Jump to content
  • Kayıt Ol

Gundam Terminolojisi


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

Çevirisi yaptığım serilerde anlaşılmayan yada yanlış anlaşılan noktalar bırakmamak için bir terminoloji sözlüğü hazırlamaya karar verdim. Her gün çeşitli şekillerde bu başlığın ilk mesajını edit'leyerek çeşitli eklemeler yapacağım. Umarım yararlı olur.

UNIVERSAL CENTURY (UC) : "Evrensel Takvim" olarak bilinir ve Side 1'deki ilk uzay kolonisinin yerleşime hazır hale getirilmesi ve dünya yörüngesindeki Laplace istasyonunun tamamlanması birlikte insanlığın uzayda kolonileşmeye geçtiği yeni çağı sembolize eder. Güncel canon'a göre U.C. başlangıcı M.S. 2040 yılına denk düşmektedir.SIDE : Dünyanın Ay arasındaki yörüngesel dönüşü nedeni uzayda kolonileşme L (Lagrange) denen yörünge kesişimleri doğrultusunda kuruldu. Side adı verilen bu koloni kuşakları kendi içlerinde birçok koloniyi barındıran alanlardı ve Dünya yada Ay'a olan göreceli uzaklıkları da buna göre farklılık gösteriyordu.

PRINCIPALITY OF ZEON / DUCHY OF ZEON : "Zeon Prensliği" yada "Zeon Dükalığı" olarak bilinir ve hikayedeki en önemli taraflardan birisini oluşturur. Eski Zeon Cumhuriyeti' yönetimine yapılan darbeden sonra yönetimin bir diktatörlük halini almasıyla Zabi ailesinin hakimiyeti altına geçmiş ve bu ismi almıştır.

MOBILE SUIT : Hikayenin dayandırıldığı önemli dinamiklerden birisini oluşturan Mobile Suit'ler çoğunlukla insansı ve 15 metreden büyük makinelerdir. İlk Mobile Suit'ler Minovsky Partikül Fiziği'nin Zeon Prensliği zamanında pratiğe geçirilmesiyle üretilmiş MS04 Zaku (diğer adıyla Zaku I) modelidir. Mobile Suit'ler sadece askeri amaçlarla değil madencilik, uzay işçiliği, uzay eğitimi gibi alanlarda da kullanılır.

MINOVSKY PARTİKÜLLERİ : UC 0045 tarihinde Side 3'de kurulan bilimsel bir topluluk, Helyum 3'ün nötron radyasyonu üretmeyen bir soğuk füzyonunu geliştirebilmek üzerine araştırmalara başladı ve UC 0047 yılında ilk Minovsky-Inoesco füzyon reaktörü inşa edildi. Dr T.Y. Minovsky araştırmaları sonucunda UC 0065'de Helyum 3'ün soğuk füzyonu sırasında protonların pozitif olarak şarj edilmesinin kontrol edilebilir bir manyetik alanın yanısıra sinyalleri ve enerjiyi taşıyabilen bir partikül yayılımı oluşturduğunu keşfetti. Bu yayılım radyoaktivite, radar, telsiz ve kızılötesi dalgalar için de engelleyici etki yapmaktaydı. UC 0071 tarihinde Zeon mühendisleri taşınabilir Minovsky reaktörleri üretmeyi başardılar ve bu da Mobile Suit teknolojisini doğuracak çıkış noktası oldu.

NEWTYPE : Newtype kuramı, Zeon Cumhuriyeti kurucusu Zeon Zum Deikun tarafından ortaya atılmış olup bunun insan evriminin bir sonraki aşamasının zihinsel bir bilinç yükselmesi şeklinde yaşanacağını ve bunun da tarihin akışını değiştirecek en önemli gelişim olduğuyla açıklar. Öte yandan bu konsept Federasyon içerisindeki insanlarca önyargı ile karşılanmış ve uzun süre kabul görmemiş olmasına karşın, uzaya göçen ilk jenerasyon insanlar olan "seçkinler"e yönelik bir önyargı ve korku da oluşturmuştur. Zeon Prensliği'nin ortaya çıkmasıyla birlikte, Zabi ailesi adına Gihren Zabi bu konsepti çarpıtarak Zeon Prensliği insanlarının Dünya insanlarına hükmetme hakkı olan, seçilmiş bir kavim olduğunu iddia etmiş ve bu da Federasyon'a karşı başlayan savaşın nesillerce sönmeyecek bir nefret sürecine dönüşmesine sebep olmuştur. Gerçek Newtype kuramı, her insanın sürecin bir noktasında bir Newtype'a dönüşme potansiyeli taşıdığına ve bunun da bireyin diğer tüm insanlara kusursuz şekilde empati yapmasına olanak taşımasına dayanır. Newtype'ler çok uzaktaki insanların akıllarından geçeni okuyabilir, çektikleri umutsuzluk ve acıyı kendilerininmiş gibi hissedebilirler. Düşünce akışlarının "eski" insanlardan hızlı olması sayesinde de hızlı okuyabilir ve öğrenebilir, makinelere çabuk uyum sağlayabilir ve hatta bilgisayar hızında düşünüp odaklanabilirler. Bu nedenle Zeon Deikun'un idealist Newtype kuramı, savaşın başlamasıyla beraber onları -gerçekte bu olmamalarına karşın- ideal askerler yada "Dünya'nın düşmanları" şeklinde iki farklı şekilde yorumlanmasına sebep olmuştur. Amuro Ray, Kamille Bidan, Judhau Ashta ve Banagher Links gibi genç karakterler, düşüncelerini aklından geçtiği gibi söyledikleri için serilerde kimi zaman "Bir Newtype gibi konuştukları" konusunda uyarılırlar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • gundamaster

    1

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

gundamaster

Şimdi millet kalkıp ben Gundam izlemek istiyorum ama anlamıyorum çok terminolojik söz var demesin! Güzel çalışma Hamit:qiyiii:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?