Jump to content
  • Kayıt Ol

Moe, Tsundere, Yandere, Kuudere


DevilRanger

Önerilen İletiler

Arkadaşlar hepimiz izlediğimiz animelerden bunların ne olduklarını az biraz biliyoruz :) Ama ben tam manalarını bilmiyorum o yüzden bilen arkadaşlardan yardım :)

Moe, Tsundere, Yandere, Kuudere, Dandere, Goudere, Meganekko, Dojikko, Loli, Dojikko Bu tür kavramları bilen kişiler varsa bunlar hakkında bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim ^^

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İlk dördünü bilsen yeter, daha fazla bulaşırsan bir sürü şey çıkıyor.

Tanım istersen yapamam ama sana o dördü için birer karakter örneği vereyim, az çok anlarsın. Aralarında en nefret ettiğim de kuuderedir bu arada. Maça 1-0 önde başlarlar çünkü.

Moe

http://myanimelist.net/character/3861/Moka_Akashiya

Tsundere

http://myanimelist.net/character.php?id=136

Yandere

http://myanimelist.net/character/4963/Yuno_Gasai

Kuudere

http://myanimelist.net/character/22369/Kanade_Tachibana

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yardımcı olayım hemen;

Açıklamalara başlamadan önce bu kuudere,tsundere,deredere gibi terimlerin birçok kişinin bildiği aksine anime-manga için değil visual novel için terimler olduğunu belirtmemde fayda var.Çıkış mantığı routea girmeden önce tsun girdikten sonra dere gibisinden bir yapıdan gelir. Ancak anime - manga - visual novel 3lüsü birbiriyle çok içli dışlı olduklarından zamanla anime ve mangadaki karakterlerede kullanılır hale geldi.

Bunu belirtmemin sebebi,Animelerde bildiginiz gibi 1 ending var sadece,Visual novel gibi her karaktere özel ending çekemiyorlar.Kugimiya Rie'nin seslendirdiği tsundere'ler haricinde bu tsundere kuudere dediğimiz tiplerin %90lık oranıda yan karakter olduğundan birçok karakterin "dere" kısmını göremiyoruz animelerde.Aklına gelecektir anime izlerken "ya biz bu karaktere tsundere diyoruz ama tüm anime boyunca sadece idiot diyip durdu bu sonrada anime bitti dere kısmına noldu?" şeklinde, onun sebebi asıl terimin visual novel üzerine olmasından dolayı kaynaklanıyor.Kısacası aslında anime terimi olmadığından arada tanıma tam uymayan karakterlere tsundere falan denildiği karşına bol bol çıkacak üzerinde fazla durma, günümüz animelerinde kızarıp idiot its not like i did it for your sake or anything repliğini kullanan her karaktere tsundere diyoruz mesela.

Tanımlara gelelim,Moe terimi heralde kelimelere dökmesi en zor terim.Moe bir tepki ifadesi öncelikle kelime anlamı yok yani,Genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim daha nasıl açıklıyayım bilemiyorum,Fetiş gibide düşünebilirsin sadece onun kadar ağır değil. Genel olarak tatlı karakterler için kullanılmakta hani sakar tipler falan ancak birçok farklı türüde var.Örneğin Maid-moe gayet ünlüdür birçok animede karşına çıkmıştır zaten,Cat-ears moe var mesela oda son zamanlarda bol miktarda kullanılmakta kedi/köpek bazen tavşan kulağı takan karakterler,Glasses-Moe var,varda var yani.Bu terimi anlatması gerçekten çok zor anime izleye izleye bi yerden sonra kafana yer edicektir.

Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak "idiot,stupid" tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak özellikleri artık ana karaktere aşık olduğu bırak seyirciyi animedeki en alakasız karaktere bile bariz görünse dahi sürekli bir "its not like i did it for your sake " tarzı bir mantıkla kabullenmezler iyice son noktaya kadar.Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptıgında ana karakteri döverler.Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler,El yapımı yiyecek çikolata falan tarzında veya buna benzer şekilde,Fakat asla kabullenmezler dediğim gibi sürekli bir bahanesi vardır "sabah erken uyandım kendime yaparken fazla hazırlamışım çöpe gitmesin diye sana getirdim sadece" şeklinde.Son zamanların en popüleridir 20 animenin 18inde tsundere bi karaktere rahatlıkla rastlarsın yani.Bunu açıklamaktansa örneklendirmek daha kolay,En ünlü birkaç tanesini sayayım zaten eğer içlerinde izlediğin varsa direk "haa demek buydu" diye kafana oturacaktır;

