Jump to content
  • Kayıt Ol

Sherlock (2010 - ?)


jailbird707

Önerilen İletiler

mast-Sherlock-Benedict-Martin-COVE-hires

 

"I'm not a psychopath. I’m a high-functioning sociopath. Do your research."

 

Sör Arthur Conan Doyle'un 1887 yılında ilk kez kaleme aldığı Sherlock Holmes karakterinin günümüzde ikonlaşmasını ve hatta bir marka haline getirilmesini sağlayan diziyle ilgili bir başlık açılmamış olması beni şaşırttı. Bazılarınız "Sherlock zaten bir markaydı." diyebilirler. Bence sadece türü sevenlerin arasında bu şekilde görülüyordu. Elbette ki Sherlock'un en güçlü olduğu alanlar okuyucuyu şaşırtan çıkarım yaparak kimsenin aklına gelmeyen düşünce süreçleri üretebilmesiydi. Hikâye örgüsünde bizleri her defasında şaşırtmayı başarıyordu. Bu tür bir kitabı 19. yy'da kaleme almak gerçekten maharet isteyen bir iştir ve Conan Doyle'un bu konuda ürettikleri yadsınamaz. Doyle, kendi bilgi birikimini, deneyimlerini ve gözlem kabiliyetini aktarmak için neredeyse mükemmel karakteri yaratmış. Başlarda belki de sadece küçük bir geçim kaynağı olarak başlayan bu hobi daha sonraları büyüyerek herkesin konuştuğu bir konu halini almış. İşin ilginç kısmıysa bu ilgiden en az payı alan kişinin yazarın kendisi olmasıydı sanırsam. Kendi yarattığı karaktere beslediği kıskançlık sebebiyle "The Final Problem" isimli hikâyede Sherlock Holmes'ü öldürmüş fakat okuyuculardan gelen baskıların sebebiyle "The Advanture of Empty House" da karaktere tekrardan hayat vermiştir. Tabii aradan 1 asır geçti ve günümüz okuyucuları için farklı renkler ve zevkler söz konusu olduğundan bu kitaplarla haşır neşir olan az sayıda insan kalmıştı. Ama 2010 yılıyla birlikte (Robert Downey Jr.'ın muazzam Sherlock performanslarını da buraya katarak) Steven Moffat ve Mark Gattis tam anlamıyla bu çağın Sherlock Holmes'unu yarattılar. Kitaptaki güçlü yönleri koruyarak, hikayeleri tek tek günümüz şartlarına ve seyircisine uygun şekilde adapte ettiler ve ciddi anlamda "Sherlock" markasını yeniden oluşturmayı başardılar. Her şeyden önce S.Holmes kitaplarının satış grafiği bile bize çok şeyi anlatıyor. 2010 yılında İngiltere'de Sherlock kitaplarının satış yüzdesi bir önceki yıla kıyasla %53 artarak 100.000'e yaklaşmış.

 

Bu sezon belki de dizinin son sezonu olacak. Benedict Cumberbatch artık çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmek istediğini ve önceliklerini buna göre ayarlayacağını söylemişti. 4. sezonun finali haftaya gerçekleşecek. Bu başlığa şimdiki ya da geçmişteki bölümlerle ilgili yorumlarınızı/düşüncelerinizi yazacağınızı umuyorum.

 

"Sentiment is a chemical defect found on the losing side"

 

  • Beğeni 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İlk 3 sezonu bitirdikten sonra söyleyebileceğim, abartısız olarak hayatımda izlediğim en iyi diziydi. Bunları Breaking Bad, GoT, Dexter vb. aklınıza gelebilecek kaliteli dizileri az ya da çok izlemiş biri olarak dile getiriyorum. Ciddi manada kusursuz bir seri, Dominatrix'i bu sezon da görmeyi çok arzuluyorum ancak pek şansımız varmış gibi durmuyor. 4. sezonun ilk bölümünü izledim, belki de oluşan hype çok yüksek olduğundan ilk 3 sezona göre bir tık altta kalmış gibi, biraz da sonunu bağlamak adına ani gelişmeler oluyor. Yine de böylesi saklı bir hazineyi keşfetmekte geç kalmayın.

 

Kitapları da hiç fena değil, Suç Detayda Saklıdır ve Akıl Oyunlarının Gölgesinde'yi okudum, okumak isteyenlere tavsiye ederim.

  • Beğeni 2
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?