Jump to content
  • Kayıt Ol

Aurora Borealis

Önerilen İletiler

(düzenlendi)
Shamo

TANITIM

 

Hayat, hayat, hayat…

Kaldırım kenarındaki su kanalları vardır ya, orada yürümeye çalıştığınızı düşünün. Sadece öne doğru düz bir adım atarak ilerleyebildiğinizi... Yalpaladığınızda, yana doğru kendinizi dengelemek için bir seçim yaparsınız.

Kaldırım tarafı mı asfalt tarafı mı…?

Elbette seçme şansınız olduğunda sizin için en doğru olduğunu düşündüğünüz tarafı seçersiniz. Ama ya o yalpalama anında, bilincinizi yitirip doğru bir seçim yapamazsanız ya da doğru seçim yapmanızı engelleyen bir faktör meydana gelmişse ne olur...?

Bir kere suç işlemişseniz suçlusunuzdur. O damgayı yedikten sonra size karşı bir suç işlediğinde adalet sizi korur mu…?

“İnsan çöplüğü” yani ceza evi. Ceza evi insan çöplüğü müdür ki?!

Ceza evinin müdürünün deyimi ile bir nevi insan çöplüğü olan reşit olmayan suçluların gönderildiği Ajigasaki ıslah evinin yeni bir misafiri vardır. 16 yaşında ki Ryo Narushima.

Oldukça zeki ve akıllı bir gençtir. Seçkin bir lisede okuyan düzgün bir aileye sahip ve Tokyo Üniversitesi gibi bir üniversiteye rahatça girebileceğine kesin gözü ile bakılan gelecek vaad eden bir genç… Ancak kendisince içinde bulunduğu kapana kıstırılmış hali ve kişiliğinin yok oluşunu izlediği düşüncesi ile başka bir seçeneği kalmadığını düşünerek ailesini kız kardeşinin gözleri önünde, bir anda katletmiş bir gençtir.

Ancak onun hikâyesi aslı şimdi başlamaktadır. Islah evinde onun tüm sınırlarını zorlayacak olayların yaşanması ile birlikte kendisini bir andan iyice köşeye sıkışmış bulur. Tüm yardım isteklerinin cevapsız kaldığını düşündüğünde ıslah evi müdürü tarafından özel bir dövüş eğitimine kaydettirilir. Müdüre göre o gözden çıkarılabilecek biridir. Peki Ryo bu ayrıcalığı nasıl değerlendirecektir…

 

Öylesine bilgi..:

 

Shamo veya diğer adı ile Ko-Shamo; Soyu Taylanda dayanan ve Edo döneminde siyam türünün bir bozması olarak üretilen bir tür Japon tavuğudur.(Horoz) ilk başta neden Shamo diye bir isim verdiğini anlayamamıştım mangaya, ancak Japonya da halen yasal olan horoz dövüşleri ile manga arasındaki espritüel çarpıklık gerçekten şimdi trajı komik geliyor..

 

KARAKTERLER

Ryou Narushima - Ana Karakter

Sun Wukong - Yardımcı Karakter

Toma Takahara - Yardımcı Karakter

Kenji Kurokawa - Yardımcı Karakter

Natsumi Narushima - Yardımcı Karakter

Daigo Yoshioka - Yardımcı Karakter

Fabio Marcos Sanshiro - Yardımcı Karakter

148319.jpg

DİĞER İSİMLERİ

Orijinal: Shamo

Japonca: 軍鶏

 

BİLGİ

Kategori: Manga

Cilt sayısı: 34

Bölüm sayısı: 338

Yayım: 1998 - 13 Oca 2015

Dergi: Evening

Eser: Akio Tanaka (Hikâye & Çizim), Izou Hashimoto (Hikâye)

Türler: Aksiyon, Dram, Dövüş Sanatları, Piskoloji, Seinen

 

İSTATİSTİKLER

Puan: 7.87

Sıra: 1254

Veriler 22 Aralık 2016 Perşembe günü 17:41 saatinde MyAnimeList sitesinin şu sayfasından çekilmiştir: manga / 727

 

Aşırı şiddet ve cinsellik içerdiğinden ötürü 18 yaş altı için uygun değildir!

 

KİŞİSEL NOT:

Spoiler

 

Shamon’u diğer dövüş ve seinen mangalarından bariz ayıran en önemli yanı suç unsurunu işleyiş şeklidir. Birçok mangaka suç işlemek zorunda bırakılan, suç işleyen karakterlerin pişmanlıklarını acılarını gösterirken, Shamon için bu tanımlama pek doğru değildir. Mangaka kurgusun da Ryo karakterini daha çok suçtan zevk alan, suça bağımlı biri olarak betimlemektedir. Ha bu demek değildir tamamen vicdansız ve de saplantılı bir karakterdir. Elbette değil.. Ancak ince göndermeleri ile bu yanı bazen gizliden gizliye bazen de okuyucunun gözüne sokularak gösterilmektedir. Bu açıdan bakıldığında şiddet içerikli tüm mangalardan ciddi bir şekilde ayrılmakta ve okuyucuya çok farklı bir pencere sunmaktadır.