Zero no Tsukaima -Louise

Shakugan no Shana -Shana

Hayate no gotoku -Nagi/-Hinagiku

Clannad -Kyou

Fate stay night -Rin

Sora no otoshimono -Nymph

Toradora -Taiga

Toaru majitsu no index -Mikoto

Evangelion -Asuka

Kuudere(Orjinali Coodere'dir) ile Dandere Nerdeyse aynı terimler,daha doğrusu karakterlerin %99unda kuudere aynı zamanda dandere oluyor,tabiki tam terside geçerli bu yüzden genel olarak dandere değilde kuudere kullanılmakta hepsi için 2sinide açıklıyayım ben yinede.Kuudere basitçe Emotionless Girl demek, Sürekli aynı surat ifadesi bulunduran,olaylara karşı pek şaşkınlık utanç gibi reaksiyon vermeyen karakterler.Dandere dediğimiz olay ise Sessiz karakterler demek.Pek konuşkan olmayan genel olarak sessiz takılan,fakat genelde ana karakterle yalnız kaldığında az maz konuşmaya başlayan tipler büyük bir çoğunluğu kitap kurdudur bu dandere karakterlerin.

Böyle anlatınca aralarında büyük bi fark varmış gibi görünsede üç aşağı beş yukarı bazı karakterler hariç 2side aynı kapıya çıkıyor,Bu yüzden dandere kullanan nadirdir forum veya sohbet ortamında 2sinede kuudere denir genelde,Bu sebepten ötürü bende örnekleri ayırmadan bir yazıyorum.

Shuffle -Primula

Kanon -Mai

Angel Beats -Kanade

Haruhi -Yuki

Evangelion -Rei

Yandere Diğer terimlere göre daha nadir bulunmakta,Biraz argo olsada heralde bunlara en uygun terim piskopattır.Bu karakterler Ana karaktere deli gibi aşıktır veya aşık olur bir noktada,Fakat asıl problem sonrasında.En ufak bir olaydan dolayı ana karakteri kıskanır ve eve zincirlemekten öldürmeye kadar giderler.Kıskandığı kızı öldürdükleri durumda bol bol olmakta,En iyi örnek School daysdeki Kotohana mesela,

Animenin sonunda önce Sekai'yi öldürüyor sonra ana karakterin kafasını koparıp ona sarılıyor bundan sonra hep birlikteyiz diye.

Ancak şunuda belirteyim yanlış anlaşılma olmasın,Yandere dediğimiz tipler eninde sonunda ana karakteri öldürüyor tarzı düşünmemek lazım,Sadece olaylar karşısında sürekli kanlı bıçaklı çözümlere gitmekteler o kadar.Bazıları aşırı manyak olduğundan kıskandığı kızı hatta kendi sevgilisini öldürüyor, Bazıları gözdağı vermekle yetiniyor,derecesi var işte değişiyor tipten tipe.Dediğim gibi Yandere tipli karakterler diğer türlere oranla çok daha nadir gelmekte sebebini zaten anlamışsındır,Son zamanların en ünlü yandere'si Mirai Nikki'deki Yuno.

Ana terimler bunlar,Diğer sordukların biraz daha detaya giriyor ;

Meganekko Gözlük takan karakterler,Örnek vermeye gerek yok sanırım aklına gelen gözlük kullanan tüm kız karakterler Meganekko türüne girmekte.

Dojikko Pek kullanılan bi terim değil,Sakar fakat şirin karakterlere kullanılmakta.Yine örnek vermiyorum buna,Aklına geliyordur zaten yürürken elektrik direğine çarpan ikidebi sağa sola düşen tiplemeler.

Loli Bunu niye sordun anlamadım,Adındanda belli olduğu gibi küçük karakterler için kullanılan bi terim.Küçük boylu göğüsleri henüz çıkmamış -Flat chest dediğimiz- çocuk gibi görünen karakterler.Yaş burda önemli değil onuda belirteyim,Hani 7-8 yaşında bir karakter direk loli olarak geçiyor tabikide, Karakterimiz 17-18 yaşında fakat kısa boylu düz göğüslü ise oda lolidir,kısacası dış görünüşü küçük çocuk gibi olan karakterlere denilmekte.

Goudere Bu Goudere Sora isimli mangadan türemiş birşey,Kullanan nerdeyse hiç bulamazsın örnek sayısıda çok çok nadirdir.İlla açıklama istiyorsan basitçe Efendisinin iyiliği için kafasına ne eserse yapan karakterlere denilmekte,Örneğin goudere'deki karakterimiz sokaktaki kızları kaçırıyordu efendisini bir hareme layık gördüğünden dolayı her ne kadar ana karakter böyle birşey istemesede.Bunu zaten bilen yok,Örneğide yok,Bir mangaka espri amaçlı mangasının ismini bu şekilde koymuş ordan türemiş birşey.Bilmeni gerektiren birşey değil yani.

