen önerilen oynatıcı ve codec uygulamalarından birini kullanınız.

 

Önerilenler

Yeniliklere açık olanlara, işlemciyi yormayacak modern bir uygulama öneriliyor: mpv.

Ayrıntılı ayarlarla uğraşmak istemiyorsanız mpv motorunu kullanan uygulamalardan basit arayüzlü Baka MPlayer'ı veya zengin arayüzlü SMPlayer'ı tercih edebilirsiniz.

Kullandığınız bilgisayara program kurma yetkiniz yoksa, kurulum gerektirmeyen Baka MPlayer en iyi çözüm: Arşiv dosyasının içindekileri, yanlışlıkla silmeyeceğiniz bir yere kopyalamanız yeterli; direkt olarak çalışacaktır.

 

Alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyenler ise şu iki codec paketinden biriyle sorunsuz izleyebilirler:

LAV Filters Megamix: sadelik sevenlere MPC-HC, bol opsiyon sevenlere KMPlayer'ın eski geliştiricilerinin ürettiği PotPlayer seçenekleriyle.

K-Lite Codec Pack

Düzenlendi: (Bakayalo)
Video oynatıcı önerileri güncellendi
  • Beğeni 2
  • Teşekkür 2
  • Süper 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Softsuba geçilmesi bence mantıklı olmuş ihtiyaca göre ingilizce altyazıyla veya altyazısız izleyebilmek için. Ayrıca sırf altyazı için re-encode ile video kalitesinin düşmesinin önüne geçilmiş olur. Bilgisayar dışı platformları bilemem ama pc için softsub iyidir diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Günümüzde tv ve cep telefonlarının çoğu mkv+altyazı olayına uyumlu.

 

Eğer ki video mini mkv ise softsub, ama boyut büyükse hardsub tercih ederim. Gerçi minimkv değilse normalde ikiside 300mb civarı oluyor. Daha yüksek boyutlularda oluyor, onları saymıyorum.

 

Altyazılarını bulunabilirliği açısından da softsub iyi tabii. Hardsub olunca bazı özellikle eski ve yeni serilerin altyazıları bulunamıyor. Birde fansub kapandıysa işte o zaman kötü.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Inuyashiki 5'i bu yeni düzene göre yaptıysanız, Klite codecpack ile de sorunsuz çalışıyor. Bilmiyorum genelde nasıl olur ama ben sorun yaşamadım hiç.

 

Tel vs aletlerde de düzgün oynatması seçtiğiniz oynatıcıya bağlı. Genel olarak sorun olmaması lazım gibi geliyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Cep telefonu için MX player oynatıcı ve MX player codec'lerini, bilgisayarda ise CCCP codec kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bakayalo
(düzenlendi)
On 13.11.2017 at 00:11, Kudo Shin'ichi dedi ki:

Inuyashiki 5'i bu yeni düzene göre yaptıysanız, Klite codecpack ile de sorunsuz çalışıyor. Bilmiyorum genelde nasıl olur ama ben sorun yaşamadım hiç.

K-lite da yeterli bir kodek paketi, ama adındaki "lite"tan beklenenin aksine epey fazla gereksiz unsur içeriyor, o yüzden izleyicilere pek önerilmiyor, daha ziyade enkoderlere öneriliyor. Piyasadaki en hafif hazır paketler KCP, CCCP ve LAV Filters Megamix. İlk ikisi üç yıldır güncellenmediğinden benim önerim LAVFM olur, ama onun da kurulumunda biraz uğraşmak gerekiyor, diğer ikisi gibi kur geç kurtarmıyor maalesef :006:

Alternatif olarak, gereken her şeyi (ki üç parça bir şey zaten :P) teker teker kurmak da mümkün. Onu da ideal bir formasyona karar verdikten sonra ve tarif edecek vakit bulunca resimli bir tarifle ana mesaja ekleriz.

Kaldı ki MPC-HC kendi başına bile hemen her şeyi hallediyor, zira artık kendinden LAV filtreleri ve splitter ile geliyor. Sorunlu olduğu tek alan, renk yorumlama; o da ancak maskelerde fark edilir ve softsub çalışmalarda zaten pek maske kullanmıyoruz >_>

2018 ortası güncellemesi:

 

Ek filtre olmadan MPC-HC veya MPC-BE'nin bir şekilde kurtardığı, XySubFilter kullanan kodek paketlerinin ise arıza çıkardığı bir durum tespit ettik: yazı animasyon efektleri. Eğer XySubFilter ayarlarında "Render To Original Video Size" seçeneğini işaretlemezseniz, aynı anda hem büyüme/küçülme hem de belirme/silinme efektlerinin olduğu yazılar tam ekranda yorumlayıcıya hata verdirip kapanmaya sebep olabiliyor.

 

Yeni popülerleşen bir alternatif de mpv. Düz mpv, kısayolları pek standart olmayan ve grafik bir menü arayüzü bile bulunmayan, biraz fazla basit tasarlanmış bir program olduğundan, herkese hitap etmez (bana etmiyor mesela). Ama MPC gibi onun da birçok derlemesi mevcut piyasada -ki zaten mpc ile aynı kökten geliyorlar- ve bunlardan mesela SMPlayer hayli esnek ve kullanışlı bir arayüze sahip. Hiçbir ek paket yüklemeden her işini görmek isteyen için şu anda ideal seçenek. Bu oynatıcıyı çok eskiden denemiş olanlar burun kıvırabilir, nitekim ben de eskiden kullanmıştım ve "aman, KMPlayer'ın yandan yemişi işte" deyip kaldırıp atmıştım. Ama eskiden sadece mplayer motoruna sahipti, mpv motorunu yeni eklediler ve her şey değişti. Arayüz hariç yani. Arayüz yine KMPlayer arayüzünün bir benzeri.

KMPlayer'ı sevmiyor musunuz? Baka MPlayer verelim :P Daha sade, düz mpv'ye daha yakın olsa da neticede bir GUI'ı var ve ayar yapması kolay.

Mac kullanıcıları için ise yine mpv motoruyla derlenmiş IINA tavsiye edilmekte. Kendim kullanmadığım için nasıl olduğunu bilemeyeceğim.

Düzenlendi: (Bakayalo)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?