Ancak bu yanı bir yandan bilinçli ve “hikâye hikâyedir. Gerçekse gerçek” mantığında okuyucuya herhangi bir rahatsızlık vermese de diğer yandan, hikâyeleri okurken farklı okuma kriterlerine sahip okuyucuyu ciddi bir şekilde rahatsız edebilmektedir. Çok fazlası ile psikolojik ve ağır bir manga olduğunu özellikle belirtmeme gerek yok. Keza fantastik ya da doğa üstü içeriği olan bir manga olmayışı bu yanının daha ağır basmasına sebepte oluyor.

Ancak altını çizerek özellikle bu manga vesilesi ile söylemek istediğim bir şey var. Çok sevdiğim bir laf özellikle söylemek istediğimi çok güzel vurguluyor.

Her ne kadar mangadaki Ryo karakteri gerçek hayattan esinlenilerek yaratılmış olsa da,

“ Hikâyeleri güzel yapan şey, gerçek olmayışıdır.” Bazı hikâyeler gerçekten çok orijinal ve sizi içine hapis edebilen bir büyüye sahip olabiliyor. Dikkat edilmesi gereken tek şeyse gerçeklik çizgisine aşılmaması…

2007 yılında mangadan esinlenilerek hayata geçirilmiş olan ve Ryo karakterine baş rolde Shawn Yue’ nin hayat verdiği bir adet filmi mevcutsa da esas mangayla çok da ilişkili değildir. (Sadece kareleri atlayarak şöyle bir baktım.. Tam anlamı ile izlemedim.)

 

 

Düzenlendi: (Aurora Borealis)
Güncelleme
  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 5 yıl sonra...

İçerdiği bilgilerin çok eski olması nedeniyle tanıtımdaki bilgiler güncellenmiştir!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

On 20.01.2011 at 18:44, Aurora Borealis yazdı:

18 yaş altının okumasına, aşırı şiddet ve cinsellik içerdiği için uygun değildir.

okumasına pek uymamış sanki okuması olsa daha hoş durur.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

12 dakika önce, starscream936 yazdı:

okumasına pek uymamış sanki okuması olsa daha hoş durur.

Düzelttim, orayı da. Aslında yazıda imla hataları ve yer yer anlatım bozuklukları var. Tanıtımı okumak için girmiştim sadece, gönlüm elvermedi 2 afiş falan ekleyeyim demiştim. Bir kaç chapter baktım da epey güzel bir şeye benziyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@WoLcRoW abi bir de ağır yazıyorsam kusura bakmayın yumuşatmayı pek beceremiyorum. Müsaitsen o dediğin hatalara bir el at bence.

 

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@WoLcRoW Aslında tanıtımlarda düzeltilmesi gereken bir çok şey var.. Tee ne zaman yazdığım şeyler Ellerine sağlık. 

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Şimdi, Aurora Borealis yazdı:

@WoLcRoW Aslında tanıtımlarda düzeltilmesi gereken bir çok şey var.. Tee ne zaman yazdığım şeyler Ellerine sağlık. 

 

Düzeltmemiz lazım bence de ama sadece resim ekleyip çıkayım derken konu büyüdü birazcık. Bu şekilde görünüm nasıl olmuş sence? Deneysel olarak mangalardaki Vinland Saga'yı da böyle yaptım, çok sade görünüyordu.Ayrıca tanıtım için teşekkürler, epey sağlam bir yapıma benziyor. İlk chapterlarını okudum hemencik.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@WoLcRoW Devamını getir muhakkak çok orjinal bir manga... Böyle sade ve şık olmuş nizami olmuş hoşuma gitti.  Vinland da güzel olmuş Elleerriinnee sağlık.. Forumu çözeyim bende yeni şeyler ekleyip, eskileri düzeltmeye başlayacağım ama halen kendimi Dünyaya düşmüş Marslı gibi hissediyorum :) 

  • Beğeni 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 ay sonra...

Nihayet bitirebildim. Muhteşem bir manga bitirmiş gibi hissetmiyorum hatta pek beğenmediğimi söyleyebilirim. Yine de güzel yanları vardı, aklıma geldiği kadarıyla bir şeyler yazayım istedim.

 

Manganın tamamıyla alakalı ciddi spoiler'lar içermektedir! 