Yoruldum baya rehbere döndü iyice soru-cevaptan ziyade.

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Genelde bu tanımalamarın çoğunu akılda tutamayıp unutma gibi durumu çok yaşamıştım ama Akuma'nın verdiği örnekler gayet net ve akılda kalıcı. Kendi açımdan da olsa Tsundereyi son zaman hep şöyle demişimdir ben. Aslında kötü biri olmayan ama ana karaktere sırf kötülüğünü gösteren ve zaman zaman o iyi yüzünü gösteren karakterler. Genelde bu karakterlerin yaptığı olayların neticesinde biz trollenmek diyoruz. :dft005:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çok teşekkür ederim :D Çok bilgilendirici olmuş ^^ Gene bunun gibi terimlere rastlayacak olursam bu başlık altında sorarım Hontoni, hontoni arigatou gozaimashita :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Terimler Sözlügü bölümüne taşınmıştır.Keşke ayrı ayrı açılsaydı terimler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Soru sorma hakkımı kullanabilir miyim?? Yangire ve Yandere'nin farkı nedir???

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Soru sorma hakkımı kullanabilir miyim?? Yangire ve Yandere'nin farkı nedir???

İkiside yine kuudere-Dandere gibi çok içli dışlılar ve her ne kadar dandere kadar az olmasada yangire kullanımıda azdır,Genel olarak hepsi yandere olarak geçer yani.Aralarındaki fark üstteki arkadaşında söylediği gibi basitçe Yanderede Kız karakteri o tür davranışlara iten sebep sevdiği kişiyi kıskanması vs gibi olaylar yani Sevdiğinden kaynaklanıyor,Yangire karakterlerinin milleti kesme biçme gibi davranışlarının sebebi ise aşktan sevgiden değil başka sebeplerden romantik duygular ile alakası yok yani.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 ay sonra...

Goudere adlı bir manga gördüm yeni çıkanlar arasında sonra baktım senin dediğin mangaymış.Bu tip bir karakterde To love ru Darkness taki prenses Momo karakteri.Oda Rito için herşeyi yapmaya hazır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

deredere kızlar içeren ecchi anime önerisi yapabilir misiniz?İzlemesi çok eğlenceli oluyor :011:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

To love ru, İsekai Seikijin no monogatari, Bakemonogatari

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Sagolasın diğerlerini izledim ama İsekai Seikijin no monogatari yi izlememiştim,güzel bir animeye benziyor,Teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...
Yardımcı olayım hemen;

Açıklamalara başlamadan önce bu kuudere,tsundere,deredere gibi terimlerin birçok kişinin bildiği aksine anime-manga için değil visual novel için terimler olduğunu belirtmemde fayda var.Çıkış mantığı routea girmeden önce tsun girdikten sonra dere gibisinden bir yapıdan gelir. Ancak anime - manga - visual novel 3lüsü birbiriyle çok içli dışlı olduklarından zamanla anime ve mangadaki karakterlerede kullanılır hale geldi.

Bunu belirtmemin sebebi,Animelerde bildiginiz gibi 1 ending var sadece,Visual novel gibi her karaktere özel ending çekemiyorlar.Kugimiya Rie'nin seslendirdiği tsundere'ler haricinde bu tsundere kuudere dediğimiz tiplerin %90lık oranıda yan karakter olduğundan birçok karakterin "dere" kısmını göremiyoruz animelerde.Aklına gelecektir anime izlerken "ya biz bu karaktere tsundere diyoruz ama tüm anime boyunca sadece idiot diyip durdu bu sonrada anime bitti dere kısmına noldu?" şeklinde, onun sebebi asıl terimin visual novel üzerine olmasından dolayı kaynaklanıyor.Kısacası aslında anime terimi olmadığından arada tanıma tam uymayan karakterlere tsundere falan denildiği karşına bol bol çıkacak üzerinde fazla durma, günümüz animelerinde kızarıp idiot its not like i did it for your sake or anything repliğini kullanan her karaktere tsundere diyoruz mesela.

Tanımlara gelelim,Moe terimi heralde kelimelere dökmesi en zor terim.Moe bir tepki ifadesi öncelikle kelime anlamı yok yani,Genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim daha nasıl açıklıyayım bilemiyorum,Fetiş gibide düşünebilirsin sadece onun kadar ağır değil. Genel olarak tatlı karakterler için kullanılmakta hani sakar tipler falan ancak birçok farklı türüde var.Örneğin Maid-moe gayet ünlüdür birçok animede karşına çıkmıştır zaten,Cat-ears moe var mesela oda son zamanlarda bol miktarda kullanılmakta kedi/köpek bazen tavşan kulağı takan karakterler,Glasses-Moe var,varda var yani.Bu terimi anlatması gerçekten çok zor anime izleye izleye bi yerden sonra kafana yer edicektir.

Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak "idiot,stupid" tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak özellikleri artık ana karaktere aşık olduğu bırak seyirciyi animedeki en alakasız karaktere bile bariz görünse dahi sürekli bir "its not like i did it for your sake " tarzı bir mantıkla kabullenmezler iyice son noktaya kadar.Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptıgında ana karakteri döverler.Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler,El yapımı yiyecek çikolata falan tarzında veya buna benzer şekilde,Fakat asla kabullenmezler dediğim gibi sürekli bir bahanesi vardır "sabah erken uyandım kendime yaparken fazla hazırlamışım çöpe gitmesin diye sana getirdim sadece" şeklinde.Son zamanların en popüleridir 20 animenin 18inde tsundere bi karaktere rahatlıkla rastlarsın yani.Bunu açıklamaktansa örneklendirmek daha kolay,En ünlü birkaç tanesini sayayım zaten eğer içlerinde izlediğin varsa direk "haa demek buydu" diye kafana oturacaktır;

Zero no Tsukaima -Louise

Shakugan no Shana -Shana

Hayate no gotoku -Nagi/-Hinagiku

Clannad -Kyou

Fate stay night -Rin

Sora no otoshimono -Nymph

Toradora -Taiga

Toaru majitsu no index -Mikoto

Evangelion -Asuka

Kuudere(Orjinali Coodere'dir) ile Dandere Nerdeyse aynı terimler,daha doğrusu karakterlerin %99unda kuudere aynı zamanda dandere oluyor,tabiki tam terside geçerli bu yüzden genel olarak dandere değilde kuudere kullanılmakta hepsi için 2sinide açıklıyayım ben yinede.Kuudere basitçe Emotionless Girl demek, Sürekli aynı surat ifadesi bulunduran,olaylara karşı pek şaşkınlık utanç gibi reaksiyon vermeyen karakterler.Dandere dediğimiz olay ise Sessiz karakterler demek.Pek konuşkan olmayan genel olarak sessiz takılan,fakat genelde ana karakterle yalnız kaldığında az maz konuşmaya başlayan tipler büyük bir çoğunluğu kitap kurdudur bu dandere karakterlerin.

Böyle anlatınca aralarında büyük bi fark varmış gibi görünsede üç aşağı beş yukarı bazı karakterler hariç 2side aynı kapıya çıkıyor,Bu yüzden dandere kullanan nadirdir forum veya sohbet ortamında 2sinede kuudere denir genelde,Bu sebepten ötürü bende örnekleri ayırmadan bir yazıyorum.

Shuffle -Primula

Kanon -Mai

Angel Beats -Kanade

Haruhi -Yuki

Evangelion -Rei

Yandere Diğer terimlere göre daha nadir bulunmakta,Biraz argo olsada heralde bunlara en uygun terim piskopattır.Bu karakterler Ana karaktere deli gibi aşıktır veya aşık olur bir noktada,Fakat asıl problem sonrasında.En ufak bir olaydan dolayı ana karakteri kıskanır ve eve zincirlemekten öldürmeye kadar giderler.Kıskandığı kızı öldürdükleri durumda bol bol olmakta,En iyi örnek School daysdeki Kotohana mesela,

Animenin sonunda önce Sekai'yi öldürüyor sonra ana karakterin kafasını koparıp ona sarılıyor bundan sonra hep birlikteyiz diye.

Ancak şunuda belirteyim yanlış anlaşılma olmasın,Yandere dediğimiz tipler eninde sonunda ana karakteri öldürüyor tarzı düşünmemek lazım,Sadece olaylar karşısında sürekli kanlı bıçaklı çözümlere gitmekteler o kadar.Bazıları aşırı manyak olduğundan kıskandığı kızı hatta kendi sevgilisini öldürüyor, Bazıları gözdağı vermekle yetiniyor,derecesi var işte değişiyor tipten tipe.Dediğim gibi Yandere tipli karakterler diğer türlere oranla çok daha nadir gelmekte sebebini zaten anlamışsındır,Son zamanların en ünlü yandere'si Mirai Nikki'deki Yuno.

Ana terimler bunlar,Diğer sordukların biraz daha detaya giriyor ;

Meganekko Gözlük takan karakterler,Örnek vermeye gerek yok sanırım aklına gelen gözlük kullanan tüm kız karakterler Meganekko türüne girmekte.

Dojikko Pek kullanılan bi terim değil,Sakar fakat şirin karakterlere kullanılmakta.Yine örnek vermiyorum buna,Aklına geliyordur zaten yürürken elektrik direğine çarpan ikidebi sağa sola düşen tiplemeler.