 

Spoiler

Ryo’nun sonunun bu şekilde olacağını hissettim ama bir şekilde halleder diye umuyordum. Çünkü sonunda ahlaki değerlere ve toplumsal yargılara hayatı boyunca hiç bakmadığı kadar sıcak bakmaya başlamıştı. Geri dönebilseydi onu bekleyen insanlar vardı, çırpındı ama başaramadı. Belki de Ryo’nun sahilde gördüğü eski düşmanlarının da söylediği gibi bu şekilde bir ölümü hak ediyordu ve ne yaparsa yapsın bundan kaçmasına imkân yoktu. Gerçekten kendisine ve yaptıklarına yakışan bir sondu, ama o kadar chapter okuduk, Ryo’nun düşünce tarzını özümsedik ve derinlerde kötü birisi olmadığını hayat şartlarının onu bu şekilde bir insan olmaya sürüklemiş olabileceğini biliyorduk. Bütün hikâyenin başlangıç kısmında ailesinin Ryo’ya neden aşırı baskı uyguladığına dair net bir bilgi verilmedi. Merak ettiğim noktalardan birisi o kısımda yaşananlardı, psikolojik olarak dayanamayacak duruma geldi de böyle mi oldu yoksa ailesi mi yaşananları hak etti.

 

Diğer bir nokta son chapterlardaki malak kardeşlerle alakalı; Abi olan kardeşi için ambulans çağırmıştı zaten, orada kalsaydı hayatta kalacaktı bir şekilde.  Sonuçta aranan bir suçlu değil, yaşanan olaylar nefsi müdafaa falan, bir şekilde yırtardı diye düşünüyorum. Yanlarında durmamasının nedeni muhtemelen bir çeşit kompleksle alakalı galiba.

 

Manganın ortasındaki Son Goku ile dövüştüğü bölümlerdeki Ryo şüphesiz en güçlü haliydi. Ki kullanabilir hale geldi, bir şekilde Son’un hareketlerinden kaçınmayı başardı. Bütün manga içerisinde en sevdiğim kısımlar olduğunu rahatça söyleyebilirim. O bölümlerde yaşadıklarından sonra Ryo’ya bir şeyler oldu yalnız. Bunalıma girdi, çevresindeki insanların görüşlerine dikkat eder hale gelmesiyle birlikte fiziksel kuvveti şiddetli bir biçimde düşmeye başladı. En sonunda elinde yıpranmış bir vücut ve binlerce kez tekrar edip vücuduna kazıdığı temeller kaldı. Lakin onlarında işe yaramadığını öğrenince direkt kafayı sıyırma noktasına geldi. İnsanüstü şeyler beklemiyordum tabii ama sil baştan hadi bir daha olayı pek hoş değildi.

 

Son bir şey daha söyleyeyim: Manga yanlış hatırlamıyorsam 200’üncü chapterdan sonra yazarlar arasında açılan davanın sonuçlanmasıyla el değiştiriyordu.  Oralara kadar cidden çok güzeldi her şey ondan sonra resmen sıvadı. Puanım: 10 üzerinden 7.

 

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@WoLcRoW

Vay bitirmişsin.....

Spoiler

 

Bütün hikâyenin başlangıç kısmında ailesinin Ryo’ya neden aşırı baskı uyguladığına dair net bir bilgi verilmedi. Merak ettiğim noktalardan birisi o kısımda yaşananlardı, psikolojik olarak dayanamayacak duruma geldi de böyle mi oldu yoksa ailesi mi yaşananları hak etti

 

İnsanüstü şeyler beklemiyordum tabii ama sil baştan hadi bir daha olayı pek hoş değildi.

Aynen Bu iki görüşüne bende katılıyorum.

 

Ama en gıcık olduğum şey kesinlikle o Sondu!!! Yani sen gel orada o,  ..... (Bip) 'na yenil,  öl!! bana saçma geldi. Ağzımı bozduracaklar bana.. Neyse Genede Orjinal bir seri idi...

 

 

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Spoiler
11 saat önce, Aurora Borealis dedi ki:

Ama en gıcık olduğum şey kesinlikle o Sondu!!! Yani sen gel orada o,  ..... (Bip) 'na yenil,  öl!! bana saçma geldi. Ağzımı bozduracaklar bana.. Neyse Genede Orjinal bir seri idi...

Biraz bakındım sonuyla alakalı ne düşünülüyor diye, yorum yapan sayısı çok az. Genelde şu Ryo'nun ambulans'ı beklememesi kısmı tartışılıyor işte. Ben de o görüşü yazdım zaten: Aşağılık kompleksi falan mı var da kafasına göre ormanın derinliklerine gidiyor, diye. Hayır ondan sonra kardeşine, öteki kıza ne olduğunu falan da anlatmıyor ki: güzeldi bak diğer insanlar mutlu diyelim. Sonu RASTGELE bitti, yazar sıkılmıştı falan da denmiş. O ihtimal de yüksek aslında.

 

  • Beğeni 1
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?