Loli Bunu niye sordun anlamadım,Adındanda belli olduğu gibi küçük karakterler için kullanılan bi terim.Küçük boylu göğüsleri henüz çıkmamış -Flat chest dediğimiz- çocuk gibi görünen karakterler.Yaş burda önemli değil onuda belirteyim,Hani 7-8 yaşında bir karakter direk loli olarak geçiyor tabikide, Karakterimiz 17-18 yaşında fakat kısa boylu düz göğüslü ise oda lolidir,kısacası dış görünüşü küçük çocuk gibi olan karakterlere denilmekte.

Goudere Bu Goudere Sora isimli mangadan türemiş birşey,Kullanan nerdeyse hiç bulamazsın örnek sayısıda çok çok nadirdir.İlla açıklama istiyorsan basitçe Efendisinin iyiliği için kafasına ne eserse yapan karakterlere denilmekte,Örneğin goudere'deki karakterimiz sokaktaki kızları kaçırıyordu efendisini bir hareme layık gördüğünden dolayı her ne kadar ana karakter böyle birşey istemesede.Bunu zaten bilen yok,Örneğide yok,Bir mangaka espri amaçlı mangasının ismini bu şekilde koymuş ordan türemiş birşey.Bilmeni gerektiren birşey değil yani.

Yoruldum baya rehbere döndü iyice soru-cevaptan ziyade.

Mükemmel ötesi bir tanıtım yazısı olmuş bazı şeyleri biliyordum burada fakat bilgi seviyem tavan yaptı desem yeridir. Uğraşıp yazmışsın çok teşekkür ettim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak "idiot,stupid" tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak özellikleri artık ana karaktere aşık olduğu bırak seyirciyi animedeki en alakasız karaktere bile bariz görünse dahi sürekli bir "its not like i did it for your sake " tarzı bir mantıkla kabullenmezler iyice son noktaya kadar.Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptıgında ana karakteri döverler.Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler,El yapımı yiyecek çikolata falan tarzında veya buna benzer şekilde,Fakat asla kabullenmezler dediğim gibi sürekli bir bahanesi vardır "sabah erken uyandım kendime yaparken fazla hazırlamışım çöpe gitmesin diye sana getirdim sadece" şeklinde.Son zamanların en popüleridir 20 animenin 18inde tsundere bi karaktere rahatlıkla rastlarsın yani.Bunu açıklamaktansa örneklendirmek daha kolay,En ünlü birkaç tanesini sayayım zaten eğer içlerinde izlediğin varsa direk "haa demek buydu" diye kafana oturacaktır;

Zero no Tsukaima -Louise

Shakugan no Shana -Shana

Hayate no gotoku -Nagi/-Hinagiku

Clannad -Kyou

Fate stay night -Rin

Sora no otoshimono -Nymph

Toradora -Taiga

Toaru majitsu no index -Mikoto

Evangelion -Asuka

hocam Allah razı olsun o kadar yazmışsın :D tek tek üşenmemişsin. hepsini alıntı yapmadım forumda kirlilik olmasın diye.

neyse, ben şu taiga örneğine takıldım biraz. anladığım kadarıyla bu tsundere, ana (ya da yan) karaktere içten içe aşık, ama açıkça söylemeyip, sürekli onun için yemek, poğaça, börek vs yapan ya da evine temizlik için giden vs karakter. ancak taiga'nın bunları yaptığını görmedim :( ha gerçi %100 izleyip bitirmedim animeyi, yarım olarak biliyorum da, bu örnek karakterlerden bi tek onu bildiğim için, bi kafamda karşılaştırıyım dedim, karşılaşmadı :( şu sürekli "b-bakaaa!!!" diyen utangaç tipler olabilir mi? aklıma örnek gelmedi şimdi :(

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Seven ama belli etmeyen, devamlı sert görünmeye çalışan karakterler genel olarak. Bunu yapıyorum ama senin için değil sözünü de duyabiliriz sık sık. Taiga, Shana gayet iyi örnekler Tsundere kategorisine.

Bir örnek ekleyeyim, ''senin için endişelendiğim falan yok, yanlış düşüncelere kapılma. Ama geri dönmezsen seni asla affetmem. '' Açıklayabilmişimdir umarım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Seven ama belli etmeyen, devamlı sert görünmeye çalışan karakterler genel olarak. Bunu yapıyorum ama senin için değil sözünü de duyabiliriz sık sık. Taiga, Shana gayet iyi örnekler Tsundere kategorisine.

Bir örnek ekleyeyim, ''senin için endişelendiğim falan yok, yanlış düşüncelere kapılma. Ama geri dönmezsen seni asla affetmem. '' Açıklayabilmişimdir umarım.

anladım hocam çok da güzel anladım :D dışı sert içi yumuşak karakter. taiga'da o hareketleri görmediğim için tam anlamamıştım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

hocam Allah razı olsun o kadar yazmışsın :D tek tek üşenmemişsin. hepsini alıntı yapmadım forumda kirlilik olmasın diye.

neyse, ben şu taiga örneğine takıldım biraz. anladığım kadarıyla bu tsundere, ana (ya da yan) karaktere içten içe aşık, ama açıkça söylemeyip, sürekli onun için yemek, poğaça, börek vs yapan ya da evine temizlik için giden vs karakter. ancak taiga'nın bunları yaptığını görmedim :( ha gerçi %100 izleyip bitirmedim animeyi, yarım olarak biliyorum da, bu örnek karakterlerden bi tek onu bildiğim için, bi kafamda karşılaştırıyım dedim, karşılaşmadı :( şu sürekli "b-bakaaa!!!" diyen utangaç tipler olabilir mi? aklıma örnek gelmedi şimdi :(

Geç oldu biraz ama açıklıyayım, o söylediklerimi sadece örnek olarak akılda kalıcı olması amacıyla vermiştim,biraz yanlış anlaşılmış sanırım.Tsundere dediğimiz olay karakteri seven fakat bunu belli etmemeye çalışan,dayakla veya hakaretle üzerini örtmeye çabalayan karakterler.Yukarıda söylediğin gibi dışı sert içi yumuşak olayı yani.Toradora'yı izleyeli oldu biraz ama mesela bi bölümde Ami ana karaktere yaklaştığı bi anda taiga gelip ana karakteri çekiyor, "yanlış anlama kıskandığımdan falan değil sadece onun zehri sana bulaşsın istemedim, teşekkür etmelisin" tarzı birşeyler söylüyordu birebir aynı olmayabilir, bu en büyük örnek sayılabilir zaten tsundere olduğuna.nitekim yine anime içinde farklı farklı birçok sahnede buna benzer hareketlerde bulunuyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Geç oldu biraz ama açıklıyayım, o söylediklerimi sadece örnek olarak akılda kalıcı olması amacıyla vermiştim,biraz yanlış anlaşılmış sanırım.Tsundere dediğimiz olay karakteri seven fakat bunu belli etmemeye çalışan,dayakla veya hakaretle üzerini örtmeye çabalayan karakterler.Yukarıda söylediğin gibi dışı sert içi yumuşak olayı yani.Toradora'yı izleyeli oldu biraz ama mesela bi bölümde Ami ana karaktere yaklaştığı bi anda taiga gelip ana karakteri çekiyor, "yanlış anlama kıskandığımdan falan değil sadece onun zehri sana bulaşsın istemedim, teşekkür etmelisin" tarzı birşeyler söylüyordu birebir aynı olmayabilir, bu en büyük örnek sayılabilir zaten tsundere olduğuna.nitekim yine anime içinde farklı farklı birçok sahnede buna benzer hareketlerde bulunuyor.

hocam sen de kusura bkama,bu sefer d b en geç cevap veriyorum :(

tsundere- anladım şimdi :D tanımlayınca aklıma 1-2 sahne geliyor :D karakterler gelmiyo ama, olsun :D taiga'da o tür davranışlar görmemiştim ondan sormuştum :D demek ki benim görmediğim sahnelerde imiş. evet hocam, taiga yapmış olaiblir o haraketi :D dedim ya tam izlemedim :D ama bir yandan da taiga'nın ami'yi sevmemesi bu davranışında etkili olabilir.

Moe benim uzmanlık alanıma giriyor. :gul gul:

Altta birkaç resim var. :011:

pK3i4ar.jpg

YZ2f36d.png

asSAszp.jpg

81cSodT.jpg

x9ttqsZ.png

oDyj5tB.jpg

2Fq6grx.jpg

SuP3XTx.jpg

Sd8cIR2.jpg

bu "moe" kelimesinin tam anlamını da kestiremedim :D gerçi senin attığın resimlere bakılırsa, şirin anlamında kullanılıyor. çevirdiğim bir sahnede "so moe..." yazmıştı da kafam karışmıştı. sonraki sahnesinde aynı dediğin gibi "sizi o kıyafetler içinde görmek hoş olacak" temalı bir söz söylemişti ama tam aklımda değil. etek boyu falan. neyse, ben oraya "ne kadar şirin" yazdım. tam olmadı ama, olduğu kadar artık.

kafamı karıştıran nokta ise, araştırma yaptığımda, şirinden, fetişizme kadar çeşitli anlamları var. gerçek bir anlamı yok sanırsam.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 ay sonra...
Yardımcı olayım hemen;

Açıklamalara başlamadan önce bu kuudere,tsundere,deredere gibi terimlerin birçok kişinin bildiği aksine anime-manga için değil visual novel için terimler olduğunu belirtmemde fayda var.Çıkış mantığı routea girmeden önce tsun girdikten sonra dere gibisinden bir yapıdan gelir. Ancak anime - manga - visual novel 3lüsü birbiriyle çok içli dışlı olduklarından zamanla anime ve mangadaki karakterlerede kullanılır hale geldi.

Bunu belirtmemin sebebi,Animelerde bildiginiz gibi 1 ending var sadece,Visual novel gibi her karaktere özel ending çekemiyorlar.Kugimiya Rie'nin seslendirdiği tsundere'ler haricinde bu tsundere kuudere dediğimiz tiplerin %90lık oranıda yan karakter olduğundan birçok karakterin "dere" kısmını göremiyoruz animelerde.Aklına gelecektir anime izlerken "ya biz bu karaktere tsundere diyoruz ama tüm anime boyunca sadece idiot diyip durdu bu sonrada anime bitti dere kısmına noldu?" şeklinde, onun sebebi asıl terimin visual novel üzerine olmasından dolayı kaynaklanıyor.Kısacası aslında anime terimi olmadığından arada tanıma tam uymayan karakterlere tsundere falan denildiği karşına bol bol çıkacak üzerinde fazla durma, günümüz animelerinde kızarıp idiot its not like i did it for your sake or anything repliğini kullanan her karaktere tsundere diyoruz mesela.

Tanımlara gelelim,Moe terimi heralde kelimelere dökmesi en zor terim.Moe bir tepki ifadesi öncelikle kelime anlamı yok yani,Genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim daha nasıl açıklıyayım bilemiyorum,Fetiş gibide düşünebilirsin sadece onun kadar ağır değil. Genel olarak tatlı karakterler için kullanılmakta hani sakar tipler falan ancak birçok farklı türüde var.Örneğin Maid-moe gayet ünlüdür birçok animede karşına çıkmıştır zaten,Cat-ears moe var mesela oda son zamanlarda bol miktarda kullanılmakta kedi/köpek bazen tavşan kulağı takan karakterler,Glasses-Moe var,varda var yani.Bu terimi anlatması gerçekten çok zor anime izleye izleye bi yerden sonra kafana yer edicektir.

Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak "idiot,stupid" tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak özellikleri artık ana karaktere aşık olduğu bırak seyirciyi animedeki en alakasız karaktere bile bariz görünse dahi sürekli bir "its not like i did it for your sake " tarzı bir mantıkla kabullenmezler iyice son noktaya kadar.Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptıgında ana karakteri döverler.Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler,El yapımı yiyecek çikolata falan tarzında veya buna benzer şekilde,Fakat asla kabullenmezler dediğim gibi sürekli bir bahanesi vardır "sabah erken uyandım kendime yaparken fazla hazırlamışım çöpe gitmesin diye sana getirdim sadece" şeklinde.Son zamanların en popüleridir 20 animenin 18inde tsundere bi karaktere rahatlıkla rastlarsın yani.Bunu açıklamaktansa örneklendirmek daha kolay,En ünlü birkaç tanesini sayayım zaten eğer içlerinde izlediğin varsa direk "haa demek buydu" diye kafana oturacaktır;

Zero no Tsukaima -Louise

Shakugan no Shana -Shana

Hayate no gotoku -Nagi/-Hinagiku

Clannad -Kyou

Fate stay night -Rin

Sora no otoshimono -Nymph

Toradora -Taiga

Toaru majitsu no index -Mikoto

Evangelion -Asuka

Kuudere(Orjinali Coodere'dir) ile Dandere Nerdeyse aynı terimler,daha doğrusu karakterlerin %99unda kuudere aynı zamanda dandere oluyor,tabiki tam terside geçerli bu yüzden genel olarak dandere değilde kuudere kullanılmakta hepsi için 2sinide açıklıyayım ben yinede.Kuudere basitçe Emotionless Girl demek, Sürekli aynı surat ifadesi bulunduran,olaylara karşı pek şaşkınlık utanç gibi reaksiyon vermeyen karakterler.Dandere dediğimiz olay ise Sessiz karakterler demek.Pek konuşkan olmayan genel olarak sessiz takılan,fakat genelde ana karakterle yalnız kaldığında az maz konuşmaya başlayan tipler büyük bir çoğunluğu kitap kurdudur bu dandere karakterlerin.

Böyle anlatınca aralarında büyük bi fark varmış gibi görünsede üç aşağı beş yukarı bazı karakterler hariç 2side aynı kapıya çıkıyor,Bu yüzden dandere kullanan nadirdir forum veya sohbet ortamında 2sinede kuudere denir genelde,Bu sebepten ötürü bende örnekleri ayırmadan bir yazıyorum.

Shuffle -Primula

Kanon -Mai

Angel Beats -Kanade

Haruhi -Yuki

Evangelion -Rei

Yandere Diğer terimlere göre daha nadir bulunmakta,Biraz argo olsada heralde bunlara en uygun terim piskopattır.Bu karakterler Ana karaktere deli gibi aşıktır veya aşık olur bir noktada,Fakat asıl problem sonrasında.En ufak bir olaydan dolayı ana karakteri kıskanır ve eve zincirlemekten öldürmeye kadar giderler.Kıskandığı kızı öldürdükleri durumda bol bol olmakta,En iyi örnek School daysdeki Kotohana mesela,

Animenin sonunda önce Sekai'yi öldürüyor sonra ana karakterin kafasını koparıp ona sarılıyor bundan sonra hep birlikteyiz diye.

Ancak şunuda belirteyim yanlış anlaşılma olmasın,Yandere dediğimiz tipler eninde sonunda ana karakteri öldürüyor tarzı düşünmemek lazım,Sadece olaylar karşısında sürekli kanlı bıçaklı çözümlere gitmekteler o kadar.Bazıları aşırı manyak olduğundan kıskandığı kızı hatta kendi sevgilisini öldürüyor, Bazıları gözdağı vermekle yetiniyor,derecesi var işte değişiyor tipten tipe.Dediğim gibi Yandere tipli karakterler diğer türlere oranla çok daha nadir gelmekte sebebini zaten anlamışsındır,Son zamanların en ünlü yandere'si Mirai Nikki'deki Yuno.

Ana terimler bunlar,Diğer sordukların biraz daha detaya giriyor ;

Meganekko Gözlük takan karakterler,Örnek vermeye gerek yok sanırım aklına gelen gözlük kullanan tüm kız karakterler Meganekko türüne girmekte.

Dojikko Pek kullanılan bi terim değil,Sakar fakat şirin karakterlere kullanılmakta.Yine örnek vermiyorum buna,Aklına geliyordur zaten yürürken elektrik direğine çarpan ikidebi sağa sola düşen tiplemeler.

Loli Bunu niye sordun anlamadım,Adındanda belli olduğu gibi küçük karakterler için kullanılan bi terim.Küçük boylu göğüsleri henüz çıkmamış -Flat chest dediğimiz- çocuk gibi görünen karakterler.Yaş burda önemli değil onuda belirteyim,Hani 7-8 yaşında bir karakter direk loli olarak geçiyor tabikide, Karakterimiz 17-18 yaşında fakat kısa boylu düz göğüslü ise oda lolidir,kısacası dış görünüşü küçük çocuk gibi olan karakterlere denilmekte.

Goudere Bu Goudere Sora isimli mangadan türemiş birşey,Kullanan nerdeyse hiç bulamazsın örnek sayısıda çok çok nadirdir.İlla açıklama istiyorsan basitçe Efendisinin iyiliği için kafasına ne eserse yapan karakterlere denilmekte,Örneğin goudere'deki karakterimiz sokaktaki kızları kaçırıyordu efendisini bir hareme layık gördüğünden dolayı her ne kadar ana karakter böyle birşey istemesede.Bunu zaten bilen yok,Örneğide yok,Bir mangaka espri amaçlı mangasının ismini bu şekilde koymuş ordan türemiş birşey.Bilmeni gerektiren birşey değil yani.

Yoruldum baya rehbere döndü iyice soru-cevaptan ziyade.

Pardon ama bende bir soru sorabilirmiyim . Burda genellikle kız örnek vermişsin . Bu terimler erkekler için kullanılabiliyormu yada erkekler için farklı bir terimmi var?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Erkekler için de aynı şekilde kullanılır, gerçi erkek karakter üzerinden moe yapıldığını hiç görmedim ama bu terimlerde cinsiyet ayrımı olmuyor diye biliyorum en azından.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Weird001

Yazıda da söylediğim gibi bunlar orjinalinde vn terimleriydiler,haliyle çok büyük oranla kız karakterler için kullanılmakta.Ancak erkek karakterler için kullanılmasında sıkıntı yok tabiki, kelime yapılarında kızlara özel tarzı bir mantık yok kağanında söylediği gibi her iki cinsiyet içinde kullanılabilir, ve kullanılmakta zaten.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gerçi erkek karakter üzerinden moe yapıldığını hiç görmedim

He-ta-li-a

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

He-ta-li-a

O seri üzerine genelde yaoi temalı fanartlar gördüğüm için o seriden kaçıyorum biraz abi. :011:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?